trešdiena, 2008. gada 6. augusts

Par cīkstēšanos Saeimā

Labrīt, lasītāji!

Šodien Saeimā notikusi liela cīkstēšanās, un zināmā mērā, manuprāt, var teikt, ka daļa taisnības pieder abām pusēm. Kā zināms, parlamenta frakciju padome šorīt nolēma, ka laikā pēc Valsts prezidenta uzrunas nekādu debašu nebūs. Tā rezultātā opozīcijas deputāti i savāca parakstus, lai sasauktu papildus sēdi, lai piespiestu likumprojekta izstrādāšanu par tautas tiesībām atlaist Saeimu, i boikotēja Valsts prezidenta uzrunu tāpēc, ka bija nolemts, ka debašu nebūs.

No vienas puses var jautāt, kāpēc nedebatēt? Valdošās koalīcijas spīdekļi it kā raizējas par precedentu. Dakteris, kurš ir kļuvis par Saeimas spīkeru, uzskata, ka nevajagot radīt apstākļus, kuros debates notiek pēc jebkuras uzrunas, jo Saeimā uzstājas arī ārvalstu viesi. Bet kāpēc ne? "Tautas" partijas frakcijas vadītājs Kučinskis uzskata, ka debatēs šoreiz, tad opozīcija vēlēsies debatēt arī pēc Valsts prezidenta uzrunas 18. novembrī un "visus nozākāt." Kāpēc ne? Būtu bijis ļoti labi, ja būtu bijušas debates pēc bijušās Valsts prezidentes atvadu uzrunas pagājušā gada vasarā. Tāpat būtu ļoti labi, ja pašreizējais prezidents pēc savas uzrunas, kurā viņš pilnīgi pamatoti deputātiem pārmeta bezdarbību, varētu dzirdēt, kas deputātiem par to ir sakāms. Bet nē.

No otras puses, pašreizējā Saeimā politiskā "kultūra" ir tāda, ka neko īpašu no debatēm šodien mēs droši vien arī nesagaidītu. Opozīcijas pārstāvji noteikti teiktu, ka likums ir jāizstrādā un pašreizējā Saeima ir jāpadzen ar lielu bomi. Koalīcijas pārstāvji noteikti teiktu, ka princips jau labs, bet nav nepieciešams steigties, un vispār, kā to jau ir atļāvušās paziņot vairākas no šīm "gudrajām galvām", nekādas īpašas kļūdas Saeimas darbā nav bijušas, un tāpēc runāt par tās atlaišanu ir nejēdzīgi. U.tml. Vai jebko citu kā ironisku grimasi var izsaukt Godmaņa atzīšanās vakar, ka viņš jau ir pajautājis koalīcijas partijām, vai viņam gadījumā vajadzētu atkāpties no amata pēc tam, kad 600 tūkstoši Latvijas pilsoņu par politkorumpēto sistēmu, kuras galvgalī viņš atrodas, pauda nepatiku, bet tās viņam ir teikušas, ka nevajag vis? Vienalga, diez vai Saeimā tiktu dzirdēts kaut kas īpaši jauns, it sevišķi ņemot vērā to, ka valdošās "elites" pārstāvju viengabalainums balsojumos tomēr nav nekur pazudis, un arī tie deputāti, kuri izliekas, ka viņiem joprojām ir sirdsapziņa, nekādus opozīcijas manevrus šajā jautājumā nepieļaus. Valdošie darīs visu iespējamo, lai stieptu gumiju un katrā gadījumā nepieļautu situāciju, kurā viņus pašus var padzīt pirms 2010. gadā paredzētajām vēlēšanām, jo jādomā, ka visnotaļ daudzi no viņiem saprot, ka 10. Saeimas sanākšanas diena būs pirmā diena, kad viņi parlamentā vairs nebūs. Un paldies Dievam par to.

Un vēl pēdējā piezīme par minēto dakteri-spīkeru. Ziņots, ka viens iemesls, kāpēc dakteris-spīkers varētu gribēt ar šodienas sēdi tikt galā tā pa fikso ir tāds, ka viņam šodien esot plānota dežūra Ventspils slimnīcā. Aicinu lasītājus atrast kaut vienu citu valsti Eiropas Savienībā, kurā valsts otra augstākā amatpersona no darba brīvajā laikā haltūrē citur (vai šī cilvēka gadījumā no darba medicīnas laukā haltūrē politikā). Var saprast daktera-spīkera vēlmi nezaudēt kvalifikācijas, jo ja nu reiz ir viena banda, kura nākamajā piegājienā ir pelnījusi izskaušanu no valsts politiskās dzīves, tad tā ir viņa pārstāvētā Ventspils interešu bīdīšanas grupa, taču patlaban vēl ir 9. Saeima, un Saeimas vadītājam vienlaikus darīt arī citu darbu -- nu, diez kas nav.

