pirmdiena, 2008. gada 25. augusts

Par Krievijas "tautiešu" apmātību, referendumu, un labām ziņām no Šlesera

Labrīt, lasītāji!

Paldies Latvijas Avīzei un tās korespondentei Inārai Mūrniecei, kura gan sestdien, gan arī šodien ziņo par pasākumu, kura atreferējumu citos laikrakstos it kā neredzēju. Mūsu valstī brīvdienās ir noticis Krievijas "tautiešu" kongress, un tajā itin labi ir redzams, cik apmāta ir ne vien Krievijas Federācija kā tāda, bet arī pietiekami daudz tās pilsoņu un fanu.

Cita starpā konferences darbā piedalījies kāds Krievijas Valsts domes pārstāvis, kurš ir stāstījis, ka patlaban viņa valstī notiekot pārrunas par jaunu Krievijas "tautiešu" likuma redakciju. Ko šis cilvēciņš vēlētos ieraudzīt šādā likumā? Lūk, ko par Vladimira Ņikitina uzskatiem rakstījusi I. Mūrniece: "Likumam jābūt rakstītam 'krieviskā garā' - tajā atšķirībā no pašreizējā likuma jāiekļauj tāds jēdziens, kā 'krievu pasaule', jāprecizē krievu valodas un kultūras loma. Likumam, lika noprast Ņikitins, esot jāpalīdz apjaust 'krievu misiju' - 'izglābt pasauli', tāpat Krievijai esot jākļūst 'par garīgo līderi pasaulē', lai cilvēce saprastu, ka 'pareizi ir' atbalstīt tieši Krieviju, nevis Rietumus.

Vai dieniņ! Pasauli tagad šie ļaudis glābt vēlas? Paldies, bet varbūt tomēr nē? V. Ņikitna teiktais ir no tās pašas operas, kurā cara Vladimira diktatūras pārstāvji aizgūtnēm bazūnē domu, ka viņu valstī vairāk nekā jebkurā citā tiek ievērotas cilvēka tiesības. Par to, cik šis apgalvojums ir "patiess", varam spriest no citas vēsts, kura šodien izskanējusi. Proti, Krievijas redzamais politieslodzītais Mihails Hodorkovskis -- lasītāji atcerēsies, ka viņš kādreiz veiksmīgi vadīja uzņēmumu Jukos, līdz pienāca brīdis, kad viņš aizkaitināja caru Vladimiru un tāpēc tika vajāts un ieslodzīts cietumā -- lūk, šis politieslodzītais ir pieprasījis atbrīvošanu no cietuma pirms termiņa. Taču viņam atteikts. Kāpēc? Jo viņš, lūk, cietumā neesot "apguvis arodu," un tāpēc "rehabilitācijas" process acīmredzot nav bijis veiksmīgs. Kārtējo reizi gribas ņirgt, bet ņirdziens nenāk.

Par Krievijas attieksmi pret "glābjamo" pasauli varam spriest arī pēc citas ziņas. Šorīt ziņots, ka pašpasludinātās Dienvidosetijas republikas līderis grasās doties uz Maskavu un lūgt savas pundurrepublikas oficiālo atzīšanu. No Kremļa saņemti mājieni, ka uz šādu atzīšanu viņš varētu arī cerēt. Paraleles ar Kosovu, jā. Paraleles ar Čečeniju pilnīgi noteikti. Un atgādinājums par kādu citu delegāciju, kura devās uz Maskavu 1940 gada 5. augustā ar "lūgumu" -- Latviju uzņemt Padumjo Sociālistisko Republiku Savienībā. Šausmas, kur jūs rodaties?

