svētdiena, 2008. gada 10. augusts

Jaunākās pārdomas par situāciju Gruzijā

Labdien, lasītāji!

Vispirms atvainojos lasītājiem par kļūdainu teikumu vakardienas blogā. Krievija vakar bombardēja nevis Tbilisi kā tādu, bet gan militāru lidlauku pie Tbilisi. Tiem, kuriem tā ir liela atšķirība -- sorry. Tiem, kuri saprot, ka viengala Gruzija tiek bombardēta -- tā tas ir.

Mulsina Saeimas, vai pareizāk sakot atsevišķu deputātu reakcija. Vakar viens Saeimas Ārlietu komisijas deputāts teica, ka jau pirmdien, tātad rīt, būtu jāsasauc sēde, lai spriestu par situāciju Gruzijā un Latvijas reakciju uz to. Tad komisijas priekšsēdētājs Andris Bērziņš pateica, ka pietiks ar ārkārtas sēdi trešdien, vēl nav viss zināms, vispirms jāgaida Eiropas Savienības ārlietu ministru sēde un tur nolemtais. Ak, šis miera mika Bērziņš! Te nāk atmiņā tā dēvētie "bronzas Aļošas" grautiņi Tallinā. Visa pasaule Igaunijai sūtīja atbalsta ziņojumus, vien Bērziņa komisija laiski un mierīgi pētīja, vai komats teikumā būtu liekams šeit vai tur. Gruzija patlaban izmisīgi meklē atbalstu, manuprāt rīt vajadzētu sanākt ne vien Ārlietu komisijai, bet visai Saeimai un nepārprotami paust atbalstu valstij, kura ir Krievijas federācijas uzbrukuma mērķis. Atkārtosim: Krievijas federācijas militāra uzbrukuma mērķis. Uzbrukums suverenai valstij. Elpu aizraujoša iejaukšanās suverenas valsts iekšējās lietās.

Krievijas boss Vlads briesmīgais tikmēr ir paziņojis, ka Gruzija Dienvidosetijā veicot "genocīdu." Tas no cilvēka, kurš kādreiz draudēja čečenus iznīcināt tualetes podā. Piedodiet, atvainojiet, bet boss Vlads ir kretins un viņa komandētās valsts ārpolitika ir kretiniska. Ko īsti boss Vlads saskata Dienvidosetijā? Visnotaļ acīmredzams priekšlikums, ja jau rūpes ir par osetiešiem kā tautu, būtu apvienot Ziemeļosetiju un Dienvidosetiju un izveidot atsevišķu valsti. Oi, bet nē -- tas nozīmētu Krievijai atteikties no daļas savas teritorijas. Un Krievija, kā mēs zinām, prot teritorijas tikai ņemt un zagt, bet ar retiem izņēmumiem (puse neapdzīvotas salas uz upes, kas Krieviju atdala no Ķīnas) atdot gan ne. Acīmredzot boss Vlads un viņa galms uzskata, ka pareizais variants būs dzīvot tāpat tālāk -- neviena neatzīta teritorija, kurā valda neviena neatzīta "valdība", un kuras pelēkajā eksistencē notiek aktīva kontrabanda un cita veida organizēta noziedzība. Vakar bija atsevišķi lasītāji, kuri to noliedza. Viņus es gribētu aicināt palasīt vispirms un tikai tad spriest. Kaut vai aplūkojiet (ja vien protat angļu valodu) šādu linku, tā ir CBC raidorganizācija, tātad -- sabiedriskā televīzija Kanādā: http://www.cbc.ca/world/story/2008/08/08/f-caucasus-quagmire.html. Un tas, protams, nav vienīgais ziņojums par bardaku, kāds ir Dienvidosetijā.

Cik var spriest no ziņām, Gruzijas karaspēks Dienvidosetiju tagad ir pametis, valsts pārstāvis ir teicis, ka tā Tbilisi cer izvairīties no humanitāras katastrofas. Kāda Dienvidosetijas "valdības" pārstāve apgalvoja, ka piektdien notikušā uzbrukuma laikā esot gājuši bojā 1600 civiliedzīvotāju. Gruzijas valdība runā par iespējams 130 bojā gājušajiem. Ja jau Dienvidosetijas krusttēvi Maskavā var melot tā, ka ausis kust, tad padotie Dienvidosetijā laikam var darīt tāpat. Taču joprojām ir un paliek apstāklis, ka tiek apdraudēta Gruzijas valstiskā integriāte. No vienas puses varētu likties, ka Tbilisi būtu prāta darbs no Dienvidosetijas vienkārši atteikties, lai kuļas, kā pati prot. Taču teritorijā ir transporta mezgli un cita veida infrastruktūra. Un vienalga, ko par to domā Krievijas rīcības aizstāvji šajā portālā un citur, Gruzijas starptautiskās robežas nav apstrīdamas un katrā gadījumā nav grozāmas ar militāru spēku. Kārtējo reizi pasaule šķiet pavisam impotenta. Nabaga Gruzija.

