ceturtdiena, 2008. gada 24. jūlijs

Par "Jauno vilni" un Latviju

Labdien, lasītāji!

Sācies kārtējais "Jaunais vilnis". Man par to allaž ir bijušas ļoti dalītas jūtas. No vienas puses, tas ļauj mūsu valsts māksliniekiem izpausties krietni lielākas auditorijas priekšā, nekā viņiem tas parasti ir iespējams. Katrā gadījumā uzvara "Jaunajā vilnī" nav nākusi par sliktu nedz grupai Cosmos, nedz arī Intaram Busulim. Taču tāpat kā citu gadu, esmu spiests atkal jautāt, ko šis pasākums meklē Latvijā? Tas ir krievisks pasākums no a līdz z. Cita starpā jākonstatē, ka "Jaunā viļņa" mājas lapa ir tikai un vienīgi krievu un angļu valodā, un, ja arī tas visticamāk nav likuma pārkāpums, tad elementāras pieklājības pret valsti, kurā tas atrodas, pārkāpums tas gan ir. Tas pats ir sakāms par to, ka no skatuves, cik var spriest, latviešu valoda pasākumā skan visnotaļ minimāli, ja vispār. Ja pareizi saprotu, tad arī mūsu šī gada censonis Dons dziedāšot divas dziesmas krievu, bet vienu -- angļu valodā.

Protams, te var atcerēties ironisko tekstu, kādu kādreiz dziedāja Čikāgas Piecīši dziesmā par trimdas jauniešu attieksmi pret latviski tradicionālo: "Ar bizītēm un pastalām pie vīra grūti tikt." Dziedot tikai latviešu valodā, cilvēkam lielu izredžu ārpus mūsu valsts nav, cita starpā vērts konstatēt, ka "platīna diska" statusu ierakstiem Latvijā piešķir tad, kad ir pārdoti vien 9 tūkstoši eksemplāru. Madonnas līmeņi tie nav. Ir arī tas apstāklis, ka "Jaunā viļņa" publika Latvijā atstāj visnotaļ lielu tūrisma piķi, ja organizētāji nemelo, tad tie ir vairāki miljoni latu. Katrā gadījumā viesnīcu un restorānu sektoram tas nāk tikai un vienīgi par labu laikā, kad ekonomiskā attīstība Latvijā klibo. Kurš restorāns nepriecāsies, ja tajā ieradīsies Alla Pugačova ar savu lielo svītu?

Bet tomēr. Ar visu to, ka Latvijā ir ļoti liela krievu tautības sabiedrība, te tomēr ir Latvija, un, ja "Jaunais vilnis" vēlas būt krievu valodā no pirmā vārda līdz pēdējam, tad pilnīgi noteikti to var rīkot arī Sanktpēterburgā vai Maskavā, vienīgi tad nevis Igoram Krutojam būtu jābrauc uz Latviju, bet gan uz Krieviju būtu jābrauc Raimondam Paulam, kuram droši vien "Jaunais vilnis" ļauj uz brīdi aizmirsties, ka viņš no plaši pazīstama komponista ir pārvērties par garīgi korumpētu politikāni. Tā nebūtu liela sāpe. Jo valodas jautājums tomēr ir aktuāls, cita starpā telekompānijai LNT, kurai, kā ziņo prese, ir radušās nepatikšanas sakarā ar to, ka atklāšanas koncertam vakar netika nodrošināts tulkojums. Un, ja šo pasākumu rāda televīzijā, tad tulkojums tomēr ir obligāti nepieciešams, jo lai nu kā, bet nav patiess apgalvojums, ka Latvijā visi prot krievu valodu pietiekami labi, lai to skatītos "dzīvajā".

Būtībā jau man nav žēl. Lai brauc ļaudis, lai dzied, lai viņiem spīd veiksme. Ceru, ka Donam veiksies labi. Bet kaut kas par šo lietu mani ir grauzis vienmēr un grauž arī šogad.

Jauku visiem dienu!

9 komentāri:

Armands Brants teica...

Nu, par ko sāpe? Piemēram, Latvijas skaistumkonkursi arī notiek kaut kādās eksotiskās valstīs, bet neviens turienes pilsonis par to pārāk nesūkstās. Jo pareizi - piķis nāk.
Mums tas pats. Es to šovu neskatos, jo mani neinteresē. Un man ir vienalga, kādās valodās Dons dziedās, jo es pat vārdos nevaru izteikt, cik ļoti mani Dons neinteresē. Un - kas mani neintersē, tas mani nespēj satraukt, kaut arī notiek Latvijā.

