otrdiena, 2008. gada 22. jūlijs

Par ministru "ētiku"

Labrīt, lasītāji!

Prieks lasīt, ka mūsu valsts brašais premjerministrs ir nolēmis, ka viņam un kolēģiem Ministru kabinetā ir vajadzīgs ētikas kodekss. Jā, būt ētiskam -- tas ir pat ļoti labi, it sevišķi, ja cilvēciņam ir izdevies atrast darbu, kurš saistās ar valsts pārvaldīšanu. Jo valsts pārvaldīšanā var rasties visādi ne gluži ētiski kārdinājumi, piemēram, daļu no valstij samaksātās naudas bāzt savā kabatā, pieņemt valsts drošību apdraudošus lēmumus tikai tāpēc, ka "sponsoriem" tā vajag, nodokļu nemaksāšanu apbalvot ar iebīdīšanu Valsts prezidenta amatā, savu hobiju pacelt valsts politikas līmenī, melot par visu pēc kārtas u.tml.

Par to, ka valsts (un, ja kas, arī pašvaldību) pārvaldē derētu krietni lielāka ētikas deva, par to nav ne mazāko šaubu. Par to, vai šajā gadījumā jauna kodeksa izstrādāšana būs kaut kas vairāk par veltīgu laika nosišanu un butaforisku mēģinājumu sabiedrībai aizmālēt acis, var būt pat vislielākās šaubas. Protams, protams, būtu ļoti jauki, ja politikāņi mūsu valstī piepeši nolemtu, ka vajag rīkoties atbilstoši ētikas un morāles prasībām. Tikpat protams, protams, būtu ļoti jauki, ja pūcei patiešām aste uzziedētu, jo pūci ar ziedošu asti būtu interesanti aplūkot un fotografēt, ar ziedošu pūci Latvija atkal varētu sevi pierādīt visas pasaules priekšā, tāpat, kā ar melnajiem stārķiem...

Vislielāko uzjautrinājumu tomēr šorīt rada Latvijas Republikas integrācijas pusministra Oskara Kastēna reakcija uz premjerministra ierosinājumu. Pusministram ir skaidrs, kā ministrs var būt ētisks, tā ir klārējusi viņa preses pārstāve: ministriem, lūk, jābūt "vienlīdzīgiem pret visiem sabiedrības pārstāvjiem, neatkarīgi no viņu vecuma, dzimuma, rases u.tml." Šī atskarsme pusministram ir nākusi ar mazlietēju nokavēšanos, it īpaši attiecībā uz to "u.tml.". Tā sagadās, ka pagājušajā gadā Eiropas Savienībā bija tieši vienlīdzības gads. Gada beigās pusministrs rīkoja konferenci par vienlīdzību, uz kuru neuzaicināja geju un lesbiešu organizāciju Mozaika. Kāpēc? Pusministrija skaidroja, ka tā neesot varējusi atrast Mozaikas adresi. Protams, protams, būtu pat ļoti, ļoti jauki, ja pusministrs Kastēns amatā būtu izaudzis pietiekami tālu, lai patiešām kļūtu par integrācijas pārstāvi, nevis par vienu no pašiem kliedzošākajiem piemēriem par to, kā Latvijā politikāņi visādos amatos sabāž pašas nepiemērotākās personas, kā tas ir patlaban. Bet, diemžēl, skat. iepriekšējo piezīmi par dekoratīvajām pūcēm.

Jauku visiem dienu!

6 komentāri:

Janis.I teica...

Bet, jāatzīst, mūsu politikāņiem (ne visiem), šajā zemē nekas nav svēts, domāju tādu ētikas kodeksu var vienkārši ņemt un uzmest! Bez problēmām.

Bizmarite teica...

Kaada tad buus uzraudziibas institucija, kas vertees, vai Eetikas kodekss izpildits? Varbut tur pie teiksanas tiks kaadi no Puzes vai,piemeram, Grutupa&draugu advokatu biroja?

Attaisnojums, ka nevareeja atrast Mozaikas adresi - nu tur pat zirgam jasmejas!

Bu teica...

Ne par teemu...BET mani intereseejoshs jautaajums referendumu!
No vienas puses piekriitu.... par esosho valdiibu! Bet no otras puses....
- kas notiks, ja pie katra leemuma, kas tautu neapmierinaas, tauta dosies balsot, lai tiktu gaazta valdiiba? Un neapmierinaas biezhi...
- kas notiks, ja pie katra leemuma, kas neapmierinaas cittautieshus (Juus ziniet, kuru sabiedriibas dalju ar to domaaju), vinji ies un balsos... un, kaa zinaams, vinji ir vieni no aktiivaakajiem balsotaajiem... vai beigaas nebuus taa, ka pie varas nonaaks tie pashi cittautieshi?
- un galu galaa... kuri buus tie, kas naaks vietaa? Tie buus tie pashi veezhi tikai citaas kuliitees?!!

kriews teica...

to Bu

vispār jau nomest varēs saeimu nevis valdību (lai gan viens otru pakārto).

Es personīgi domāju, ka no demokrātijas viedokļa tas par sliktu noteikti nenāks. Tas var atstād robu budžetā, rīkojot tautas nobalsošanas, bet ideoloģiski būs tikai +.

Un partijām nāksies vairāk domāt un ieguldīt PR, lai tauta negribētu iet balsot par saeimas atlaišanu.

Un tici man tauta pati nevar saorganizēties iet atlaist saeimu, tur jābūt kādam virzītājam (piem, opozīcijas partijas, arodbiedrības, citas sabiedriskas organizācijas), bet es esmu pārliecināts, ka neviena no iepriekš nosauktajām neriskēs saukt tautu uz tautas nobalsošanu, ja nebūs vismaz 90% pārliecināti, ka saeimas tiks atlaista. Pretējā gadījumā viņi riskē ar savu prestižu un arī ar to ka viņus gan prese, gan vadošie politiskie spēki "noēdīs".

Tā kā būs OK.

kriews teica...

Vai vēl kādam ir problēmas ielogoties..

man tikai izdevās caur jauna konta izveidošanu, kaut vai ar veciem datiem..

Anonīms teica...

Jau sen taisījos izteikties par šo tematu. Nevar būt VID ētikas vai Rīgas Domes ētikas. Visi šie ētikas kodeksi vairāk izskatās pēc mēģinājuma atkal pakļaut ētiku ierēdņu patvaļai. Viņiem ļoti nepatīk, ka par viņu rīcību var spriest parasti mirstīgie.

 

free counter