piektdiena, 2009. gada 10. aprīlis

Lielā piektdiena

Labrīt, lasītāji!

Šodien Lielā piektdiena, diena, kad kristieši piemin Kristus nāvi. Ir konfesijas, kurās šodien ir absolūtais gavēnis. Daudzviet pasaulē dievkalpojumi sāksies pulkst. 15.00, jo kāds ir izkalkulējis, ka Bībelē minētais jēdziens, ka Kristu piesita krustā "dienas trešajā stundā" nozīmē 15.00 (cita tradīcija vēsta, ka Viņš krustā piesists deviņos no rīta un sešas stundas vēlāk -- plkst. 15.00 -- mira savu mocekļa nāvi). Protams, tad, kad Jeruzālemē ir plkst. 15.00, tad Ņujorkā ir plkst 08.00, bet Tokijā -- plkst. 23.00, bet tas jau laikam ir sīkums. Kā saka angliski runājošie -- "it's the thought that counts."

Kristiešiem šī diena atgādina, ka reiz bija cilvēks, kurš ir gājis bojā visas cilvēces labad, kurš savas dzīves laikā saviem cilvēkiem (un, starp citu, antisemītiem, kuru antisemītisma pamatā ir "kristietība," der atcerēties, ka Jēzus un viņa sekotāji visi bija ebreji) iemācīja vienu ļoti būtisku patiesību: Ja sabiedrībā katrs cilvēks rīkojas tikai tā, kā viņš vēlētos, lai cits rīkojas pret viņu, tad sabiedrība ir mierīga un saticīga, protams, neaizmirstot arī par to, no kurienes visa šī mīlestība nākusi. Marka evaņģēlijs, no 28. panta: "Un kāds no rakstu mācītājiem, kas bija noklausījies šai viņu sarunā, ka viņš tiem labi bija atbildējis, nāca un viņam vaicāja: 'Kurš ir augstākais bauslis par visiem?' Jēzus atbildēja: 'Tev būs to Kungu savu Dievu mīlēt no visas savas sirds un visas savas dvēseles un no visa sava prāta un no visa sava spēka. Otrs ir šis: Tev būs mīlēt savu tuvāku kā sevi pašu; cita lielāka baušļa par šiem nav.'"

Cilvēks var būt ticīgs vai neticīgs kristietības vai jebkurā citā nozīmē, bet šī ir tāda pamata patiesība. Diemžēl mūsu pasaule ir iekārtota tā, ka cilvēki ļoti bieži citiem dara to, ko viņi nebūt nevēlētos, lai kāds cits dara viņiem. Mēs katrs varam būt tik vien labticīgs, cik vēlamies, bet brīdī, kad parādās zaglis ar pistoli, diez vai viņš gribēs dzirdēt vārdus: "Klausies, nedari tā, jo esmu tavs tuvākais un tev tā nav brīv darīt, jo tā ir teikts Bībelē." Saeimas deputātus neinteresētu jēdziens "Tas nav smuki, ka tu visu laiku melo, jo tu taču negribētu, lai kāds cits dara tāpat." Bet vienalga, šajā Lielās piektdienas dienā varam bez šaubām konstatēt -- ja vien visā pasaulē ļaudis attiecībās ar citiem ievērotu tādus jēdzienus, kā laipnība, pieklājība, godīgums u.tml., tad kreņķu nudien būtu mazāk. Un tas ir sakāms ne vien tiem, kuri šodien dosies baznīcā, bet arī tiem, kuriem šodien vienkārši ir brīvdiena.

Jauku visiem dienu!

2 komentāri:

Unknown teica...

Daudzi arii saka, ja cilveki pilditu kaut vienu vienigu bausli(bet liidz galam) pasaule butu labaka, bet protams ja padomaa - ja pilditu vienu, pilditu arii parejos, bet cilveks ir vajs, tapec arii naaca Jezus nomirt par Musu grekiem!

p.s. interesanti tas, ka cik esmu noverojis, vienmer sii diena ir nomakusies, kaa tas bija pagajuso gadu taa tas ir sogad, pati daba caur Dievu darbojaas Sodien, esmu noteikti parliecinats, ka Sveetdien bus silta un saulaina diena jo Jezus buus augsamcelies!

Skaidrīte teica...

Zemes dzīve jau vienmēr būs ar grūtībām, ciešanām saistīta.Dzīvojiet saskaņā ar baušļiem paši un ar savu piemēru rādiet to saviem bērniem. Ar katru dienu tiekties uz pilnību, tas nekas ,ka brīžam iznāk pakrist. Tāpēc jau var celties un iet tālāk.Priecīgus Kristus augšāmcelšanās svētkus!Patiesi Kristus augšāmcēlies!

 

free counter