otrdiena, 2011. gada 4. oktobris

@ Vienotība: Come OOOOOOOOOOOOON!!!

Labdien, lasītāji!

Tie, kuri puslīdz saprot angļu valodu, sapratīs arī šodienas virsrakstu. Ar izmisušu acu skatu angliski runājošie dīc "Come ooooooooooooooon" tad, kad otra persona ir uzvedusies ietiepīgi, muļķīgi, neizprotami.

Šodien šis jēdziens attiecināms uz Vienotību. Pietiekami daudz ļaužu par Vienotību ir balsojuši tāpēc, ka tā it kā skaitās prognozējama, godīga, tiesiska u.tml. Apvienības atbalstītāji ir izvēlējušies neņemt vērā visus tos gadījumos, kuros apvienība ir izrādījusies krietni mazāk nekā prognozējama, godīga (protams, protams, pensijas neaiztiksim, nodokļus necelsim, bet tas ir tikai līdz brīdim, kad vēlēšanas ir beigušās) un tiesiska (nebeidzamā auklēšanās ap Kamparu un viņa slepeno līgumu ar slepena uzņēmuma slepeno pārstāvi -- ja arī Kamparu izslēdza no vēlēšanu saraksta, ilgstošā klusēšana tiesiskuma karognesējiem nekādu godu nedarīja, vēl jo vairāk komplektā ar Bendrāti un viņas slepeno līgumu ar nebūt ne slepenajām Ventspils interesēm un Štokenbergu un viņa izglītības kursiem). Daļēji tas ir bijis tāpēc, ka vēlētājs, kuram galvenais ir tiesiskums, nekādas īpašas alternatīvas politiskajā apritē neredz, taču kārtējo reizi sāk likties, ka Vienotība tik ļoti pati nezina, ko tā vēlas, ka ir dīvaini, ka kāds to vispār vairs atbalsta.

Runa, protams, ir par partijas ampelēšanos jautājumā par nākamo valdības koalīciju. Brīdī, kad Zatlera Reformu partijas deputāti vienbalsīgi nolēma, ka koalīcija veidojama ar Saskaņas centru, Vienotības atbilde bija: OK, bet tādā gadījumā arī ar Nacionālistu apvienību. Protams, Vienotības ļaudis skaidri zina, ka tās ir kategoriskas muļķības. Dzintars un Dombrava vienā koalīcijā ar Rubiku (jaunāko) un Kabanovu? Nu, ja. Tikpat labi varētu domāt, ka pūce pārosies ar ziloni. Un tāpēc jautājums ir lūk, kāds: Ko gan Vienotības ļaudis te domā?

Atbilde jau nav ar uguni meklējama. Vienotības paziņojumam ar koalīciju nav nekāda sakara, mērķauditorija ir tie vēlētāji, kuriem Saskaņas centrs ir nepieņemams ļaunums. Cita starpā emigrācijas latviešu viena daļa patlaban intensīvi cirkulē e-pasta vēstules, kurās būtībā Saskaņas centram ir teikts ne un ne, jo "krievi" ta jau reiz ir bijuši pie teikšanas Latvijā un nekad vairs "krieviem" to nevar ļaut darīt. Arī Latvijā skan šādas balsis. Jācer, piemēram, ka Olga Rajecka patlaban kravā čemodānus, jo viņa ļoti skaidri pateica, ka Zatlers veidos koalīciju ar Saskaņas centru, tad viņa emigrēs uz Austrāliju. Labu ceļa vēju, Olga!

Taču neskatoties uz šāda veida šaubām (un, jā, Saskaņas centrs laika gaitā ir pietiekami nogrēkojies, lai tajā nekādu politisku rožu dobi nesaskatītu), fakts ir tāds, ka tomēr ir pienācis laiks saprast, ka Latvijas Republikas nākotnē svarīgākais jautājums nav un vēlreiz nav dalījums starp latviešiem un nelatviešiem. Ekonomiskā krīze vienlīdz sāpīgi trāpīja abām grupām. Ekonomisko emigrantu (lasi -- bēgļu) starpā ir abu kopienu pārstāvji. Abās kopienās ir ļaudis, kuri cer, ka nākamā valdība pavisam nopietni ķersies klāt pie valsts budžeta, aizdevumu programmas, eksporta veicināšanas, pārvaldes sistēmas reformēšanas. Lai kumosu par Saskaņas centra ņemšanu koalīcijā padarītu saldāku, Zatlera partija Vienotībai ir piedāvājusi premjera posteni. Tas nozīmētu, ka amatā atgrieztos Valdis Dombrovskis un tādā gadījumā jau arī finanšu ministrs Andris Vilks, jo abus Latvijas vēlētāji ievēlēja no jauna par spīti tam, ka laiki nebijuši tie labākie. Un tas, savukārt, nozīmētu kursa turpināšanu minētajās jomās. Nav iemesla domāt, ka opozīcijā atstāta, Nacionālistu apvienība piepeši kļūtu bezatbildīga, tāda tā nebija 10. Saeimā, kāpēc lai tā tāda kļūtu 11. Saeimā? Protams, valdības deklarācijā jāparedz minētā kursa nepārtrauktība, arī Saskaņas centrs it kā ir pateicis, ka jā, tas saprot, ka pensiju indeksācija un visi pārējie sociālie labumi, par kuriem apvienība runāja priekšvēlēšanu laikā, patlaban nav vēl iespējami. Protams, vārdi ir viena lieta, darbi -- cita, bet Dievs zina, ka priekšvēlēšanu retorika un pēcvēlēšanu darbi ir atšķirīgi jēdzieni ne jau Saskaņas centram vien.

