pirmdiena, 2008. gada 1. septembris

Par politiku Amerikā

Labrīt, lasītāji!

Šorīt par politiku manā dzimtenē Amerikā. Tiem, kuri gadu gaitā ir sekojuši manām pārdomām par ASV, nebūs nekāds pārsteigums tas, ka es novembrī turēšu visus iespējamos īkšķus par Baraka Obamas un Džosefa Baidena ievēlēšanu attiecīgi prezidenta un viceprezidenta amatā. Man galvenais jautājums iekšpolitiskajā kontekstā ir par to, ka ASV prezidents ieceļ tiesnešus, tajā skaitā arī Augstākās tiesas tiesnešus, un tiesām Amerikā pieder pēdējais vārds visos jautājumos. Man, protams, interesanta ir ASV tiesu sistēmas attieksme pret viendzimuma partneru partnerattiecībām un laulībām, taču tiesas risina arī tādus jautājumus, kā aborti (pareizi Dienas korespondents Diņģelis viņdien to, ka Amerikā joprojām par abortiem tiek lauzti šķēpi, uztvēra ar lielu izbrīnu) un, ja kāds vēlas domāt arī par ārpolitisko kontekstu, par Buša valdības pastrādātajiem grēkiem Guantanamo līča lēģerī un citur.

No Latvijas viedokļa raugoties, būtiska būs nākamā ASV prezidenta spēja salabot mūsu valsts galvenā stratēģiskā partnera reputāciju pasaulē, jo tā nu ir joma, kurā pašreizējais Baltā nama iemītnieks ir pastrādājis vislielākos nedarbus. Taču neglaimosim sev pārāk daudz. Latvija Amerikas Savienoto Valstu izpratnē ir labs draugs, bet tomēr maziņš, maziņš, maziņš. Daudziem tik ļoti svarīgo bezvīzu jautājumu, piemēram, prezidents nerisinās, tas joprojām ir lielākoties tehniskas dabas jautājums. Tomēr plašākā kontekstā konstatēsim, ka Republikāņu partijas kandidāts Makkeins ir tas, kurš kādreiz labprāt dziedāja dziesmiņu par Irānas bombardēšanu. Latvijai ASV reputācija ir svarīga arī tādā nozīmē, ka atsevišķi amerikāņu politiķi ir agresivāki nekā citi, un Buša uzsāktajā "karā pret terorismu" agresivitāte var izsaukt agresivitāti. Diez vai islama teroristiem Latvijā ir kāds paredzēts mērķis, viņi tomēr vēlas rīkoties tur, kur ir garantēta vislielākā publicitāte. Bet tomēr. Arī ārpolitiski nenāktu nemaz par sliktu Ameriku un amerikāņus prezentēt daudz vairāk uz sadarbību vērstā kontekstā. It īpaši tagad, kad Krievijas impērija ir atjaunojusies visā imperialistiskajā "dižumā", tām valstīm, kuras uztur demokrātiskās vērtības, ir jāturas kopā.

Kas attiecas uz Džona Makkeina izvēlēto kandidāti viceprezidenta amatam Sāru Peilinu -- tā visvairāk demonstrē Republikāņu partijas vieglprātīgo attieksmi pret valsts pārvaldīšanu. Jā, tas ir inčīgs triks, konservatīvajiem republikāņiem izvēlēties sievieti. Taču šī ir sieviete, kuras pieredze izpildvarā saucas nepilni divi gadi gubernatores krēslā vienā no vismazāk apdzīvotajiem ASV štatiem, pirms tam viņa bija domes priekšsēdētāja ciematā ar tikai pāris tūkstošiem iedzīvotāju. Lieki teikt, ar ārpolitiku un drošības politiku šī dāma nav nekad nodarbojusies. Turklāt viņa ir arī ļoti konservatīva amerikāņu politikas nozīmē -- nekādi aborti, pieci bērni, viņai patīk ņemt rokā šauteni un bliezt pa pūkainiem zvēriņiem, un dabas aizsardzība viņas Aļaskā ir mazāk svarīga par naftas urbšanu visur, kur vien tas ir iespējams. Ņemot vērā to, ka Džons Makkeins ir 72 gadus vecs, tā nudien ir vieglprātīga attieksme no republikāņu puses. Ļoti ceru, ka vēlētāji neuzķersies.

