svētdiena, 2009. gada 7. jūnijs

Par vēlēšanām

Labdien, lasītāji!

Kopš iecirkņu slēgšanas pašvaldību un Eiropas parlamenta vēlēšanās nu ir pagājušas 15 stundas, un Rīgā joprojām visas balsis nav saskaitītas. Tas nu ir visnotaļ murgaini. Saprotu, ka skaitīt visus krustiņus un svītrojumus -- tas prasa daudz laika, bet ne jau saskaitīt, cik par katru partiju ir atdotas balsis. Centrālajai Vēlēšanu komisijai par to tomēr ir jādomā stingrāk. Ļaudis taču negrib gaidīt trīs dienas, kamēr uzzina rezultātus. Tas nav Eiropas Savienības dalībvalsts cienīgs process.

Taču patlaban šķiet visnotaļ skaidrs, ka Rīgas domē nākamos četrus gadus saimniekos vien četras partijas. Proti -- Saskaņas centrs (SC), Pilsoniskā savienība (PS), Latvijas Pirmā partija/Latvijas ceļš (LPP/LC) un Jaunais laiks (JL). Ļoti daudz ko šajā tandēmā izšķirs galīgais balsu skaits, proti, vai SC un LPP/LC, kuras jau vakar sāka runāt par koalīcijas veidošanu, domē iegūs nepieciešamo 31 vietu, lai veidotu vairākumu. Baidos, ka jā. Patlaban abiem veidojumiem kopā ir aptuveni 48 procenti balsu, savukārt PS un JL ir kādi 30. Jāatceras, ka visas balsis, kas atdotas par partijām, kuras nepārspēja 5% barjeru, tiks proporcionāli sadalītas to partiju starpā, kurām tas izdevās, tātad -- vairāk Saskaņas centram, mazāk Jaunajam laikam.

Manuprāt, te veidojas aptuveni tā pati situācija, kāda bija tālajā 1990. gadā kad Rīgas domē nokļuva Tautas fronte un Interfronte. Toreiz pārsvaru guva TF, tas bija viena mandāta pārsvars, un toreiz nekāda saruna par kaut kādu kopējo pārvaldi nevarēja būt. Interfrontieši bija Latvijas ienaidnieki. Šoreiz redzu līdzīgu situāciju. Neredzu nekādu veidu, kādā PS un JL varētu čupoties ar vienu vai otru, ja nu vēlme pēc vietas pie siles nav galvenais elements. Manas antipātijas pret LPP/LC ir labi zināmas, un par spīti tam, ko domā atsevišķi gļēvuļi portāla komentētāju starpā, tas nav tikai tāpēc, ka tā ir institucionāli homofobiska partija. Arī par SC esmu rakstījis. Eiropas parlamenta vēlēšanu sarakstā kā pirmo numuru piedāvāt vienīgo cilvēku Latvijas vēsturē, kurš ir notiesāts par nodevību -- tas ir, maigi sakot, kretīnisks gājiens, un, ja varētu, es lietotu krietni, krietni rupjāku vārdu.

Ja tas, savukārt, nozīmē, ka RD koalīciju veidos SC un LPP/LC, savukārt JL un PS paliks opozīcijā, tad rodas nākamais interesantais jautājums. Šķiet, Šlesera biznesa projekts par spīti visai lielajai reklāmai ir spiests nākt pie secinājuma, ka tomēr ir arī kāds cits. Tai būtu jābūt vienkārši briesmīgai bodītei, ja partija, kura ir ieguvusi teju vai trešo daļu visu balsu viņam teiktu OK, čalīti, kļūsti par mēru. Un Šleseru ierindas deputāta lomā man ir grūti iedomāties. Varbūt izdosies no viņa politikā atbrīvoties pavisam.

Bet, tomēr, ja nu varas kāre labējās partijās ir pārāk nenovēršama, un acis tomēr tās metīs SC virzienā? Rīgas domē līdzīgas lietas ir redzētas, kādreiz pat tēvzemieši ar visu savu plaši izzondēto "mugurkaulu" bija gatavi kāpt gultā kopā ar PCTVL, lai tik tiktu pie siles. Nezinu. Man tas nepatiktu, bet iedomāties to varu. Premjers Dombrovskis vakar intervijā Atkarīgajā Rīta Avīzē pateica, ka ar Šleseru gan ne, bet ar SC? Kalkulācijas noteikti būs pat ļoti svarīgas.

