piektdiena, 2008. gada 29. augusts

Par zaptes burkām, skolas somām, restorāniem un inuitiem -- pārdomas piektdienā

Labrīt, lasītāji! Pāris pārdomas piektdienas rītā.

Pirmkārt, ar jaunu sparu iekšlietu ministra Mareka Segliņa dzīvē ir ielauzies kolorītisms. Ar savdabīgiem un interesantiem aforismiem ministrs un, iespējams, nākamais "Tautas" partijas vadītājs nekad nav skopojies, un arī šoreiz tā ir īsta pērle. No intervijas Latvijas Radio: "Kriminālpolicija būtu jāatslogo, neliekot tai izmeklēt zaptes burku un mazu naudas summu zādzības." Atkārtosim -- šī doma ir nākusi no Latvijas Republikas iekšlietu ministra.

Man pretī mājai ir diennakts veikals, kurā, kā jau 24/7 iestādē tas mēdz gadīties, reizēm notiek arī Dieva zīmes. Vakar vakarā man tur esot ievēlās cilvēks pilnīgā kunga prātā, kuru pirms tam redzēju stāvam Marijas ielas vidū dzīvā satiksmē, acīmredzot ne mirkli viņu netraucēja tas, ka tur brauc kaut kādas mašīnas. Cilvēks bļaustījās, palaida rokas, beidzot kāds viņu aizveda. Bet ne par to šis stāts. Pirms pāris mēnešiem tajā pašā veikalā noraudzījos, kā kāds pagalam nošņurcis vīrelis sev azotē iebāž lēta brendija pudeli. Veikala dāmas viņu apstāja, notika skaļa klaigāšana, un ar laiku nošņurkušais vīrelis no veikala pazuda un pudele atgriezās plauktā. Es pajautāju, kāpēc veikala dāmas neizsauca policiju. Viņas uz mani paskatījās tā, it kā es būtu no mēness nokritis. "Policija," tā pateica viena, "par tādām lietām neinteresējas."

Pilnīgi iespējams. Un nav absolūti ne mazāko šaubu, ka kriminālpolicija nevar reaģēt, kā ir teicis mūsu kolorītais ministrs, uz katru "zaptes burku," kāda kaut kur tiek nozagta. Bet varbūt tas tomēr nav kaut kas tāds, kas būtu jāsaka cilvēkam, kurš ir atbildīgs par valsts likuma aizsardzības sistēmu? Jo pareizi šodien par šo domu pērli raksta laikraksts Dienas Bizness: "Pirmkārt, vai gadījumā, ja persona kaimiņam nozog kartupeļus par kopējo vērtību 7,50 lati, viņu vispār drīkst saukt par zagli? Otrkārt, cik liela tad ir tā summa, kuras vērtībā Latvijas Republikā drīkst zagt mantas un arī naudas zīmes pilnīgi oficiāli?" Šis ir tas pats Segliņš, kurš viņdien pateica, ka klausīsies visos, bet nepaklausīs nevienam. Derētu biežāk ieklausīties veselajā saprātā, kurš droši vien pateiktu priekšā, ka ministram nevajag īpaši norādīt uz likuma aizsardzības trūkumiem un pateikt, ka par tiem neko darīt nevar.

***

Vai nav jauki, ka tuvojas brīvdienas? Tiesa, pietiekami daudziem cilvēkiem bažas rada tas apstāklis, ka pēc šīm brīvdienām būs pasākums, kas saucas 1. septembris. Absolūti atbalstu domu, ka Satversmes tiesai būtu jāuzdod jautājums par to, vai ir konstitucionāli atbilstoši tas, ka ģimenēm lielākoties mācību grāmatas ir jāpērk pašām. Satversmes 112. pantā ir teikts lūk, kas: "Ikvienam ir tiesības uz izglītību. Valsts nodrošina iespēju bez maksas iegūt pamatizglītību un vidējo izglītību." Protams, var diskutēt, vai šajā garantijā ietilpst arī mācību grāmatas, bet pajautāt Satversmes tiesai to vajag gan.