Jauku visiem dienu!

9 komentāri:

Vilors teica...

VAI OPOZĪCIJA PASTĀVĒS PAR TAUTU?
Manuprāt, Godmanis un Slakteris jau kurina Latvijas galu un totālu sabrukumu saistībā it kā ar skolotāju algām, tracina arī ministrijas ierēdņus, un vispār runā par "jostu savilkšanu", bet to attiecina tikai uz tautas pabērniem, bet alkatībai iemauktus neliek. Patiesība ir citur - lai iebaidītu un sarīdītu vairākas iedzīvotāju grupas neiet uz REFERENDUMU par pensijām, izmanto polittehologijas paņēmienus SKALDI un VALDI.
Vai Godmanis nesludina vārguļību - algas ubaga pielikums skolotājiem sagraus valsts budžetu? Godmanim kauns. Izredzētiem algas desmitiem tūkstoši mēnesī, padomniekiem – liekēžiem, vadības piemaksas un zelta būvēm, izsaimniekotie miljoni – tas negrauj budžetu un algu sistēmu valstī? Šie ir KALVĪŠA, Tautas partijas sludinātie treknie gadi?
Steidzami jāpadzen šos tautas naidotājus, musinātājus un kara kurinātājus. Kur viņi bija agrāk, ka tik tālu nolaida valsti, kā paši baida, ka skolotāji rada valstī krahu? Laikam jau jūt, ka izlaupīšanas krahs nāk ar joni un šādas politikas gals klāt, nevis Latvijas gals. Cīņa par varu jau sākusies. Tā turpinājās arī Satversmes grozījumu sakarā, kas bija mazāk par tautu.
REFERENDUMS par PENSIJĀM ir cīņa par tautu, tautas labklājību, jo pensionāri uztur ģimeni, pat bērnus un mazbērnus, bezdarbniekus, sponsorē studentus un ja būsim gudri, nobalsosim 23. augustā. Un proties, ka šis ir naudas jautājums un neviena vara nekur neliksies, būs jāstrādā un tautai jāatskaitās par milzīgo nolaidību un nodevību (Abrene utt), būs jāatdod parādi tautai un jāatgriež arī noziedzīgi nolaupītais NOĒŠANAI Sociālā budžeta miljards.
NEPAKĻAUSImies varas demagoģijai, BUBUĻIEM, viltīgām polittehnoloģijām,jo viņi uzsākuši cīņu par varu. Mēs redzam, ka viņi BAIDA TAUTU kā satrakoti zvēri.
Ja 455 000 nobalsosim REFERENDUMĀ par PENSIJU LIKUMA GROZĪJUMIEM, neapšaubāmi, tas būs mafiozās sistēmas krahs un sāksies nopietna atmoda. Cits nekas valstī varas ešalonus pārņemto alkatību nepārtrauks, kā tieši šis referendums par pensijām. Tad varēs nopietni runāt par skolotāju, ārstu, policistu un citu kategoriju algām, par nopietnu ražošanu un uzņemējdarbību.
Un vai OPOZĪCIJA grib saprast situāciju, PASTĀVĒS PAR TAUTU un vai sapratīs, ka šis referendums, ko ierosināja no "apakšas" paši pensionāri, nevis partijas, būs noteicošais varas maiņai un parādīs, KURA PARTIJA IR AR TAUTU, kurai tauta ir pūlis un aunu bars, balsotāju bars.
Ir jāsaprot, ka 23.AUGUSTA REFERENDUMS būs grozījumos noteiktā piemaksa jau pie aprēķinātās pensijas un proti: grozījumos noteiktā piemaksa tiks aprēķināta par darba stāžu kā tagadējiem pensionāriem un tā attieksises uz nākamajiem pensionāriem, kuriem darba stāžs ir līdz 1996.gadam (tātad personām, kas pensionēsies arī turpmākos 15-20 gadus).

anglosaxis teica...

Kārli, pieņemot, ka viss, ko Tu esi uzrakstījis, ir pareizi. Ko Tu piedāvātu pašreizējā premjera vietā? Ko Tu tu piedāvātu patriecamās Saimas vietā? Visi brēc par sliktu valdību, sliktu Saimu, sliktu Prezidentu, par krahu valstī, bet kur ir alternatīva? Kaut kā nedzirdu un neredzu. Varbūt esmu dumjš, tad apgaismojiet mani.

