ceturtdiena, 2009. gada 5. marts

Par šautenēm, korumpētām partijām un Patrīciju Kāsu -- pārdomas ceturdienā

Labrīt, lasītāji!

Jautājumā par to, ka Vinetam Veldrem par panākumiem Latvijas labā aizejošais ministru prezidents Ivars Godmanis ir nolēmis piešķirt šauteni, mani patiesībā mazāk interesē tas, ka Veldre amatā bija tik nekompetents, nejēdzīgs un nevienam nevajadzīgs, ka apdāvināšanās nudien atstāj nenopietnu iespaidu. Vairāk mani interesē šī pārsteidzoši "mačo" būšana ar šaujamieroču dāvināšanu. Šādam ierocim tomēr ir un var būt tikai viens mērķis -- ievainot vai nogalināt dzīvu būtni. Jā, protams, var šaut arī uz papīra cilvēciņiem, bet tas jau nenotiek estētisku vajadzību apmierināšanai. Savu lomu laikam spēlē arī medīšana, bet, pirmkārt, man vienmēr licies, ka tas būtu godīgs process tikai tādā gadījumā, ja arī stirniņām un zaķīšiem dotu stroķus un ļautu šaut pretī, un otrkārt, diez vai Veldre ar savu jauno deviņu milimetru pistoli dosies pakaļ lācim vai mežacūkai. Nezinu, nezinu, vai pareizākais signāls, kādu valsts var sūtīt saviem pilsoņiem, ir doma, ka par labi padarītu darbu (protams, tas neattiecas uz Veldri, bet tomēr) balvā ir saņemams nāvējošs ierocis. Nudien nezinu.

***

BNS publicējusi interesantu aptauju, kurā Latvijas ļaudis aptaujāti par to, kura ir viskorumpētākā no mūsu politiskajām partijām. Interesanta tā ir tāpēc, ka, nebūt ne pārsteidzošā kārtā, pirmā vietā ir "Tautas" partija, bet otrā -- "Jaunais laiks." Ja TP gadījumā ir visai nepārprotami skaidri redzams, ka atsevišķos gadījumos konkrēti lēmumi tiek pieņemti atsevišķu un pietiekami konkrētu personu interesēs, tad kur korumpētība meklējama JL, kurš tomēr visilgāk politikā ir atradies opozīcijā? "Rēzeknes burtnīciņu" lieta, par kuru nevar beigt vārīties Atkarīgā, lai arī tiesa jau ļoti sen ir pateikusi, ka tur nozieguma nebija? Un vēl vairāk, kā JL var šajā aptaujā būt priekšā zaļajiem zemniekiem, kuri sava suteniera glābšanai pat mēģinājuši legalizēt naudas atmazgāšanu?! Taču arī šeit ir visai briesmīgāks faktors -- aptaujā ļaudīm tika jautāts arī, par kuru partiju viņi būtu gatavi balsot. Pētnieki ziņo, ka ne īpaši daudzi atzina, ka vēlreiz gribētu balsot par "Tautas" partiju, bet viņu starpā bija arī viens bariņš to, kuri partiju uzskata par vienu no korumpētākajām. Un te nu jāatgriežas pie kaut kā tāda, ko esmu rakstījis pietiekami bieži -- korupcija Latvijā nekur nepazudīs, kamēr sabiedrība pret to saglabās iecietību. Nopietnās valstīs korumpēti politikāņi tiek padzīti ar vislielāko mietu. Pie mums un Itālijā viņi tiek celti godā. Marasms.

***

Un pēdīgi, šodien Dienā kāds M. Rudzītis lasītāja vēstulē baras par to, ka Intars Busulis Maksavā "nedziedās dziesmu, par kuru cilvēki balsoja. Tā būs cita dziesma, parodija -- krievu valodā." Pirmkārt, Intars Busulis ir viens no Latvijas profesionālākajiem dziedātājiem un, ja dziesma "Probka" būs "parodija," tad tas tā arī būs domāts. Bet otrkārt, saucu atmiņā 2004. gada Eirovīziju, kura notika Stambulā. Pirms tam Latvijas Televīzija demonstrēja Zviedrijas Eirodziesmas finālu, kurā uzvarēja meitene vārdā Lēna Filipsone. Pēc uzvaras es viņai pajautāju, vai arī Stambulā viņa savu dziesmu dziedās zviedru valodā. Viņa uz mani tā dīvaini paskatījās un atbildēja, "Nē, es protams dziedāšu angļu valodā." Stambulā viņa ar dziesmu "It Hurts" saņēma dalītu piekto vietu un 170 punktus. Eirovīzija ir konkurss, katrs dara to, kas viņaprāt ir nepieciešams. Kā rakstīju iepriekš, krievu valodu tomēr pasaulē prot lielāks iedzīvotāju skaits, nekā latviešu. Lai Intaram veicas. Un, starp citu, šur tur presē parādījies apgalvojums, ka arī lieliskā Patrīcija Kāsa Maskavā dziedāšot krievu valodā. Viņas dziesma saucas "Et S'il Fallait le Faire," tā, manuprāt, tomēr nav krievu valoda.

