trešdiena, 2008. gada 13. augusts

Par Gruziju, par taupību, par valsti, kurā dzīvojam

Labrīt, lasītāji! Šorīt pārdomas par dažādām lietām.

Vispirms par Gruziju. Jauki, ka Krievija tik cēli ir apsolījusi, ka nu vairs tā neturpinās suverēnas valsts okupāciju. Patiešām cēli. Taču ai, cik baisi! Ja nesekos adekvāta reakcija no starptautiskās sabiedrības, un pirmām kārtām no Eiropas Savienības, no NATO, kā arī, piemēram, no Eiropas Padomes un EDSO, kuru dalībniece ir arī Krievija, tad ko sagaidīsim kā nākamo Kremļa ciniskajā apņēmībā sargāt "tautiešus"? Dienvidosetija un Abhāzija droši vien nu ir zaudētas. Gruzija tās nekontrolē. Neatkarīgas valstis no tām diez vai varētu sanākt. Atliek pievienoties Krievijai. Un pilnīgi noteikti atliek saprast, ka mūsdienu Krievija tāpat kā tās priekštece PSRS ir gatava okupēt citu valstu teritoriju. Tas, ka Dienvidosetijā un Abhāzijā jau ilgstoši ir dumpīgi režīmi, nemaina apstākli, ka šīs teritorijas ir Gruzijā. Un padomāsim, kas varētu sekot, ja Krievijas apetīti neviens neaptur. Piemēram, Krimā 60 procenti iedzīvotāju ir Krievijas pilsoņi. Tur ir Krievijai pat ļoti atraktīva osta. Protams, mēs esam NATO, Krievija diez vai riskētu izsaukt alianses pretreakciju (lai gan dunošais klusums no Briseles liek jautāt, kāda tā reakcija varētu būt), un Latvijā dzīvojošajiem Krievijas pilsoņiem noteikti nekādas vēlmes dzīvot Krievijā nav, ja būtu, tad jau sen būtu pārcēlušies uz Maskavu, Sanktpēterburgu vai Ņižņinovgorodu. Taču autoritāra un agresīva Krievija Latvijai ir bīstama arī citos veidos, ne tikai militāros, un ģeopolitiska patvaļa kaimiņvalstī nedrīkst kļūt par normu. Turklāt jākonstatē arī tas, ka arī aizsardzības jomā Latvija var darīt daudz ko vairāk. Piemēram atbrīvoties no kliedzoši neprofesionālā aizsardzības ministra, kurš joprojām acīmredzot uzskata, ka patlaban ir pareizais brīdis, kad veidot zirgu gvardi. Nevis, teiksim, palīdzēt nodrošināties pret iespējamu agresiju un pienācīgi ekipēt Latvijas zaldātus ciās pasaules malās, tajā skaitā Afganistānā, kur nupat ir gājis bojā Latvijas dižkareivis Edgars Ozoliņš. Vieglas viņam smiltis.

Otra lieta šodien -- vienā no laikrakstiem Valsts kontroliere Inguna Sudraba ir komentējusi Finanšu ministra Slaktera domu, ka visās valsts iestādes vajag samazināt štatus par vismaz pieciem procentiem. I. Sudraba pilnīgi pareizi pasaka, ka būtu vienkārši muļķīgi (šo vārdu viņa nelieto, tas ir mans) šo procesu uztvert kā kaut ko pilnīgi mehānisku, sak' -- atbrīvosimies no vienas grupiņas kolēģu, un viss būs kārtībā. Valsts kontrolierei ir taisnība, ka vispirms būtu jāaplūko pastāvošās sistēmas efektivitāte, tajā skaitā domājot arī par to, ka Centrālās Vēlēšanu komisijas vadītājs saņem 906 latus mēnesī, bet Valsts prezidenta kancelejas vadītājs -- 4480 latus mēnesī. Ir jautājums arī par prēmiju sistēmām, kuras atsevišķiem Civildienesta darbiniekiem nodrošina bonusus, kuri ir krietni lielāki par pamatalgu. Un ir arī jautājums, kā saka I. Sudraba, par iestādēm, kuras "noteikti jālikvidē pilnībā." Tas pirmām kārtām attiecas uz pagalam absurdo "integrācijas" sekretariātu, kuru vada politikānis Kastēns, kurš integrāciju nepazītu arī tad, ja tā viņam iekostu pakaļā. Latvija būtu daudz labāka vieta, ja politikāņi patiešām ieklausītos tajā, ko Valsts kontroliere saka, nevis to ignorētu un izliktos, ka viņa ir kaut kāda dāmīte, kura bīda pati savas intereses. Daudz labāka vieta.

Jauku visiem dienu!

10 comments:

anglosaxis teica...

Kārli, tik labi sāki šo rakstu, bet beigās atkal aizbrauci uz savu nīsto Veldres un Kastēna bezgaumīgu lamāšanu. Pietrūka tikai prazidenta un "atkarīgās" (kā tu konsekventi to lamā)piesaukšanas.

Sv. Speerx teica...

sāku smieties par skatu, kā integrācija kož pakaļā. :D
kas ir "atraktīva osta"?

