ceturtdiena, 2010. gada 15. aprīlis

Par šodienas balsojumu Saeimā

Labdien, lasītāji!

Par to, ka šī Saeima ir sevi izsmēlusi pavisam un ir pelnījusi padzīšanu ar vissmirdīgāko iespējamo mietu, varējām pārliecināties šodien, kad 47 deputāti balsoja pret Jāņa Maizīša apstiprināšanu ģenerālprokurora amatā. Atsevišķi no viņiem savu "domāšanu" paskaidroja jau iepriekš. Piemēram, Jaundžeikars, kurš tad, kad dēlu pieķēra pie stūres reibumā, centās diskreditēt visu Latvijas likuma aizsardzības sistēmu, pavēstīja, ka esot vajadzīga rotācija vai jaunas asinis. Taču pilnīgi skaidrs ir tas, ka šodien pret Maizīti balsoja arī ļaudis no partijām, kuras teicās viņu atbalstām.

Te sakāmas vairākas lietas. Pirmkārt, kārtējo reizi ir absolūti skaidri redzams, ka slepena balsošana Saeimā ir izbeidzama reizi par visām reizēm. Anonīmi savu lapelīti bāžot kastē, deputāts var justies pilnīgi brīvs, jo neviens nezinās, kā viņš ir vai nav balsojis. Demokrātijā tas ir absolūtākais absurds. Ja šie cilvēki sakās pārstāvam sabiedrību, tad sabiedrībai ir jāzina, kā viņi balso. Tas attiecas uz prezidenta vēlēšanām, tas attiecas uz ģenerālprokurora vēlēšanām, tas attiecas uz visām vēlēšanām pēc kārtas. Negribi Maizīti? Paskaidro, kāpēc, nevis slēpies aiz anonimitātes.

Otrkārt, būtu labi, ja Augstākās tiesas priekšsēdētājs Maizīti izvirzītu vēlreiz. Acīmredzot Saeimas partiju daudz bazūnētā iekšējā disciplīna šoreiz nav nostrādājusi. Piemēram, "Saskaņas" centra vadītājs Urbanovičs apgalvoja ka visi 17 SC deputāti esot balsojuši par Maizīti, bet zināt viņš to nevar. Atkārtota J. Maizīša izvirzīšana vismaz teorētiski piespiestu Saeimas "gudrās galvas" pirmkārt jautājumu izrunāt daudz atklātāk, nekā tas bija šoreiz un, otrkārt, tomēr pateikt skaidri, kāpēc Maizītis tiem nav pieņemams. Protams, saprotu, ka Saeimā netrūkst ļaužu, kuriem viņš ir minis uz varžacīm. Ir visi tie, kuriem Ventspils intereses pagājušā gadsimta pēdējā dekādē maksāja kukuļus. Ir "zaļie zemnieki," kuru politiskais krusttēvs ir Ģenerālprokuratūras krustugunīs. Tiesa, lieki teikt, ka viņu cerības, ka atbrīvojoties no viena cilvēka, attiecīgās likstas beigsies, ir idiotiskas -- Ģenerālprokuratūra nav viens vienīgs cilvēks. Taču vismaz viņu politkorumpēto spriedumu par Maizīti kaut cik var saprast.

Maizīša atkārtota izvirzīšana būtu pozitīva arī citā nozīmē, proti -- ja Augstākās tiesas priekšsēdētājam tagad viss process ir jāsāk no gala, tad cik daudz cilvēku, kuriem ir nepieciešamās profesionālās zināšanas un kvalitātes, lai kļūtu par ģenerālprokuroru, būs gatavas piekrist kandidēt zinot, ka vērtējums, piedevām slepens, būs šo 99 "gudro galvu" rokās? Kurš būs gatavs pieciest klaunādi, kāda sāksies? Patlaban ir vēlēšanu gads, pārāk atklāti stulbi deputāti nevar uzvesties, bet saku atkal -- slēpjoties aiz anonimitātes viņi var noraidīt vienu cilvēku pēc nākamā. Ne jau tāpēc Ģenerālprokuratūras darbs apstāsies, ka atsevišķi deputāti ir tik ļoti angažēti, ka viņi to labprāt redzētu pazūdam pavisam no zemes virsas, bet tomēr.

Saeima šodien sevi kārtējo reizi apkaunoja. Paldies tiem, kuri balsoja par Maizīti. Ļoti liels kauns tiem, kuri balsoja pret. Gaidīšu skaidrojumus, dāmas un kungi -- vismaz no tiem no Jums, kuri neesat tik lieli gļēvuļi, lai tagad slēptos un neteiktu neko. Tādā gadījumā kauns vēl lielāks, jo tad, piedodiet, bet vienkārši esat kretīni.

