pirmdiena, 2008. gada 8. septembris

Par citu politiku un to pašu veco, nekam nederīgo politiku -- pārdomas pirmdienā

Labrīt, lasītāji!

Ceru, ka visiem bija jauka nedēļas nogale. Prieks, ka vēl vienu reizi brīvdienās pagadījās tāda īsti skaista, silta un saulaina diena.

Dibināta politiskā partija "Sabiedrība citai politikai" (SCP). No nosaukuma vien varētu gaidīt, ka šis būs veiksmīgs projekts, jo Dievs zina, ka pašreizējā politika vismaz lielai daļai Latvijas iedzīvotāju ir apriebusies līdz nelabumam. Taču viņdien dzirdētās pieticīgās runas nu būs jāpārvērš darbos, un būs jāskatās, kurā virzienā jaunais politiskais spēks virzīsies. Visnotaļ nepārprotama kļūda bija pirms partijas dibināšanas veidotās sabiedriskās organizācijas iesaistīšanās referendumā par pensijām. Miljonārs Aigars Štokenbergs, lai arī kā centās, nespēja sevi prezentēt dzīves pabērnu aizstāvja lomā, nespēja argumentēti paskaidrot, kādā veidā pensijas pēkšņi var trīskāršot bez attiecīgajām sekām sociālājā budžetā, un galu galā arī neveica tādu reklāmu, kādu iepriekšējā referenduma gadījumā veica tamdēļ izveidotā sabiedriskā organizācija. Esmu personīgi dzirdējis A. Štokenbergu sakām, ka Latvijā ir daudz turīgu cilvēku, kuri, tāpat kā viņš, ir gatavi vairāk pārdalīt savu bagātību, lai vairāk sanāktu tiem, kuriem tās nav. Esmu personīgi par šo apgalvojumu smīnējis, gan tāpēc, ka Latvijā nav tik daudz turīgu vai pat daļēji turīgu cilvēku, lai pat pie labākās gribas ar bagātības pārdales mehānisma palīdzību veidotu Skandināvijas modelim līdzīgu sistēmu, kurā visiem ir vismaz OK, bet arī tāpēc, ka altruisms nav kaut kas tāds, ko var paģērēt politiskajā līmenī. Par SCP redzēsim -- partija startēs Eiropas parlamenta un pašvaldību vēlēšanās, tad jau redzēsim. Saeimā pagaidām partiju pārstāvošie deputāti paliek puslīdz bezcerīgajā opozīcijā.

***

Tikams kādreizējais "stabilitātes garants" Kalvītis Dienā ir pateicis, ka varbūt nenokalpos Saeimā līdz nākamajām vēlēšanām. Nākamajā mēnesī, tā ziņots Ināras Egles materiālā, viņš paredz kāpt Everestā. Acīmredzot Saeimā nav paredzēti nekādi kritiski balsojumi, vismaz zaļais zemnieks Ščerbatihs uz Olimpiskajām spēlēm brauca Saeimas brīvdienās. Tāpat "stabilitātes garants" patlaban ir nodarbināts ar hokeja lietām, kuras ir ļoti specifiski saistītas arī ar gāzes lietām, un tās savukārt ir ļoti specifiski saistītas ar Krievijas ietekmi mūsu valstī. Katrā gadījumā, darīt cilvēkam ir ko, ja arī premjerēšana, par spīti viņa apgalvojumam, ka "esmu pārliecināts par sevi un par to, ko esmu darījis", tomēr izvērtās par pabaismīgu krahu. "Es noraidu pārmetumus" -- tā brašais deputāts. Nu, labi, labi. Ja pašam tā labāk ir.

Bet interesanti ir ar kādreizējiem premjeriem, tas arī atzīmēts I. Egles materiālā. Gailis divus gadus braukāja pa pasauli un tagad ir nekustamo īpašumu magnāts. Krištopans 8. Saeimā tika ievēlēts, bet debatēs nepiedalījās nevienu reizi un vispār vairāk dzīvojās pa Ameriku, nekā pa Latviju. Krasts tagad ir eiropietis. Par Emsi gandrīz pilnīgi nekas nav dzirdēts, kopš sazvērestības teoriju fanāts bija spiests aiziet no Saeimas. Šķēle ir Šķēle. Vien miera mika Bērziņš ir pārkvalificējies par valdošās kliķes absolūtu paraugbērnu, viņam akceptējams acīmredzot ir pilnīgi viss, kas tai ienāk prātā. Ka tik "stabilitāte." Un, protams, Godmanis, kuram, nabagam, acīmredot liktenis ir lēmis būt par premjeru tikai un vienīgi ekonomiskas krīzes laikā.

