piektdiena, 2008. gada 1. augusts

Vēlreiz par referendumu -- un arī par lielākām lietām

Labrīt, lasītāji!

Lasu šorīt laikrakstus un nevaru vien nobrīnīties par tiem mūsu tautiešiem, kuri stāsta, ka rīt referendumā nepiedalīsies, jo no tā nekas nemainīsies. Mainīsies gan. Mainīsies sabiedrības pašapziņas līmenis atkarībā no tā, vai izdosies pierādīt, ka Latvijas iedzīvotāji ir spējīgi sakopot spēkus tajos brīžos, kad viņiem tiek uzdots jautājums, vai arī ne. Un kvoruma savākšanas gadījumā -- jo tad visticamāk tomēr tiks nobalsots "par" -- mainīsies arī valsts politiskā iekārta. Protams, var teikt, ka jauna politiķu paaudze no zemes neizaugs un jaunās vēlēšanās būtībā būs darīšana ar tiem pašiem ļaudīm, kā iepriekš. Taču ir būtisks arī domāšanas veids, kādu šie ļaudis uzdrīkstas sevī pieļaut. Saeimas valdošajā koalīcijā ir arī labi cilvēki. Vaira Paegle. Dzintars Ābiķis. Kārlis Leiškalns. Kārina Pētersone. Un viņi visi ir balsojuši par idiotiskiem lēmumiem tāpēc, ka "partijas disciplīna" to ir pieprasījusi. Viņi visi sev ir darījuši milzīgu cilvēcisku kaunu, it īpaši Pētersone kopā ar saviem ceļiniekiem, kuriem spogulī skatoties ir jāsaprot, ka viņi ir personīgi atbildīgi par pretīgu aizspriedumu ievazāšanu valsts augstākajā likumdošanas iestādē. Paplašināta iespēja deputātus nevien ievēlēt, bet arī atsaukt, varbūt tomēr liktu tām "gudrajām galvām", kurām dvēsele vēl nav pilnīgi ieķīlāta korumpētībā, atteikties no pašiem kretiniskākajiem lēmumiem. Un sapratīsim, lūdzu, pilnīgi skaidri, ka kretiniskie lēmumi nebeidzās pēc pagājušā gada "lietussargu" protestiem. Nebūt ne.

Brīnos arī par mūsu svētulīgo Godmani, kurš ir tik drausmīgi satraucies par to, ka ekonomiskas krīzes laikā varētu notikt Saeimas atlaišana. Tas, lūk, būtu "nepieļaujami." Nu, Godmaņa kungs, tad izmantojiet savu amatu, lai piespiestu kolēģus rīkoties tā, lai nevienam nenāktu prātā viņus padzīt. Varbūt tomēr zirgkopim Veldrem pasakiet skaidru nē. Varbūt sabariet savus koalīcijas biedrus tad, kad viņi kārtējo reizi kvalitatīva likuma vietā apstiprina mēslu, kā tas bija ar naudas atmazgāšanas likumu un ne tikai. Jebšu vai joprojām Latvijas Republikas politikas galvgalī patiess ir Kalvīša kādreiz paustais jēdziens "kā mēs ar Gundariņu lemsim, tā arī būs"? Ja tā, Godmaņa kungs, tad padomājiet varbūt arī par tādu jēdzienu, kā "pašcieņa."

Ja rīt kvorums nesavāksies, mūsu valsts prezidents ir solījis, ka viņš nāks pats ar savu inicatīvu par to, kā vieglāk atbrīvoties no Saeimas tad, kad tā ir kļuvusi par lāstu. Kamēr viņš viesosies komunistu diktatūrā un priecāsies par sportistiem, viņam būs laika par to padomāt. Vienādi vai otrāi ir jāsalauž ķēde kura saucas "vispirms krāpnieciska reklāma un kampaņa un pēc tam kaut vai plūdi."

