ceturtdiena, 2009. gada 12. marts

Par šodienas procesiem Saeimā

Labdien, lasītāji!

Varbūt, varbūt valstī lietas tiešām sāk iet uz pareizo pusi, ja domājam par Latvijas politiķiem un politikāņiem. Nupat kā apstiprināta Valda Dombrovska valdība, lai Dievs viņam stāv klāt un dod spēku tikt galā ar visu to, kas viņam tagad būs jādara. Starp citu, mūsu valstī atkal pie teikšanas ir fiziķis, lai gan vēlāk V. Dombrovskis vairāk pievērsās ekonomiskām lietām un ar laiku nokļuva "Jaunajā laikā," finanšu ministra amatā un tad Eiropas Parlamentā, no kurienes viņš tagad atgriežas Latvijā, lai uzņemtos valsts otras augstākās amatpersonas darbu nebūt ne vieglā laikā. Saku vēlreiz -- lai viņam izdodas.

Optimismu rada pāris citas lietas, kuras "gudrās galvas" šodien pastrādāja. Pirmkārt, pēc daudzu, daudzu, daudzu mēnešu muļļāšanās, deputāti beidzot akceptēja krimināllikuma grozījumus, kuri Ģenerālprokuratūrai ļaus izbeigt kriminālprocesu pret cilvēkiem, kuri palīdz atklāt noziegumu. Tas neattieksies uz slepkavībām, izvarošanām un tamlīdzīgiem vardarbīgiem noziegumiem, bet tas nav būtiski, jo ir vairāk kā skaidrs, ka šī norma ir pirmām kārtām vajadzīga, lai risinātu Ventspils un digitalizācijas lietas, un es ļoti ceru, ka jau tagad pie Ģenerālprokuratūras durvīm veidojas rinda ar cilvēkiem, kuri ir gatavi atklāti runāt par to, kas īsti abos gadījumos bija pie galvenās teikšanas un kā tas viss notika. Tiesa, arī bez minētās normas prokuroriem nav gājis slikti ar Ventspils mezgla atšķetināšanu -- tas redzams apstāklī, ka Puzes ķeizariņa kabatas avīze kļūst arvien histēriskāka par viņu darbu. Pieņemsim, ka ķeizariņa prostitūtas arī par Ģenerālprokuratūras tiesību paplašināšanu nepriecāsies. Tas nekas.

Bet ar to saistās otra lieta, kuru deputāti šodien izdarīja, un patlaban te nu gan vēl nevar pateikt, vai būs labi vai ne tik labi. Ar lielu balsu vairākumu deputāti pabeidza deviņus mēnešus ieilgušo Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja vadītāja "meklēšanas" procesu un galu galā amatā iebalsoja cilvēku, kurš iznira no Ivara Godmaņa vienpesoniski izdomātās metodes, kurai patiesībā ar likumu un likumību bija visnotaļ maz sakara. Ļoti pozitīvs moments ir tas, ka jaunais direktors, Normunds Vilnītis, momentā pateica, ka amatā paliks gan Alvis Vilks, gan arī Juta Strīķe. Ceru, ka nākamais solis būs N. Vilnītim aizmirst, ka viņu izvēlējās viena grupa politikāņu un apstiprināja cita grupa politikāņu. Nu viņš ir amatā un nu viņam ir jākļūst par politikāņu biedu. Turēsim visi īkšķus, lai viņš būtu pietiekami stiprs, lai tieši tā arī rīkotos.

