pirmdiena, 2009. gada 27. jūlijs

Briesmu laiki, briesmu laiki!

Labrīt, lasītāji!

Man nekad nav īpaši gribējies būt par politiķi, bet nupat jau nemaz vairs ne, vismaz ne mūsu valstī. Gluži žēl ir par tiem ļaudīm, kuri patlaban ir valsts valdošajā koalīcijā, jo viņiem patlaban ne mukt pa kreisi, ne mukt pa labi -- labi nav, nav un vēlreiz nav.

Vakar Valsts prezidents žurnālistiem pastāstīja, ka pēc atvaļinājuma pārtraukšanas un mājās pārbraukšanas, viņam izdevies visas attiecīgās partijas tomēr pārliecināt, ka aizdevums no Starptautiskā valūtas fonda tomēr ir vajadzīgs un tāpēc tomēr būs jāparaksta vēstule un tomēr būs jānodrošina, ka budžets šogad tiek samazināts vēl pa kādu strīķīti, un nākamajā gadā tiek samazināts uzreiz par 500 miljoniem latu. Tā, starp citu, ir aptuveni tikpat liela summa, kā valsts konsolidētā budžeta deficīts šā gada pirmajos sešos mēnešos (457,78 miljoni latu).

Nelaimīgi politikāņi var justies tāpēc, ka nākamgad paredzamas Saeimas vēlēšanas. Tā dokumenta saturs, kuru valsts veido kopīgi ar SVF, patlaban vēl skaitās slepens, taču šis tas par to jau neoficiāli ir zināms. Lai arī vakar Valsts prezidents solīja, ka nepatīkamu pārsteigumu tajā nebūšot, diez vai darba ļaudis būs īpaši iepriecināti par pievienotās vērtības nodokļa paaugstināšanu vēl par trim procentiem, kā tas esot tekstā paģērēts. Progresīvā ienākumu nodokļa ieviešana sākot no 500 latiem mēnesī varbūt ir progresīvs solis, taču nākamruden pie urnām ies arī tie, kuri pelna no 501 lata, piedevām nav absolūti nekāda jautājuma par to, ka daudzviet uzņēmējdarbībā piepeši parādīsies vesela strīpa ļaužu, kuri oficiāli pelna tikai 499 latus un 99 santīmus mēnesī. Turklāt ir arī visnotaļ skaidrs, ka patlaban veidojas jauns emigrācijas vilnis. Viņdien par pārcelšanos uz Lielbritāniju man paziņoja pakalpojuma sniedzējs, kura pakalpojumus reizi nedēļā biju izmantojis jau 15 gadu garumā. Turējās, turējās, bet neizturēja. Viņš nav viens. Un katrs strādājošs cilvēks, kurš aizbrauc projām, vairs nav nodokļu maksātājs pie mums, vismaz PVN gadījumā noteikti ne.

Protams, politikāņu šķirā labi ir tiem, kuri tam visam var uzgriezt pēcpusi. Opozīcijai nav jāraizējas ne par ko, un šajā kontekstā pavisam dīvaina liekas Rīgas domes ušašleskoervara "tandēma" dižošanās, ka jau septembrī valdība kritīs un tad "tandēms" pārņems varu arī valstī. Uzņemties līdzatbildību par ļoti sāpīgajiem lēmumiem, kādi tuvākajā laikā būs pieņemami? Nu, diez vai, lai arī "tandēma" lielākā brāļa dižmanība nekur nav pazudusi. Arī jaunākajā žurnāla Klubs numurā viņš aizgūtnēm stāsta, cik ir lielisks un perfekts un superīgs un nekad nav kļūdījies. Savukārt nelabumu rada tie politikāņi, kuri tagad klārē, ka aizdevums no Starptautiskā valūtas fonda Latvijai nemaz nav vajadzīgs. Pirmām kārtām te ir runa par zaļo zemnieku bosu Brigmani, kura pārstāvētajam spēkam nav svarīgs absolūti nekas, kā vien palikšana varas koridoros, lai pasargātu vēl lielāko bosu. Par tādu pretīgu bezatbildību varētu vien pasmīnēt, bet diemžēl arī ZZS ir valdošajā koalīcijā. Lielāku izbrīnu rada iekšlietu ministre Mūrniece no Jaunā laika. Var jau saprast viņas sašutumu par to, ka laikā, kad Jaunais laiks Saeimā skaitījās spitālīgs, valdošā "elite" sastrādāja tādus brīnumdarbus, ka patlaban sāk rādīties, ka bezmaz būs jālikvidē Valsts policija, bet premjerministra un finanšu ministra pārstāvētās partijas pārstāvei gan mēle drusku vairāk būtu jātur aiz zobiem.

Ir arī tas apstāklis, ka aita jau uz kautuvi nedodas labprātīgi. Tā pati Mūrniece paziņoja par Policijas akadēmijas likvidēšanu, un nekavējoties laikrakstos sāka parādīties garas depešas no dažādiem speciālistiem par milzīgo kaiti Latvijas valstij un tautai, kādu it kā nodarītu minētās iestādes slēgšana. Par pensiju sistēmas pārkārtošanu Satversmes tiesa jau saņēmusi 6000 un vairāk iesniegumu. Laimīgā kārtā, zināma pieredze valdošajiem šajā lietā jau ir. Brīdī, piemēram, kad kļuva skaidrs, cik absolūti bezjēdzīga ir "integrācijas ministrija," ja to vada cilvēks, kuram integrācija ir interesanta tikai savas partijas šaurpierainajā izpratnē, ministriju likvidēja. Tieši šomēnes attiecīgās funkcijas pārņēma Tieslietu ministrija, jaunajā integrācijas departamentā ir astoņas štata vietas -- krietni mazāk, nekā blondīņu aplidotāja un "ģimenes vērtību" sludinātāja kantorī. Vai patlaban valstij ir vajadzīga atsevišķa Pašvaldību ministrija? Vides ministrija un Zemkopības ministrija teorētiski pārstāv divas pretējas nometnes (skat. iepriekšējo piezīmi par "zemnieku" un "zaļo" raison d'etre Latvijas politikā), bet vai arī tā patlaban ir pārlieka greznība? Vai ir izdarīts viss, lai "optimizētu" valsts pārvaldes daudzos departamentus un nodaļas un citas struktūrvienības? Nu, nē.

Bet galvenais te būs cits -- vai valdošie pratīs sabiedrībai paskaidrot, kas tiek darīts un kāpēc? Raksturīgi, ka jau otro reizi pēc kārtas galvenais informācijas sniedzējs par notiekošo ir bijis Valsts prezidents, kuram patiesībā attiecīgajā procesā ir labākajā gadījumā pakārtota loma. Dombrovskis un Repše nav talantīgi sabiedrības uzrunātāji. Ja rezultātā sabiedrība sapratīs, ka politikāņi kārtējo reizi vispirms padomā paši par sevi un tikai pēc tam par kaut ko citu, tad nākamgad rudenī pilnīgi noteikti visa valdošā pleijāde Saeimas siltajiem krēsliem varēs pateikt "čau." Vien -- kas nāks vietā? Alfrēda Rubika pārstāvētais spēks tandēmā ar "gāze grīdā" klasiķi? Bail iedomāties. Turēsim īkšķus, mīļie. Par veselo saprātu.

Jauku visiem dienu!

Nav komentāru:

 

free counter