JK teica...

Jāpivienojas Armanda teiktajam, par to, ka "piķis nāk." Es pat teiktu vairāk, jo vairāk visāda veida festivāli, konkursi, pasākumi utt., jo labāk.
Ar tulkojumu, lai arī likumā tas nav paredzēts piemēram LNT varētu tulkot (zaudējot lielu daļu auditorijas un attiecīgi reklāmpeļņas) un tv5 laist tiešaja ēterā, bet uz visām televīzijām attiecas vieni un tie paši nosacījumi.

Cita runa ir par Valsts pirmās personas klātbūtni, un tas nu manuprāt gan neiztur kritiku.

p.s.
vakar koncertu neredzēju, bet aizvakar JV atklāšanas koncerta vietā ar lielu baudu noskatijos Dziesmusvētku koncertu "Veltījums tautasdziesmai" un bija izcili

Inese Ejugbo teica...

Pilnīgi piekrītu Armandam par sāpi un mūsu skaistumkonkursiem eksotiskās valstīs.
Tas ir 100% privāts pasākums. Privāts tusiņš, ko translē TV. Un ir vienalga kā to nosauc. Tas, ka TV izvēlas to rādīt - tas ir TV tirgus jautājums. Latvijas telekanāli ir pilni ar citzemju šoviem. Lai rāda!

Manuprāt ir lieki satraukties par to vai notiek, vai nenotiek tas pasākums te, vai kādā valodā tas ir! Privātā pasākumā daru kā gribu. :)

Un par tulkošanu – jā, iespējams, ka vajadzēja tulkot. Bet, piemēram, vakardienas koncerts man labāk patika netulkots. Galkina filigrānais humors, manuprāt ir jābauda oriģinālā. Ja virsū būtu uzrunāta latviešu balstiņa – lielākā daļa šarma vienkārši pazustu. Bet ticu, ka rakstītos titrus 45 minūtēs (starplaiks starp laiku, kad faktiski notika koncerts un tā translēšanu LNT) ir neiespējami uzmontēt.

Un protams, protams – cits jautājums ir – vai mūsu pirmajai amatpersonai tajā pasākumā bija jāpiedalās. Viņa klātbūtne atklāšanas koncertā un rīkotās pieņemšanas… well… manuprāt tas var radīt tādu mazliet greizu priekšstatu, kas ir valstiski svarīgi un kas nav… Bet no otras puses – domāju, ka šis nav vienīgais privātais pasākums, ko valsts pirmā persona apmeklē. Viss ir atkarīgs no attiecīgās personas gaumes un prioritātēm. Ja nemaldos Zatleru pāris ir bijis arī uz pāris Pasaules slavenu „stāru” rokkoncertiem te. Bet tad neviens nesatraucās, ka viņš tur bija un ar zvaigznēm tiekas. Satraukums ir tikai tad, ja zvaigznes ir no Krievijas.
Un... es, protams, atvainojos, ja kādu ar to aizvainošu, bet uzskatu, ka tie, kas par šī pasākuma norisi te satraucās vai „cepas” par Zatlera dalību atklāšanā, patiesībā paši nav tikuši galā ar savu nacionālo identitāti. Latvietība kā nācijas pašsaglabāšanās priekšnosacījums, bija aktuāla okupācijas gados. Šobrīd neredzu nekādu iemeslu satraukumam par latvisko identitāti un baidīties no identitātes apdraudējumiem. Ja cilvēks pats ir pārliecināts par sevi, savām vērtībām, utt., tad nav nekāda iemesla satraukties, ka mūsu skaistajā kūrortpilsētā iebrauc naudīgi citas nacionalitātes tūristi, kas te safilmē savu privāto tusiņu un atstāj te kaudzi naudas un uztaisa mūsu valstij un attiecīgajam kūrortam milzu reklāmu. Manuprāt, mums pat ir jāpriecājas, ka mūsu kūrortam tiek dota tāda reklāma. Naudīgākās Krievijas zvaigznes parāda, kur viņi izvēlas tusēt un atstāt savu naudu. Un interesanti, ka tā ir Jūrmala, nevis Karību salas, LasVegasa, Ēģipte vai vēl kas cits! Tā ir mūsu Jūrmala!
Un, ja var ticēt vakar izskanējušajai statistikai – atklāšanas koncertu Maskavā vien noskatījās 1 miljons cilvēku. Vai viņu kā potenciālo tūristu nauda tiešām Latvijai nav vajadzīga? Vai tiešām mums vajag tikai un vienīgi Britu vecpuišu un Vācu pensionāru tūristu nauda?

