pirmdiena, 2009. gada 17. augusts

Ļaunatminīgais Dievs

Labrīt, lasītāji!

Brīvdienas daudziem Latvijas iedzīvotājiem pagāja Aglonā, kur kārtējo reizi Romas katoļu baznīca atzīmēja Jaunavas Marijas Debesīs uzņemšanas svētkus. Pārliecība, ka Bībelē aprakstītā Jēzus māte mūža beigās fiziski tika pacelta debesīs, ir sena, lai arī par neapstrīdamu un doktrinālu pārliecību baznīca to pasludināja vien 1950. gadā. Svētkus atzīmē Romas katoļu, Austrumu pareizticīgā, un atsevišķas protestantu konfesijas.

Šogad Aglonā notika liela paššaustīšanās. Valsts prezidents paziņoja, ka mūsu sabiedrībā esot iestājies morāls pagrimums -- esam bijuši negausīgi savos tēriņos un neesam domājuši par nebaltām dienām. Šorīt Dienā ziņots, ka kāda skolotāja no Rēzeknes ar šo apgalvojumu nav bijusi mierā, jo, pirmkārt, baznīca nav tā vieta, kur būtu jāskan "šādai runai," un, otrkārt, ir "bezatbildīgi vainot visā tautu, kura tagad cīnās par izdzīvošanu, kad ir skaidri zināms, kas noveda mūs līdz tādai situācijai." Viedi vārdi no skolotājas. Morāles pagrimums saistās ne vien ar lielu tērēšanos, bet arī ar visatļautības pārliecību, kāda ir tās kompanjons. Cilvēks, kurš savulaik atzinās kā nodokļu nemaksātājs, droši vien to zina labāk nekā pārējie, bet tomēr.

Aglonā sapulcējušos ļaudis uzrunāja arī valsts galvenais katolis, un arī viņam bija savs skaidrojums par pašreizējo situāciju dzīvē. Pasaules krīze, tā pastāstīja mūsu kardināls, ir pašas pasaules sagādāta kā sodība par grēkiem. "Visus savstarpējos sadzīvošanas Dievs ir savilcis vienā īsā formulā, proti, mīli tuvāko kā sevi pašu. Kur šis likums darbojas, krīzes nav un nevar būt" -- tā kardināls. Vienu vārdu sakot, ekonomiskas likumsakarības nav nekas būtisks, Amerikā hipotekāro kredītu sistēma sabruka tāpēc, ka ļaudis nemīlēja citus. Būtībā jāsaka, ka Amerikā hipotekāro kredītu sistēma sabruka tāpēc, ka ļaudis pārāk ļoti mīlēja citus, viņi gluži vai mētājās ar kredītiem -- tāpat, kā pie mums. Bet droši vien tas nebija tas, kas kardinālam bija padomā.

Taču šī pārliecība, ka Dievs sēž savās debesīs un to vien gaida, ka pasaule sagrēkosies, lai tai varētu uzsūtīt atkal jaunu katastrofu -- tā ir visai savdabīga pārliecība. Pēc tam, kad 2001. gada 11. septembrī teroristi ietriecās Pasaules tirdzniecības centrā un ASV Aizsardzības ministrijas ēkā, viens no ērmīgākajiem melnsvārčiem televīzijā paziņoja, ka vainīgi ir nevis teroristi un Osama Binladens, bet gan aborta atbalstītāji, feministes, geji, lesbietes, un Amerikas Pilsonisko brīvību apvienība. "Es ar pirkstu duru Jums acīs un saku -- Jūs palīdzējāt tam notikt" -- tā apzvērējās televīzijas priesteris. Tiesa, pēc pāris dienām viņš atvainojās.

Bet te ir būtisks jautājums. Neatceros īpaši dzirdējis, ka tajos laikos, kad Latvijā valdība rausa naudu pa labi un kreisi, algas auga, ļaudis sāka pirkt mājas un automašīnas un ceļojumus ārzemēs, kad veidojās tā dēvētie "treknie gadi," kāds būtu kāpis kancelē ar atzinumu, ka nu gan Dievs tas kungs ir laimīgs par mums, jo nu gan ir labi. Ja atceramies, 2000. gadā mūsu valsts galvenais luterānis 18. novembrī pat atteicās piedalīties dievkalpojumā, jo bija tik ļoti sašutis par to, kā pats vēlāk skaidroja, ka "kaut kas iet greizi." Taču nu mums ir ekonomiskā krīze, un atkalreiz tajā var vainot nevis muļķīgus ekonomiskus lēmumus, bet gan cilvēces neatbilstību Dieva prasībām. Tik ļaunatminīgs Dievs! Vai dzirdējāt, pensionāri -- apgrēcība ir vainīga pie tā, ka nu jau pēc diviem mēnešiem jūs nevarēsit samaksāt apkures rēķinu. Ko sakāt? Katru svētdienu ejat baznīcā un cenšaties būt labi cilvēki? Ļoti žēl -- laikam tomēr tik labi tomēr neesat bijuši. Dievs ir tik sašutis, ka visai pasaulei ir uzsūtījis ekonomisku krīzi. Un laikam nemaz tik ļoti nav ņēmis vērā, kurš no Viņa bērniem mīl savu tuvāko un kurš nemīl. Tāda diferencēšana laikam ... nu, ar vārdu sakot, sēdi klusu un nes savu krustu. Pats vainīgs, vismaz tā Tev ir paskaidrojis valsts galvenais katolis.

Jā, un starp citu -- viena no tām valstīm, kurai krīze ir daudzmaz pagājusi secen, ir Ķīna. Vai tā kardinālprāt būtu tā valsts, kura citām rāda piemēru par kristīgo mīlestību pret tuvāko? Ja kas?

Jauku visiem dienu!

5 komentāri:

Anonīms teica...

vakar pa LTV kā reiz rādīja lielisko filmu, kur "lai vai kādus grēka darbus dara, Oļiņietei vienmēr Dieva vārds mutē"

Grinč teica...

.
diemžēl autors ierakstā atkal uzrāda paviršību un virspusību... hm, un varbūt arī domāšanā?
arī šajā raibajā tekstā nu nekādi nav atrodama pamatdoma
nepavisam nav tik vienkārši kā varētu padomāt un cilvēka acij un domai acīmredzami nesaistītām lietām tomēr var būt vistiešākā saistība
kā no paša sākuma autors šādu iespēju uzreiz izslēdz tā arī teksts aiziet šķērsām...
.

Unknown teica...

Grinč - stāsts šajā gadījumā ir nevs par "cilvēka acij un domai acīmredzami nesaistītām lietām" bet gan par pašpasludināto taisnīguma un tikumības etalonu dubultmorāli un liekulīgumu.

Roberto teica...

Latvijā ir kāda tradīcija, par kuru pēdējos gados ir ļoti daudz rakstīts un tajā pat laikā arī daudzi par to klusē

http://www.ebaznica.lv/?p=2124

Kārlis Streips teica...

Grinč, ja Jūs nespējat uztvert domu, tad tā būs Jūsu problēma. Pamācieties vēl drusciņ, cilvēciņ - varbūt nāks apgaismība.

 

free counter