ceturtdiena, 2008. gada 31. jūlijs

Par referendumu. Es balsošu "par"

Labrīt, lasītāji.

Es sestdien iešu uz iecirkni. Es piedalīšos referendumā. Es balsošu "par." Un es to darīšu pilnīgi skaidri apzinoties, ka gadījumā, ja kvorums savāksies (un es ļoti, ļoti ceru, ka savāksies), tas vienalga nenozīmēs, ka jau aizparīt uz brokastu laiku mēs varēsim atbrīvoties no tās bandas, kura patlaban ir uzsēdusies Latvijai uz kakla.

Esmu apzinājis visus argumentus pretinieku nometnē, sākot ar vienkāršo melošanu no valdošās "elites" puses, kura savā bļaurošanā par "vienas ceturtdaļas diktatūru pret trīs ceturtdaļu gribu" acīmredzot uzskata, ka arī tās trīs ceturtdaļas to neglābs, jo citādi tomēr būtu skaidrs, ka 1/4 tiem 3/4 neko nodarīt nevar. Un beidzot ar jau krietni savdabīgāku argumentu, kāds viņdien bija publicēts Latvijas Avīzē, proti -- visi politiķi ir draņķi, tāpēc nav vērts atbrīvoties no vieniem draņķiem, lai neizbēgami nonāktu pie citiem.

Es balsošu "par" tāpēc, ka patlaban Latvijā nav nekāda glābiņa no gadījuma, kad pēc vēlēšanām izrādās, ka valdošā koalīcija sev ir uzņēmusies patvaļas tiesības, kā to itin uzskatāmi izdarīja "stabilitātes garanta" Kalvīša vadītā valdība. Valsts drošībai bīstamie likuma grozījumi. Pagalam nepiemērotu ļaužu bīdīšana Satversmes tiesā. Nodokļu nemaksāšanas apbalvošana ar Valsts prezidenta amatu. Kliedzoši politizētie uzbrukumi valsts galvenajai pretkorupcijas iestādei. Apgalvojums, ka smagos kriminālnoziegumos apsūdzētā persona ir pati pareizākā, kuru likt par premjerministru. Centieni Latvijā legalizēt naudas atmazgāšanu. Tumsonīgu aizspriedumu pārņemta dabas bērna apstiprināšana par Saeimas Cilvēktiesību komisijas vadītāju. Atteikšanās saprast, ka premjerministra biroja vadītājs nu tomēr nav un nevar būt uzskatāms par "neatkarīgu trešo personu." Pārliecība, ka var šeptēties kā tik patīk, ja Valsts kontrole par to kaut ko bubina, tad acīmredzot Valsts kontrolierei attiecīgajā lietā ir personīgas intereses. Un tā tālāk, un tā joprojām. No tā, ka pompozo Kalvīti tagad ir nomainījis mūžam drūmais Godmanis, nekas tik ļoti jau nav mainījies.

Uzsveru. Veiksmīgs referenduma rezultāts nenozīmēs, ka šī politikāņu banda tiks padzīta aizparīt. Bet veiksmīgs referenduma rezultāts tomēr liks šiem cilvēkiem un cilvēciņiem apzināties, ka viņi nav ievēlēti monarha lomā, ka viņiem tomēr ir jābūt atbildīgiem ne tik daudz pret mani vai tevi, bet pret demokrātiju, likuma varu, ētiku, godīgumu un jā, pret Latvijas Republiku un tās tautu. Nevis pret pāris jancīgiem "oligarhiem", kuriem ir nomācošas intereses naftas, atkritumu izvešanas vai kādā citā biznesā. Un saku vēlreiz -- Saeimas atlaišana būs iespējama tikai tad, ja sabiedrībā par to būs plaša vienotība. Mēģinās kāds atlaist Saeimu, lai Latvijā krievu valodai būtu valsts valodas statuss, kā to mēģina apgalvot valdošās "elites" lielākie spīdekļi? Vairākums neļaus. Mēģinās atlaist Saeimu nerātnu iemeslu dēļ, lai vienkārši radītu to "politisko haosu", par kuru tīk zondēt atbildīgajiem par to vistaļautību, kāda Latvijā valda patlaban? Vairākums neļaus. Godmanis vakar aizmuldējās pat tik tālu, ka Saeimu salīdzināja ar Somijas parlamentu 2. pasaules kara laikā! Un pateica arī ko citu -- atlaist Saeimu būtu atļaujams tikai tikpat lielam vēlētāju skaitam, kā tam, kurš Saeimu ievēlēja. Laikam Godmanis nav pamanījis, ka laikā kopš pēdējām vēlēšanām Latvijas iedzīvotāju skaits ir krietni sarucis, tajā skaitā arī pateicoties tam, ka arvien lielāks skaits cilvēku vairs nevēlas dzīvot valstī, kuras vadībā ir ļaudis, kuri neiebilst pret banānu republikas reputāciju, jo banānu siltumnīcas apstākļos viņiem personīgi ir labi un jauki.

Es sestdien došos uz iecirkni. Es balsošu "par." Un pēc tam par katru jautājumu, kāds man kā Latvijas Republikas pilsonim tiek uzdots, es lemšu ar pilnu atbildības sajūtu.

Jauku visiem dienu.

4 komentāri:

kas teica...

Jūs vēl aizmirsāt pieminēt AM karaļa Veldres aizslepenoto zirgu stalli...

Lai arī Jums nepatīkot Domburs, KNL raidījums par 3 personām 2006 gadā bija ļoti labs, tas viss tagad pieejams internetā ltv arhīvā - ļoti vērtīgs darbs.
Vadošo partiju pozīcijas bija tik vienkāršas un saprotamas un arī pretīgas no demokrātijas viedokļa

Mediaman teica...

esmu viens no tiem, kas uzskata, ka ne tik tālā nākotnē (divu, trīs paaudžu jautājums) parlamentu vēlēsim, likumprojektus iesniegsim, referendumus rīkosim, individuālus deputātus atlaidīsim, utt.. ar interneta palīdzību portālā e-valdība. Man daži kritiķi apgalvo, ka Satversmei tad vairs nebūs nekāda nozīme un, ka parlamenta vara vājināsies, taču uzskatu, ka būs tieši pretēji. Parlamenta deputāts beidzot būs pilna laika darbs, nevis pilna laika statuss. Parlamenta deputāts, vairāk nekā jebkad, būs atbildīgs, drosmīgs un aktīvs, aizstāvot savu ideju, ierosinot likumprojektu (jā, arī neērtu), komunicējot ar sabiedrību, kolēģiem, NVO un medijiem. Parlamenta deputāts beidzot būs profesionālis! Un tāpēc arī es pievienojos Kārlim, uzskatot, ka šis referendums pēc būtības ir pirmais nopietnais solis šajā virzienā. Lai izdodās!!!

Anonīms teica...

Parādīsim Lagzdiņa sveicienam cienīgu atbildi! Referendumā balsosim "PAR"!

Juris Kaža teica...

Ja ieceres izdosies, rīt kopā ar dēlu Nīlu (21, diemžēl dzīvojot Zviedrijā neieguva Latvijas pilsonību) došos ar mašīnu no Bostonas uz Ņujorku nobalsot "PAR" , kopā ar jaunieti mazliet apskatīt Ņujorku, tad atpakaļ uz Bostonas apkaimi.

 

free counter