pirmdiena, 2009. gada 3. augusts

Par partiju "konsolidēšanos": Smaids/smīns un nemierīga sajūta

Labrīt, lasītāji!

Saruna par to, ka nu vajag sanākt kopā visām "latviešu" partijām, lai nākamgad novērstu "kreiso spēku" nākšanu pie varas, liek pasmaidīt un arī justies mazliet nemierīgam. Pasmaidīt par to, ka politikāņi vienalga kurā politikas spārnā ir spējīgi ignorēt skaidri redzamas patiesības, ja vien ir iespēja tikt un palikt pie kloķiem. Justies nemierīgam tāpēc, ka situācija, iespējams, vismaz dažos gadījumos spiedīs viņus tā darīt arī šoreiz.

Vispirms par tiem "kreisajiem spēkiem." Uššlesakerovsa tandēms Rīgas domē jau ir paguvis izbazūnēt, ka protams, protams, nākamgad tam uzvara ir garantēta arī Latvijā, piedevām jau šoruden tas varētu stāties pie valsts stūres, izgāžoties pašreizējai valdībai. Taču par jaunās pašvaldības popularitāti vēl ir pāragri spriest. Pakāpeniski tuvojas apkures sezona, kura ļoti daudzus rīdziniekus iegrūdīs pavisam nepatīkamā situācijā, un tas pašvaldības vadītāju labo slavu var iedragāt pavisam konkrēti. Vēl tur nav pamanīti ne īpaši darbi, ne īpaši nedarbi. Vēl nav laiks skaitīt cāļus. Piedevām Rīga ir viena lieta, Vidzeme ir cita -- diez vai tur tikpat populāra būs partija, kura uzskata, ka valsts nodevējs ir jāapbalvo ar ērtu krēslu Strasbūrā.

Bet par tā dēvētajām "labējām" partijām. Tās tomēr dalās divās daļās -- tās, kuras ir bijušas pie varas stūres tajā brīdī, kad ir pieņemti valsti graujošie lēmumi, un tās, kuras tur nav bijušas. Pilnīgi piekrītu kādreizējās Dienas redaktores Sarmītes Ēlertes teiktajam, ka nekāda konsolidācija nevar būt konkrēti ar "Tautas" partiju, ar Šlesera biznesa projektu un ar tēvzemiešiem. Piemēram, pēdējie jau skaitās ļoti "tautiski" un "latviski," bet ceru, ka neesmu vienīgais, kurš ir pamanījis, ka TB/LNNK ir gluži šleseriska savā pārliecībā, ka visos iespējamos posteņos ir bīdāmi tikai un vienīgi pašas partijas "savējie." Tiesa, pagaidām vēl nav manīts neviens, kura "kvalifikācija" darbam ir tas, ka papiņš kādreiz bija ministra šoferis, bet šis nepotisms ir tikpat noraidāms TB/LNNK, kā LPP/LC gadījumā.

Piedevām jāpasmīn arī par šodien Dienā lasāmo -- ka par konsolidāciju "skeptiskākās" esot TP un ZZS. Autore Gunta Sloga min dažādus iemeslus -- personīgas ambīcijas, ķīviņi partiju iekšienē, cīņa par ietekmi un finansējumu. Jēdzienā "personīgas ambīcijas" ietilpst arī konkrētas personālijas. Zaļie zemnieki vēl tagad pie katras izdevības apgalvo, ka Puzes ķeizariņš joprojām esot partijas "premjerministra kandidāts." Konsolidēties uz tādas iespējas pamata? Nu, nē. Latvija tomēr nav Itālija, un paldies Dievam, ka tā. Savukārt TP? Ko konsolidācijas procesam tā piedāvātu? Spēju shēmot? Tiešsaiti ar mākoņiem? Atgādinājumu, ka tieši TP bija tā partija, kura bija varas augstienē tad, kad sākās galvu reibinošais kritiens? Saku vēlreiz -- nu, nē.

Līdz Saeimas vēlēšanām vēl ir aptuveni 14 mēneši. Tas ir laiks, kurā var notikt viskautkas. Taču jau tagad skaidrs ir viens: Konsolidēties varas saglabāšanai var tikai tādā gadījumā, ja procesam apakšā nav nebūšanas. Un ir tomēr jācer, ka nākamgad arī sabiedrība zem "trekno gadu" alkatīgās un politkorumpētās politikas novilks treknu, jo treknu svītru. Ja tas nozīmēs atteikties no labiem cilvēkiem, kuri savu ambīciju vārdā ir nolēmuši "konsolidēties" ar ne tiem, tad lai tā būtu. Vienreiz tomēr minētajai politikai ir jāpieliek punkts.

Jauku visiem dienu!

2 komentāri:

Normunds Rozenšteins teica...

Nu kā saka : no Tavas mutes Dieva ausī!
Būtu mums ar likumu aizliegta priekšvēlēšanu aģitācija elektroniskajos mēdijos, protams izredzes uz pārmaiņām palielinātos..

Anonīms teica...

Konsolidācija kà pēdīgā iespēja saglabāt vietu pie siles tiem nekauņām politikāņiem, kuri neko citu kā balsot pēc bosa norādījuma neprot...

 

free counter