pirmdiena, 2008. gada 21. jūlijs

Jau atkal politikāņu muļķība, šoreiz Rīgas domē

Sabiedriskā aptauja: 80 procenti aptaujāto Rīgas iedzīvotāju iebilst pret Basteja bulvāra pārdēvēšanu.

Rīgas domes balsojums: 34 deputāti, tātad vairākums, lemj, ka iela jāsauc Zigfrīda Annas Meierovica vārdā.

Kārtējais pierādījums tam, ka tiem, kuri ganās pie politikas siles, sabiedrības viedoklis ir pilnīgi un absolūti, piedodiet, pie pakaļas. Pieklājīgāks termins šoreiz nenāk prātā. Pilnīgi piekrītu, ka Z.A. Meierovics ir pelnījis visaugstāko cieņu, lai gan nepārprotami pārspīlēts ir šodien domē izskanējušais arguments, ka bez viņa Latvija nekad nebūtu kļuvusi par valsti. Diez vai. Taču kāpēc ir jāmaina nosaukums ielai, kuras vārds ir pirmkārt sens, otrkārt atbilst teritorijai, kurā tas atrodas, treškārt ir ierasts, un ceturtkārt tomēr ir pietiekami lakonisks, lai nerastu problēmas uzņēmumiem, kuru biroji tajā atrodas un kuriem tāpēc ir vajadzīgas attiecīgas vizītkartes? Īpaši pozitīva nav arī Rīgas mēra doma, ka Meierovica vārdā varētu nosaukt lidostu, jo tas nu nav uzvārds, kurš ārzemniekiem viegli būs uztverams. Taču ir arī citi objekti un ielas, tajā skaitā ceļš, kurš ved no pilsētas uz lidostu un labi simbolizētu to, ko panāca minētais valstsvīrs -- palīdzēja atvērt Latvijas ceļu visai pasaulei.

Atkal reiz pierādījums tam, ka latviešu tautai ir neizsmeļams talants amatos savēlēt ļaudis, kuriem tautas viedoklis ir pilnīgi vienaldzīgs. Varu kārtējo reizi tikai pašūpot galvu.

Jauku visiem atlikušo dienu.

9 komentāri:

Juris Kaža teica...

We will be landing soon at Meierovics International Airport in Riga -- kāpec ne?
Man arī ielas nosaukuma maiņa, ja to var saīsināt uz Zigfrīda Meierovica vai vienkārši Z. Meierovica bulvāri nav tik traka. Diemžēl. nezināju par darbaļaužu aptauju un tur tev zināma taisnība.

Kristaps Kūlis teica...

Atļaušos nepiekrist par Latvijas valsts lomu valsts pastāvēšanē, jo bez Z.A. Meirovica diplomāta talanta Latvija netiktu tik ātri atzīta de facto no Antantes valstu puses un Bermonta-Avalova avantūra varētu beigties savādāk.
Es piekrītu, ka šis vīrs ir pelnījis savā vārdā nosaucamu ielu Rīgas Centrā, tomēr šis process radītu zināmas sabiedriskas neērtības. Darba ļaudis nespriež idejiski, viņi spriež sadzīviski.Pēc aptaujām spriežot daļa darba ļaužu arī nezin kādēļ Lāčplēša diena ir 11. novembrī. Vai no tādiem var prasīt Z.A. Meirovica nopelnu apzināšanos ?

Anonīms teica...

Visvairāk visā epopejā man patīk, ka nevienu neinteresē, cik visiem uzņēmumiem, kas atrodas Basteja bulvārī izmaksās šī bezjēdzīgā akcija. Krietni labāka bija doma par bezpersoniskā dienvidu tilta nosaukšanu ZAM vārdā. Ja tas ir par tālu, tad varēja salu tiltu pārdēvēt. Vai parku. Vai laukumu. Jebko, kas nevienam netraucētu un neko daudz nemaksātu, cik vien uzlikt vienu plāksni dažās valodās, lai paskaidrotu kas ZAM īsti ir bijis.

Armands Brants teica...

Tieši otrādi. Politiķiem rūp, ko domā tauta. Jo lielākai tautas daļai nav ofisi uz Basteja bulvāra un viņiem patīk, ka par vēsturi stāsta. Tautai par nākotni ir daudzmaz vienalga, bet vēsture patīk tik ļoti, ka acīs cērtas!

Kristaps Kūlis teica...

Tauta izteica savu viedokli - 80 %.
Tauta neko nezin par vēsturi un par Z.A. Meirovicu miglaini atmin no vēstures stundām

Mediaman teica...

manis pēc kaut visas rīgas ielas varētu saukties par ZAM... ar tiem briesmīgajiem sastrēgumiem un pretīgo gaisu, es tagad dzīvoju laukos un izmantoju to visu, ko piedāvā strādāšana virtuālajā vidē. prozit!

krist2ps teica...

A varbūt pašu Rīgu arī ZAM vārdā vajag nosaukt? :D

Andrejs Muzikants teica...

Abām pusēm ir sava taisnība, bet ja mums ir Raiņa un Aspazijas bulvāri kāpēc nedrīkstētu būt vienkārši Meierovica bulvāris. Vai Kārlis Streips un et alii iesaka atgriezt atpakaļ vēsturiskos nosaukumus Raiņa un Aspazijas bulvāriem?
Andrejs Muzikants

Kārlis Streips teica...

Andrejam Muzikantam: Nezinu par et al, bet Kārlis Streips neko tamlīdzīgu neiesaka, nē. Salīdzinājums ar Aspazijas un Raiņa bulvāri gan nav korekts, jo abos gadījumos runa ir par, tā teikt, "skatuves vārdu", kuram otra vārda nav un nebija. Vārdu salikums "Jānis Rainis" ir nepareizs. Viņš bija Jānis Pliekšāns vai Rainis, bet ne Jānis Rainis. Savukārt Aspazija bija Elza Pliekšāne vai Aspazija, bet ne Elza Aspazija. Savukārt pazīstamu cilvēku vārdā nosauktas ielas tomēr ir ar vārdu un uzvārdu -- Krišjāņa Barona, Aleksandra Čaka, Krišjāņa Valdemāra u.c. ielas.

 

free counter