Pavisam skaidrs ir tas, ka novembrī Demokrātu partija atkal iegūs pārsvaru abās ASV Kongresa palātās, atklāts ir jautājums par to, vai Senātā izdosies iegūt 60 vietas un tātad bloķēt jebkāda veida obstrukcionisma izpausmes no republikāņu puses. Tas nozīmē, ka ievēlēšanas gadījumā Džons Makkeins nekādas īpaši radikālas republikāņu lietas (piemēram, vēl vairāk samazināt nodokļus pašiem bagātākajiem ASV iedzīvotājiem, kā to ir darījis Bušs jaunākais un mazākais) nevarēs izdarīt. Taču pēc katastrofālajiem Buša gadiem nemaz nenāktu par sliktu dot Demokrātu partijai iespēju pierādīt, ko tā var, ja tās rokās ir gan likumdošanas, gan arī izpildvara. Ja salaidīs lietas dēlī, tad pēc diviem un četriem gadiem amerikāņi varēs skatīties atkal. Taču Buša astoņi gadi tandēmā ar sešiem gadiem, kuros republikāņi kontrolēja abas Kongresa palātas, Amerikai ir bijuši traģiski. Laiks pārmaiņām, un nebūt ne pati svarīgākā pārmaiņa būs nodrošināt, ka pirmo reizi ASV vēsturē sieviete uzkāps tik augstu pa politiskās karjeras kāpnēm. Ja kas, tad trešajā augstākajā amatā jau tagad ir sieviete. Un nebūt ne republikāne.

Jauku visiem dienu!

6 komentāri:

Mediaman teica...

Par Peilinu - mani nošokēja viņas komentāri ABC Good Morning America par globālajām klimata pārmaiņām. Viņa gluži vienkārši apgāž visus argumentus par to, ka klimata pārmaiņas ir radušās cilvēku rīcības rezultātā, uzskatot, ka tā ir demokrātu (Ala Gora) mērķtiecīga politika, lai tracinātu cilvēkus un mainītu biznesa kursu ASV. Nu, cik stulbs var būt cilvēks??!? Un, ja arī tā būtu patiesība, kas tur būtu tik slikts, ka mēs no netīrās naftas pārietu uz tīrākiem un atjaunojamiem enerģijas resursiem? ĀĀĀāā.. sapratu. Vai tikai Peilina nenāk no štata, kurš saražo 20% ASV naftas un dabasgāzes?

Otra lieta - Es arī atbalstu Baraka Obamas centienus kļūt par prezidentu. Man viņa personība, harizma un oratora spējas šķiet ļoti pievilcīgas. Un man šķiet, ka ar ārpolitikas spečuku Baidenu viņš būs izvilcis pareizo lozi. 4.novembrī turēšu īkšķi par šo pāri.

Toto teica...

