piektdiena, 2009. gada 19. jūnijs

Par manifestāciju un četrām sievietēm: Divas gudras, divas neapzinīgas

Labrīt, lasītāji!

Cik vakar Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības vadītāja Pētera Krīgera sasauktajā sapulcē piedalījās, ļaužu, tik tur droši vien arī bija individuālu problēmu un uzskatu, taču acīmredzot vismaz lielāko ļaužu daļu viens gan vienoja -- vēlme bļaut, nevis klausīties. Vai, pareizāk sakot, ieklausīties tikai tajos, kuri, līdzīgi viņiem, bija atnākuši pabārties. Runāja arodbiedrību ļaudis, runāja aktrise, runāja vairāki caurkrituši politikāņi.

Bet tad atnāca kāds, kuram, iespējams, tik tiešām bija sakāms ne vien kaut kas konkrēts, bet arī kaut kas nozīmīgs par valsts budžeta situāciju, kura -- galu galā -- bija sapulces sasaukšanas pamats. Bet nē. Finanšu ministram jau nākot vairākas kundzītes ieķērās šlipsē un, kad ļoti "demokrātiskais" arodbiedrību vadītājs pūlim pavaicāja, vai ministram dot vārdu, ļaudis sabrēca "nē," un ministrs aizgāja. Tādā gadījumā nudien ir jājautā, kāds bija šī pasākuma mērķis? Labi, reizēm nenāk par sliktu vienkārši pabļaustīties. Droši vien ar gudru ziņu arodbiedrības savu pasākumu rīkoja jūnijā, kad ir vismaz puslīdz cerības uz smuku laiku. Atšķirībā no procesiem, kuri notika aizpērn novembrī un šogad janvārī. Taču ironiska ir atziņa no kādas pasākumā piedalījušās skolotājas -- viņa esot atnākusi, lūk, jo gribot izglītības ministrei pateikt, lai ministre kravā somas un vācas prom no ministrijas. Protams, arī tas ir kaut kas tāds, ko var vienkārši izbrēkt. Bet, ņemsim tomēr vērā, ka tajā pašā dienā, kad notika bļaustīšanās, Valsts prezidents uzrunāja Saeimu, un vesela strīpa politikāņu sāka dziedāt atvainošanās dziesmu (daži sirsnīgi, lielākā daļa apmēram tā, it kā nikna učene skolā būtu likusi beidzot noskaitīt to sasodīto pantiņu). Ļaudis, kuri bija sapulcējušies Esplanādē, neko no tā negribēja ne dzirdēt, ne zināt. Un tas nu neko labu par pasākumu neliecina. Vēl jo vairāk, ja zinām, ka pasākuma organizētājs pats un personīgi parakstīja vienošanos par budžeta samazinājumu tā, kā tas tika samazināts. Vakar viņš pateica, ka pēc tam, kad SVF Latvijai būs iedevis papildu naudu uz budžeta samazināšanas pamata, Latvija viltīgi varēs atgriezties pie tā paša budžeta grozīšanas. Bez komentiem, vien piebildīšu, ka ir pat ļoti, ļoti labi, ka šim cilvēkam neizdevās iegūt vietu Saeimā. Realitāti neizprotošo ļautiņu tur jau tā ir pārpārēm.

Ar to nebūt negribu teikt, ka valdība visu ir darījusi lieliski un ļaudīm nav par ko satraukties. Dievs zina, ka joprojām principā nav noticis absolūti nekas, kas liecinātu par patiesu apņēmību valsts pārvaldes struktūras reformēšanā. Taču vakardienas pasākums Esplanādē, šķiet, bija vienreizējas lietošanas prece. Ilgtermiņa efekta tam nebūs.

***

Un par četrām sievietēm. Šodien Dienas Biznesā ir intervija ar kādreizējo Valsts prezidenti Vairu Vīķi-Freibergu, kuru iesaku visiem. Viedi vārdi par Latvijas sabiedriski politisko situāciju. Šodien Dienā ir intervija ar politoloģi Vitu Matīsu, arī to es iesaku visiem. Viedi vārdi par Latvijas sabiedriski politisko situāciju. Savukārt Dienas interneta portālu joprojām vada dāmas vārdā Sanita Upleja un Māra Miķelsone, un viņas es nevaru ieteikt, jo joprojām kaut kā šīs abas dāmas nav pamanījušas, ka izdzēst aizspriedumainu bloga ierakstu ir viena lieta, bet atstāt aizspriedumā bloga ieraksta aizspriedumano un nesmuko virsrakstu ar visiem aizspriedumainajiem un nesmukajiem komentiem no darba ļaudīm -- tas ir kaut kas cits. Pagājušajā reizē, kad ultranacionālists pievēma Dienas portālu ar saviem murgiem, Uplejas un Miķelsones kundzēm pagāja trīs dienas, pirms rupjais saturs no portāla tika izņemts. Paskatīsimies, cik ilgs laiks būs vajadzīgs šoreiz.