Protams, viena optimistiska diena nesamazina šaubas par šo politikāņu spējām. Jaunajā valdībā vairs nav vecās valdības lielāko kretīnu (paldies Šķēles kungam par šo apzīmējumu, kurš šoreiz nudien ir lietā), ardievas pateiktas i Veldrem, i Slakterim, i Šleseram. (Pēdējais, starp citu, ir lūdzis Saeimu viņam apstiprināt divus bezalgas atvaļinājumus, 5. un 12. martā -- vēl labāk būtu, ja viņš palūgtu bezalgas atvaļinājumu uz mūžīgiem laikiem, jo Saeimā viņš nav ne pa sprīdi vairāk vajadzīgs, kā viņš bija Ministru kabinetā). Taču ārpus tā "Tautas" partija amatos (neskaitot kultūras ministra amatu) sabāza pilnīgi tos pašus vēžus, tajā skaitā arī runātīgo Mareku Segliņu. Labi, ka Saeima paguva apstiprināt minētos kriminālprocesa likuma grozījumus, bet lielais "stukaču" bieds tagad būs daļēji atbildīgs par to, kā tie tiek ieviesti dzīvē, un tas nu gan nekādu optimismu nevieš. Šaubas rodas arī par jauno satiksmes ministru Gerhardu, kurš iepriekš ekonomikas ministra jomā bija absolūti neredzama persona. Vai tas būs pareizais cilvēks, lai izmēztu Šlesera piepildītos un baisi smirdīgos Augeja staļļus? Redzēsim, bet diez vai -- Gerharda pārstāvētie tēvzemieši vairāk par jebkuru citu partiju iepriekšējā valdošajā bandā bija gatavi teikt "jā" visam pēc kārtas, tajā skaitā lielām un batjiskām nebūšanām. Vēl vairāk, nav nekādu šaubu, ka "Tautas" partija, kā arī "zaļie zemnieki," ar kārām acīm raugās jūnijā paredzēto vēlēšanu virzienā. No vienas puses, tas nākamajos mēnešos neļaus darīt neko kliedzoši kretīnisku (lai gan tas vismaz "stabilitātes garanta" laikā nekad neko neapturēja), bet polittehnoloģija aizkulisēs turpināsies nepārtraukti, un Dombrovskim būs rūpīgi jāskatās, lai izvairītos no "kolēģu" asajiem nažiem.

Situācija Latvijā patlaban nav tāda, lai politikāņi varētu atļauties nodarboties ar parastajām spēlītēm un nonsensu. Diemžēl, viena daļa viņu ir pārāk dumji, lai to saprastu, bet jācer, ka jaunā valdība tomēr pratīs izmantot pietiekami lielu pātagu, lai piespiestu "gudro galvu" vairākumu izdarīt visu to, kas patlaban ir izmisīgi nepieciešams. Lai nu tā būtu!

Jauku visiem atlikušo dienu.

4 komentāri:

Unknown teica...

...ir vairāk kā skaidrs, ka šī norma ir pirmām kārtām vajadzīga, lai risinātu Ventspils un digitalizācijas lietas...
--------------------------------
1) Ir kā minimums nožēlojami, ja daudzus gadus izmeklētu meganoziedznieku meganoziegumus var cerēt pierādīt tikai pēc specpersonālo likumu izdošanas.
2) A'bet ja tomēr atkal būs "par īsu"?!

...es ļoti ceru, ka jau tagad pie Ģenerālprokuratūras durvīm veidojas rinda ar cilvēkiem, kuri ir gatavi atklāti runāt...
--------------------------
Par šo teikumu vienkārši milzīgs paldies! Šedevrs!!!!
Vispār šodienas domu "buljons" ir tik smeķīgs, ka mēs pirms darba dienas beigām ar kolēģiem no sirds izpriecājamies.

Kārlis Streips teica...

Priecājos, aniedra, ka varēju ievest saules stariņu Jūsu un kolēģu darba dienas noslēgumā. :))))

Unknown teica...

Man ar' ir prieks, ka Jums ir prieks! :)
Ceru, ka rīt arī pastāstīsiet kādus tik pat ar dzīvi nesaistītus humoriņus. Kad Jūs rakstiet par daudz maz reālām lietām, tad man škiet, ka tas izskan ar zināmu ļaunumu. Pretstatā šodien, kad izlikāties, ka šis likums, kuram nav atpakaļejošas darbības, varētu attiekties uz "pasaules sāpes" prāvām, tad tas bija pavisam jauki un inčīgi.

Kārlis Streips teica...

Ā, aniedra, bet tik traki tomēr nav. Lemberga lieta ir pietiekami sašķetināta, ka vēl jau viss droši vien nav līdz beigām atklāts. Ļaunuma tur nav nekāda, bet kaut kādā brīdī tomēr mums ir jānonāk pie valsts, kurā Lemberga (un, ja kas, tad arī lielo digitalizētāju) tipa cilvēki vairs neuzdrīkstas justies, ka viņi ir nesodāmi un var darboties, kā vien pašiem tīk.

 

free counter