ceturtdiena, 2010. gada 1. aprīlis

Paldies Eiropas padomei!

Labdien, lasītāji!

Homofobi, ar Latgales puses neveiksminieku, kurš ir dumjāks par piektās klases skolēnu priekšgalā, Jūsu dienas ir skaitītas! Vakar Eiropas padomes Ministru komiteja vienbalsīgi, uzsveru -- vienbalsīgi akceptēja rekomendācijas par diskriminācijas novēršanu pret gejiem, lesbietēm, biseksuāļiem un transpersonām. Rekomendācijas saistās ar tādām jomām, kā naida runa un naida noziegumi (atkal -- ņem vērā, Latgales puses neveiksminiek!), pulcēšanās un izteiksmes brīvība, cieņa pret privāto un ģimenes dzīvi, nodarbinātība, izglītība, veselības aprūpe, mājokļa politika, sports un patvēruma tiesības.

Latviju attiecīgajā sapulcē pārstāvēja mūsu valsts vēstniece Eiropas padomē Aija Liepiņa. Viņa man pastāstīja, ka Latvija rekomendācijas kā tādas atbalsta, vien tā vēlētos, kaut EP nebūtu noteikusi konkrētu termiņu to ieviešanai. Ministru komitejas locekļi noteica trīs gadu pārbaudes periodu un solīja rūpīgi sekot notikumiem, lai pārliecinātos, ka dalībvalstis, kuras ir atbalstījušas rekomendāciju ieviešanu, tā arī ievieš. Bez šī perioda, lieki teikt, valstis varētu jautājumu novilcināt līdz pastarai dienai. Vēstniece arī teica, ka iebildumi pret atsevišķiem rekomendāciju pantiem bijuši Bulgārijai, Krievijai, Lietuvai, Polijai. Taču arī tās galu galā par tām nobalsoja.

Šis ir nudien vēsturisks notikums. Pirmo reizi starptautiska organizācija Eiropā ir skaidri pateikusi, ka diskriminācija uz seksuālās orientācijas un dzimuma identitātes pamata nav pieļaujama. Man vienmēr ir licies, ka šis ir jautājums, kurš ir jāatrisina starptautiskajā līmenī, jo mūsu un arī atsevišķās citās valstīs pie teikšanas ir ļaudis, kuri uz "kristīgu" vai "ģimenes vērtību" pamata uzskata, ka cilvēka tiesības nav absolūts jēdziens, kurš būtu attiecināms pret visiem pēc kārtas. Nu Eiropas padome ir pateikusi, ka tā tas nedrīkst būt.

Diskriminācijas pamatā vienmēr ir bailes, kas nav cilvēka cienīgas. Bailes par to, ka geji un lesbietes kaut kā apdraud "tradicionālo" ģimenes modeli. Pirmkārt, Latvijā jau ļoti sen ir ļoti, ļoti daudz bērnu, kurus audzina vientuļa māte, vientuļš tēvs, šķirti vecāki, vecvecāki, audžu vecāki un citi cilvēki, kas nav laulāts pāris. Un, otrkārt, kādā veidā, lūdzu, tas, ka man ir dzīves partneris vīrietis, jebkuram citam cilvēkam liedz veidot attiecības ar pretējā dzimuma personu un radīt vienu bērnu pēc otra?! Nekādi. Cilvēki baidās, ka geji un lesbietes cenšas citus padarīt par gejiem un lesbietēm. Tas neņem vērā divas lietas. Pirmkārt, to, ka zinātne jau labu laiku ir pārliecinājusies, ka cilvēka seksualitāte tiek noteikta ļoti agri viņa mūžā, iespējams pat mātes dzemdē. Otrkārt, tie, kuri ir pārliecināti, ka es, labi papūloties, varētu kļūt par heteroseksuālu cilvēku, noteikti nedomā, ka ar pacenšanos viņi varētu kļūt par gejiem, un tāpēc arī tas ir muļķīgs arguments. Ir arī trešā lieta -- geji un lesbietes šajā pasaulē ir bijuši arī tad, kad viņi un viņas ir dedzināti pie sārta, ieslodzīti Hitlera nāves nometnēs, iespundēti PSRS psihiatriskajās slimnīcās ... kurš gan tādos apstākļos brīvi izvēlētos tādu dzīvi?

Patīk tas kādam vai nepatīk, bet Latvija ir bijusi Eiropas padomes valsts kopš 1994. gada ar visu no tā izrietošo. Cilvēka tiesības tomēr nav dalāms jēdziens. Paldies EP par šo atzinumu!

Jauku visiem dienu!

4 komentāri:

Andris teica...

Nu, tad jau ar papīriem viss kārtībā. Tauta arī pamazām pierod...

Tagad vēl pacensties tiem homofobiem atļaut palikt pie saviem uzskatiem un nespiest viņiem tos mainīt. Nu, nespēj cilvēki atbrīvoties no savām "cilvēka necienīgajām bailēm". Vai tad tādēļ viņus kā nepilnvērtīgos uz koncentrācijas nometni sūtīt?

Kārlis Streips teica...

Andri, es tomēr centīšos viņus piespiest. Nebija nemaz tik sen, kad pasaulē nebija pieņemts, tumšādainiem cilvēkiem precēties ar baltiem cilvēkiem. Tas bija kategorisks rasisms, un no tā civilizētas valstis ir atbrīvojušās. Tas arī nebija nemaz tik sen, kad sievietēm neļāva piedalīties vēlēšanās. Tas bija kategorisks seksisms, un no tā civilizētas valstis ir atbrīvojušās. Nebija nemaz tik sen, un ir joprojām tagad, kad cilvēki pret ebrejiem izturas noraidoši, jo "visi" ebreji esot bagāti, un "visi" ebreji pārvalda visu pārējo pasauli. Tas ir kategorisks antisemītisms, un civilizētās valstis no tā ir atbrīvojušās. Varu absolūti garantēt, ka nevienā Rietumeiropas valstī nekad neparādītos materiāls, kurš pirms gadiem parādījās Latvijas žurnālā Kapitāls ar virsrakstu "žīdi pārvalda pasauli" un ar groteski kariķētu ebreju uz vāka. Paliek homofobija. Jautājums nav par kāda sūtīšanu uz koncentrācijas nometnēm. Jautājums ir tikai un vienīgi par izglītību.

Uģīc teica...

Paldies par rakstu :) bija patīkami izlasīt un ziņa viennozīmīgi iepriecināja.

Andris teica...

Labi, Kārli, spied, ja uzskati par vajadzīgu.
Šajā sakarā varbūt ir vērts pasekot tavam uzsāktajam tēmu uzskaitījumam. Vai Muhameda kariķēšana ir pieļaujamāka par ebreju kariķēšanu? Vai musulmaņu sieviešu galvassegu lietošanas ierobežojums nav diskriminējošs? Cik atbalstāmi/nosodāmi ir Jaunās paaudzes ģimenes svētki, leģionāru gājiens, 9. maija sadzeršanās?
Ja visus pārtaisīs pareizus, tad galā atkal sanāks ... homo sovieticus!

 

free counter