Un tāpēc Vienotībai ir jāsaka lūk, kas: Ja pašreizējo pārdomu pamatā ir tikai un vienīgi nepatika pret domu, ka apvienība būtu pirmā, kas veido koalīciju kopā ar "krieviem," tad, pirmkārt, ir jāatceras, ka par Saskaņas centra ņemšanu valdībā atsevišķi Vienotības ļaudis runāja arī 10. Saeimas laikā, un, otrkārt, ir jāsaka, ka tādā gadījumā Vienotībai ir laiks atvienoties. Lai aiziet no apvienības tie, kuriem Saskaņas centra piedalīšanās valdībā būtu pavisam nepieņemama. Daži tā jau pamanījās izdarīt pirms kāda brīža, savukārt, atlikušajiem tomēr ir jāsaprot, ka, jā, matemātiski iespējama ir arī koalīcija, kurā ir Vienotība, ZRP un nacionālisti. Taču, ja ZRP ir nolēmusi iet ar SC (un pats Zatlers ir teicis, ka pat ar tankiem partiju nepiespiedīs mainīt viedokli), tad Vienotībai tagad ir izvēle. Akceptēt notikušo, vai akceptēt situāciju, kurā Dombrovskis vairs nebūs premjerministrs un Vienotība būs opozīcijā. Jo tikpat matemātiski iespējama ir arī koalīcija, kurā ir tikai ZRP un SC. Protams, tas nozīmētu divas politiskas organizācijas, kuras valdībā nav bijušas nekad, abos gadījumos ir pietiekami daudz jautājumu par partijas vai apvienības rezervistu soliņu, piedevām tā nebūtu pati stiprākā koalīcija, jo Saeimā tai būtu tikai 53 vietas. Un tāpēc Vienotība: Come ooooooooooooon! Patlaban uz galda ir Latvijas nākotne. Vai tas, ka vienai daļai latviešu ir instinktīva nepatika pret visu "krievisko," patiešām ir iemesls atteikties no dalības šīs nākotnes veidošanā? Vai tas nebūtu pārāk niķīgi? Jā, teikšu vēlreiz, par SC ir pietiekami daudz jautājumu "sirdsapziņas bruņinieku," "Biškekas" un tamlīdzīgā kontekstā. Taču koalīcijā, kurā ir vairāk ZRP un Vienotības cilvēku nekā SC cilvēku, nekādus podus jau SC nevarētu gāzt. It īpaši, ja SC no sava vidus patiešām izraidīs Sociālistu partiju, kā ir solījis Ušakovs (jo Sociālistu partija tik tiešām ir tā, kuras deklarācijā ir teikts, ka valsts neatkarība ir kļūda, ir jāizstājas no "agresīvā" NATO bloka u.tml.), tad nav iemesla vismaz pamēģināt iespēju, ka arī SC var būt valstiski domājošs un sakarīgs spēks. Ja nesanāks, tad var domāt par citu koalīciju, jo šajā Saeimā tomēr varianti ir dažādi. Bet patlaban iespītēties? Come ooooooooooooooooon!

Jauku visiem dienu!

7 komentāri:

test_user teica...

Tieši tā, Streipa kungs!
Bez tam, ja Saskaņas centrs laika gaitā kaut ko ietiepjas un mēģina kustināt jūtīgos jautājumus, tad ir tik laba apdrošināšana - koalīcija ar nacionālradikāļiem. Tieši tagad tik laba iespēja izmēģināt Saskaņas centru.
Vienotības izgājieni - esmu vīlies. Šeit tiešām vārds bērnišķīgi būtu īstajā vietā.

tty teica...

Piekrītu par 100%. Šobrīd Vienotība tiešām izskat;as ļoti slikti teātra spelētāji. Pilnīgi neērti kaut kā ...

Pēteris Jurčenko teica...

Paldies, Kārli!