***

Viņdien Rīgā tikās Latvijas vadošie pavāri, lai pārrunātu viņu darba specifiku ekonomiskas krīzes apstākļos. Šķiet, situācija laba patiešām nav. Vakar vakarā pēc garas darba dienas aizčāpoju uz Vecrīgu sameklēt vakariņas. Skatījos -- viens restorāns slēgts, cits restorāns slēgts, trešais slēgts. Alpenroze, Pūt Vējiņi, Dikenss (Dikenss bija lieliska vieta -- britu pabs izfiltrēts caur krievu izpratni, jo šķiet diez vai Londonā kādā pabā spēlē krievu disko mūziku un oficiantes visas sēž aiz bāra letes un vīlē nagus), Stella Pub Doma laukumā. Beidzot ieklīdu ēstuvē Grēcinieku ielā, kur trīs stundu laikā klientūra sastāvēja no manis un vēl divām tūristēm. Restorāna īpašnieks apliecināja, ka labi patlaban nav, viņš baidās, ka 1. oktobrī, kad kārtējo reizi pacelsies energoresursu cenas, būs pavisam traki. Diez kas nav.

***

Un pēdīgi, šāda pārdoma no Kristīnes Sadovskas, viņa laikrakstā Kultūras Diena recenzējusi grāmatu par inuitiem, kuri dzīvo Kanādas pašos tālākajos ziemeļos: "Vecie cilvēki, kad vairs nespēj sevi apgādāt, vienkārši uzceļ jurtu patālāk no pārējiem un nomirst lēnā bada nāvē. Cilvēks, kas nogalinājis otru, ir cienījams, īpaši tad, ja pēc tam ticis cauri ar veselu ādu (brīžiem gan neatstāj sajūta, ka mēs nemaz tik tālu savā domāšanā neesam tikuši, īpaši ja palasa anonīmos interneta komentētājus)." Paldies Kristīnei Sadovskai.

Jauku visiem dienu!

7 komentāri:

Sestdienis teica...

Segliņš jau nesaprot, ka dažam arī šī zaptes burkas zādzība var būt pietiekami sāpīga, turklāt zaglis, redzēdams, ka iespējams zagt un palikt nesodītam, nākamreiz varbūt pamēģinās nospert kaut ko vērtīgāku. Ja kriminālpolicija neizmeklēs šādus noziegumus, tad Segliņam ir jāpsaka, kura policija to darīs. Bet ko tādu gaidīt no mūsu iekšlietu ministra velti, drīzāk jau viņš stiprinās ģimenes vērtības (pēc Kastēna parauga), kā to nesen norādīja intervijā LA. Man ir aizdomas, ka šis ir nākamais premjera amata kandidāts un, ja tā, tad ceru, ka Zatleram pietiks dūšas parādīt Tautas partijai vidējo pirkstu. Tad jau es labāk simtreiz dienā klausos Godmaņa punkts viens, punkts divi un punkts četri, nekā vienreiz Segliņa muldēšanu.

Kārlis Streips teica...

Pilnīgi pareizi, sestdieni! Lai arī cik tas nebūtu skumji, man visnotaļ droši liekas, ka labākais variants patlaban būs ļaut Godmanim izvilkt laiku līdz nākamajām Saeimas vēlēšanām un tad cerēt uz tautas veselo saprātu. "Tautas" partija noteikti mēģinās kaut kādu cinismu -- ja ne šogad, tad nākamgad balsot pret sava ministra izstrādāto valsts budžetu, kā jau reiz tas tika izdarīts, bet piekrītu -- tukšajai vietai, kāda ir Zatlers, būs jārāda piga.

Vilors teica...

Labdien!

