otrdiena, 2008. gada 30. septembris

Pasaule pierāda Džordža Buša nepopularitāti -- balsojums internetā

Labrīt, lasītāji!

Gribat redzēt, cik ļoti pasaulei ir apnicis ASV prezidents Džordžs Bušs? Žurnāls The Economist savā interneta lapā piedāvā "balsot" par, iespējams, visu laiku sliktākā ASV prezidenta pēcteci, tātad -- lasītāji var izvēlēties vai nu Dž. Buša pārstāvētās Republikāņu partijas pārstāvi senatoru Džonu Makeinu, vai arī Demokrātu partijas izvirzīto senatoru Baraku Obamu. Laikraksts piedāvā izmantot tā dēvēto "elektorālās koledžas" principu, kādu izmanto ASV. Amerikā prezidenta vēlēšanās mazāk svarīgs ir vēlētāju skaits, vairāk svarīgs ir štatu skaits, kurā kandidāts ir uzvarējis, turklāt svarīgāki ir lielākie štati, jo no tiem nāk vairāk "elektorālās koledžas" balsu. Lasītāji varbūt atcerēsies, ka 2000. gadā Bušs zaudēja vēlētāju skaita ziņā, bet nosacīti "uzvarēja" elektorālās koledžas nozīmē. The Economist tā ir sadalījis visu pasauli -- mazajai Latvijai šādā procesā ir piecas, lielajai Krievijai -- 205, bet milzīgajai Ķinai - 1990 "balsis."

Kādi patlaban ir rezultāti? Senatoram Barakam Obamam pasaulē ir 8114 "elektorālās koledžas" balsu. Senatoram Džonam Makeinam tādu ir ... trīs. Jā, tikai trīs, tās nāk no pundurvalstiņas Andoras. Gandrīz visur citur pasaulē nospiedošais vairākums ir par to, ka Amerikā nevajag turpināt Buša valdīšanas principus. Francijā Obamu izvēljies 91 procents balsotāju, Kanādā -- 87%, Saūda Arābijā un Indonēzijā -- pat 100 procenti balsotāju. Pie mums Latvijā -- 78 procenti par Obamu, 22 -- par Makeinu. Portālā nav pateikts, cik cilvēku ir balsojuši, proti, vai Latvijas gadījumā 78 cilvēki ir bijuši par Demokrātu partijas, bet 22 -- par Republikāņu partijas pārstāvi, vai arī balsojuši attiecīgi ir 780 un 220 cilvēku. Taču kopējais rādītājs ir absolūti nepārprotams. Pasaule vēlas redzēt Džordžu Bušu aizejam ne vien fiziskā, bet arī garīgā nozīmē. Patlaban notiekošais Volstrītā uzskatāmi demonstrē pašreizējās ASV valdības nekompetenci, un tas, protams, nav vienīgais iemesls, kāpēc tik daudz cilvēku šo prezidentu vienkārši nicina.

Žurnāla balsojumā var piedalīties ikkatrs, taču ir jāreģistrējas, un katrs cilvēks drīkst balsot tikai vienu reizi (citiem vārdiem sakot, portāls pieņems tikai vienu balsi no katras IP adreses). Portāla adrese: www.economist.com/vote2008.

Jauku visiem dienu!

3 komentāri:

test_user teica...

Streipa kungs, labprāt lasītu Jūsu pārdomas par 700 miljardu dolāru pestīšanas plānu.

Paldies.

Kārlis Streips teica...

Bush, esmu apmerināts ar to, ka Kongress šo plānu noraidīja, jo milzīgajā steigā tas nebija izstrādāts tā, lai nodrošinātu godīgumu un atklātību. Vienkārši mest 700 miljardus dolāru to finanšu institūciju virzienā, kuras ir demonstrējušas savu alkatību un nekompetenci -- tas būtu maigi sakot neadekvāti un nepieņemami. Savu lomu patlaban spēlē vēlēšanas, kuras būs pēc tikai dažām nedēļām, neviens Kongresa loceklis nevēlas tikt apzīmēts par cilvēku, kurš centās piedāvāt tik milzu summu jau tā masīvi bagātiem cilvēkiem.

Kristofers Robins teica...

Amerika''niem gan sūdīgi - nav kur braukt prom. Letiņi var sakrāmēt pauniņu un uz īriju šampinjonus lasīt, a ko amerikānim? Sapņu mašīna un patērtētājsabiedrības vērtības turpina malties uz priekšu, tikai cilvēki vairs tik naski nespēs tikt līdzi... Moš uz Kanādu?

 

free counter