Vēl pāris domas. Šlesers ir vienīgais Saeimas deputāts, kurš kandidēja Rīgas domes vēlēšanās, savukārt Eiroparlamenta vēlēšanās tādu ir veseli pieci. Eiroparlamenta vēlēšanu rezultāti būs zināmi tikai šovakar, taču aptaujas liecina, ka vienu vietu tur LPP/LC tomēr iegūs. Vai tas būs Godmanis, Baštiks, Pētersone vai Šlesere, to noteiks krustiņi un svītrojumi, bet šķiet, ka divi LPP/LC deputāti no Saeimas aizies. Tas laikam nozīmē, ka tur varētu atgriezties divi no lielākajiem jampampiem, kādi Latvijas politikā ir redzēti jebkad, un tā nu gan nav īpaši laba ziņa.

Ļoti, ļoti aktīvu kampaņu izvērsa partija "Visu Latvijai!" Portāla Diena "tautas balss" sadaļā, šķiet, pēdējo nedēļu laikā ir blogojuši vai visi VL biedri pēc kārtas. (Dienai, starp citu, derētu padomāt par to, ka tās portāls ir kļuvis par bezmaksas politiskās reklāmas centrāli, un diez vai tas ir tas, kas "tautas balss" veidotājām bija padomā.) Ir skaidrs, ka Rīgas domē VL neiekļūs, un arī Eiroparlamenta gadījumā sākotnējās aptaujas liecina, ka Visvaldim Lācim tomēr būs jāpaliek mājās. Labi, ka tā. VL, vai pareizāk sakot, atsevišķi partijas biedri pārāk tuvu atrodas neakceptējam ultranacionālismam un ekstrēmismam, un ir prieks redzēt, ka Latvijas vēlētāji, vismaz latviešu galā, ir gatavi tam pieteikt noraidījumu.

Cita lieta, ka to pašu nav gatavi darīt tā dēvētie krievvalodīgie vēlētāji. Vēlēšanas Rīgā nepārprotami pierāda, ka mūsējā ir divkopienu galvaspilsēta, un vēl vairāk, ka nosacīti "labējās" partijas ir izrādījušās kateogriski nespējīgas, ar šo sabiedrības daļu vispār runāt, kur nu to par kaut ko pārliecināt. Izņēmums ir Šlesers, ap kuru krievvalodīgā prese šoreiz luncinājās tikpat ļoti, kā ap saviem mīluļiem SC un PCTVL, bet tomēr. Ja vien viņu neizsvītroja pietiekami liels skaits ļaužu, uz Eiroparlamentu dosies valsts nodevējs Rubiks, kā arī par Latviju taisnību tik bieži nestāstošais Cilēvičs, plus vēl Tatjana Ždanoka komplektā. Tas ir nožēlojami, jo runa ir par cilvēkiem, kuri Eiroparlamentā būtībā pārstāvēs nevis Latvijas, bet Krievijas intereses. Krievijas melīgā ārpolitika mūsu valstī nav nenozīmīga, nu tai būs ne vairs soliste, bet gan maziņš koris, kurš varēs gausties par to, cik ļoti mūsu valstī tiek pārkāptas nepilsoņu "tiesības." Skumji. Un pat ļoti.

Un Ventspilī kārtējo reizi uzvarēja princips "tas nekas, ka korumpants, tas ir MANS korumpants." Taču prieks redzēt, ka Puzes ķeizara partijas rezultāti šogad ir sliktāki, nekā tie bija 2005., un pat ļoti daudz sliktāki, nekā tie bija 2001. gadā. Acīmredzot arī Ventspilī ir cilvēki, kuri saprot, ka labu darbu var veikt arī godīgs cilvēks. Tagad pilsētas domē būs vēl lielāka opozīcija, nekā iepriekš, un tas ir pat ļoti labi.

Pēcpusdienai un vakaram turpinoties, iespējams, nākšu vēlreiz un piebildīšu vēl ko. It īpaši Eiropas vēlēšanās dzīve var vēl veikt korekcijas, jo sākotnējās aptaujas nemēdz būt īpaši precīzas. Viens gan šķiet visnotaļ akmenī iekalts. Sandra Kalniete kļūs par Eiropas parlamenta locekli. Un tā varbūt no vakar notikušajām vēlēšanām ir pati labākā ziņa.

Jauku visiem dienu!

8 komentāri:

test_user teica...

Noteikti piekrītu par nespēju saskaitīt balsis. Tas pats arī mazajos novados.

Par Saskaņas centru.. gribētos redzēt šeit komentāru, ar atsauci uz šo ierakstu, pēc pusgada. Vai joprojām liksies, ka ir tik ļauni.