Vispār, ja Kalvītim Saeimā ir garlaicīgi, tad labāk būtu aiziet drīzāk, nekā vēlāk, lai nāk kāds, kuram darbs valsts parlamentā nav sekundāra lieta, ar kuru nodarboties tad, kad nav jānodarbojas ar hokeju un kalnā kāpšanu. Nākamais "Tautas" partijas līderis acīmredzot būs pļāpīgais Segliņš, arī tas darbiņš "stabilitātes garantam" vairs nebūs jādara. Pats raksturīgākais viņa teiktajā ir šis atzinums par saviem premjerešanas gadiem: "Tie trīs gadi ir bijuši labākie gadi, kādi Latvijā ir bijuši, un diez vai būs tuvākajā laikā." Pašpārliecinātības šim cilvēkam nekad nav trūcis, bet droši vien naktī, īsi pirms aizmigšanas, pat viņš saprot, ka pilnīgi noteikti tie "labākie gadi" tuvākajā laikā neatkārtosies, un par to Latvija var pateikties pavisam precīzi tiem lēmumiem, kuri "labākajos gados" tika (un arī netika) pieņemti.

Jauku visiem dienu!

4 komentāri:

anglosaxis teica...

Par jaundibināto partiju. Reiz jau sacīju, ka labprāt naošajās vēlēšanās balsotu par kādu jaunu "spēku", ja tāds rastos un viestu uzticību. Diemžēl šis pabojāja savu prestižu ar populistiski mūļķīgi referendumu, bet, ja iekļūs Saimā - lai viņiem veicas. Par hokeju un Rigas "Dinamo". Profesionālais sports vienmēr tiek balstīts uz lielu naudu (arī NHL mēs nezinām, cik un vai tā vienmēr ir tīra). Krievijas KHL spēlē krievi, amerikāņi, kanādieši, čehi, slovāki, skandināvi un nu jau arī latvieši. Pārmetums par krievu val. rakstītiem uzvārdiem ir nevietā, jo nav dzirdēts, ka NHL krievi spēlētu ar krievu uzrakstiem. Bet šī ir lieliska iespēja mūsu zēniem uzspēlēt īstu hokeju (nevis Latvijas čempionāta līmenītī) un arī nopelnīt. Kur tad lai tie labie spēlētāji rodas, ja ne rudoties pret īstiem "vilkiem". Un šeit, mūsu zēnu (pārsvarā latviešu, bet kāda tam nozīme) dēļ muļķīga šķiet sporta politizācija un vēl muķļīgāks pseidonacionālisms.

Vilors teica...

Jā, Kalvītis rīkosies tāpat kā Krištopāns, Gailis un citi iepriekšējie premjeri, kas "nesaņēma Trīs zvaigžņu ordeni", bet pār kuriem, manuprāt, gulst smaga aizdomu ēna par valsts nozagšanu. Kad vairs nevar būt pie kuģa stūres (valdības un partijas) un noteikt tā kursu, jo kuģis uzskrējis aisbergam, Kalvītis pamet grimstošo kuģi un uzskata, ka slīcēju glābšana ir pašu slīcēju rokās.
Bez tam jau laikus, valdības krēslā sēdēdams, sarūpējis sev citu kuģi.

Roberts teica...

..gribetos, jau lai kadreiz man butu parlieciba ka teiksim tads kadrs ka Kalvitis butu pastaviga SAB noveroshanas loka. Ka neka, es domaju ne jau par margrietinjam Kalvitis runa ar saviem "draugiem" izklaidejoties jakutija.

Onjons teica...

Pretrunīga partija, taču pagaidām es ceru, ka būs kaut kas vairāk par "mazako ļaunmumu", izveloties par ko balsot. Patiešām daudz parādīs kādi cilvēki tiks izvirzīti pašvaldībās un uz Eiroparlamentu.

 

free counter