Ināras Mūrnieces aprakstītajā konferencē bijis arī cits spilgts moments. Kāda baltkrieviete tur esot paziņojusi, ka arī viņa sevī saskata "Krievijas tautieti," bet delegāti bijuši nīgri un ņurdoši -- viņa varot doties pie "sava Lukašenko." Tas acīmredzot "tautiešu" kustībai būs liels klupšanas akmens, jo jautājums ir tāds, kurš arī latviešiem nav svešs -- kurš tad ir tas "īstais tautietis", kurš varētu mēģināt kļūt par viltus "tautieti"? Katrā gadījumā latviešiem nav ilūziju par to, kādas ir "krievvalodīgo" politiskās organizācijas mūsu valstī. Labi, ka mums ir sava Drošības policija un Satversmes aizsardzības birojs. Grib kāds būt par Krievijas "tautieti" un "glābt pasauli" -- davai. Vien Latvijai no šīs komandas nekāda glābšana, paldies, nav un nebūs vajadzīga. Un tieši to pašu var teikt par tiem "Rietumiem", kurus šie dabas bērni uzskata par "nepareizo" alternatīvu Krievijai.

***

Biju viens no tiem padsmit tūkstošiem cilvēku, kuri sestdien referendumā balsoja "pret." Acīmredzot citi "pret" balsotāji palika mājās. Jāsaka, kārtējo reizi politikāņu reakcija ir bijusi ierastā. Jaundžeikars kārtējo reizi jau pirms balsu saskaitīšanas ir paguvis paziņot, ka aktivitāte bijusi "zema" (kāpēc vispār kāds šim cilvēkam vairs kaut ko jautā?). Savukārt premjerministrs Godmanis kārtējo reizi sarauca pieri un ļoti nopietni paziņoja, ka referenduma atbalstītāju mērķis esot bijis "taisnīgs." Nu gan valdībai pat pie spiedīgiem budžeta apstākļiem pensijas būs jāpalielina, tā Godmanis. Tieši tāda pati reakcija bija pēc referenduma par Saeimas padzīšanu. Arī tad politikāņi dievojās, ka visu sapratuši, labosies, rīkosies. Nu, redzēsim. Un redzēsim arī šajā gadījumā, jo ziema tuvojas, gāzes cenas ir palekušas uz augšu, un pensionāru, kurš Rīgā saņem 60 latus mēnesī, nudien apskaust nevar. Referendumā piedāvātie likuma grozījumi nebija pārdomāti. Laiks valdošajai "elitei" rīkoties.

Un šajā ziņā, starp citu, milzīgu prieku šodien rada Ainārs Šlesers, kurš radio pārraidē ir paziņojis, ka "Latvijā jau no nākamā gada būtu jālikvidē īpašo uzdevumu ministru sekretariāti." Tas rada prieku ne vien tāpēc, ka tādējādi tiktu ietaupīti ļoti lieli līdzekļi, kurus varētu, piemēram, veltīt pensijām, bet arī tāpēc, ka tādā gadījumā diviem Šlesera partijas ministriem būtu jāatgriežas Saeimā, un tas savukārt nozīmētu, ka divas "gudrās galvas" ar "mīkstajiem mandātiem" no turienes tiktu padzīti. Un vai gadījumā nevarētu būt tā, ka tie būtu gaišreģis Jaundžeikars un "cilvēka tiesību aizstāvis" Šmits? Te nu gan jāsaka PRIEKS, kur tu rodies!

Jauku visiem dienu!

8 komentāri:

M.Sc.pol. teica...