Jauku visiem dienu!

6 komentāri:

Unknown teica...

Runājot par dzēsto Dienas bloga ierakstu - komentāros tur bija interesanta diskusija par vārda "p.." nozīmi un lietošanu (Tā paša, kurš Streipa kungam tik ļoti nepatīk). Iesaku izlasīt visiem homofobiem, lai zin, ko viņu iecienītie lamuvārdi patiesībā nozīmē.

Kārlis Streips teica...

Ērik, nekā "interesanta" diskusijā nebija. Tā bija bigotu saruna ar nebiogtiem. Ar Jūs piesaukto vārdu ir tāpat, kā ar vārdu "žīds." Arī tas vārdnīcās ir atrodams ar pilnu programmu, vien sabiedrība ir mainījusies, un vairumam ebreju šis vārds tagad ir aizvainojošs. Gluži tāpat ir ar vārdu "pederasts."

Anonīms teica...

no rīta izlasīju interviju ar Vitu Matīsu... un secinājumi ir skarbi - esam nolemti šādām krīzēm arī nākotnē... jo tautas ieskatos ir normāli lamāt valsti, kas 'nozog godīgi nopelnīto pensiju' bet tai pat laikā darbavietā spert tualetes papīru vai cukura paku, šmugulēties ar ienākumiem... skarbi bij arī par tiem blatiem teikts - diemžēl mums ir tikai ambīcijas dzīvot Eiropā, bet ieradumi kā Sibīrijas kolhozā...

Kārlis Streips teica...

Skepse, pilnīgi piekrītu, bet Vita šīs lietas ir teikusi jau ļoti, ļoti, ļoti sen. Tāpat, ja kas, to ir darījusi VVF. Nelaime ir tā, ka viņas abas Latvijas politikāņi var norakstīt kā kaut kādas dāmītes no Amerikas, kuras nekā nezina. Tas, ka abos gadījumos viņām mazais pirkstiņš ir gudrāks par vairumu politikāņu, tas politikāņus netraucē. Ja varat atrast, iesaku arī VVF interviju DB.

Anonīms teica...

LV Vox Populi par skatu no malas - ne tikai Vita Matīsa un VVF, bet arī jūs Kārli esat tajā šlakā, kas neko nesaprot, jo neesat šeit dzimuši, auguši, skolā gājuši un lietas bīdījuši ar īstajiem večiem.. jūs tikai gribas mācīt mums kā dzīvot, bet mums - iedzimtajiem gribas šeptēties, korumpēties un būt svarīgiem, jo esam mācījušies vienā klasē ar 'to tur ministru' vai sieva ir radiniece 'tam biezajam, kas ar deputātiem zoli spēlē'... šai blogā jau ir bijuši neskaitāmi ieraksti, ka Latvija nevis tuvojas trešas pasaules līmenim, bet godam nes 21.gs. trešās pasaules valsts nosaukumu - savējie visupirms - godīgums, taisnīgums, cilvēktiesības - kautkādi papīrīši stulbo rietumnieku apmierināšanai... šis valsts iedzīvotājiem svarīgakais ir garantēts lētais aliņš un lētie šovi teļļukā, vēlēšanās jābalso par biežāk dzirdēto uzvārdu.. protams ir izņēmumi, bet tie ir tikai daži procenti no lielā vairuma cilvēkveidīgo...

Kārlis Streips teica...

Skepse, un tieši tāpēc tagad esam, kur esam. Bet vienā gan es tomēr atļaušos iebilst. Es Latvijā dzīvoju kopš 1989. gada. Vita Matīsa kopš 90. gadu sākuma. Vaira Vīķe-Freiberga kopš 1998. gada. Mums visiem, kā arī citiem aizjūrā augušajiem, ir acis, ausis un smadzenes. Mums tādas bija arī tad, kad dzīvojām aizjūrā. Nekad neesmu sapratis ļaudis, kuri uzskata, ka tāpēc mēs Latvijā neko nesajēdzām. Teikšu vēl vairāk -- lietu bīdīšana ar "savējo" palīdzību nav nekas neredzēts arī Rietumos. Muļķīgu politikāņu netrūkst arī tur. Negodīgu uzņēmēju netrūkst arī tur. Iespējams, esat dzirdējis par personu vārdā Berards Madofs. Amerikānis, ar kuru salīdzinājumā Lembergs ir mazs, šļupstošs bērnelis ar pietaisītu pamperu smilšu kastē. Bet galvenais -- vai tad mēs, kas esam tajā "šļakā", kā Jūs to nodefinējāt, kaut ko sakām nepareizi? Es personīgi neesmu ar mieru vienkārši pateikt "tādi esam" un viss, jo, pirmkārt es "tāds" neesmu, un otrkārt, man ir visas cerības, ka pakāpeniski arī citi Latvijas iedzīvotāji "tādi" nav. Jauku Jums dienu!

 

free counter