sestdiena, 2008. gada 19. jūlijs

Viena pārdoma vēlā vakara stundā

Sveiki lasītāji!

Pulkstens rāda 23.22. Kā jau no Štatiem pārbraucis, esmu ne gluži tik miegains, cik varētu šādā vakara stundā vēlēties. Vispār šogad ir bijis OK -- vakar nogulēju no 22.00 līdz 09.30, bet šovakar vēl miegs nenāk. Esmu izdzēris pāris pudeles alus. Ļoti labprāt izdzertu vēl kādu. Bet nē. Mūsu republikā ir aizliegts alkoholu pārdot pēc pulksten 22.00.

Kāpēc? Vai mūsu valstī dzīvo tikai mazi bērni, kuri neprotas? Jā, es saprotu, ka Latvijā ir pietiekami daudz cilvēku, kuriem ar alkoholu ir problēmas. Bet vai kāds patiešām domā, ka šādi ļaudis netiks pie alkohola tikai tāpēc, ka veikalos to vēlu vakarā nepārdod? Nu protams, ka ne. Izmisušākie tipi dzers visu ko pēc kārtas. Pārējiem nāksies skatīties pulkstenī, lai tikai nenokavētu attiecīgo brīdi. Valsts nu ir bijusi neatkarīga daudzus, daudzus gadus. Vai nav laiks pienācis, ļaut pieaugušiem cilvēkiem dzīvot pieaugušu cilvēku dzīvi? Jā, skaidrs, es būtu varējis nokāpt lejā uz savu veikalu pirms pulksten 22.00, bet nesanāca, biju ar citām lietām aizņemts. Šis noteikums, manuprāt, ir visnotaļ stulbs. Godīgi sakot nezinu, vai tas ir valsts vai pilsētas jautājums, bet būtu laiks no tā atteikties. No veikalniekiem var pieprasīt, lai mazgadīgajiem alkoholu nepārdotu vispār. Cilvēkiem, kuri ir rūdīti alkoholiķi, var piedāvāt ārstēšanos un cita veida palīdzību. Bet saku vēlreiz - diez vai kāds ir izvairījies no alkoholisma tikai tāpēc, ka valsts ir nolēmusi kļūt par auklīti. Ko par šo tēmu domā lasītāji?

Jauku visiem atlikušo vakaru!

10 comments:

Simply teica...

Tad beidzot kāds ierunājās!!! Īstenībā - vienalga vai alu, vai ko stiprāku, bet, ja ir kas tirgo, kādēļ neļaut? Neredzu iemeslu aizliegt naktī ko tirgot.

Vienīgais, kas izmainās - palielinās mājas barčika tilpums (ja nu kādreiz pietrūkst) un palielinās dažādu bārveidīgu iestādījumu peļņa (nežēlīga varka, jo tirgo visu nakti par skaistām cenām).

Es arī nesen sagribēju alu no veikala! :(

Deimis teica...

Jau ierasts skats kā 21:55 veikalos pulcējas alkahola alkstošie pircēji, un pārdevējas tik spēj bļaut, ka redziet līdz 22iem visus nepaspēs apkalpot, tā kā daudzi paliks bešā - vakars pa galam.
Tiešām muļķīgs aizliegums, cik reizes man ir gribējies vēsu alu vakarā, un vienīgais, kas attur ir nežēlīgais pulksteņrādis, kas nujau tikšķ pāri desmitiem. Sasodīts.

Anonīms teica...

Piekrītu Kārli!
Alkaholisms netiek apkarots aizliedzot tā tirzniecību pēc pl. 22:00 tas tikai koncentrē tā lietošanu citā laikā un citos apstākļos un beigās ieguvējs nav neviens - ne tirgotājs, ne ražotājs, ne patērētājs un pati valsts arī paliek zaudētājos. Kā viens krievs reiz teica - "braucot skaidrā Tu apzodz valsti! "

Reinis teica...

Matemātika šeit ir pavisam vienkārša - jāapkopo statistika, kāds bija alkohola patēriņš pirms aizlieguma, un vai tas ir samazinājies pēc aizlieguma. Vai arī - ne alkohola patēriņš, bet, teiksim, alkohola reibumā izdarīto noziegumu skaits, slimnīcu statistika par to, cik daudzi ir saslimuši ar ar alkohola lietošanu saistītām slimībām. Tad mēs arī varēsim saprast, vai ir kāds praktisks labums no alkohola tirdzniecības ierobežojumiem, vai nē.

Bizmarite teica...

Varbut var ceret, ka sie ierobezojumi ir tikai laicigs pasakums. Kaa teikt - viss pluust un mainaas, un gan jau sis likums/noteikums ari mainisies.

Nevar arii aizmirst, ka dzimtajaa Latvijaa parak daudziem IR problemas ar alkoholu....

Personigi es liktu virsuu veel lielaku akcizi alkoholam, kaut vai dubultaa un tirgotu cauru diennakti - ja reiz kaads individs jeedz nopelnit lielaku piki daarga alkohola nopirksanai, tad ideaalaa izteiksmee buutu jaajeedz arii nest atbildibu par alkohola lietosanas sekaam (neseesties pie auto stuures).
Bet tas ir tikai mans viedoklis, es alu nedzeru, un pasreizeja dzives posmaa alko lietoju videeji 6 reizes gadaa.