Jauku visiem dienu.

5 komentāri:

driks teica...

Kārli. Pirm skaļi bazūnēt visai pasaulei par baiso bosu Vladu, iesaku tev atcerēties arī to, ka gruzīni vēl joprojām lepojas ar 20gs lielāko slepkavu bosu Josifu Džugašvili, sauktu Stļinu, kurš vai tik nebija netiešs ierosinātājs arī kādam bariņam tavu radinieku priekšlaicīgai aiziešanai uz kapiem. Diemžēl tās nav tikai dažu cilvēku nostaļģiskas atmiņas, vai dažu viņa atbalstītāju plosīšanās. Tā ir vairāk vai mazāk visas valsts nostāja, jo valstī, kurā visā godībā stāv viņa pieminekļi un kurā viņu godā par dižo nācijas dēlu, tānav tikai atsevišķu personu izrādīšanās. Tev tā kā nav manāmas problēmas ar angļu valodu, tāpēc varbūt iepēti šos rakstiņus
http://www.worldpoliticsreview.com/article.aspx?id=86
http://www.traveladventures.org/continents/asia/stalinmuseum.shtml
un tad stāsti par nežēlīgo bosu Vladu, kas ir cieņā baisi briesmīgajā valstī, bet nez kāpēc aizmirsti par vēl simtstūkstoš reīzu briesmīgāko bosu Staļinu, kurš tāpat ir cieņā potenciālajā NATO dalībvalstī. Vai tu spēj iedomāties NATO, Vāciju vai Austriju ar Hitlera pieminekli kādā no ar viņu saistītajām pilsētām? Nevajag aklā niknumā skriet pa priekšu tevis lolotajai otrai lielvarai, kas tev ir alfa un omega, stulbi aizmirstot par to kas mums ir izdevīgi. Un mums nav izdevīgi NATO valsts, kas nespēj saprast, ka Staļins bija bende, mums nav izdevīgi NATO Valsts, kas visu laiku kasās un kaujās ar kaimiņiem.

ManDarIns teica...

Es gan pievinojos Kārlim uzskatos par Bossu Vladu, kas ir pats nedemokrātijas iemiesojums, atceramies, ka viņš ir cilvēks kas ir teicis "PSRS sabrukums ir lielākā gadsimta ģeopolitiskā katasrofa." Un kas pats PSRS ir bijis KGB virsnieks un lepojas ar to ko ir izdarijis, ar to ko viņam ir ļāvusi darīt Padomju Savienība, atšķirība no viņu SS koleiģiem.Un Bossa Staļina iespējas bija lelākas kā tadat tās ir Vladam, Un ja viņam dotu kaut pusi no tās varas kas bija Staļinam, man pat bail iedomāties, kas notiktu.! Karš jebkurā gadījumā ir slikti.!

Kārlis Streips teica...

Drik, es goda vārds nesaprotu šo pārliecību atsevišķos Latvijas iedzīvotājos, ka nevar rakstīt neko par šodienu, ja to nesalīdzina ar visu, kas ir noticis pirms tam. Vai rakstot par Bosu Vladu man arī vispirms vajadzētu apdomāt Jāni Briesmīgo vai Huņņu Atilu? Oi, arī briesmīgi džeki, sita un klapēja nost citus tā, ka asinis šķīda. Vladimirs Putins salīdzinājumā -- absolūtākais jēriņš. Jā, Staļins bija briesmīgs. Jā, Staļins ir cēlies no tās Krievijas impērijas daļas, kura ar laiku kļuva par Gruziju. Pieļaujot, ka arī Jums nav problēmas ar angļu valodu, uzdošu šādu jautājumu: So what? Staļins, ja atmiņa neviļ, nomira pirms 56 gadiem. Ja viņu ar Bosu Vladu kaut kas saista, tad tas ir ar Staļina iedibināto "principu", ka Krievija ir pati diženākā valsts pasaulē un var rīkoties kā vien tai patīk. Bet Bosa Vlada izdarības šodien un viņa muldēšana par to, kas notiek Dienvidosetijā, notiek pilnīgi neatkarīgi no tā, ka bija vai nebija tāds Staļins.

