pirmdiena, 2009. gada 20. aprīlis

Par Puzes ķeizara popularitātes kritienu - varbūt

Labdien, lasītāji!

Laikam jebkurā vietā un jebkurā laikā diktatūras vai šķietamas diktatūras apspiesti ļaudis sāk nākt pie veselā saprāta. Tā patlaban tas notiek Ventspilī, kur, izrādās, Puzes ķeizariņš vairs nav pats populārākais no pašvaldības politiķiem un politikāņiem. Tagad tas ir Ventspils domes priekšsēdētājā vietnieks, lai arī viņš, tāpat kā Puzes ķeizariņš, nāk no politiskās organizācijas "Latvijai un Ventspilij." Jautāti par to, kurus ļaudis viņi labprāt pēc jūnijā gaidāmajām pašvaldību vēlēšanām gribētu redzēt domē, tikai 59 procenti ventspilnieku minēja Lembergu. Ļoti, ļoti gribas cerēt, ka pilnīgi neatkarīgi no tā, kas Ventspilī ir noticis laikā, kopš kādreizējais kompartijas vadonis pārkvalificējās par mūslaiku mēru, ļaudis tomēr sāk apjēgt, cik bezjēdzīgi ir turpināt atbalstīt tik ļoti, ļoti kompromitētu cilvēku. Tas, ka ļaudis tajā pusē ir gatavi ignorēt ļoti nopietnās apsūdzības, kādas pret viņu elku izvirzītas, liecina par kaut ko līdzīgu Stokholmas sindromam. Ventspils nav vienīgā vieta, kurā tādas lietas notiek, arī citur Latvijā atkārtoti tiek ievēlēti politikāņi, kurus sakarīga pilsoniskā sabiedrība labāk grib redzēt aizejam tālu, tālu prom. Bet personības kults tomēr visspilgtāk ir bijis redzams tieši ostas pilsētā, Ventspilī. Arī tie, kuri priecājas, cik pilsēta ir sakopta (varētu padomāt, ka pats Puzes ķeizariņš ir staigājis ar lāpstu, pindzelēm un špakteli), varbūt sākt saprast, cik ļoti pilsētas labo vārdu grauj tās patlaban vairs tikai nosacītais vadonis. Varbūt viņi tomēr pārdomā, kā tas nākas, ka pašvaldības vadītājs ir kļuvis tik stāvus bagāts. Varbūt arī viņiem ir neērti tas, ka naudu rausošie uzņēmumi viņu pilsētā bieži vien ir paslēpti aiz neskaitāmām ofšoru ķēdēm. Varbūt viņi nevēlas līderi, pret kuru kriminālizmeklēšana izvērsta ne vien Latvijā, bet arī plašākajā Eiropā. Varbūt viņi arī brīnās par sava bosa veselības problēmām, ja redz, ka kakla aprīkojums viņam, pirmkārt, reizēm ir un reizēm nav un otrkārt, ļauj brīvi kustināt galvu. Varbūt arī viņiem ir kauns par klaunādi, kādu pietiekami bieži Puzes ķeizariņš cenšas uzrīkot. Un varbūt arī viņi saprot, ka arī Ventspilī politika var būt atklāta un godīga. Varbūt.

Jauku visiem dienu!

1 komentārs:

Andrejs teica...

Nu, 59% tomer nav vērtējami ar vārdu "tikai", bet drīzāk ar "veseli", vai arī "vēl arvien, neskatoties uz ...".
Es neesmu Ventspilnieks un neatbalstītu Lembergu arī Latvijas līmenī, bet- Nevar noliegt, ka tai laikā, kad Lembergs varēja naudu stūķēt tikai savās kabatās, viņš daļu tomēr atvēlēja arī Ventspils attīstībai.
Nezinu- vai Rīgā sēdošie kungi neko tādu Rīgas un Latvijas labā neveica sava skopuma, aprobežotības vai vēl kādu citu iemeslu dēļ (protams- caur Rīgu negāja nafta, un tas daudz ko izsaka), bet fakts ir tāds, ka Ventspils ir sakopta pilsēta, bet pārējā Latvija tāda nav.
Par Lemberga bagātības izcelsmes legalitāti droši vien ir pārliecināti tikai niecīga daļa no NRA lasītājiem, bet tas acīmredzot nav šķērslis lielai Latvijas vēlētāju daļai uzskatīt, ka tāda ir normāla lietu kārtība: nevis likums nosaka amatpersonu rīcību, bet amatpersonas nosaka notikumu secību.
Un izmaiņas vēlētāju domāšanā var ieviest tikai šo pašu vēlētāju apjausme par to, ka regulāri ir jāseko līdz politiķu darbībām, pretējā gadījumā tie paši ievēlētie politiķi uzsēžas uz ievēlētāju pleciem un tā "jāj" 4 gadus.

 

free counter