sestdiena, 2009. gada 10. oktobris

Diena: RIP

Labrīt, lasītāji!

Nu tas ir noticis. Dienā apvērsums ir beidzies. Bez jebkādām ceremonijām no laikraksta telpām izsviesti tie darbinieki, kuri nav mierā ar laikraksta jaunā īpašnieka attieksmi pret lietām. Fotogrāfam Uldim Briedim īpašnieka nolīgtie drošībnieki esot mēģinājuši atteikt fotografēšanas tiesības brīdī, kad apsargu uzraudzībā savas mantas pakoja Dienas līdzdibinātājs un komentāru lappuses vadītājs Pauls Raudseps. U. Briedis pilnīgi pamatoti pateica, ka tas viņam atgādinot padomju laikus un kaut ko tādu, ko viņš savā ilgajā profesionāla fotogrāfa mūžā piedzīvojis ļoti reti un pēdējos laikos -- nemaz. No laikraksta tagad aizgājuši cilvēki, kurus uzskatu par kolēģiem un dažos gadījumos arī draugiem -- Nellija Ločmele, Anita Brauna, Pauls Raudseps, Rita Ruduša, Ināra Egle, Sanita Jemberga. Viņiem atbalstu pauduši citi Dienas līdzstrādnieki.

Vispirms, ja kāds to nav pamanījis, no laikraksta aizgājušie ir izveidojuši interneta portālu www.citadiena.wordpress.com. Tajā Rita Ruduša stāsta par to, kā viņa ir centusies sameklēt laikraksta jaunos īpašniekus. Kārtīgs riņķa dancis, kurā attiecīgā uzņēmuma pārstāvim vispirms bijusi sapulce, pēc tam viņš bijis pusdienās, un vairākas stundas vēlāk viņš kategoriski attiecies R. Rudušai parādīt pirkuma dokumentus un pat ir atļāvies viņai aizrādīt, ka viņa neprotot angļu valodu. Situācija smird pa lielu, lielu gabalu. Kāpēc trīs mēnešu garumā bija jāmelo par īpašnieku struktūru, ja patiesībā ar attiecīgo uzņēmumu viss jau bija sarunāts vasarā? Kāpēc tāda slepenība? Var jau būt, ka ne visi investori savas investīcijas bazūnē pa visu pasauli, bet, pirmkārt, te runa tomēr ir par Latvijas nopietnāko laikrakstu un, otrkārt, Latvija ir tā valsts, kurā ļaudīm nudien der atcerēties, ka ofšora kompānijas un ar tām saistītā slepenība nav nekas tāds, kas kalpotu valsts vai sabiedrības interesēm. Vajag tikai paraudzīties uz visu to, kas darās Ventspilī, un ne tikai. Cik varu spriest no internetā sameklētā, jauno īpašnieku uzņēmums Lielbritānijā nav nekāda kaktu firma, taču attieksme pret R. Rudušu ir kā pret aborigēniem, un tas ne par ko labu neliecina.

Būs interesanti redzēt, kāda būs Diena pirmdien. Šorīt tās komentāru lappusē ir tikai atvadu vēstule no N. Ločmeles. Citādi laikraksts kā laikraksts, ar visu SestDienu (it īpaši vēlos uzteikt asprāti, kura konkursā par to, "Ko saka Ābrams Kleckins?" ir piedāvājusi atbildi "Lai dzīvo Kalvīša un Putina ciešā savienība - mūsu dižķibeles stabilitātes garants"). Bet par tālāko ir divi ļoti nopietni jautājumi. Pirmais -- konflikts starp žurnālistiku un uzņēmējdarbību pasaule nav nekas neierasts. Arī laikraksti ir uzņēmumi, un uzņēmumam galvenais uzdevums vienmēr ir un vienmēr būs peļņas gūšana. Hrestomātisks ir atzinums, ka laikrakstos vispirms izvieto reklāmas, un tad žurnālistika izmanto to telpu uz lapas, kura ir palikusi pāri. Vietām īpašnieki diktē arī žurnālistikas saturu, vietām -- ne. Tas vienmēr ir bijis Dienas galvenais trumpis. Zviedru īpašnieku ietekmi nudien nevarēja manīt. Nu, netika Dienā atkārtoti intervēts Zviedrijas karalis tā, kā savu "varoni" tik bieži "intervē" Atkarīgā.