Toto teica...

Daži papildinājumi Kārļa teiktajam. Gruzijā nav Staļina kulta. Izņemot varbūt nelielu saujiņu nostalģijas māktu pensionāru, gruzīni pret Staļinu un viņa politiku izturas tāpat kā vairums latviešu - ar nosodījumu. Gruzijā "tautu tēva" izkapts strādāja ne mazāk efektīvi kā Latvijā, turklāt Staļins uzsvērti demonstrēja savu saistību ar Krieviju un krieviem, kas gruzīniem arī nav simpātiski. Jā, Staļina dzimtās Gori iedzīvotājiem bija zināms lokālpatriotisms par tāda mēroga darboņa izcelsmi viņu pilsētā. Tādēļ viņiem savulaik ļāva saglabāt Staļina pieminekli un muzeju. Līdz pat pašreizējam karam, kad Gori tiek bombardēta, tas bija viens no tūristu iecienītākajiem objektiem šajā pilsētā. Nostalģiju pēc Staļina Gruzija izjūt daudz mazākā mērā nekā tās lielā kaimiņvalsts Krievija. Katrā ziņā Krievija ir pēdējā valsts, kurai būtu tiesības Gruziju par to nosodīt.

driks teica...

Tā jau varbūt ir, ka atsevišķi Latvijas iedzīvotāji pārlieku raugās uz pagātni. Bet nu, protams, tu esi meistars novedot šo lietu līdz absurdam ar pilnīgi nesaistītiem, bet skaļiem piemēriem. No otras puses nekad neesmu dzirdējis, ka Tu runātu par dažas labas citas tautas, kas tagad dzīvo tuvajos austrumos maniakālajām tieksmēm kasīt augšā visas pagātnes mazākās druskas. Patiesību sakot neesmu dzirdējis, ka tu par to runātu vispār, jo šķiet viss, kas saistās ar šo tautu, tev ir tabu.
Jebkurā gadījumā, protams, tas, kas tur notiek ir traki, jautājums tikai vai tu un Latvijas valdība kā tāda ir konsekventa. Man ir ļoti liela pārliecība, ka pamats šim pasākumam tika ielikts 2003. gada 20. martā, kad ASV safabricējot iemeslus ielīda suverēnā valstī Irākā. Jā ar diezgan pabaisu diktatoru, jā ar diezgan pabaisu pagātni, kas gan bija saistīta arī ar pašu ASV. Lūk tas arī bija brīdis, kad citi, kam ir pietiekami resursi un pietiekamas armijas saprata, ka tādās puspelēkās zonās (nav NATO, nav spēcīgu atbalstītāju, kas nevilcinoties sāktu rīkoties, nav spēcīgas armijas, ir piektā kolona vai citi diskutējami jautājumi) rīkojas, tas kuram vairāk tanku un lidmašīnu. Lūk Kārli - kur ir konsekvence? Neatceros, ka Tu toreiz būtu rakstījis (runājis) šādus patētiskus vārdus, par to ka iebrukst suverēnā valstī. Toreiz tika speciāli uzsvērts, ka ASV bombardē tikai militāros mērķus, nedod Dievs, ja kāds mēģināja likt vienādību starp Irākas militārajiem un nemilitārajiem mērķiem, tagad kā izrādās Krievijas-Gruzijas kontekstā vismaz tev ir vienalga vai bombardē militāros mērķus, vai civilos... Jau toreiz runāja par to, ka tagad Krievija, Ķīna utml agresīvas valstis potenciāli jutīsies daudz brīvākas ieviest savu kārtību savā nosacītajā interešu sfērā, te nu mēs tagad to redzam. Un starp citu, ja mēs runājam par briesmīgo bosu Vladu, tad nevar vēl zināt vai tik viņu nav kritušo skaitā krietni pārsniedzis boss Krūmiņs, kuram var pierakstīt vairāk kā 4 tūkstošus amerikāņu, un gandrīz pa pārsimtam britu un pārējos, un Dievs vien zina cik Irākiešu. Trūkst konsekvences Kārli, lūk kur ir problēma. No otras puses iespējams, ka no tevis gaidīt to ir nereāli, jo tas būtu kā pārkāpt pāri pašam sev...

 

free counter