JK teica...

Jā daļēji jāpiekrīt arī Inesei, tomēr par vulgāriem LR himnas parodēt mēģinājumiem (kā sapratu no draugu teiktā) Galkins var iet un atpūsties.

Tiesa Ja man sanāks kādu redzēt tad vērtēshu no savas personiskās puses, bet pagaidām škjiet lieki. Un tāpēc neņemiet mani par pilnību, jo iespaidojies esmu tikai no labu draugu un masu mēdiju atspoguļojiem PAR nevis no pasākuma.

JK teica...

Atvainojos par pareizrakstiibu, bet no shii datora viss netranskripteejas uz latvieshu valodas burtiem, turklaat klaviatuura arii nav dieva daavana - ar iestreegstoshiem taustinjiem. Buushu maajaas rakstiishu normaalaa valodaa. Veelreiz atvainojos.

Anonīms teica...

Man vienmēr ir licies, ka šim pasākumam nav nekāda sakara ne ar mūziku, kur nu vēl ar jauno izpildītāju konkursu. Tas ir poltisks pasākums, kura galvenā doma ir "naša Jurmala".

Paula klātbūtne vēl būtu kaut kā attaisnojama - viņš tomēr ir komponists pirmkārt, un TP Saeimas deputāts tikai otrkārt. Es ceru, ka secība ir šāda.

Par Zatlera aktivitātēm nekas nav skaidrs. Kam tas viss ir vajadzīgs? Nu kāpēc ir jāpieņem pilī šī pasākuma rīkotāji. Ko tur dara Fjodors Bondarčuks, kurš pēdējo Krievijas vēlēšanu gaitā ar aizlauztu balsi bļāva pasākumos par Krievijas impērijas atdzimšanu?

Nez, kā jutās Zatlers, kad tika nolasīts Lukašenko sūtījums pasākumam? (es sapratu, ka tāds tur bija. Ja nē, tad atvainojos par neprecizitāti).

Un vēl par vakardienas pasākuma vadītāja Galikina joku ar himnu. Ziniet, par to draud pants, kuru būtu jāpiemēro, jo tas ir pat kas vairāk kā tie daži briti, kas apčurā brīvības pieminekli.

Bet Krievijā visi priecājas par naša Jurmala. Un stulbākais, ka nedēļu gadā tā tiešām ir viņu Jūrmala.

Inese Ejugbo teica...

Putnam -
precizitātei - joku par himnu teica nevis humorists Maksims Galkins, bet gan konkursa vadītājs Vadims Galigins.
Piekrītu - tas joks bija bezgaumīgs un nevietā. Un cik saprotu, to pašu Zatleram ir atzinuši arī paši organizatori (skat. http://jauna.diena.lv/lat/politics/politika/pie-prezidenta-8-jauna-vilna-parstavji-pugacovas-nav).
Tāpat ir skaidrs, kāda ir pašu krievu attieksme pret šīm sensatīvajām lietām - baltkrievu puisis, kurš parodēja dziesmu "Back in USSR" tika novērtēts viszemāk, kaut arī, manuprāt, viņa šovs bija tiešām asprātīgs! Man patika! :)
Bet redz, nu mums visiem te tāda dubultmorāle - ja runa ir par mūsu lietām, mēs cepamies. Ja par citu - smejamies.
Vai pie tā vainīga mūsu humora izjūta vai vienkārši sakāpinātā attieksme?
Redzu mazas līdzības ar bezgaumīgo joku ar Obamas karikatūru. Kam nu tā likās smieklīga, kam nē.

Vasariņa teica...

es arii nesaprotu, kur ir probleema. Man sis pasaakums neruup, tapec neskatos un nestresoju. No Zatlerkunga jau tapat nekadu smalkjutibu nav ko gaidiit.

Indra teica...

Kārli Jūs jau iepriekš paredzējāt to, ko mēs vēl nespējām saskatīt. Šogad parodē himnu, kas būs nākamgad?

 

free counter