Kārlis Streips teica...

Anglosaksi, Kastēns un Veldre savos amatos ir absolūti un pilnīgi nekompetenti un es turpināšu par viņiem tā rakstīt. Atkarīgā Rīta Avīze turpina būt Ventspils Naftas apkārtraksts, un es turpināšu par to tā rakstīt. Prezidents joprojām nav demonstrējis, ka viņš kļūst par paša solīto "tautas prezidentu", un es turpināšu par viņu tā rakstīt. Ja nepatīk, lūdzu, nelasiet.

anglosaxis teica...

Kārli, es taču neapgalvoju, ka Tev (joprojām lietoju šo familiāro bet draudzīgo uzrunu, jo Tu pirmais pārgāji uz to)nav tiesību uz savu viedokli par minētajiem ļaudīm. Man tikai šķiet,ka var iztikt bez apvainojošiem uzbrukumiem. Varbūt tas ir vēl iedarbīgāk. Un vēl, vai tiešām Tu domā, ka es lasu tikai manam viedoklim atbilstošus rakstus? Atmodas laikā es lasīju arī interfrontes avīzi. Protams, es nesalīdzinu Tevi ar interfronti un vēlreiz atkārtoju, ka mūsu abu nolūki ir līdzīgi, atšķiras tikai viedokļi un izteiksmes veids.

Anonīms teica...

Anglosaxi - Kārļa izteiksmes veids vēl ir ļoti pieklājīgs ņemot vērā Veldres un Kastēna kā amatpersonu eksistences bezjēdzību, kā arī to, kā viņi bendā esošo sistēmu.
Es kā jaunietis uztveru to nedaudz savādāk. Kā vieglā, saprotamā, un tautai pieejamā valodā aprakstītus notikumus mūsu valstī. Nebūsim kā Lībāne un citi zvēri, kas elementārā sarunā izmanto vairāk svešvārdu kā pašai matu uz galvas, un tikai tāpēc, lai otra puse tā arī neko nesaprastu.

Paldies Kārli, ka Tu raksti tā kā Tu raksti!

Ps: es ceru ka komatus saliku pareizi.

anglosaxis teica...

Kārli, Tu taču esi viens no gudrākajiem Latvijas žurnālistiem. Vai tiešām Tu vēlies, lai komentāri par Taviem rakstiem būtu TIKAI Tevi slavinoši un pieglaimīgi. Tev un "hornic" ir tiesības uz saviem uzskatiem un man arī. Es daudz kur Tev piekrītu un daudz kur nepiekrītu. Vai tāpēc nedrīkstu izteikt savas domas?

Kārlis Streips teica...

Anglosaksi, es pirmām kārtām vēlētos, lai Jūs kļūtu pieklājīgāks, jo es Jūs nepazīstu un tāpēc nesaucu familiārā vārdā. Un otrkārt, ja Jūs vēlaties tikai bārties un nepateikt, kāpēc Jums liekas, ka Kastēns, Veldre, prezidents un Atkarīgā Rīta Avīze ir atbalstāma, tad no Jūsu puses tā ir tikai un vienīgi tukša tarkšķēšana, un bez tās es, paldies, varu iztikt gluži labi. Jauku Jums vakaru vai rītu, kā nu sanāk.

Indra teica...

Nezin vai kāds no valsts iestāžu darbinieku skaita samazināšanas idejas autoriem un atbalstītājiem ir vispār pietiekoši izpētījis cik daudz drīkst (nevis vajag) samazināt. Dažās iestādēs jau patreiz ir hronisks darbinieku trūkums, par kuru var pārliecināties ikviens, kam ar šīm iestādēm regulāri jāsadarbojas. Kas notiks, ja vēl "nomazinās".

Anonīms teica...

es nezinu kas notiks, bet varbūt notiks brīnums un viņi visi beigs pusdienu vārīt kafiju, atlikušo darba laiku doties no sava krēsla līdz kopētājam un atpakaļ, un beidzot sāks strādāt kā cilvēki

anglosaxis teica...

Kārli, no JŪSU puses tā nu ir liela bezkaunība pārmest man, ka lietoju uzrunu "Tu". Paskatieties vēl vecajos "Dienas" blogos, kur JŪS pirmais pārgājāt uz "tu", pie tam, ar mazo burtu. Tā nu es šo JŪSU familiāro uzrunu pieņēmu. Es nekad neesmu apgalvojis, ka visss, ko dara Veldre un Kastēns ir atbalstāms, bet man nepatīk apsaukāšanās "lopu dakteris" un "pusministrs". Šādi apsaukājas puišeļi smilšu kastē. Kas attiecas uz Neatkarīgo, kuru JŪS arī apsaukājat, tad es izlasu to, Dienu, Latvijas avīzi, Streipa u.c. blogus, paskatos TV un mēģinu atrast patiesību, jo pilnīgu patiesību nepauž neviens no iepriekšminētajiem. Un, ja JŪS varat iztikt bez manis, tad jums jādibina Streipa fanu pulciņš un jāļauj rakstīt komentārus tikai viņiem.

 

free counter