otrdiena, 2009. gada 24. februāris

Par pienu

Labrīt, lasītāji!

Vakar Latvijas universitātes gaitenī satiku politologu Jāni Ikstenu, kurš uz jautājumu "Kas tavuprāt būs nākamais premjerministrs?" atbildēja: "Man ir galīgi vienalga." Un taisnība jau ir -- patlaban notiek matemātiska Saeimas krēslu skaitīšana, un daudz mazāk uzmanības tiek pievērsts jautājumam par to, vai Edgars Zalāns, Valdis Dombrovskis, Jānis Urbanovičs vai pagaidām vēl mistiskā "bezpartejiskā" persona tik tiešām saprot ekonomisko situāciju, kādā atrodamies, tik tiešām zina, kas tās kontekstā ir jādara, un tik tiešām ir spējīgs to izdarīt. Piedevām vēl padomājot arī par to, ka sabiedrības uzticību politikāņi ir pazaudējuši pavisam, un butaforiska "jaunas" valdības sastādīšana to nekādi nerisinās. Tāpēc, šodien ne par politiku. Šodien par pienu.

Šorīt Dienā smaidu izraisīja šāds "precizējums": "Laikraksta Diena 13. februāra numurā rakstā Mazāk, bet muskuļotākus norādīts, ka vidējais izslaukums no vienas govs Igaunijā ir 7390 tonnas piena gadā. Pareizi jābūt 7390 kilogrami piena gadā. Atvainojamies par neērtībām." Nezinu, kādas neērtības bija padomā šī precizējuma autoram, bet man tūlīt prātā uzbūrās kūts, kurā latviešu govs sēž uz ķeblīša, lasa Dienu un pie sevis domā "Bļāviens -- 7390 TONNAS??!"

Un arī par pienu pārnestā nozīmē. Kinomīļi būs pamanījuši, ka viņdien Oskaru kā gada labākais aktieris saņēma Šons Penns par lomu filmā "Milks" (milk, protams, angļu valodā ir piens, un vismaz vienā avīžrakstā esmu filmas nosaukumu redzējis tā arī tulkotu, lai arī, tikpat protams, filma ir par personu vārdā Hārvijs Milks, nevis Piens). Ticu, ka lasītāji lielākoties zina, ka Hārvijs Milks, kļūstot par Sanfrancisko pilsētas domes locekli, vienlaikus kļuva arī par pirmo atklāto geju, kurš Amerikā ieguva vēlētu amatu. Tas bija 1977. gadā, tikai 11 mēnešus vēlāk viņu un Sanfrancisko mēru atentātā nošāva cits kādreizējais domes deputāts. Lieliskā kinokritiķe Dita Rietuma šodien par Š. Penna uzvaru ir rakstījusi šādus vārdus: "Faktu, ka to īsti nebija gaidījis arī pats Penns, apliecina viņa Oskaru runa, kura sākās ar tekstu 'Ak, jūs geju mīļotāji'." Patiesībā runa sākās ar mazliet plašāku tekstu: "Ak, jūs komunistiskie, gejus mīlošie malači!" Tā Š. Penns pasmaidīja pats par savu reputāciju -- Amerikas politikas kontekstā viņš ir pat ļoti liberāls. Taču tas, ko Š. Penns teica tālāk, ir kaut kas tāds, ko der dzirdēt arī Latvijā. Zinu, ka lasītāju starpā ir ļaudis, kuriem tēma "geji un viņu tiesības" uzdzen briesmīgas pumpas. Šona Penna runa ir domāta tieši jums:

"Ak, jūs komunistiskie, gejus mīlošie malači! Es to nemaz negaidīju, un es ļoti skaidri vēlos pateikt, ka saprotu, cik manis paša dēļ bieži vien ir grūti mani novērtēt. Taču mani aizkustina tas, ka esat mani novērtējuši, un man pietika cerības, lai pierakstītu dažus uzvārdus, ja nu gadījumā izrādītos, ka jūs patiesām esat komunistiskie, gejus mīlošie malači (seko pateicību saraksts). Vēl gribu pateikt tiem, kuri redzēja naidīgos transparentus tad, kad mēs šovakar te ieradāmies ... uzskatu, ka ir pienācis laiks tiem, kuri balsoja par geju laulību aizliegumu apsēsties un padomāt par to milzīgo kaunu, kāds būs viņiem un viņu mazbērnu acīs, ja viņi turpinās šo aizliegumu atbalstīt. Mums ir jānodrošina vienādas tiesības visiem cilvēkiem."

Jauku visiem dienu.

3 komentāri:

Unknown teica...

Kārli, man ļoti pietrūka Tava ideālā sinhronā tulkošana Oskaru ceremonijā vakar TV6. Ģirtam Līcim līdz galam uzticētais uzdevums neizdevās. Beigās - ne īsti dzirdēju oriģinālu, ne uztveramu tulkojumu, jo tas bija vājš, vietām pat neatbilstot "zvaigžņu" sacītajam. No sērijas: "How do you do" tiek tulkots kā "Kak ti eto delajesh".

Kārlis Streips teica...

Edgar, vai tad TV6 tulkojums bija krievu valodā??? Ja tā, tad tas nu gan ir zem katras kritikas. Bet paldies par komplimentu.

Anonīms teica...

Kriit uz Nerviem man Siis valsts kaa Juus teiktu bandas aprekins, ziimetaas shemas, un manas iespejams bijusaas favoritpartijas stulbums, iet vienaa katlaa ar taam hienam ...

Un protams ka Valdis izvelesies Dombrovski, tas taa lai JL ietu Latvijas Celja un Tevzemiesu celju, un tas ir skumji, un vel viens faksts, ka Valdis ir zaudejis jebkadu manu uzticibu un cienu, ir vinja atbilde uz raidijuma Nekaa Personiska jautajumu, kaa vins domaa cik ilgi ievilksies jaunaa premjera meklesana - nedeljas vai menesi, vins atbildeja, ka jo atrak jo labak, bet ne viena pusplesta varda par to, ka Sis Saeimai devis tadus un tadus uzdevumus lidz 31 martam un ja tie netiks izpilditi, tad Referendums un tikai valdosas koalicijas intereses ir atri atrast kandidaturu, bet nee, taa vins neteiks, tagad ir skaidrs, ka nekada Referenduma nebus, ielikts tiks Dombrovskis un JL ies uz iznicibas celju, un es busu viens no tiem daudzajiem, kam nav nejausmas par ko balsot Saeimas velesanaas, kuras neparprotami bus 10 g 2 o, ko tikai tauta izbesoties var pati mainit ...

 

free counter