Anonīms teica...

Kārli, jūs nez kā saskaitāt tikai vienu Šleseru kā esošo Saeimas deputātu, kas ievēlēts Rīga Domē... a' ku' ta Ušakovs? pieļauju ka ir lērums citu...
un par rokādēm saistībā ar jaunievēlētajiem Rīgā un Eiropā - tagad aizies no PS daudzi, vietā jānāk JL deputātiem, jo no šīs partijas ievēlēti... bet ja paspējuši jau izstāties no JL? skaitās tik tas, kurā partijā bij tālajās 2006.gada vēlēšanās...
un tiešām līdz riebumam pretīgi, ka atkal atgriežas Saeimā Šmits & Jaundžekars, kas tak saņēma kompensācijas pirms pusgada, kad beidzās Godmaņa valdīšana...

Grinč teica...

visādas kalkulācijas neko nenozīmē tik ilgi kamēr nenotiek būtiskas izmaiņas kopējā sistēmā
un šādas izmaiņas šeit un šobrīd nav iespējamas
līdz ar to vēlēšanas maz ko maina, daļa jau tāpat ir pie varas, kāds varbūt samainās vietām, bet būtiskais - saskaitāmo kopsumma nemainās...
starp citu - vai autors spēj paskaidrot, ko saprot ar vārdu homofobisks?

zoolander teica...

Es kā JL (un nu jau arī PS) atbalstītājs šodien cenšos saprast, ko es viņiem vairāk nepiedotu - savienību ar kādu (vai abām), manā izpratnē toksiskajām partijām, vai četrus gadus klusas smilkstēšanas opozīcijā.
Ir skaidrs, ka korupcija un izsaimniekošana Rīgas domē turpināsies uz urrā. Jautājums - vai Jaunajam Laikam uz to noskatīties sēžot malā, vai riskēt ar ļoti daudzu balsu zaudēšanu un mēgināt iekļūt pozīcijā.

Šodienas panākums patiešām ir TP un TB/LNNK sodīšana par viņu daudzajiem grēkiem, kas liek domāt, ka kaut kādi *loģiski* procesi ir iespējamas arī mūsu bieži tik neloģiskajā politiskajā sistēmā.

Savukārt Jānis Šmits labāk lai atsakās no deputāta mandāta, un, līdzīgi kā Dimiteru pāris, velta savu turpmāko mūžu titāniskai cīņai pret homoseksuālisma rēgu. Vislabāk būtu izvēlēties mocekļa ceļu un iecementēties kādas baznīcas mūrī. Nopride vadoņa vietā viņam beidzot nebūs jāstrādā pret saviem uzskatiem, ko nevarēja teikt par Saeimas cilvēktiesību komitejas priekšēdētāja amatu.

Uldis Bekmanis teica...

Skumjākais ir tas, ka Rīgā nobalsojuši tikai 50% balstiesīgo vēlētāju, un spriežot pēc visiem rezultatiem lielākā daļa no tiem bija krievvalodīgie vēlētaji. Rīgas latvieši kā kārtīgi mazohisti ļaus nākamos 4 gadus, atvainojos par izteicienu, sev krāmēt uz galvas. Skumji...

Vilors teica...

Vai pievērsāt uzmanību, ka atšķiras vakar TV nosauktais vēlētāju skaits 1 503 000 no CVK lapā minētajiem 1 490 923 vēlētājiem ?
Ja man atmiņa neviļ, pagājušā gada referenduma sakarībā PID uzrādīja ap 1 507 000 vēlētāju.
Pagājuši 9 mēneši, un Latvijā jau par 17 000 mazāk vēlētāju !
Tas vien liecina, ka ir šmugulis (vai nu meloja pērnvasar, vai melo tagad).

Vilors teica...

Papildus gribu pateikt, ka derētu noskaidrot, kuros iecirkņos iekļauti veco ļaužu pansionāti, nakts patversmes u.c., un salīdzināt LPP/LC iegūtās balsis (skat. www.cvk.lv ). Rīgas Labklājības departamenta direktore Švekle ir LPP/LC kandidāte. Pieļauju, ka bija uzdevums pierunāt vecos ļaudis balsot par šo partiju.

Kārlis Streips teica...

Vilor, es gan nedomāju, ka piesauktajos ciparos būtu atrodama šmugulēšanās vai melošana. Latvijā ir negatīva dzimstība, un šis tomēr ir kuģis, no kura joprojām pietiekami daudzas žurkas mūk projām.

 

free counter