Un tā ir otra lieta. Vai kopā ar jaunajiem īpašniekiem Dienā tagad ienāk arī politiska ietekme? Patlaban neko tamlīdzīgu neesmu manījis, ka pasākumā būtu piedalījušās mūsu valsts politikāņu aprindas. Bet nemierīgu mani situācija dara vienalga. Kaut vai tāpēc, ka aizgājušo ļaužu vietā būs jāliek citi cilvēki, tajā skaitā, jādomā, tādi, kuriem ar pieredzi žurnālistikā tā ir kā ir, ar visu no tā izrietošo.

Veids, kādā ir notikusi Dienas pārņemšana ir vienkārši ārprātīgs, tas ir atbilstošs visai mūsu valsts politultrakorumpētajai videi. Slepenība, melošana, ofšorisms ... pilns komplekts. Es Dienu pasūtīšu arī turpmāk tāpat kā visas avīzes, man tās ir vajadzīgas darba lietām, taču ļoti, ļoti baidos, ka tā vairs nebūs mana Diena. Tas vairs nebūs tas laikraksts, ar kuru man ir bijušas profesionālas attiecības kopš paša pirmā numura tālajā 1990. gadā, kad rakstīju par ASV Valsts departamenta pārstāvja viedokli jautājumā par PSRS gaidāmo sabrukšanu. Cepuri paceļu visu aizgājušo Dienas līdzstrādnieku priekšā. Ja arī ne vienmēr esmu piekritis laikraksta paustajai politikai, ja arī esmu skumis par to, ka Dienas portāls ir pamatīgi delfizējies, Diena tomēr visus šos gadus ir bijis laikraksts nr. 1. Ļoti žēl, ka acīmredzot varam rakstīt:

Diena
23.11.1990 - 10.10.2009
RIP

Gribu, kā vienmēr, visiem vēlēt jauku dienu. Bet šorīt domas īpaši jaukas nav.

12 comments:

Valdis teica...

Kā teica N. Ločmele, man nav vajadzīgs "papīrs un krāsa" (lai gan tas ir ierasts), bet gan profesionāls viedoklis par notikumiem.

Mediju biznesmeņi pārvērtē vecos biznesa paņēmienus un nenovērtē jaunos. "Papīra un krāsas" bizness ir tik pat "neilgtspējīgs", kā elektronisko mediju bizness, bet tas ir daudz dārgāks. Pelnošais/klasiskais bizness ir balstīts uz dabas (lielākoties fosilo) resursu un apzagtu cilvēku (lielākoties "3. pasaules" valstīs) rēķina. Ja nevēlamies nonākt līdz daudz smagākam stāvoklim, mums ir jāorientējas uz biznesu, kur nevis vairāk nopelna, bet mazāk tērē.

Tāpēc ceru, ka bijušie Dienas gaišākie prāti spēs izveidot jaunas paaudzes mediju, kas balstīsies uz vienlīdzīgākas pasaules principiem. Ceru, ka viņi sapratis, ka "piecgadu plāna" izdomāšana, nenozīmē, ka tā arī notiks. Ja tā būtu, tad visas krīzes būtu ieplānotas un paredzētas. "Neilgtspējīgs" bizness patiesībā ir samierināšanās ar pasaules nenoteiktību un ilūziju atmešana, ka "viss būs, un par to nekas nebūs".

Parakstījos uz http://citadiena.wordpress.com/feed/

Anonīms teica...

Man ir ljoti zeel par laikrakstu, ljoti skumji.

Pats jau pirmais, ka ieprieksejie ipasnieki nedomaja par to kam atdot - laikam ja ir nauda - darijums notiks, vienalga, kas to dos!

