otrdiena, 2009. gada 16. jūnijs

Par jaunāko RD

Labrīt, lasītāji!

Nu esam uzzinājuši, ka nākamos četrus gadus, ja vien nenotiks nekas negaidīts, Rīgas mērs būs mans kādreizējais kolēģis žurnālistikā Nils Ušakovs, savukārt Ainārs Šlesers būs pilsētas vienīgais domes priekšsēdētāja vietnieks. To nolēma abu censoņu pārstāvētās partijas (attiecīgi "Saskaņas" centrs -- vārdu "Saskaņas" es turpmāk likšu pēdiņās tāpat kā vārdu "Tautas" savienojumā "Tautas" partija, jo tāpat kā TP mēdz pārstāvēt visu ko, izņemot tautu, partiju, kura uz Eiropas parlamentu sūta notiesātu valsts nodevēju par "saskanīgu" Latvijā saukt nevar nu nekādi) un LPP/LC. Taču šajā lietā tomēr ir pāris jautājumu un pārdomu.

Pirmkārt, ziņots, ka RD valdošajā koalīcijā abas pārējās domes mandātus ieguvušās partijas nepiedalīsies. "Jaunais laiks" un "Pilsoniskā savienība" iegūs vietas domes prezidijā, jo tas ir obligāti, bet komitejas nevadīs un paliks opozīcijā. Tādā gadījumā JL un PS uzdevums ir skaidrs. Tām jābūt tām partijām, kuras domē domā par tiesiskumu. Bez jebkādas aiztures varam pieņemt, ka vismaz Šlesers plāno rīkoties atbilstoši ierastajam -- visnotaļ patvaļīgi un bez jebkādām pieklājības reveransēm tādu jēdzienu virzienā, kā korupcijas apkarošana, godīgums, Valsts kontrole u.c. Cita starpā zināms, ka viņš, ļoti iespējams, varētu kļūt par Rīgas Brīvostas padomes vadītāju. Vides aizstāvji, saņemieties! Šis ir tas cilvēks, kurš par attīstības plāniem ir teicis, ka tie ir jādzen uz priekšu ar "gāzi grīdā" filozofiju, savukārt visi tie, kuri raizējas par putniem un citu dzīvu radību ir "muļķi un stulbeņi". Ļoti ceru, ka Edgara Jaunupa un Ģirta Kristovska vadītās partijas domē ļoti rūpīgi raudzīsies uz valdošo pārstāvju pirkstiem un skaļi kliegs katru reizi, kad domē lietas notiek "ierastajā" manierē -- 10% kukulis puslīdz automātisks, ja kāds ar domi vēlas kārtot biznesa lietas, lēmumu pieņemšana slepus, un KNAB piesauktās "sistēmiskās" korupcijas turpināšana. JL un PS var kļūt par KNAB un VK labākajiem draugiem Rīgas domē. Lai veicas.

Otrkārt, varam paredzēt, ka Šlesers tomēr nav aizmirsis par domu "kas gan cits?" jautājumā par pilsētas mēriju. Der atcerēties, ka iepriekšējā Saeimā viņa vadītajai LPP pievienojās pieci deputāti no Tautas Saskaņas partijas. "Saskaņas" centrā ir piecas partijas, tajā skaitā tā, kuru vada pie visnotaļ sasistas siles palikušais Sergejs Dolgopolovs. TSP gadījumā ļaunas mēles melsa, ka deputātu piecnieks ir vienkārši nopirkts, lai gan iesaistītās puses to noliedza. Nebūsim pārsteigti, ja līdzīgs mēģinājums notiks arī tagad. Lai gan domnieku pāriešana no SC uz LPP/LC automātiski negarantētu Šlesera pakāpienu pa vienu soli augstāk. Domes priekšsēdētāju tomēr vēl visi domnieki, turklāt slēgtā balsojumā. Ļoti ceru, ka JL un PS paliks pie domas, ka Šleseram Rīgu uzticēt nevajadzētu gan.

Un tas, savukārt, nozīmē, ka ļoti svarīgi ir tas, par kādu mēru kļūs Nils Ušakovs. Vienu signālu redzējām jau vakar. Preses konference, kurā tika paziņots, ka viņš kļūs par mēru, tika sadalīta divās daļās -- viena daļa latviešu, bet otra -- "krievvalodīgajiem" žurnālistiem. Kas tā par jaunu modi? Viena lieta ir sazināties ar žurnālistu, kurš ir atbraucis, teiksim, no Maskavas. Pavisam cita lieta ir runāt ar žurnālistiem, kuri ir akreditēti Latvijas Republikas galvaspilsētā. Viena lieta ir krieviski sarunāties ar 85 gadus vecu tantuku, kura atnākusi kārtot komunālas lietas. Pavisam cita lieta, saku atkal, ir runāt ar žurnālistiem, kuri ir akreditēti Latvijas Republikas galvaspilsētā. Ja šādi ļaudis nespēj saprast preses konferences saturu valsts valodā, tad viņiem steigšus jāmeklē cits darbs, nevis pilsētas vadībai piepeši tik ļoti jāizpleš divvalodība. Tas bija bīstams signāls, vēl jo vairāk, ja tajā bija iesaistīts cilvēks, kurš jau ir solījis "Uzvaras" svētkus 9. maijā padarīt bezmaz vai par oficiāliem pilsētas svētkiem. Pilsētas grandiem piedalīties pasākumā, kurš atzīmē Latvijas okupācijas sākumu -- ciniski. Pagalam ciniski. Piedevām būs arī ļoti svarīgi redzēt, ko par korupcijas lietām domā Ušakovs. Bodīte kā ierasts? Cerēsim visi, ka nē.

Tāpat patlaban jau ir jādomā par nākamajām Saeimas vēlēšanām, kuras notiks jau pēc kādiem 15 mēnešiem. Ja SC izdosies pierādīt pārvaldes spējas, tad tam varētu būt visnotaļ labas izredzes arī tad (lai arī Latvijas elektorāts, protams, nav tikai Rīgas elektorāts). Saeima, kurā vairākums ir SC un LPP/LC? "Uzvaras" spēki Latvijas Republikas premjerministra kompānijā? Rubiks par Latvijas Republikas prezidentu (vēlēšanas 2011. gada pavasarī)? Kādam tīk?

Jauku visiem dienu!

Nav komentāru:

 

free counter