Nevēlos sarūgtināt, taču no tā prieka par Šlesera teikto tikai tāds pusprieks paliek, jo A. Baštiks jau kādu laiku vada ministriju, proti, vairs nav Īpašo uzdevumu sekretariāta Bērnu un ģimenes lietās, bet gan Bērnu un ģimenes lietu ministrija, kas no likuma viedokļa ir tikpat stabila kā, teiksim, Ekonomikas ministrija. Tāpēc zinot ne tikai Šlesera kunga, bet arī visas t.s. valdošās koalīcijas turēšanos pie likuma burta, tikai likuma burta un nekā cita, izņemot likuma burtu, var secināt, ka Šlesers varētu būt gatavs atteikties no "melnās avis", kas mīl skūpstīt un glāstīt ceļgalus žurnālistēm, lai atņemtu vietu tēvzemiešiem. Turklāt pats I. Godmanis savulaik ir teicis, ka sekretariātu likvidācija sevī ietvertu arī amatu pārdali visā valdībā, jo trīs (e-lietu, ES fondu un integrācijas) pusministriju likvidācija atņemtu amatus (balsis, varu, naudu) LPP/LC, TB/LNNK un vienu bezpartejisko, ko tomēr atrada ZZS, kas politiski nozīmētu TP varas pieaugumu.

Kārlis Streips teica...

Paldies par informāciju. Esmu attiecīgi sarūgtināts. :)

thelifeofhelga teica...

Kārli, vai tad Jūs uzskatat ka integrācijas sekretatiāts nav vajadzīgs? Jo viens no iemesliem, kāpēc šie "Krievijas tatutiešu kongresi" tiek rīkoti ir integrācija politikas trūkumi - cilvēki nevar identificēties ar šo valsti, tātad meklē citus piederības avotus.

Mediaman teica...

man nebūtu nekādu iebildumu pret šīm ministrijām (sekretariātiem), ja vien tās produktīvi strādātu. Man nebūtu žēl savas nodokļu naudas labiem un taisnīgiem mērķiem, kas saliedētu sabiedrību, rūpētos par tās nākotni un galu galā padarītu mūs par tehnoloģiski attīstītu valsti.

Tikai pagaidām šķiet vienīgais e-lietu ministrijas devums ir dārgs un neparocīgs elektroniskais paraksts, integrācijas sekretariāta devums attiecīgi ir vēl dziļākas plaisas radīšana sabiedrībā + muļļāšanās ar stratēģiskiem dokumentiem un to pieņemšanu, bet bērnu lietu ministrijas devums ir kampaņa par "drošu internetu".

No šāda viedokļa raugoties, protams, tikai atbalstu šo sekretariātu likvidāciju.

Toto teica...

Man nešķiet, ka Krievijas Federācija būtu "apmāta". Vienkārši tā ir impērija ar savām impēriskajām interesēm, impēriskajām metodēm un impēriskajiem šo metožu attaisnojumiem. Vieni savas metodes attaisno ar nepieciešamību pasaulē izplatīt demokrātiju un cilvēktiesības, citi solās kļūt par cilvēces garīgajiem līderiem un glābt pasauli. Principiālu starpību es tur nesaredzu, tikai to, ka Krievijas impērija Latvijai un latviešiem ir un būs krietni bīstamāka nekā, teiksim, ASV impērija. Pēdējā laika ģeopolitiskās spēlītes gan rāda, ka abas impērijas spēj gluži labi sadziedāties - Krievija klusē par kuģiem, kas spieto pie ASV nākamā upura Irānas, savukārt uzliek ķepu uz naftas un gāzes piegādēm Eiropai.

Par "pašpasludināto Osetiju", Kārli, gan, lūdzu, neņirgājieties. Arī Latvijas republika savos pirmsākumos bija "pašpasludināta". Osetīni nav ne krievi, ne pārkrievojušies gruzīni, bet gan atsevišķa tauta ar savu vēsturisko teritoriju, valodu un kultūru. Par to, ka Gruzijas osetīni jau labu laiku vairs nevēlas piederēt šai valstij, ļoti, ļoti lielā mērā vainojami tieši gruzīni. Krievija šo situāciju tikai lieliski pratusi izmantot savās interesēs. Osetīnus nudien neapskaužu - "Rietumu pasaule" viņus nav gatava aizstāvēt pret Gruziju un palīdzēt iegūt neatkarību, savukārt Krievija ir izcili viltīgs, neuzticams un nežēlīgs labdaris. Es stingri iestātos par osetīnu tiesībām pašnoteikties - arī tad, ja viņi kā vienīgo izeju no savām problēmām un iespēju apvienot savu tautu redz pievienošanos Krievijas Federācijai. Savukārt Krievijas agresija pret Gruziju ir nosodāma jebkurā gadījumā.