Jauku visiem dienu. Izņemot tiem 47 deputātiem, kuri šodien pierādīja aptumsumu.

6 komentāri:

test_user teica...

Es īsti nebiju par Maizīša pārvēlēšanu, jo domāju, ka jaunai slotai tomēr vajadzētu būt. Un tajā pašā laikā veids, kā tas (nepārvēlēšana) notika, man ir nepieņemams.

Līva teica...

Pilnīgi pievienojos viedoklim, ka šādiem balsojumiem jābūt atklātiem, citādi publiski bazūnēt-mēs balsojām PAR,mūsu partija NOTEIKTI atbalstīja/-īs ir vien tāda tukša muldēšana.Man liekas,ka publiski balsojumi un viedokļi tikai sekmētu t.s."politisko atbildību" (cik nu tā reāla mūsu politiskajā virtuvē) :)

Kristaps Dzvinko teica...

Balsojuma anonimitāti jānoņem. Tam piekrītu. Bet kas tas Maizītis, un kādi ir viņa redzamākie darbi?

Anonīms teica...

Vairaak cereeju, ka uzrakstisiet savas paardomas par Polijas briesmigo nelaimi, bet Jusu blogs, kaa gribat taa rakstat!

Bet runajot par musu "sveeto" politisko vidi, mani izbrina tikai viens, ka visi visur (gandriz visi un gandriz visur :)) skandina - cik vinjus izbrina sis negaiditais balsojums, bet ko vareja citu gaidit no Lemberga, Skeles, Slesera partijaam ...

Man te ir sakamas divas lietas -

Pirmaa ir jaaizliedz sleptais balsojums kaa taads (bet kas to daris - So tris viru partijas?Saubos!)

Un otrais,pat ja butu tikai un vienigi atklatais balsojums, peec velesanam neviens vairs nav tik bailigs un kautriigs kaa pirms velesanam (Reitingu delj)

Tapec valstij svarigos amata virus nedrikst velet Saeima bet gan piemeram, attieciga amata vira profesijas galvenie parstavji, kaa tas ir piemeram ar galveno Satversmes tiesas tiesnesi!
Ja nekludos vinju izvirza un ievel pati Satversmes tiesas kolegija(galvenie cilveki) bet es varbut kaut ko jaucu?
Nezinu!

Aigars Mahinovs teica...

Lābāk lai ieceļ tautas vēlēti cilvēki, nevis kādi cilvēki, kas citos veidos ir tikuši pie teikšanas.

No vienas puses - žēl, ka pozīcija nevar turēt savu partiju disciplīnu, no otras puses ievēl nevis partijas bet deputātus un katram deputātam pašam ir galva uz pleciem.

Tagad būs jautājums, vai partiju vadības meklēs veidus kā atrast un sodīt tos, kas pārkāpa partijas disciplīnu.

Bet vispārīgi man nav skaidrs kāpēc ir Saemā vispār pieļaujami anonīmie balsojumi. Kā tauta var novērtēt tās ievēlētā deputāta darbu, ja tas vai viņš savu darbu izdarījis vai nē dažreiz ir valsts noslēpums?

Miks teica...

Redziet, problēma nav taču Maizītī. Problēma ir mūsos un mūsu aizvakardienas domāšanā: mums vienmēr un visur ir vajadzīgi „garanti”. Maizītis ir tiesiskuma garants, Kalvītis bija stabilitātes garants, Loskutovs arī bija kaut kāds garants, avīze Diena bija garants, Neatkarīgā arī ir garants... Vieni garanti apkārt! A bez garantiem varam izdzīvot? Šķiet – nē! Maizītis zināmā mērā kļuva par savu karsējmeiteņu (un puišu) upuri: vēl ilgi pirms balsojuma attiecīgie mēdiji bez gala skaitīja šo mantru „Maizītis, Maizītis un tikai Maizītis!” Ja nesapratīsim, ka esam normāla tauta, kurai ir vismaz pieci labi ģenprokurora amata kandidāti, ka ir vismaz pieci labi Valsts prezidenta amata kandidāti un tml. nekur netiksim. Jābeidz dalīt sabiedrību gaišajos un tumšajos spēkos – tos, kuri ir patiesi patrioti un tos, kuri kā aunu bars ietekmējas no reklāmām.

 

free counter