Bet es domaju, ka ar Dienu ir tapat, kaa ar Dombursovu, piedodiet ar "Skats no malas"...

Kaads ir manis nosaukto merkis?
Informet musu "gudro" tautu par daudziem korupcijas skandaliem, bledibam, stulbibam, vienaldzibu pret so zemi,bet ne pret savu kabatu.

Rezultats - Saeimas velesanaas uzvar Skeles, Slesera, Lemberga partijas.
Tauta var lamat cik grib vinjus triis par to un to, bet beigaasi pasi vien ir vainigi, un taa jau nav ka Mees dzivojaam visus sos gadus - informativaa Telpaa kaa PSRS, visi visu zinaja

Ja videjais veletajs butu videji gudrs, Lasitu Dienu - vins nebutu nonacis tur kur esam, bet ...

Un bez tam cerams Aizejosie darbinieki, iespejams ar Elertes kundzes palidzibu vai svetibu izveidos ko jaunu un labaku, ja jau pec PSRS sabrukuma vareja radit Dienu, tad arii tagad radiis - vajag tikai gribet!un protams naudu arii :)

Anonīms teica...

Bet pilnigi iespejams es kljudos un Dienas un Dombursova un Skats no malas skatitaji visi kaa viens nebalsoja par manis trim pieminetakajiem, lai kaa arii nebutu

Latvija tikai zaudees, ja aizgajusie zurnalisti (tiri saprotami naudas lidz truk. delj)neizvedos citudienu

Unknown teica...

Neesmu sazvērestības teoriju piekritējs, bet vai nav tā, ka Diena tika pārpirkta ar mērķi to iznīcināt?

Unknown teica...

Sveiciens autoram, Kādu laiku atpakaļ Diena bija Šķēles avīze, laikam labu laiku atpakaļ, kad šamējā rakstīja par šķēli un atkarīgajā rakstīja par lembergu.. :) Bet tas bij sen. Un varbūt nav taisnība :P
Ir stulbi runāt par lietām kur nav nekādas skaidrības un attiecīgi saprašanas, t.i. mums komentētājiem, varbūt ieskaitot arī Kārli. Mēs varam tikai muļļāties un mētāties par un ap kaut ko, izdomāt sazin ko.
Radās zibenīga doma, pieskaroties sazvērestību teorijām... Varbūt mūsu direktoriņi, ministriņi, mērkaķīši speciāli neko REĀLU nedara valsts ekonomiskās situācijas labā, speciāli neaktivizē extreme uzņēmējdarbības atbalstu, dotācijas, neatvieglo ES naudu apgūšanu, utt utjp. Speciāli, lai beigās būtu vienīgā izeja Devalvēt latu. hmmm.....

dzimmijs13 teica...

Nu ko, deviņdesmitajos no sākuma līdz bēdīgajam tā bēdīgajam galam biju pasūtījis laikrakstu "Labrīt". Tad palika tikai "Diena", bet tā īsti "mana" avīze arī nekļuva, vienkārši citas nebija. Tagad, visas pazīmes liecina, nebūs arī tā.
Nu ko, skatīsimies no gaišās puses - iespējams, līdz ar to tiks nenocirsts kāds koks!

Andris teica...

Likumsakarīgs noslēgums ar "prihvatizāciju" sāktam biznesam - nomest pie pirmām lielākām problēmām. Mēs tiem "labajiem" zviedriem esam tādi paši aborigēni kā "sliktajiem" britiem. Vai tā avīze Diena, vai policistes, kuras zviedram dzērumā sabraukt ir nenozīmīgs pārkāpums. Un jau sen - atcerēsimies leģionārus.

Andris teica...