Kārlis Streips teica...

Anglosaxi, par to patlaban jautājums vēl nevar būt, jo vienalga, ko par to domāju es un man līdzīgi domājošie, ir ļoti skaidrs, ka pašreizējā vara ir iekrampējusies krēslsos tik ļoti, ka arī ar lauzni viņus no turienes neizdabūt. Kā esmu rakstījis daudz šo cilvēku bezprincipālā augstprātība nekur nav pazudusi. Ja kristu pašreizējā valdība, tad varbūt būtu iespēja beidzot no koalīcijas izmest pašus bezprincipālākos ļaudis -- LPP/LC vai "zaļos zemniekus" un ņemt klāt Jauno laiku. Ja vien varētu atrast pareizo koalīcijas līgumu, tas būtu veidojums, kuram varētu būt atbalsts arī no Kalnietes un Pabrika veidojumiem, kā arī no neatkarīgā deputāta Lāča. Protams, tas prasītu "Tautas" partijai atteikties no pārliecības, ka vienīgais svarīgais darbs Latvijā ir apkalpot savu sponsoru intereses, un tas varētu būt ziedošas pūcastes moments, bet tomēr. Neesmu arī pārliecināts, ka ir 100% noraidāma doma par Saskaņas centra paņemšanu koalīcijā. Minētā veidojuma retorika ir viens, patiess darbs būtu kaut kas cits. Ja, teiksim, SC izglītības ministrs censtos atjaunot krievu valodas pārākumu skolās, tad tas būtu rādītājs, pēc kura varētu gan padzīt ministru, gan arī atklāt partijas patieso būtību. Protams, nav teikts, ka SC cilvēks tā rīkotos, bet kādu brīdi padarīt arī JL un SC līdzatbildīgus par valsts kopējo virzienu tomēr ļautu skaidrāk redzēt, vai šajos veidojumos ir politiķi, kuriem kaut ko var uzticēt. Savukārt, ja notiks brīnums un Ķīnas apmeklētājs nolems Saeimu atlaist, tad es cerēšu uz Kalnietes partiju, kā arī uz vēl nenosauktu kaut ko citu, kurš, esmu pārliecināts, parādīsies, jo patlaban politiskajā ēterā pludo tādi uzvārdi, kā Loskutovs, Vīķe-Freiberga, Ēlerte u.c. Man galvenais ir beidzot tikt pie valdības, kuru nevada cilvēks ar nenormālu pieeju (Repše), cilvēks patmīlis par visu vairāk (Kalvītis), vai tehnokrāts, kurš ir pārāk mazspējīgs vai gļēvs, lai "partneriem" pateiktu nē (Godmanis). Un Saeimu, kurā pacelts īkšķis ir mazāk svarīgs par godaprātu, ētiku un morāli. Cerība pēdējā vai cerība un muļķis, bet tādas ir manas cerības. Ceru, ka tas vismaz daļēji ir atbildējis uz Jūsu jautājumu.

anglosaxis teica...

Paldies, Kārli. Daudz kam piekrītu un arī nepiekrītu. Un es neesmu Tavs ienaidnieks, pasarg Dievs. Ja Tu atcerētos laiku, kad biji mans pasniedzējs, tad es biju daudz radikālāks par Tevi. Tagad esam mainījušies. Man nekad nebūs pieņemema doma, ka VISA Saima ir blēži, ka VISA TP ir zagļi (Tu gan tā neesi teicis, tas vairāk JL lauciņā). Būtu interesanti parunāt ar Tevi "aci pret aci", Jo, šādi sarakstoties, es aizņemu pārāk daudz "telpas" bet tas laikam nav iespējams

Kārlis Streips teica...