Kārlis Streips teica...

Helga, kamēr sekretariātu vada cilvēks, kurš uzskata, ka integrējami ir tikai viņam un viņa partijai "pieņemami" cilvēki, kantoris ir absolūti bezjēdzīgs. Un toto, par Dienvidosetiju es īpaši neņirgājos, bet turpinu tomēr uzskatīt, ka runa ir par starptautiski atzītu Gruzijas teritoriju. Te ir jānonāk pie kopēja secinājuma. Ja pievienot Dienvidosetiju Krievijai, tad vai ļaut visām Krievijas tautām, tajā skaitā, piemēram, čečeniem, to pašu pašnoteikšanos? Ja Dienvidosetijā atstāt puslegālu miglas stāvokli, ko tas saka par kopējo stabilitāti reģionā? Ja Gruzijai atņemt starptautiski atzītu teritoriju, vai tad pārskatīt visu Kaukāza karti? Tie ir pietiekami būtiski un sarežģīti jautājumi, un viss, ko varam pateikt patlaban ir tas, ka Krievija, kā minējāt, rīkojas imperiālistiski un piedevām vēl ļoti divkosīgi.

Andrievs teica...

Jūs, Kārli, atkal mani pārsteidzat, kad imperiālistisku tieksmju un rīcības sakarā šausmināties par divkosību. Ja nu visa tā sakarā ir kāda divkosība, tad tā ir pašas divkosības pieminēšana.
Gruzijas vadība ilggadīgi nespēj neko sarunāt ar odiozu grupējumu. Filigrānu provokāciju rezultātā izdevās iegūt mirkli, kad Gruzijas vadība tiešam kļūdījās un kaut ko tur izšāva uz Chinvali. Atnāca krievu lācis un, izmantojot ieganstu un it kā aizstāvot savus pilsoņus, sabumboja Gruziju. Visa civilizētā pasaule NOSODA kaimiņu valsts sabumbotājus. Aplausi!
Stāsts Nr2 - Izraēlas vadība ilggadīgi netiek galā ar odiozu grupējumu. Kārtējās provokācijas sakarā iet bojā izraeļu karavīri. Izraēla ieiet kaimiņu valstī, riktīgi to sabumbo un, maz ko ieguvusi, atstāj piekauto kaimiņu "dakterēt zilumus". Visa civilizētā pasaule ATBALSTA kaimiņu valsts sabumbotājus. Aplausi!
Un nekādas divkosības - parasta reālpolitika.

Juzis teica...

NU tieši šīs dažādās attieksmes un risināumu dēļ, nebūtu jāsteidzas ar Gruzijas sadalīšanu. Ja par Kaukāzu vien, tad tūlīt Kalnu Karabaha celsies ar savu neatkarību, par Piedņestru nerunājot. Medvedeva teikums, ka ja Moldova izdomās pievienoties Rumānijai, tad Piedņestra varēs palikt pie Krievijas- jau atgādina Molotova Ribentropa paktu, tiek dalītas teritorijas visas robežas garumā. Tā tas varētu arī but, ar Ķīnu līgumu parakstīja, ar Japānu arī kaut kas tur notiek, paliek grūtākā Eiropas puse. Skatoties uz to visu paliek bailīgi.
Liekas, ka Izraēlu un KOsovu piesaukt īsti nevar, tad jau arī Kipra un citas Eiropas mazās separātu teritorijas jāpiesauc. Var jau atcelt visas robežas un ļaut lai visi iestaigā jaunas taciņas kā parkus apzaļumojot, bet tas XXI.gs. būtu ārkārtīgi dīvaini...

 

free counter