Ludzu, Kaarli, pastastiet, vai 2. augustaa iesiet uz referendumu. Un, ja iespejams, savus argumentus par labu izveelei.

Kārlis Streips teica...

Bizbizmārīte, uz referendumu es došos obligāti. Par iemesliem rakstīšu kaut kad tuvāk attiecīgajam laikam, vien tagad varu pateikt, ka galvenais ir tai varzai, kura ir uzsēdusies uz Latvijas kakla Saeimā un valdībā, likt skaidri saprast, ka tai tomēr nav visatļautības tiesību un tās bezkaunība var novest pie nepatīkamām sekām.

Jelisejs teica...

Nepiekritīšu Kārlim un arī pārējiem.. Jo grūtāk būs nopirkt alkoholu, jo labāk. Točkas var nepieminēt - tur iepērkas tikai alkoholiķi, kuriem viņu veselība un dzeramā kvalitāte nerūp nemaz. Tāpat točku apkarošana ir policijas ziņā. Šis ierobežojums ir domāts normāliem vidusmēra cilvēkiem, lai ierobežotu viņu iespējas kļūt līdzīgiem tiem pirmajiem. Ja tiešām tik ļoti kārojas alkoholu, tad ir visas iespējas iet uz krogu. Tas protams maksā dārgāk un iespējams atturēs nestandarta iedzert gribētājus. Un tas ir tikai pozitīvi. Tiem kuri bez tā nevar iztikt, tas sitīs pa kabatu un arī ierobežos, jo līdz točkas līmenim visi nenolaidīsies - un arī tas ir tikai pozitīvi! Atliek tie kas alkoholu ir gatavi mainīt pret maizi - tiem šādi ierobežojumi arī nav domāti un nekādi nepalīdzēs.

Kristofers Robins teica...

jelisejam: TO, ks notiek, kad alkohols kļūst pavisam grūti pieejams, parāda ASV vēsture 20 gs. pirmajā pusē ar nelegālo šmigu un mafiju, kas to kontrolē. Ta teikt - jo grūtāk dabūt, jo lielāka stila lieta tā kļūst.
No otras puses - tač ir skaidrs, ka kāds lobē krogus. Berlīnē, piemēram, dārgākais alus, ko dzērām, krogā maksāja 2 LS - tur nav jēgas celt lielākas cenas, jo veikalā maksā lēti un var nopirkt visu diennakti n vēl pietam dzert uz ielas.
A latvija gluži kā ar Šļesarja lobētajiem RIMI - nez kāpēc latviesu interpegro iniciatīva tika iznīcināta ar sakni, lai tajā pat gadā plaši tiktu atvērtas durvis pāris ārvalstu pārtikas tirdzniecības ķēdēm. Leišiem tagad ir savi lielveikali, a letiņi vēl joprojām no zviedriem u.c. barojas. Tā teikt, paldies Šļesarjam!

kukumeku teica...

Eh, isti nevar saprast ka butu labak,.. man jau liekas, jo pieejamaks jo vairak ari lietos. Jo taas dazas reizes, kad kaarojas bet ieraugi ka ir jau par i22:00.. tad .. ai nu labi nedzershu :) - domaju ka taa ir loti daudziem, kam itka mazliet karojas bet atsakaas deel taa laika ierobezojuma. Tie kas veelas pavisam LJOTI - tie var sapirkt jau ieprieksh vai ari ir vairaki NORMALI veikali kur NORMALU alko var nopirkt visu diennakti. Chaka/Tallinas... un citas vietas ;) Un to visi zina un tur policija neko nedara. Labi ja kads BezTabu vai NekaPesONiga pachakarejas, ... muusu menti neko tadu nedara!

Andrejs teica...

Man pašam šie alkohola tirgošanas noteikumi nepatīk. Bet neņemtos teikt, ka tie būtu gluži glupi. Varbūt- lai nāciju atradinātu no dzeršanas, tādi tiešām ir vajadzīgi?
Norvēģijā Statoil benzīntankos un Rimi veikalos var nopirkt tikai ļoti vieglu alu, un to pašu- tikai līdz plkst. 20.00 (tas gan bija pirms gadiem 5, varbūt tagad viņi mainījušies). No alkohola- neko vairāk. Kad jautāju kādai Rimi pārdevējai (tas gan bija itin tālu Ziemeļos, nezinu- kādas ir alkohola pārdošanas tradīcojas Oslo) - kur var nopirkt kādu nopietnāku alkoholu, viņa pajautāja- ko es vēlos- alu vai citus dzērienus. Alum izrādījās viens veikals, bet stiprākiem dzērieniem gluži cits.
Alus veikals atgādināja noliktavu.
Stiprāko dzērienu veikals savukārt- bankas nodaļu, kurā klientiem gan neliek uzrādīt personu apliecinošus dokumentus, bet iegādājamo alkoholu bija iespējams izvēlēties, tikai pašķirstot katalogu- nekādas tur letes, vai kā pie mums pieņemts- plaukti, no kuriem paņemt sev vēlamo.
Kā jau teicu- man tādi ierobežojumi nepatīk. Bet varbūt tomēr ir nepieciešami, lai kaut ko izmainītu ļaužu dzeršanas tradīcijas?

 

free counter