piektdiena, 2010. gada 2. aprīlis

Par nāves sodu

Labdien, lasītāji!

Šodien britu žurnālā "The Economist" izlasīju kaut ko interesantu, proti -- 2009. gads bija pirmais gads visā Eiropas vēsturē, kad nevienam cilvēkam netika izpildīts nāves sods. Kā zināms, Eiropas savienības dalībvalstīs nāves sods nav atļauts, arī Latvija no tā ir atteikusies. Taču tas nozīmē, ka nāves sods pērn netika izpildīts arī tajās Eiropas valstīs, kuras nav ES dalībvalstis.

Ja godīgi, man par nāves sodu vienmēr ir bijušas dalītas jūtas. Reizēm ir cilvēki, kuru noziegumi ir tik ārprātīgi un šaušalīgi, ka neliekas nedz pareizi, nedz godīgi, viņus uz visu atlikušo mūžu turēt cietumā un likt nodokļu maksātājiem finansēt viņu dzīvi. Taču galu galā esmu zvērināts nāves soda pretinieks viena vienīga iemesla dēļ. Manā dzimtajā Ilinoisas štatā 1999. un 2000. gadā tika veikts pētījums, kurā atklājās, ka 13 cilvēku, kuriem bija piespriests nāves sods, patiesībā par attiecīgo noziegumu nebija vainīgi. Lielākoties tas bija iespējams pateicoties DNS izmeklēšanai, kura tikai tad kļuva iespējama. 2003. gadā štata gubernators atcēla visus piespriestos nāves sodus, tā vietā cilvēkiem nosakot mūža ieslodzījumu tajos gadījumos, kad vaina tomēr bija pierādīta. Ja nevainīgu cilvēku ilgus gadus tur cietumā, viņu var palaist brīvībā, viņam var atvainoties un maksāt kompensāciju. Ja nevainīgu cilvēku nogalina, nekas no tā vairs nav iespējams.

Mūsdienās nāves sods ir aizliegts vairāk nekā pusē pasaules valstu. Venecuēlā tas tika aizliegts jau 1863., San Marino -- 1865., bet Kostarikā -- 1877 gadā. 1977. gadā Apvienoto nāciju organizācijas Ģenerālasambleja apstiprināja rezolūciju, aicinot visas dalībvalstis samazināt to noziegumu skaitu, par kuriem piespriežams nāves sods, ar domu, pakāpeniski no tā atteikties pavisam. Mūsdienās lielākais skaits izpildīto nāves sodu ir trijās totalitārās valstīs (Ķīna, Irāna, Saūda Arābija) un, tai tomēr par lielu kaunu, Amerikas Savienotajās Valstīs, kur Augstākā tiesa 1972. gadā aizliedza, bet 1976. gadā atkal atļāva nāves soda izpildīšanu. Tas ir jautājums katram štatam individuāli. 13 štatos (no 50) nāves sods ir aizliegts, vēl piecos tas netiek izpildīts arī tad, ja tas ir piespriests. Laikā kopš 1976. gada vislielākais skaits izpildīto nāves sodu bijis Teksasas štatā. Arī tur nepārprotami ir zināms, ka dažos gadījumos nogalināts tika nevainīgs cilvēks. Tam ir jābūt galvenajam argumentam.

Nāves sodam -- nē. It īpaši šodien, kad pieminam vienu cilvēku, kurš tika krustā sists par spīti tam, ka viņš bija pilnīgi nevainīgs.

Jauku visiem dienu!

4 komentāri:

Andris teica...

Šodien satiku cilvēku, kurš stāstīja, kā redzējis cilvēkus ar maisu uz tilta. Maisam bijušas cilvēka ķermeņa aprises...

Būtu labi, ja nāvessoda atcelšana vai neatcelšana nozīmētu visu slepkavību beigas. Domāju, ka pēdējos 50 gados Rietumu sabiedrība ir pazaudējusi saikni ar realitāti, jo tikai nāves klātbūtne apziņā ļauj uztvert dzīvi adekvāti. Bezmaksas izglītība, minimālā alga, slimības un bezdarba pabalsti, bezmaksas medicīna, pensija utt. Mēs vairs neesam cilvēki, mēs esam patērētāji un vēlētāji. Pieved šo vēlētāju pie nāves, un tas kļūst atkal par bioloģisku būtni, dažreiz par cilvēku un vēl retāk par cilvēku ar apziņu. Vai varai šāds apziņas cilvēks ir vajadzīgs?

Karā dezertierus nošauj (un ne jau visi ir vainīgi). Mēs liekam mūža ieslodzījumā, jo domājam, ka ir miers. Darvina teorija visu neizskaidro, bet savos rāmjos tāpat kā Ņūtona mehānika, darbojas perfekti. Šādā skatījumā Rietumu civilizācijas perspektīvas ir visai skumīgas.

Unknown teica...

Nezinu, kā īsti bija Economist rakstā, bet "Amnesty International" ziņojumā manu uzmanību piesaistīja viena maza replika par Eiropu un nāvessodiem.
Proti, pašlaik nāvessods Eiropā ir atļauts tikai divās valstīs - Baltkrievijā (kur pirms divām nedēļām tomēr divus ar nāvi sodīja) un ... Latvijā, kur nāvessoda iespēja var tikt atjaunota kara laikā.

Unknown teica...

prieks par to ka leenaam tomeer evolucioneejam uz labu :).. lai arii varbuut ne visaas jomaas vienlaiciigi :)

par tiem nevainiigajiem kas sodiiti ar naavi.. nu taa jau ir taa pati viduslaiku raganu paarbaude ar uudeni - ja peld, tad ragana.. ja sliikts, Dievs apzheelos vinjas dveeseli :)

es vienkaarshi neesmu liidz galam paarliecinaats par to vai naave tieshaam var buut sods..
varbuut, mees pashi aiz savas rietumnieku muljkjiibas, palaizham valjaa shiis ljaunuma mociitaas dveeseles lai vinjas vareetu rast jaunu celju kaa piepildiit savas kaares.. vai varbuut peec naaves nekaa nav un mees aiztaupam ljauniem cilveekiem 20-30 gadus ruutaina iedeguma un smagu paardomu?

jo kas tad iisti ir sods? vai atnjemt pusi dziives ko savaadaak buutu jaapavada piesmakushaa kameraa onaneejot uz vienu un to pashu focheni pie sienas - ir sods? vai naave kaa sods ko speej paarmaaciit? vai naave par saviem nodariijumiem speej ko mainiit cilveekaa?

es domaaju ka shii ir laba zinja.. :) vismaz prieksh miera laika... ir jaabeidz meetaat no seviim kristieshus kas katram ljaundarim gatavi galvu noraut un ta lai Dievs tiek ar paareejo galaa.. viduslaiki ir aizgaajushi.. taapat kaa apetiiteliigaas sievieshu dupshu formas no 80to gadu filmaam :)

Peteris Ledins teica...

Geo. Johnson
Hanged by Mistake
Johnson innocently bought a stolen horse and suffered the consequences.

"Here lies George Johnson, Hanged by mistake, 1882.
He was right, we was wrong, but we strung him up and now he's gone."

 

free counter