pirmdiena, 2008. gada 21. jūlijs

Par Krievijas varas vertikāles nebeidzamo augstprātību

Labrīt, lasītāji!

Rokādes ar starptautisko ceļošanu turpinās, šorīt negrozāmi pamodos jau pirms pieciem, bet tas nekas. Jau esmu paguvis izmazgāt veļu, izlasīt vairākas nodaļas absolūti fantastiskā grāmatā par cilvēkiem, kuri žurnālistikas jomā ir veikuši konkrētus varoņdarbus (ja kādam interesē, tās redaktors ir leģendārais dokumentālfilmu producents Džons Pilgers, un grāmata saucas "Tell Me No Lies"), kā arī ķerties pie darbiem.

Jā, un arī izlasīt laikrakstus. Šodien Latvijas Avīzē ir plaša intervija ar Krievijas vēstnieku mūsu valstī Aleksandru Vešņakovu. Intervija visā visumā ir pieklājīga un korekta, lai gan vietām kā hrestomātiska āža kāja spiežas laukā Krievijas varas pārstāvju augstprātība un uzpūtība. It īpaši tas ir sakāms par šādu atzinumu no vēstnieka puses jautājumā par cilvēka tiesībām:

"Krievija ciena Latvijas Republikas likumus, bet mudina Latviju kritiski paskatīties uz jautājumiem, kas skar cilvēktiesības, minoritāšu tiesības un varbūt realizēt tos priekšlikumus, par kuriem runā Krievija. Jo vairāk tāpēc, ka Krievija šajā jomā darbojas roku rokā ar starptautiskajām organizācijām. Cilvēktiesības nav tikai katras valsts iekšējā, bet visas starptautiskās sabiedrības lieta. Mēs par šo jautājumu runājam tajos ietvaros, kādos to ļauj starptautiskās tiesības."

Krievijai runāt par cilvēka tiesībām citās valstīs ir apmēram tas pats, kas Zimbabvei runāt par labu valsts pārvaldi un Ķīnai par dzimstības veicināšanu. Par to, cik lielā mērā Putinmedvedeva vai Medvedevputina pārvaldītajā kvazidiktatūrā tiek ievērotas cilvēka tiesības, noteikti daudz kas būtu sakāms i Mihailam Hordokovskim, i Čečenijas iedzīvotājiem, i Annas Poļitkovskajas un Aleksandra Litvinenko tuviniekiem, kā arī daudziem, daudziem citiem, kuri ir iedrīkstējušies iepīkstēties pret Kremļa "politiku".

Labas kaimiņattiecības -- laba lieta. Bet pilnīgi noteikti ir jomas, kurās Krievijai derētu izmantot iespēju paklusēt, un cilvēka tiesības ir viena no tām.

Jauku visiem dienu!


6 komentāri:

Unknown teica...

Tāpēc jau laikam arī aizrāda citiem, lai novērstu uzmanību (vismaz mēģinātu) no savu acu baļķiem.

Anonīms teica...

Ir versijas par Krievijas motivāciju visu laiku bļaut par cilvēktiesību pārkāpumiem LV un EE?

OK viena lieta ir tad, ja tas ir domāts iekšējam patērētājam un "tautiešiem tuvajās ārzemēs". Otra lieta ir bļaut par to starptautiskajā arēnā, tādejādi spiežot uz to, ka jums lūk, Rietumos pašiem ir problēmas ar cilvēkiesībām tikpat cik jūs pārmetat mums. PSRS darīja tāpat - ASV "bija" nebeidzami cilvēktiesību pārkāpumi, par kuriem PSRS gānījās visur kur varēja. Tāda ir autoritāru režīmu daba.

Par Ļitviņenko un Poļitkovsku runājot - diez vai mēs kādreiz uzzināsim, kas īsti tur notika. Nu, mēs it kā zinām, bet diez vai kāds par to kādreiz atbildēs. Par Ļitviņenko vēl ir cerība, jo tur izmeklē lietu briti, bet Poļitkovsku beigās kā izrādīsies ir novākuši laupīšanas rezultātā, piemēram. Hodorkovskim visu laiku tiek izvirzītas jaunas apsūdzības - nesen tika apgalvots, ka viņš ir nozadzis gandrīz visu naftu, ko JUKOS vispār jebkad ir ieguvis.

Tā tā valsts strādā, jo savādāk nemaz nemāk. Ja cilvēks nepatīk, viņu novāc. Ja valsts kaimiņos nav paklausīga, tad ar dažādiem mehānismiem jāpārmāca. Vienkārši, jo savādāk viņi nemāk darīt.

Arnis teica...

Sūtņu sejas mainās,bet tā retorika,tā retorika...((((
P.S.Apsveicu Kārli ar atgriešanos aktīvajā blogošanā!

Unknown teica...

Ir tāds labs teiciens"par Krieviju "Rosiju s umom njemonjatj"

Latviski varētu skanēt tā "Krieviju ar prātu neizprast".

Un tas nu izpaužās visdažādākajos jautājumos (tai skaitā politikā)

Jauku Jums dienu visiem.

Anonīms teica...

Dažreiz tiešām nav izturama šī Krievu politiskās sabiedrības augstprātība jautājumos, kas skar Baltijas valstis. Jā, Latvijā ir daudz krievvalodīgo, un mums nemitīgi bāž sejā to cik ļoti mēs neievērojam viņu tiesības, un cik ļoti mēs pretojamies atzīt krievu valodu par oficiālu valsts valodu, bet Krievija atsakās uz to visu paskatīties no racionāla viedokļa. Tādā demokrātijas kalngalā kā ASV patstāvīgi dzīvo 30 miljoni Spāniski runājošo iedzīvotāju, tie ir aptuveni 10% no visiem valsts iedzīvotājiem, un nevienam ne prātā nenāk pasludināt Spāņu valodu par oficiālo valsts valodu. Cilvēkiem ir jāapzinās savs statuss. Ja šis cilvēks vēlas dzīvot Latvijā viņam ir jāzin Latviešu valoda un nekādu BET. Ne jau Krievijai mūs mācīt !

JK teica...

Atbilde, kāpēc problēmas tikai LV un EE bet ne LT ir manuprāt vairāk nekā triveāla. Protiet, Lielai valstij liela inerce, un tiek uzglabāts teritoriālais princips. Turklāt izmantojot teju visus iespējamos līdzekļus, saprotams sākot ar ekonomiskajiem. Lietuva ir vienīgā valsts kura ieguvusi papildus teritoriju, turklāt uz iegūtās teritorijas atrodas viņu galvaspilsēta, savukārt Latvijai un igaunijai teritorijas gājushas mazumā.

Ja man jāsaka par Abreni, tad sliecos piekrist ST traktējumam, Bet ja man jāsaka par gāzi, tad nav citu vārdu kā "bēdu leja"

cienjaa,
JK

 

free counter