sestdiena, 2009. gada 9. maijs

Dienas interneta versijas delfizācija -- nožēlojami, Uplejas un Miķelsones kundze!

Labdien, lasītāji!

Cik var spriest, laikraksts Diena, kā ir atzīmējis mans kolēģis Juris Kaža, ir nolēmis, ka tā interneta vietne būs portāls, kurā nav nekādu problēmu, ja notiek "delfizācija." Jau kādu brīdi portālā darbojas jēdziens "tautas balss", kur, šķietami, absolūti jebkurš var rakstīt absolūti jebko. Tas, protams, reizēm nozīmē, ka "tautas balss" kļūst aizspriedumaina, lai neteiktu radikāla vai ultranacionālistiska. Piemērs ir censonis no marginālājiem latviešu ultranacionālistiem Ainis Sproģis. Divas reizes A. Sproģis "tautas balsī" ir rakstījis nepieklājīgus (maigi teikts) tekstus, tajā skaitā vakar par "pidargājienu," kāds nākamnedēļ paredzēts Vērmaņdārzā. Pēc kāda brītiņa, "tautas balss" organizētāji attiecīgos A. Sproģa ierakstus ir dzēsuši, jo "pēc redakcijas domām, autors ir pārkāpis blogotāja noteikumus."

Cik cēli. Bet mazāk jauki ir tas, ka nevienam "tautas balss" organizētājam (un sauksim personas vārdā -- Dienas interneta portālu vada Sanita Upleja, un "tautas balsi" -- Māra Miķelsone) acīmredzot nav ienācis prātā, ka A. Sproģa pārdomu virsraksts joprojām gozējas visā portāla plašumā, piedevām portālā ir atstātas arī lasītāju reakcijas uz to, ko jaunietis ir sacepis. Tajā skaitā no paša censoņa: "Daudzi jau šeit laikam vēlētos, lai par izvirtuļu amorālā dzīvesveida popularizēšanas apspriešanu un nosodīšanu likti cietumā." Un "Vai Jūsuprāt rupjība ir tā, ka es šo izvirtuļu gājienu saucu par pidargājienu, nevis par geju un lesbiešu "draudzības" dienām?" Un no kāda cita anonīmiķa (vismaz pats A. Sproģis nav slēpies): "Rītdien kāds cits, ar pseidonīmu "Kaku kulstītājs Kārlis" uzrakstīs "blogu" ar virsrsakstu "FUCK ME IN THE ASS"." Un tas viss, lūk, atbilst Dienas svētulīgi apgalvotajam, ka laikraksts ir pievienojies programmai "Internets bez naida" un dikti vēlas, lai visi portāla lietotāji būtu pieklājīgi un nerupji. Rezultāts ir acīmredzams. Apsveicu Uplejas un Miķelsones kundzi. Nedomāju, ka viņas ir homofobes, bet zināt jau nevar. Varbūt ir.

Un atkārtoju jautājumu, kādu uzdevu vakar. Brīdī, kad portālā kāds uzrakstīs virsrakstu par "nigeriem" vai "līkdeguņiem" vai "pederastiem žīdiem", vai "mērkaķiem no Āfrikas" -- vai arī to visu Uplejas un Miķelsones kundze bez sirdēstiem atstās portālā, lai visi to var aplūkot atkal un atkal un atkal un atkal un arī tad, ja viņas nolems, ka pats blogs neatbilst redakcijas "principiem"? Var jau teikt, ka vārda brīvība ļauj publicēt materiālus visvisādus, un tādā gadījumā ir nudien jāuzstāj, ka Dienas interneta portāls būs vieta, kur visi var publicēt absolūti visu ko. Tajā skaitā rupji un nepieklājīgi izteikties par absolūti jebkuru cilvēku absolūti jebkurā kontekstā. Vien tad Dienai vajadzētu tomēr atteikties no jēdziena "Internets bez naida." Pieļauju, ka arī Uplejas un Miķelsones kundze zina, ka vārda brīvība tomēr nav absolūts jēdziens. Ja, piemēram, portālā kāds uzceps rakstiņu, ka Latvijas valdību vajag gāzt, lai Latvija atkal varētu pievienoties Krievijai, tad droši vien sanāks saruna ar Drošības policiju. Ja kas, tad viņdien kāda cita homofobiska sacerējuma komentu daļā kāds piedraudēja, ka nākamnedēļ Draudzības dienu pasākumu varētu apmētāt ar "īstām granātām." Bet laikam Dienas interneta portāla veidotājas tas neuztrauc. Žēl.

Jauku visiem dienu.

5 komentāri:

Arguss teica...
Šo komentāru ir noņēmis autors.
Ind teica...

Es arī pamanīju, ka neskatoties uz to, ka raksts ir izdzēsts, tā nosaukums joprojām gozās diena.lv portālā. Tāpēc arī nospiedu uz pogas "ziņot redakcijai" un pastāstīju, ka šāds virsraksts daudziem varētu šķist aizskarošs. Pieņemu, ka nebiju vienīgais, kas ziņoja par šo portāla kļūdu (teiksim tā), jo salīdzinoši drīz raksta nosaukums tika nomainīts uz "***".

Es arī teicu, ka uzskatu, ka autors, kura vairāki raksti nav atbilduši "noteikumiem", būtu no blogotāja aprindām jāizslēdz. Tas pagaidām vēl nav izdarīts. Tāpēc aicinātu arī citus spiest uz "ziņot redakcijai" un pastāstīt, ka šāda autora kontu vajadzētu dzēst kopā ar visiem tā rakstiem un to komentāriem.

Ind teica...

Šeit ir pieejams raksts par to, kā rīkoties, saskaroties ar dažādiem pārkāpumiem internetā (aizskaroši raksti vai komentāri, naida kurināšana, draudi u.c.): http://www.neatkarigais.net/?p=403

Ceru, ka Kārlis Streips neiebilst pret to, ka šeit publicēju saiti uz citām lapām.

itete teica...

Jauki, ka augšminētās "pārdomas" izdzēstas. Arī protestēju redakcijai par tām.
Taču Latvijas portāli vispār virmo no savstarpējas neiecietības. Visiem visi (izņemot pašus) ir slikti- ārsti, policisti, skolotāji, cittautieši utt utjp.
Ko teiksiet par to?

Anonīms teica...

Diemžēl tā ir Latvijas šī brīža realitāte. Domāju, ka sakarā ar minētajām Draudzības dienām dzirdēsim arī vēl trakākas lietas.

Latvieši vispār ir viena neiecietīga (homofoba, ksenofoba...) tauta. Mums jau tā domāšanas maiņa notiek glaciālos tempos, tāpēc nebrīnīšos, ja paies vēl gadu desmiti, līdz kaut kas šajā ziņā pamazām sāks virzīties uz labo pusi.

Un Dienas portāls vēl nav tas smagākais grēkotājs. TvNet-ā komentētāji un dažu rakstu autori ir vēl rupjāki un necenzētāki. Nezinu, man šķiet, ka tik nekulturāli izsakās tikai Latvijā. Pārsvarā lasu britu presi, un tajā arī negatīvu viedokli paudoši komentāri ir uzrakstīti, ievērojot zināmas pieklājības normas.

 

free counter