Anglosaxi, interesanti, kurš no apmēram 1000 studentiem Jūs esat bijis. Es nekad neesmu teicis, ka visi Saeimas deputāti ir blēži, nedz arī to, ka visi TP cilvēki ir zagļi. Taču esmu teicis un turpināšu teikt, ka absolūti katrs cilvēks, kurš ir valdošajā koalīcijā ir līdzvainīgs pie tiem mēsliem, kādos Latvija patlaban atrodas. Daži to ir darījuši ar pilnu apziņu, jo "savējie" taču ir jāsargā, bet neviens cits -- un es uzsveru vēlreiz -- NEVIENS nav iebildis. Atsevišķi cilvēki no valdošajiem aizgāja, respekts viņiem, bet visi, visi, VISI, kuri joprojām gozējas koalīcijas saulītē un podziņas spiež bez smadzeņu piepūles ir nicināmi. Tas attiecas uz absolūti katru deputātu, piemēram, kurš nobalsoja par Breša mēģinājumu legalizēt naudas atmazgāšanu. Man ir čorts vienalga, ko attiecīgie cilvēki pirms tam ir darījuši izglītības, kultūras vai Pasaules Brīvo latviešu apvienības lauciņā. Ja viņi balsoja par to, ja viņi balsoja par nodokļu nemaksātāja iebīdīšanu Valsts prezidenta amatā, ja viņi balsoja par valsts drošības sistēmas sagraušanu pagājušā gada sākumā, tad viņi ir problēmas sastavdaļa un tāpēc vismaz manās acīs nicināmi. Kas attiecas uz aci pret aci, varam arī tā, bet vispirms es tomēr gribēšu zināt, kas Jūs tāds esat. :)

anglosaxis teica...

Kārli, Tu atkal esi pārgājis uz "jūs". Vai man arī būtu jādara tāpat? Par uzzināšanu, kas es esmu - nevaru taču ievietot šeit savu tel. numuru. Varu tikai pateikt, ka tas bija pats Tavs sākums LU, svešvalodu fakultātē Tev bija students, vecāks par Tevi, sirmiem matiem, ūsām un brillēm. Nu ko, ja satikšu Tevi uz ielas, pieiešu klāt un stādīšos priekšā. Par tiem cilvēkiem, kuri aizgāja no valdošajiem, ticu vienīgi Pabrikam.Par pārējiem... Tu taču esi lasījis Orvela "Dzīvnieku fermu"? Un, ja daļēji piekrītu Tav par "valdošajiem", tad nepiekrītu par prezidentu.

Sestdienis teica...

Man tomēr ir sajūta, ka šī Saeima līdz 2010.g. oktobrim neizvilks. Vai nu tā pieņems tādus grozījumus, kas tautai ļaus atlaist Saeimu, vai arī prezidents kādā brīdī zaudēs pacietību un ierosinās atlaišanu pats. Es neesmu populārs ar šo viedokli, taču uzskatu, ka Zatlers ir neatkarīgs gan no valdošās koalīcijas (paskatieties, kādus epitetus viņam velta G.Bērziņš savās jaunākajās "pārdomās" TvNet portālā), gan no opozīcijas, tāpēc šodien pēc viņa runas ģīmjus šķobīja visi. Un būs jau vēl citas problēmas, ar ko šī Saeima nespēs tikt galā, ne tikai Satversmes grozījumi. Ir skaidrs, ka ekonomiskā situācija kādu brīdi vēl turpinās pasliktināties un nav zināms, vai krīze neieilgs. Tad pret tautas uzticību jau tā zaudējušo Saeimu noskaņosies arī tie, kuri vēl sestdien Aināra Dimanta apmeklētajās atkāzās teica: Bet man vienalga, man viss ir forši, tāpēc uz referendumu negāju. Un šī Saeima taču ir ne vien nekompetenta, bet arī nespētu mācīties no savām kļūdām pat tad, ja tautas kalpu aprobežotības un atkarības no ekonomiskajiem grupējumiem dēļ izceltos atomkarš.

Ikars Kublins teica...

bezmugurkaula tehnokrāts - tas patiesi ir diezgan precīzs apzīmējums Godmanim. Ilgi domāju, kā lai definē šo cilvēku... Man ir sava teorija par viņu. šķiet, ka Godmanis no savām pozīcijām raugoties un zinot visu par "virtuvi", uzskata, ka uzvara cīņā ar pašreizējo politmafiju ir neiespējama, tāpēc piever acis uz visu pārējo un koncentrējas tikai uz ekonomiskās situācijas risināšanu. Dara, cik var tajā lauciņā, to nevar noliegt. Tajā pašā laikā tēlo muļķi jautājumos par tiesiskumu, politiķu ētiku utt.

Gnudiff teica...

Es tomēr teiktu, ka jautājums par to, kas nāks vietā, ja šos patrieks ir principiāls.

Sajūta apkārt ir tāda, ka: parādiet mums, kam ir vērts uzticēties, un mēs viņus iecelsim saulītē. Bet nav jau ko, un es domāju, tas atturēja arī dažus no cilvēkiem piedalīties referendumā.

 

free counter