piektdiena, 2010. gada 23. aprīlis

Kad laba darba darītāja kļūst pavisam stulba

Labvakar, lasītāji!

Rīt būs Lielā talka, kas pats par sevi ir ļoti apsveicams pasākums, bet omu par to šorīt sabojāja tā galvenā organizētāja Vita Jaunzeme, kura Latvijas televīzijā stāstīja, ka atkritumu dedzināšana varot nozīmēt, ka dedzinātāja bērns kļūs impotents vai homoseksuāls.

Te nu reiz ir jācitē Einšteins. Viņš reiz atzina, ka pasaulē ir divas lietas, kas ir bezgalīgas. Viena ir Visums, otra -- cilvēku stulbums. Bet par Visumu, tā viņš atzina, viņš vēl šaubās. Interesanti, kur šī dāmīte ir rāvusi savu muļķīgo pārliecību. Cilvēka seksualitāte ir noteikta ģenētiskajā līmenī, un, ja arī nav prāta darbs elpot dūmus, kas rodas no atkritumu dedzināšanas, jo tajos nudien var būt indīgas vielas, nav pat mazāko pierādījumu domai, ka no tiem mainās cilvēka seksualitāte. Ja tā būtu, tad kāpēc tas attiektos tikai uz bērniem un ne pieaugušajiem? Vienu vārdu sakot, cilvēks vienkārši muldēja.

No tā, protams, neizriet, ka Lielā talka ir kaut kas stulbs. Nē, mūsu valstī ir pietiekami daudz lopu, kuri absolūti jebko, kas ir rokā, vienkārši met zemē. Piemēram, kad izkusa ledus Rīgas kanālā, tas bija pārpilns ar plastmasas pudelēm un visādu citādu drazu. Pirmajā Lielajā talkā 2008. gadā ļaudis no mežiem iznesa 13 tūkstošus tonnu (!!!) atkritumu. Šodien Latvijas radio korespondents ziņoja no vietas, kur kāds bija atradis par vajadzīgu izmest tualetes podu, dažādas mēbeles un sazini ko vēl citu. Par cigarešu galiem nemaz nerunāsim -- tie mētājas visās iespējamās malās. Tīri jābrīnās, kur šie ļaudis ir auguši -- kūtī vai? Pie lopiem? Acīmredzot, jo cilvēks, kurš visu met zemē, pats ir lops. Tiesa, ne visur valstī ir parocīgas atkritumu tvertnes, bet tas tomēr nav arguments. Es pat izmantotu sabiedriskā transporta biļeti nemetu zemē, bet gan ielieku kabatā līdz brīdim, kad atrodas tvertne.

Lielajai talkai nebūtu jābūt vajadzīgai, ja vien cilvēki prastos. Neviens taču neiedomātos savā mājā atkritumu tvertni vienkārši izgāzt uz tepiķa. Protams, Latvijas cilvēku izpratne par tīrību un sakārtotību ļoti bieži beidzas pie namdurvīm, kas notiek ārpus tām, tā vairs it kā neskaitās viņu darīšana. Bet rīt desmitiem tūkstoši cilvēku ies un satīrīs netīrumus, kādus ir atstājuši citi. Tas ir administratīvs pārkāpums ar sodu no 250 līdz 10 tūkstošiem latu. Manuprāt, tam būtu jābūt kriminālnoziegumam. Kaut kādā brīdī tomēr cilvēkiem ir jānāk pie prāta.

Jauku visiem atlikušo vakaru!

3 komentāri:

Unknown teica...

Kārli,

Vispār zinātnē tomēr ir atklāts, ka dažādas ķīmiskas vielas, kuras tiek uzņemtas mātes organismā, var izraisīt dažādas seksualitātes izmaiņas to pēctečiem. Tā dēvētie "endocrine disrupting chemicals" ļoti bieži darbojas līdzīgi dzimumhormoniem un izraisa, teiksim, pāragru pubertāti, mātīšu virilizāciju (tām attīstās vīriešu kārtas dzīvniekiem raksturīgas pazīmes) un tēviņu feminizāciju (tas pats, tikai otrādi).

Bet, protams, tas pārsvarā ir darīts ar laboratorijas dzīvniekiem un nekādā ziņā nedrīkstētu tikt izmantots par populistisku saukli. Toksikoloģija kā tāda ir ļoti sarežģīta zinātnes nozare, un šaubos vai V. Jaunzemei ir gana plašas zināšanas par dūmu sastāvu, to sastāvā esošo vielu izplatību dzīvajos organismos un kur nu vēl par to ietekmi uz dažādiem ģenētikas procesiem.

Toto teica...

Cilvēka seksualitāte ir noteikta ģenētiskajā līmenī, un, ja arī nav prāta darbs elpot dūmus, kas rodas no atkritumu dedzināšanas, jo tajos nudien var būt indīgas vielas, nav pat mazāko pierādījumu domai, ka no tiem mainās cilvēka seksualitāte.
==========================
Patiesība varētu būt skumjāka. Pieauguša cilvēka seksualitāte no atkritumu dūmiem mainīties nevar, bet tur jau tā lieta, ka šajos dūmos esošās indes ietekmē cilvēka reproduktīvo sistēmu un var atstāt ietekmi uz pēcnācējiem gēnu līmenī. Diemžēl tur var būt sastopamas visas Jaunzemes uzskaitītās parādības. Piekrītu, ka viņa izteicās, pat ļoti iecietīgi raugoties, neveikli, lai neteiktu - aizvainojoši. Bet uzskatu, ka principā viņai bija pilnīga taisnība. Ļoti daudziem bērniem, kas šobrīd dzimst, ir ģenētiski iedzimtas problēmas hormonālajā sistēmā. Līdzšinējos laikmetos homoseksualitāte bija iedzimta dažiem procentiem cilvēku, un tas acīmredzot mūsu, cilvēku, populācijai ir pilnīgi normāls rādītājs, pat ar pozitīvu efektu. Turpinot indēties ar samaitātu pārtiku un atkritumu dūmiem, mēs varam nodzīvoties līdz situācijai, kad parādās dažādas izcelsmes "modifikācijas", arī cilvēka dzimumdzīves sfērā, līdz pat 40 un vairāk procentiem populācijas. Manuprāt, vecākiem par to būtu vērts aizdomāties.

Anonīms teica...

mani pārsteidz ne tik daudz dažu ļaužu 'zinātniskie atklājumi' gēnu mutācijas jautājumā, cik pats fakts runāt par homoseksualītātes esamību tādā līmenī kā trešā acs vai septeņi pirksti uz rokas - nabadziņi tādi kropi piedzimuši etc. kā izteicās tā pati Jaunzeme "man nekas pret homoseksuālistiem, bet..."
tumsonība. vairāk vai mazāk slēpta, bet tumsonība.
nu un ka būs 40% geju - tātad tā dabasmāte regulēs pārapdzīvotību... ja kādu patiesi uztrauc izmiršana - lai tak sāk 'ražot' bērnus kā uz konveijera! atvainojos par aizvainojošo toni, bet besī pamatīgi!

 

free counter