Mēs neesam "visvairāk cietusī tauta" (šis laikam ir patentēta preču zīme), mēs tikai naivi ceram, ka kāds no ārpuses grib mums ko labu darīt. Un tā pati Diena šo stulbumu, laikam jau savu saimnieku motivēta, ir kultivējusi gadiem ilgi.

reutakalns teica...

ehh..draugi ir viena laba lieta..proti visa manta kas mētājās bez saimnieka ( PSRS investīcija LV) ir sadalīta un notrallināta bmW&biennālēs un citos krāmos..
viss kas tiks radīts tagad būs ar īsto paliekošo,vērtību!galvenais uzdevums ir pamodināt un iedrošināt īsteni talantīgos latvijas iedzīvotājus, sākt atraisīties un celt jauno Latviju.Mums tas visiem ir jāstimulē un jāatbalsta! Arī žurnālistikā...es biju šokā un sašutis līdz pēdējam, ka panorāmā kā piemērs uzņēmībai un darbībai tika rādīta ģimenīte , kas no konfekšu papīriem taisīja lampas..es ilgi lamājos...
Latvija ir izcila zeme ar izciliem cilvēkiem...kāpēc mēs dievinam un slavējam kretīnus ...nesaprotu...

Vilors teica...

Par notiekošo Latvijā, es nepateikšu labāk kā Latvijas eksprezidente V.Vīķe-Freiberga:

"Ja cilvēki sāk mētāties un parakstīt kaut ko vienu mēnesi un nākamreiz tam pagriezt muguru, kā var sagaidīt, ka viņi būs gatavi ar mums sadarboties un palīdzēt? Tas taču nav iespējams," uzskata Vaira Vīķe-Freiberga.
Eksprezidente aizsvilstas, runājot par to, ka starptautisko saistību nepildīšanā varētu būt vainojama politiķu vēlme copēt vēlētāju balsis, tuvojošo Saeimas vēlēšanu gaidās, kas notiks pēc gada. Vaira Vīķe-Freiberga: "Ja tas ir saistīts ar vēlēšanām, tad viņi visi ir pelnījuši, ka neviens par viņiem nebalso, es to teikšu ļoti brutālā veidā. Par to nedrīkst šobrīd domāt. Viņiem ir jādomā par valsti un valsts situācijas glābšanu. Ja viņi domā par savu popularitāti, tad viņi ir perami tādā veidā, ka par viņiem nevajag nākamreiz balsot."

Kas attiecās uz laikrakstu "Dienu", vai tad nu Ēlerte nezina par cik un kam pārdevusi savulaik nopriHvatizēto "Dienu"? Nevajag... izskatās, ka Anglijā mītošais spekulants strādā (pierunāts noprkt) kāda interesēs Latvijā, iespējams, ka Šķēlem. Ja es kļūdos, tad palabojiet mani.

Unknown teica...

Guntar, cik saprotu, tu uzskati, ka Tralmaks vienkārši drusku pamērkaķojās, nevis kaut ko darīja apzināti. Nu, var jau būt.

Līdz šim biju Dienas abonents un biju plānojis tāds palikt līdz beidzas abonēsanas termiņš (vēl pāris nedēļas), bet... Šodien atnāca "jaunā" Diena un, izlasot Vaivara veikumu (kas, pie velna, vispār viņš ir, lai ieņemtu nopietna dienas laikraksta komentētāja vietu?) un Andersones ļumīgo taisnošanos, sapratu, ka turpināt pastkastītē saņemt šo - "jauno" Dienu man būs pretīgi - un no abonēšanas atteicos.

P.S. Līdzjūtība Kārlim, ka darbs neatļauj darīt tāpat.

Kārlis Streips teica...

Mario, Andrejs Vaivars jau ļoti sen ir rakstījis Dienas Biznesā -- gluži no zila gaisa viņš nav izkritis. Es Dienu turpināšu lasīt, kā teicu, darba dēļ, bet personīgi no tā atteiktos tikai tad, ja avīze pilnībā mainītos. Šodien es to neredzēju. Taču, man rodas ļoti, ļoti lieli jautājumi, piemēram, par to, ko Diena sūtīs uz Saeimu Ināras Egles vietā. Viņa tur ir darbojusies kopš senseniem laikiem, zina visu un visu ko -- viņu atvietot ar kādu zaļu knābi būs pat ļoti, ļoti slikti.

 

free counter