Bet šodien ir arī cita lieta, kura mums atgādinās, ka cilvēks tomēr puteklītis vien ir salīdzinot ar Visuma neizmēramo platību. Šodien būs pilnīgs saules aptumsums, to varēs redzēt Sibīrijas un Ķīnas pašos ziemeļos. Bet to arī varēs redzēt ASV kosmosa aģentūras NASA mājas lapā -- www.nasa.gov. Tiešraides sākums šopēcpusdien plkst 13.00, aptumsuma apogeja aptuveni stundu vēlāk. Es skatīšos. Vērts atgādināt sev, ka ir arī lielākas lietas par Latvijas politiskās "elites" smirdīgumu.

Jauku visiem dienu!

7 komentāri:

Unknown teica...

Man ari skiet ka mainisies. Bet varbut tas ir naivi?

Unknown teica...

kaarli, luudzu iedod preciizaaku linu uz saules aptumsuma video ieksh nasa.gov. kaut kaa neizdodas man to atrast... ;)

Unknown teica...

sorry, viltus trauksme pats atradu! ja nu kaadam veel ir interese tad luk she taa ir

http://www.nasa.gov/multimedia/nasatv/index.html

Indra teica...

Viens ir skaidrs- ja nepieciešamais skaits pilsoņu referendumā nepiedalīsies, tad noteikti nekas nemainīsies. Un ja tā būs, tad, ir visas tiesības arī uz Latviju attiecināt teicienu: "Katrai tautai ir tāda valdība, kādu tā ir pelnījusi". Lai tad tikai kāds, kurš nepiedalījās, pamēģina burkšķēt, ka pie mums ir slikti. Ir un būs slikti, ja paši būsim vienaldzīgi un neaktīvi.

kas teica...

Šī ir cita tēma, bet amerikāņu Hope mesidžs, ko izplata Obama ir līdzīgs mūsu TP pirmajai partijas kampaņai "Strādāsim un viss būs labi", tur nevar vilkt citas paralēles, vienkārši esmu drošs, ka ASV cilvēki aplauzīsies, kā viens tā otrā ailes pusē, vismaz tie, kas gaidīja change un hope. Realitāte būs nedaudz no tā paša, kas jau ir, tikai cerams ar mazāku korupciju. Cik saprotu Irāka iztukšoja ASV budžetu un liela daļa aizgāja uz Čeinija bijušajām kompānijām un mūžīgo Bušu ģimenes drauga ExonMobile. ASV, ja ne visu laiku, tad vismaz pēdējos gados ir piemērs tam, ko var izdarīt ar lielu naudu vēlēšanas (Bušs 2004 gadā).

Bet par to, ka mūsu valstī ir valdība, kādu cilvēki ir pelnījuši, tagad materiāli nodrošinātākā ES laikā, var jau tagad neatkarīgi no referenduma rezultātiem.Bet es domāju, ka politika Latvijā mainīsies un šis referendums, pat [ja] neizdevies būs viens no šo pārmaiņu posmiem. Šīs ir pārmaiņas uz vairāk demokrātisku valsti.

Kristofers Robins teica...

Kārli, Kārli, Kārli - Leiškalns ir savas partijas cienīgs kadrs, jūs kļūdāties, domājot par viņu labu. Viņš vienīgais ir vientiesīgāks par, piemēram, Kalvīti un Sleseru, bet princips tas pats. Starp citu - painteresējieties, kur viņa sieviņa stradā un kādus lēmumus pieņēmusi. Mana ģimene ir ar viņu bijusi pazīstama jau no padomju laikiem līdz pat 90 vidum ,kad viņš aizgāja to ceļu ,kas viņu ir novedis tur, kur viņš ir. Diemžēl savā laikā viņš to izdarīja gaužām ciniski. manuprāt, nepiedodami ciniski.

M.Sc.pol. teica...

Man arī ir zināmas šaubas par K. Leiškalnu, Jūs, Kārli arī škiet reiz atsaucāties uz Edgara Šīna interviju jūlija Klubā, bez tur minētā par Leiškalna kungu, der arī atcerēties, ka viņš ir bijis pie 90. gadu pri(h)vatizācijas tolaik vēl "Pleskavas šosejā".

 

free counter