sestdiena, 2009. gada 27. jūnijs

Par izturētību

Labrīt, lasītāji!

Šodien laikam daudzviet skaitās darba diena. Laikam šodien mēs atzīmējam pagājušo pirmdienu, kuru kā tādu mēs laikam atzīmējām, kā šodienu, kas citādi būtu brīvdiena. Ļoti sarežģīti, un mani visa šī dienu bīdīšana šurpu turpu īpaši neietekmē, jo man kā brīvmāksliniekam katra diena var būt i brīvdiena, i darba diena. Tiesa, sestdienā, vai tā būtu brīva vai darba diena, no rīta var mazliet vairāk palaiskoties, avīzes palasīt. Un tur nu šorīt man atklājusies pavisam baisa aina. Vienā no horoskopiem manai zīmei (esmu lauva, un tāpēc vairāk turos pie tradicionālās, nevis ķīniešu astroloģijas, jo ķīniešu izpratnē esmu žurka -- varu apliecināt, ka mans lauva manu žurku jau sen apēda) ir pateikts: "Saglabājiet savu izturēta cilvēka reputāciju." Tas ir traģiski, jo es nemaz nezinu, kas ir izturēts cilvēks. Zinu, kas ir izturēts vīns (ņam). Zinu, kas ir izturēts pārbaudījums. Bet nemaz nezinu, kā man šodien ir jārīkojas, lai visi saprastu, ka joprojām esmu izturēts. Varbūt vispār visu dienu palikt mājās un ar nevienu nerunāt. Tad man būtu laiks, izpildīt citā horoskopā sniegto instrukciju: "Ieteicams sastādīt testamentu." Tā teikt, drošs paliek nedrošs, ja nu gadījumā mana izturētība mani tomēr pieviļ.

***

Toties uzjautrināja un reizē arī noskumdināja vēsts no mūsu mīļās kaimiņcaristes, kur visas tautas tēvs Puķins ir pārkvalificējies par mākslas kritiķi un ne mazāk ievērojamam māksliniekam, kā Iļjam Glazunovam, ir "ieteicis" pārgleznot bildi, kura tapusi pirms 35 gadiem, jo vienam no tajā attēlotajiem tēliem rokā ir zobens, kurš puķinprāt esot pārāk īss. 79 gadus vecais mākslinieks, kura darbi ir pazīstami visā pasaulē, ir piekritis gleznu pārgleznot. Lūk, dzīve caristē. Pavisam izturētā caristē.

Jauku visiem dienu!

3 komentāri:

Vilors teica...

Lai nu kas, bet Iļja Glazunovs ir viens no mūsdienu Krievijas ražīgākiem māksliniekiem.....pērsonīgi man viņa glezna Lācera atdzimšana ļoti patīk. Kas attiecās uz to zobenu, tad mākslinieks savu dabu var pārveidot cik viņam patīk..... es gan viņa vietā būtu Putinam atbildējis, ka jādomā dziļāk, kas tur gleznā pateikts...nav jau dzīve tikai tajās detaļās. :))) Tumsa no zobena neatkāpjas...

Toto teica...

Kāds gleznotājs, tāds cars. Iļja Glazunovs jau daždesmit gadus ir zināms kā lielkrievu šovinisma apoloģēts, kurš savos darbos cildina krievu pareizticīgās tautas izredzētības misiju pasaulē un impērijas atdzimšanu. Māksliniekam, kurš sev izvirzījis tādus ideoloģiskos uzdevumus, protams, jāieklausās šīs pašas ideoloģijas praktiskā īstenotāja viedoklī. Ceru, ka Glazunova kungs dziļā pazemībā uzklausīja savas ģeržavas pašreizējā vietvalža Putina aizrādījumus un ar skubu ķērās pie pārgleznošanas, lai kopīgiem spēkiem tuvinātu gaišo brīdi, kad Krievzemes tronī atkal sēdīsies īstais un svaidītais cara tētiņš, gatavs valdīt pār impēriju un iedvest bijību pārējai pasaulei.

J .Bezdelīga teica...

Vārds "izturēts" ,gan jāpiekrīt, biežāk attiecināms uz vīniem un mākslas darbiem.I.Glazunova mākslas darbs šajā gadījumā(pateicoties Putina tētiņam vairs nebūs "izturēts" ,ja tiks veiktas pārmaiņas gleznā )
Vārdu "izturēts"ir arī literāri pareizi attiecināt uz cilvēkiem un dzīvām būtnēm-noteikts nemainīgs savā rīcībā un uzskatos.Par cilvēku var teikt ,ka tas ir izturēts jeb konsekvents.

 

free counter