Attiecībā uz globālajām klimata pārmaiņām es Peilinai pilnīgi piekrītu. Vispār nezinu nevienu cik necik nopietnu zinātnieku, kurš apgalvotu, ka klimata pārmaiņas radušās cilvēka darbības rezultātā, domas dalās tikai par to, vai cilvēks varētu būt šīs neizbēgamās (un zinātnei jau labi sen pazīstamās) pārmaiņas paātrinājis un padarījis jūtamākas. Sliecos piekrist tiem, kuri uzskata, ka cilvēka ietekme ir niecīga, kaut arī uzklausu pretējās puses argumentus. Taču neviena no šīm abām pusēm neuzdrošinās apgalvot, ka cilvēks būtu vienīgais vai vismaz noteicošais vaininieks klimata pārmaiņās - to sludina cilvēki, kuriem par klimata zinātni maza nojēga.
Par "tīrākiem un atjaunojamiem" enerģijas resursiem - lūdzu, kāds būtu Jūsu piedāvājums? Enerģētiski efektīvs, ekoloģiski mazkaitīgs un tāds, kas neparedz slēptu naftas izmantošanu? Pagaidām visvairāk plusu redzu atomenerģijai, bet tā ir nepopulāra, jo avārijas gadījumā sola lielas nepatikšanas. Vēl cerīga izskatās zemes dzīļu siltuma izmantošana, bet tā iespējama tikai vulkāniski aktīvos reģionos (piemēram, Īslandē).

Mediaman teica...

toto, mans piedāvājums ir solārā enerģija. Es, protams, apzinos, ka šodienas tehnoloģijas nav nekāds risinājums (pat ne tuvu). Taču politikas maiņa, ko veicinātu demokrātu nākšana pie varas ASV, palīdzētu atrast un ieguldīt līdzekļus šīs jomas izpētīšanā. Tas ir pierādīts, ka mēs neizmantojam pat desmittūkstošo daļu no tās enerģijas, ko mums spēj dot saule! Patiesībā jebkurš medijos jau apspēlētais alternatīvās enerģijas avots ir labs risinājums pie attiecīgā tehnoloģiskā progresa. Kas progresu spēj dzīt uz priekšu šodien? Nauda. Kas akumulē naudu šādām vajadzībām? Parasti politiskie procesi, kur pie vadības ir sakarīgi ļaudis. Un republikāņi mūsu laikam ir par gausu un konservatīvu. Es ticu, ka viņi būtu gatavi turpināt karot par naftu un fosilajām rezervēm, izraisot pasaulē vēl lielāku haosu.

Toto teica...

Solārā enerģija - brīnišķīgi, taču tās iegūšanai vajadzīgi elementi (saules baterijas), liels daudzums elementu. No kādiem materiāliem un ar kādu enerģiju tie tiks ražoti, kādi un kā iegūstami ķīmiskie savienojumi nodrošinās saules enerģijas pārvēršanu elektrībā, kā būs ar šo materiālu utilizēšanu? Kā ekoloģiju ietekmēs lielu platību pārklāšana ar saules baterijām? Uz visiem šiem jautājumiem būs jāatbild. Patiesībā man nav nekas iebilstams ne pret saules enerģiju, un drīzāk turu īkšķi par demokrātiem nākamajās vēlēšanās ASV, tomēr attiecībā uz iespējām atrisināt civilizācijas enerģētiskās problēmas esmu visai pesimistiski noskaņots. Tomēr neko darīt, jāķepurojas, kā nu mākam.

Mediaman teica...

toto, tu laikam netici tehnoloģiskam progresam tik ļoti cik es :D :D :D

Martins Kalejs teica...

Visiem, kurus interese globala sasilsana un tas, cik loti politizets ir sis jautajums: Annals of the Association of American Geographers
,91(2),2001,307–337
, lielisks raksts.

Toto, nevajag novertet par zemu dezinformacijas masineriju - ASV ta strada ne sliktak ka Krievija! Vienkarsi jasaprot izdevigums abas frontes puses - naftas bizness ir milziga nauda, bet ar ierobezotu nakotni, savukart, eco-friendly energijas (un ne tikai energijas) bizness driz bus ne mazaks un ar milzigu potencialu.

Interesanti par to bija rakstits ari 2002.gada janvara Scientific American numura.

Energijas problemu, ceram, ka atrisinas saplusanas kodolreaktori (www.iter.org), bet lidz tam vel vismaz 50 gadi un radioaktivu smuci tie vienalga radis! Lidz tam dzivosim no naftas un AES, citas realas izveles nav!

 

free counter