otrdiena, 2008. gada 1. jūlijs

Par Dziesmu svētkiem

Labrīt, lasītāji!

Dziesmu svētki šogad mani tiešā veidā neietekmēs, jo attiecīgajā laika posmā es būšu Amerikā. Ja godīgi, mani tas īpaši nesatrauc. Trimdas gados piedalījos ne vienos vien Dziesmu svētkos un vismaz tur lielie kopkoru koncerti, lai arī cik grandiozi, mēdza būt visnotaļ vienveidīgi. Savukārt Latvijā (un piedodiet, lūdzu, attiecīgie aktīvisti) tautas deju priekšnesumus es vienkārši nevaru skatīties, jo tā nu ir joma, kurā Padumjās savienības laiks darīja graujošu darbu. Saki, ko gribi, bet valsis nav latviešu tautas deju solis.

Bet par biļetēm. Ar to šogad ir bijusi liela jezga. Pašā sākumā sabruka interneta serveris, tad izskanēja ziņa, ka visas biļetes jau ir izķertas u.tml. Šodien ziņots, ka lielu skaitu biļešu rezervējušas valsts iestādes, tajā skaitā lielajā koncertā vairāk kā trīs tūkstošus -- īpaši izredzēto viesu vajadzībām. Daudz gan to īpašo viesu.

Manuprāt, te ir sakāmas divas lietas. Pirmkārt, nesaprotu, kāpēc Dziesmu svētkos nevar būt divi kopkora koncerti -- viens pa dienu, otrs vakarā, ja jau pieprasījums ir tik milzīgs. Protams, iepriekšējā vakarā būs ģenerālmēģinājums, bet tomēr. Es saprotu, ka koncerts ir visas nedēļas lielā kulminācija, varbūt arī nav reāli no dziedātājiem gaidīt divus koncertus vienā dienā -- neesmu korists, ja lasītāju starpā kāds tāds ir, tad dodiet ziņu. Bet šķiet, te varbūt ir palaista garām izdevība.

Otrs ir par "spekulāciju". Kā ziņots, izmanīgi ļaudis ir nopirkuši biļetes un nu tās tirgo citiem par krietni lielāku cenu. Par to šur tur ļaudis ir izteikušies ar sašutumu. Neesmu nemaz pārliecināts, ka piekrītu. Ja es esmu nopircis biļeti, tad tā ir mans īpašums. Ar savu īpašumu varu rīkoties, kā vēlos, varu to izmantot pats, varu to uzdāvināt kādam citam, varu to pārdot par izdevīgu cenu. Salīdzinājumam varu piedāvāt beisbola spēli manā dzimtajā pilsētā Čikāgā. Pašas labākās biļetes stadionā maksā 300 dolāru. Patlaban E-bay lapā kāds divas šīs biļetes vēlas pārdot par 880 dolāriem vai, ja kāds vēlēsies solīt vairāk, par lielāku naudu. Kaut kur morāli arī man kremt tas, ka ir ļaudis, kuri ir pietiekami izveicīgi, lai sapirktu biļetes tikai tālākas tirgošanas vajadzībām, un saprotu arī to, ka latviešu Dziesmu svētki un beisbola spēle nav viens un tas pats. Bet vai tiešām šādai tirdzniecībai būtu jābūt nelikumīgai? Diez vai, jo tad tik tiešām rodas jautājums -- vai ir vēl kāds privātīpašums, kuru es nedrīkstu pārdot par augstāku cenu?

Jauku visiem dienu!

7 komentāri:

Inese Ejugbo teica...

Kārli,
Domāju, ka tā raize ir nevis par to vai var vai nevar pārdot privātīpašumu, bet gan - vai no šīs pārdošanas tiek maksāti nodokļi. Ja biļeti nopirka par Ls 10, pārdod par Ls 150, tad par katru pārdoto biļeti spekulantam ir jāmaksā nodoklis Ls 35 (IIN - 25%).
Tu pats tak tikko rakstīji, kā ej uz VIDu atskaitīties par nodokļiem. Tā pat ne reizi vien esi pārmetis, ka mūsu prezidents nav visus nodokļus pienācīgi samaksājis. Vai tiešām šajās spekulācijās Tu nesaskati neko nosodošu?
Un otrs - šis pasākums tiek organizēts par valsts naudu ar lielām valsts dotācijām. Un tieši šo dotāciju dēļ biļešu cenas tika noteiktas tādas, lai tās būtu pieejamas katram. Bet īpatnējo ministrijas rezervāciju un spekulantu dēļ daudziem šie svētki vienkārši ies garām. Diemžēl.

Mediaman teica...

pilnīgi piekrītu, ka biļete ir tāds pats īpašums, kā dzīvoklis, automašīna utt. Nu un kas, ka tam savulaik ir noteikta sākumcena? Tas ir mans īpašums ar to mirkli, kad esmu par šo biļeti samaksājis naudu. Cits jautājums ir - drukāt vārdus uz biļetēm, tirgot ierobežotu skaitu vienai personai un citādi izvairīties no spekulatīviem darījumiem... taču, ja organizatori šīs lietas nav atrisinājuši, mani, kā kapitālismā dzīvojošu indivīdu, tas nesatrauc.

Kārlis Streips teica...

Inese, nodokļu maksāšana ir atsevišķs jautājums. Protams, par ienākumiem ir jāmaksā nodoklis, un pārdota biļete nozīmē ienākumus. Bet tas nenozīmē, ka biļetes pārdošanai kā tādai būtu jābūt nelikumīgai.

Anda teica...

Piekrītu Inesei par to, ka no beisbola spēles šis pasākums atšķiras ar to, ka tiek rīkots par nodokļu maksātāju naudu.

Un ja tas ir valsts rīkots pasākums (kā piemēram 18.novembra salūts krastmalā utt), tad kāpēc vispār uz to jātirgo biļetes? Atbilde man uzprasās tikai viena - tādēļ, lai ierobežotu skatītāju skaitu par labu elitei, kuriem labpatīkas baudīt "Tautas svētkus" bez traucēkļiem, proti tautas :)

Roberts teica...

Pilnīgi piekrītu Kārlim un mediaman. Mes tomēr dzīvojam brīvas ekonomikas apstākļos un ir vai nav šis pasākums dotēts - biļete tomēr ir privātīpašums. Ja kādam kultūras ministrijā bija interese saglabāt biļešu cenas zemas - varēja domāt ātrāk, kā to darīt.
BTW - kā redzams biļešu skaits ir tāds, ka tomēr tās nav pieejamas katram.

smilla teica...

Bravo!
Es par tiem dejotaajiem...varbuut valtzeriitis arii ienaaca latvieshu deju kultuuraa pat pirms padomijas eeras, bet shie pusbaleta solji ar ljoti nedabiigi izstieptajiem locekljiem man gan nevedina domaat par latvieshu tautas deju.

Anda teica...

Kārli, Robert, jūs par galaproduktu-biļeti, bet mēs ar Inesi par cēloni :(

 

free counter