Jauku visiem dienu!

7 komentāri:

Anonīms teica...

Man šodien naktī rādījās murgs.
Kādi maskēti tipiņi ielauzās saeimā un nolaupīja dažus lielos onkuļus, solot atdot tos atpakaļ, kad pārējie sāks domāt un rīkoties valsts labā.

Sorry par offtopic ;]

antuuns teica...

Varbūt pistole ir mājiens, sak, vecīt, tu biji tik sūdīgs ministrs, ka labāk nošaujies!

Andris teica...

Es arī domāju kā antuuns.
Vajag dāvināt tieši pistoles (pa stobru lādējamas ar vienu lodi) un jau stājoties amatā, lai padomā iepriekš ... Un ne tikai aizsardzības ministram.

Miks teica...

Sveiki! Kā allaž, daudz kam no Jūsu teiktā piekritu. Šim tam – ne visai. Pirmkārt, absolūti piekrītot Jūsu viedoklim par lopu dakteri, tomēr teikšu, ka apdāvināšana ar personisko ieroci ir sena tradīcija, kura tiek piekopta arī mūsdienās. Plašāk izplatīta ir zobeņu vai dunču dāvināšana, bet šaujamieročus arī šad tad mēdz pasniegt. Ja nemaldos, Britu Karaļnams pasniedza ieroci prof. Barnardam, kurš pirmais veica sirds transplantāciju. Vai konkrētais ministrs ir pelnījis vispār kaut kādu atzinību? Jūs jau visu teicāt, un nav ko piebilst!
Attiecībā uz Tautas partijas „godpilno vietu” korupcijas reitinga augšgalā: protams, ka viņi ir korumpēti! Protams, JL arī, ZZS arī un visi pārējie politiskie spēki ir vairāk vai mazāk attiecīgo grupu bizness projekti. Nu un kas no tā? Mums citu politiķu vienkārši nav – sākot ar pagasta līmeni līdz Jēkaba ielai! Mēs varam cerēt, tiekties un sapņot, bet lielā politika ir tāda, kāda tā ir: Kola skandāls Vācijā, nopietnas aizdomas Širaka sakarā Francijā, Čeinijs arī ne bez vainas, par Olmertu pat nerunājot... Sarakstu var papildināt...
Un tagad es atzīšos: es pagājušās vēlēšanās balsoju par Tautas partiju. Nezinu, kā būs nākamajās, bet, ja vēlēšanas būtu šodien, - piedodiet, Kārli, - pieļauju, ka balsotu tāpat. Kāpēc? Uz to pirms 400 gadiem centās atbildēt Šekspīrs: And makes us rather bear those ills we have than fly to others that we know not of. Šajā gadījumā – zināmas sāpes ir Tautas partija un visa tā brandža (vai banda, ja gribās!), bet tās nezināmas sāpes ir tie jaunie glābēji, kuri pārvēršas par brandžu (vai bandu, ja gribās!), tiekot pie varas un labumu dalīšanas. Nav diemžēl pilnīgi godīgu partiju (nemēdz būt, vienkārši), kā nav partijas, kurā nebūtu cilvēku, kuriem var šo to uzticēt. Diemžēl tikai ‘šo to”... Jo patiess miers ir mājās ar tuviniekiem. Tie jau nepievils...
Par Busuli: lai dzied kaut urdu valodā. Galu beigās, krievu valoda nav tikai Putina vai Ļenina valoda. Tā ir Bulgakova un Dostojevska valoda.

Kristofers Robins teica...

Runājot par pistoļu dāvināšanu, man labāk patīk interpretācija par to, ka būs rīks, ko izmantot, kad nāks atskārsme par sadarīto darbu ļaunumu un ierunāsies sirdsapziņa, atbrīvot šo zemi no savas klātbūtnes pa visam. Tipa - es tev dāvinu šo ieroci, lai tu ar viņu, kad būs pienācis laiks, nošautos

Ikars Kublins teica...

Medību kultūra ir tiešām nožēlojama padarīšana. Savācās kaut kādi pusmūža veči ar Napoleona kompleksiem pārņemti un demonstrē savu varu, prieka pēc apšaujot dzīvniekus.

SEO specialist teica...

anntuuna komentārs par ieročiem pasaka visu! Korupcija Latvijā ir zem katras kritikas. Kad valstsvīrus liks tiesas priekšā?

 

free counter