otrdiena, 2010. gada 5. janvāris

Ādainis

Labdien, lasītāji!

Amizē, bet ne ļoti, internetā uzsāktā kampaņa par finanšu ministru Repši un ādas uzvalku, kādu viņš nēsā jau kopš septembra sākuma. Portālā Twitter šo procesu uzsākusi kāda līdz šim plašākā politikā nezināma persona. Īsā laikā aicinājumu, Repšem no uzvalka atteikties, parakstījuši krietni daudz cilvēku.

Internetā atsauksmes par šo procesu bijušas dažādas, tajā skaitā ir arī tādi ļaudis, kuri uzskata, ka Repšes apģērbs ir tikai un vienīgi paša Repšes darīšana. "Lai Repše kaut vai staigā tīģerādās" -- tā Dienas portālā rakstījis kāds (protams anonīms) censonis.

Atļaušos nepiekrist. Ja Repše būtu privātpersona, tad nudien kaut vai tīģerādas, lai gan droši vien tad viņu nāktos salīdzināt ar ukraiņu dziedātāju Ruslanu, un ne jau Repšem par labu. Taču Repše nav privātpersona, viņš ir valsts galvenā seja finanšu jautājumos, un tā nu nav pasaule, kurā ekstravagance tiek īpaši uzslavēta. Portāls Businessneweurope uzvalku angļu valodā ir nosaucis par "bizarre" -- tulkošanas vārdnīcā tam dots jēdziens "dīvains," bet angļu valodā tas nozīmē kaut ko krietni, krietni stiprāku. Nezinu, ko par Repšes pāvam līdzīgo uzvedību domā ļaudis Starptautiskajā valūtas fondā un Eiropas savienībā. Pieļauju, ka viņi ir pietiekami smalkjūtīgi, lai neko īpašu neteiktu. Bet tomēr. Cik var spriest, Repšem šis ādas uzvalks mugurā ir teju vai katru dienu, un arī par to var lietot vārdu "dīvaini" -- cik mēs pazīstam cilvēkus, kuri katru dienu valkā vienu un to pašu kostīmu, uzvalku vai kleitu? Repšes uzvalka dizainers Aleksandrs Pavlovs to ir salīdzinājis ar "rozīni" un pateicis, ka droši vien šogad neviens politiķis apģērba ziņā nebūs tik "drosmīgs," cik Repše.

Mjā. Ir tāda lieta, kā drošība. Ir tāda lieta, kā pārgalvība. Ir tomēr arī tāda lieta, kā pārdomas par cilvēka garīgo veselību...

Jauku visiem dienu.

7 komentāri:

Vilnis teica...

Kamēr nav likumiski noteikts kā konkrēti un precīzi jāģērbjas tai vai citai amatpersonai, tikmēr darbojas Satversmes 94. pants.
Un vienalga vai tas ir Repše, vai Gricaičuks-Puriņš
http://www.diena.lv/lat/tautas_balss/blog/laiks-tautai/atklata-vestule-par-incidentu-saeima-turpinajums0

test_user teica...

Nesaskatu nekādu vainu Repšes uzvalkam, ja neņem vērā:
1) mazturīgāku cilvēku reakciju uz dārgu uzvalku.

Uzvalks, manuprāt, ļoti glīts. Lai arī neparasts, tomēr nepārkāpj nekādas normas. Un Businessneweurope acīmredzot nav nopietns resurss, ja apspriež nopietnu cilvēku garderobi.

Tai pašā laikā bizzare tiešām var tikt tulkots kā dīvains, gan kā slima novirze.

Anonīms teica...

vakar darbā izvērsām diskusiju par šiem 'dīvaiņiem' - gan twitterotāju parakstu vācēju [droši vien no Šleser-jūgenda vai TPJO kāds aktīvists], gan ekscentrisko fin.min. Einaru...
vai žunālisti nevar padalīties ar info, kā ir ar aromu ap Repši, ja viņš ādas uzvalkā staigā jau n-to mēnesi... :D

Unknown teica...

Kamēr vien Repšes apģērbs pienācīgā mērā nosedz ģenitālijas, man "pa lielam" vienalga, ko viņš velk mugurā. Gluži tāpat, kā par Valdmaņa šortiem. Ja žurnālisti nebūtu pievērsuši uzmanību, es šos gadījumus pat nebūtu pamanījis.

Unknown teica...

Atbilde Skepsei: twitterotāju parakstu vācējs ir Kristaps Stirna, kas ir Sabiedrības citai politikai biedrs (nevis Šleser-jūgenda vai TPJO kāds aktīvists).

http://twitter.com/Kristaps_Stirna

Anonīms teica...

kaspar! paldies par infu!
secinājums - še tev Vienotība (JL+PiSa+SCP) - jau sāk dalīt nākamās Saeimas ministru portfeļus.. :(

Unknown teica...

Domaju, ka Zviedrijas finansu ministrs Borgs ar savu bizi ari ir drusku bizarre. Iespejams, ka Repse censas telot to pasu fasonu.

Tacu ir dazi, bet
- pirmais, lai uzbruktu Repsem neviens iemesls nav par bizarre,
- otrais visi sii it kaa konservatiivaa finansu pasaule ir ievedusi rietumu pasauli strupcelaa un tas, manupraat, taas parstaavjus padara par mazaak kvalificetiem uzdot toni. Kungi pedeejos 50 gadus ir bijusi paraak konfortabli savos sedeklos un uzvalkos. Tapec ir vajadzigas jaunas domas un varbuut jasaak ar mazuminu, kaut vai bizarre uzvalku.

 

free counter