ceturtdiena, 2009. gada 19. marts

Par Dienvidu tiltu un vainīgajiem -- rīdziniekiem ir par ko padomāt

Labrīt, lasītāji!

Ilgi nebija jāgaida. Rīgas domes tagadējās un bijušās amatpersonas no Valsts kontroles paziņojuma par naudas izšķērdēšanu Dienvidu tilta celtniecībā cenšas atkratīties, kā vien prot. Pašreizējais Rātsnama saimnieks Birks rāda ar pirkstu priekšteča Aivara Aksenoka virzienā -- re, re, viņš vainīgs. Savukārt cilvēks, kurš bija pie teikšanas tad, kad process sākās (un kura vadītā dome prātam neaptverami atteicās no Eiropas savienības līdzfinansējuma tilta būvēšanā, jo tas būtu pārāk "birokrātisks" process) ir kādreizējais "sociķis" un tagadējais "mācītājs" Gundars Bojārs. Viņa paziņojums par tiltu ir vienkārši kronis visam: "Valsts kontrole nekādu vērtību nav radījusi un tilta būvniecībā nepiedalījās, bet tagad mehāniski rēķina kaut kādus zaudējumus."

Šī deklarācija ir tik absolūti hrestomātisks piemērs valdošās "elites" attieksmei pret dzīvi, ka grūti spriest, kur ar to sākt. Bet pamēģināsim. Tātad: Valsts kontrole drīkst revidēt tikai tos procesus, kuros tā pati piedalījusies. Acīmredzot Valsts kontrolierei no darba brīvajā laikā bija jāņem rokā lāpsta un lodāmurs, jāmauc galvā drošības cepure, un aiziet -- tilta celtniece gatava. Valsts kontrole "mehāniski" rēķina zaudējumus. Interesanti, kā Bojāra kungs piedāvātu tos rēķināt citādi? Ak, jā -- Rīgas domei viņa laikā un arī kopš tam attiecībā uz cipariem šad tad bijusi visnotaļ radoša attieksme, kā šodien pareizi atzīmējis laikraksts Dienas Bizness, pārliekā saimnieciskumā galvaspilsētas "gudrās galvas" vainot nudien nevarētu. Bet īstajā pasaulē zaudējumi ir mērami ciparos, un ciparus mēs kalkulējam matemātiski. Ja Bojārs to nesaprot, tad tīri bail, ka viņš patlaban nodarbojas ar lielu nekustāmā īpašuma projektu -- ja nu arī tas tiek celts nevis uz matemātiska aprēķina, bet gan uz kaut kādas sasapņotas vīzijas pamata? Nesaku, ka tā tas ir, bet bijušā mēra attieksme ir labākajā gadījumā dīvaina, bet patiesībā, protams, raksturīga tiem, kuri bija pie šeptēšanas "treknajos gados."

Un vēl -- Valsts kontrole "nekādu vērtību nav radījusi"?! Atļaušos tomēr nepiekrist. VK rada milzīgu vērtību katru reizi, kad tā ar pirkstu parāda uz nebūšanām valsts un pašvaldību pārvaldē. Bojārs patlaban ir Šlesera politbiznesa projekta pārstāvis, un viņa saimnieks pats šajā ziņā ir rādījis priekšzīmi -- kad VK iemeta akmeni buldozera dārziņā, buldozers paziņoja, ka acīmredzot Valsts kontrolieres lēmumu pamatā ir kaut kādas viņas personīgās intereses. Ar VK radīto vērtību tā ir kā ir tikai un vienīgi tāpēc, ka valdošā "elite" ir ieradusi tās atzinumus vienkārši ignorēt. Jācer, ka šis nebūs tas gadījums. Vakar preses konferencē Valsts prezidentam par to bija lūk, kas sakāms: "Šī ir lieliska iespēja jaunajai valdībai pierādīt to, ka Valsts kontroles secinājumi un slēdzieni nav tikai pieņemami zināšanai, bet tam seko rīcība -- stāvokļa izvērtēšana un amatpersonu rīcības novērtēšana."

Es gribētu teikt vēl vairāk. Likumā ir noteiktas konkrētas sankcijas par valsts līdzekļu izšķērdēšanu un valsts vai pašvaldības amatpersonas pienākumu nepildīšanu. Dienvidu tilts netika celts kaut kur debesīs, tas ir fizisks objekts, kura pamatā ir konkrēti dokumenti. Vajag atrast tos cilvēkus, kuru paraksti ir uz dokumentiem, kuri apliecina izšķērdību, lai gan droši vien pēc tam vajadzēs pagaidīt, kamēr viņi izslimos visas iespējamās kaites pēc kārtas, jo pie mums jau ir ierasts, ka tie, kuriem Temīda nāk pakaļ, mēdz sasirgt tik ļoti, ka nevar piedalīties nekādos tiesu procesos ... bet pēc tam viņus izmeklēt, tiesāt un, ja izrādās, ka vainīgi, sodīt un sodīt pamatīgi. Kaut kādā brīdī tomēr valsts politiskās "elites" patvaļai ir jāpieliek punkts, un šis ir pavisam labs brīdis, kad to uzsākt.

Un starp citu. Tas ir ļoti, ļoti labs iemesls, kāpēc cerēt, ka buldozera plāni par iesēšanos Rīgas mēra krēslā ir tikai visļaunākais slima suņa murgs. Vēl jo vairāk ņemot vērā to, ko viņš šodien ir deklarējis Atkarīgajā Rīta Avīzē par saviem plāniem: "Protams, es likšu savus cilvēkus amatos! Kā jūs domājat, kā es varu realizēt pārvaldi, ja man nav savas uzticamas komandas?" Kā izpaužas šī buldozera "savu cilvēku" likšana amatos, to mēs visi labi zinām, un tas pilnīgi noteikti viens no iemesliem, kāpēc jaunā valdība buldozera politbiznesa projektam valdības veidošanā parādīja sētas durvis. Ceru, ka rīdzinieki būs tikpat gudri.

Jauku visiem dienu!

3 komentāri:

androns teica...

es ar ceru, ka riidzinieki domaas ar galvu un nebalsos par traktoru ... bet nav jau izslēgts, ka vēlēšanu rezultāti jau tagad ir gatavi un balsis jau saskaitiitsas ... diemžēl :(

Vilors teica...

Par iespējamu korupciju Dienvidu tilta sakarībā juristi, kas apvienojušies nevalstiskās organizācijās rakstīja KNAB jau apmēram pirms 2 gadiem. Taču toreiz KNAB atrakstījās, tāpat kā tas aizvien pat netaisās izmeklēt iespējamu korupciju, piemēram, uz robežas, kur korupcijas pieminekļi sabūvēti daudz.

Vilors teica...

Starp citu, tēvzemietis Jānis Birks vadīja budžeta komisiju, kurā skatīja jautājumus par papildu naudas piešķiršanu Dienvidu tiltam. Tagad viņš, būdams mērs, tēlo nezinīti un muļķīti.

 

free counter