Darbojoties savas biedrības "Par godīgumu tiesu varas sistēmā "Temīda" un palīdzot cilvēkiem, konstatējam, ka gan policijā, gan prokuratūrā neizmeklē arī, Mareka Segliņa vārdiem runājot, lielās lietas. Piekritīsiet, ka ielaušanās mājā un mājas apzagšana pieder pie lielām lietām. Arī te darbojas Poncija Pilāta princips (sūdzību pārsūtīšana vienam otram, neatbildēšana uz sūdzībām, izvairīšanās pieņemt cietušos pat pieņemšanas laikos). Rezultātā: vieni zog, bet otri imitē darbību un izliekas neredzam, ka noticis noziegums. Tajā pašā laikā, visi kā viens laikus saņem algas no mūsu nodokļu maksātāja naudas.
Domājot kur problēma, mēs esam pievērsuši uzmanību arī ierindas policistu vajadzībām. Rezultātā uzdevām jautājumu gan pirms Mareka Segliņa esošajam iekšlietu ministram Ivaram Godmanim, gan ģenerālim Aldim Lieljuksim. Jautājums tā tika pārsūtīti viens otram vairākas reizes, ka sanāca daudzas atbildes tieši par pārsūtīšanu, bet ne pēc būtības. Iekopēju, kādu jautājumu mēs uzdevām, cerot, ka varbūt Kārlis Streips to kādreiz uzdos kādā no raidījumiem. Citēju mūsu jautājumu:
Vienlaikus man ir papildus jautājumi Iekšlietu ministram Ivaram Godmaņa kungam un Valsts policijas priekšniekam, ģenerālim Aldim Lieljukša kungam: vai Valsts policijas (kā struktūras) darbības
uzlabošanas mērķa sasniegšanai ir skatīts jautājums par to, lai Kārtības
policijas dienests nodarbotos ar kārtības nodrošināšanu - likumpārkāpumu
novēršanu - prevenciju? Vai reālā pienākumu sadale starp dienestiem, Jūsuprāt, nodrošina sabiedrības interešu aizsardzību? Vai iecirkņu inspektori turpinās nodarboties ar NE-SAVU darbu? Kā piemērs - internetā atradu http://fish.vp.gov.lv/material/Likumi/VP... - tur nekas nav teikts par krimināllietām - papīrs ir, bet dzīvē notiek pavisam kas
cits - priekšnieku visatļautība un nevēlēšanās pakustināt pat mazo pirkstiņu
lietu sakārtošanas labā. Jūs manā, kā cietušās, labā esat izdarījis NEKO un no Jūsu bezdarbības ("veco buku" pārbīdīšana neskaitās) var secināt, ka nekas nemainīsies. Vai esat painteresējušies, ko, piemēram, šajā konkrētajā zādzības lietā ir darījis M.Javorskis, ko viņa priekšnieki, kādas ir viņu problēmas, lai atklātu noziegumu, arī novērstu jaunus noziegumus? Es pieprasu, lai Jūs sakārtotu policijas dienestu darbu un aizstāvētu manu ģimeni no noziedzniekiem!

thelifeofhelga teica...

Kārli, ir ļoti nepatīkami Jūsu ierakstos, kurus citos gadījumos, kā jau esmu to pieminējusi, visnotaļ cienu, sastapt pasteidzoši aizspriedumainus uzskatus. Esmu krieviete, un nesaprotu, kāpēc oficiantes, kas vīlē nagus un bezgaumīga mūzika ir "krievu filtrs"? Mani tas aizvaino. Tāda apkalpošana ir vienkārši sliktā gaume, profesionālisma trūkums vai kas cits. Bet kāpēc Jūs uzskatāt, ka šī uzvedība ir "krievu"?
Varbūt tad padomju filtrs? Bet krievi un PSRS ir dažādas lietas...

Kārlis Streips teica...

Helga, es uz brīdi padomāju par to, vai rakstīt "krievu" vai "padomju", un tomēr paliku pie pirmā, jo padomju filtrs nozīmētu arī ne īpaši koptu interjeru un katrā gadījumā ne īpaši labu ēdienu. Krievu filtrs toties tāpēc, ka nudien Dikensā skanēja tikai un vienīgi krievu mūzika, un sarunvaloda apkalpojošā personāla starpā bija tikai un vienīgi krievu valoda. Atvainojos, ja es Jūs aizvainoju, tā tas nebija domāts. Runa bija par vienu konkrētu iestādi.

Kristofers Robins teica...

Ļoti ļauni ir tā teikt, bet ceru, ka ta kad Segliņš vai kāds viņa tuvienieks būs slims, ārsts viņam pateiks, ka nekrāmēsies ar sīkumiem, lai šamējo ved šurp, kad tas jau ar vienu kāju kapā...

Un otra pieblide, zinot, ka latvijā ir zemākās un augstākās latiņas katrai lietai (pat bēnu kopšanas pabalstiem kādu laiku bija), tad derētu kadam mutīgākam žurnālistam apjautāties, kāda tad ir 'augstākā' summa, pēc kuras policija vairs nekrāmējas ar tādām lietām...

Mija15 teica...

Te atcerējos veco labo latviešu sakāmvārdu: "Sāk ar adatu, beidz ar zirgu".

 

free counter