Gluži manas domas! Pēdējās dienās par līdzīgu viedokli esmu izpelnījies jau SC aizstāvja un Latvijas noliedzēja titulu. Droši vien bāleliņi ar pastalu smadzenēs saskries arī šeit.
Bet es no sirds vēlos, lai valsts sāk attīstīties un vienoties. Paldies par Jūsu viedokli.

Anonīms teica...

Tas krievu "boogeyman" ir tomēr spēcīgs spektrs latviešiem. Vienotībai ir jastrādā pie Latvijas labklājību nevis pie latviešu baidīšanas.
Ka Ēlerte reiz teica "beidz baidīt tos nabagus krievus" kadam arī jasaka to pašu atteicīgi uz latviešiem.

Valdis teica...

Tiem, kam šķiet, ka SC ir katastrofa, der atcerēties, ka mūsu valsts valdību "pussabrukšanas laiks" ir vidēji gads. Un diez vai gadā sabojās daudz vairāk kā iepriekšējos 20 gados☺.

Gnudiff teica...

Pilnīgi piekrītu.

Neaizmirsīsim, ka SC ir mazāk par trešdaļu balsu parlamentā, līdz ar to nekādus pēkšņos trikus viņi izstrādāt īsti nevar.

Pie tam, visai tai ņemšanā ap krieviem ir tikai viena būtība: nedomāt par to, ka paši vien esam vainīgi pie situācijas, jo paši izmirstam.

Kamēr mēs nerisināsim savu demogrāfisko situāciju (kur nu krievi nekā reāli traucēt mums nevar), neradot un neaudzinot bērnus, tikmēr visas pļāpas par šausmīgajiem krievu laikiem ir tikai acu novēršana no patiesi būtiskā.

Toto teica...

Mans viedoklis ir pretējs - koalīcija ar Saskaņas centru nav jāveido, Vienotība šobrīd pamatā rīkojas pareizi, kaut arī haotiski un nekonsekventi. Nav runa par "vietējiem krieviem" un "krievu laiku" atgriešanos, bet gan par mūsdienu Krieviju un tās interesēm. Saskaņas centrs ir Krievijas atbalstīta un, cik var spriest, arī Krievijas finansēta partija. Protams, var būt situācija, ka NATO valstī ir politiskais spēks, kas lobē Krievijas intereses, bet nepiekrītu, ka šādam spēkam būtu jādod vara. Krievijas intereses nesakrīt ne ar Latvijas, ne latviešu interesēm un pat ne ar Latvijas krievu interesēm. Krievija vēlas nostiprināt sev atbalsta punktu Eiropas Savienībā, caur kuru darboties Eiropas ekonomikā, un par tādu punktu izvēlēta Latvija. Šā mērķa sasniegšanai ieplānots Latvijā iepludināt un Rīgā nomitināt daļu Krievijas ekonomiski aktīvo pilsoņu, savā veidā padarot Rīgu par Maskavas guļamrajonu. Bizness Latvijā saskaņā ar šiem plāniem jākontrolē Krievijas uzņēmumiem, pārņemot to pilnīgi savās rokās. Šis process pakāpeniski noticis arī līdz šim, ne bez tādu darboņu kā Šlesers un Šķēle līdzdalības, bet tagad tas jāpasteidzina. Putina otrās prezidentūras laikā Latvijai jākļūst par Krievijas ekonomiskajām interesēm labvēlīgu teritoriju. Latviešiem un Latvijas krieviem kā apkalpojošam personālam līdz ar to jārēķinās ar Krievijas biznesa specifiku gan attiecībā uz algu izmaksām, gan attieksmi, gan iespējām pašiem veikt uzņēmējdarbību (patraucēsi kādam, būsi līķis). Saskaņas centrs šo Krievijas mērķu sasniegšanai izmanto Latvijas krievus un viņu intereses, bet galu galā atskaitīsies Krievijai, nevis saviem vēlētājiem. Latvijas krieviem jāsaprot - ja gribat būt nošķirta kopiena un kopā ar Krieviju 9. maijā spraust pie krūts Georgija lentītes, jūsu vieta ir opozīcijā. Ja gribat kopā ar latviešiem veidot un vadīt Latvijas valsti, cīnieties par to, lai jūsu pārstāvji arvien lielākā skaitā tiktu pieņemti un iesaistītos t.s. latviešu partijās atkarībā no savām politiskajām simpātijām. Jā, nāksies atteikties no vēlmes par katru cenu būt kopā ar Krieviju un veidot šeit "piekto kolonnu", toties būs iespēja nokļūt pie varas un īstenot tās ekonomiskās un politiskās intereses, kas ir kopīgas ar latviešiem. Ideāli, ja jauno Latvijas pilsoņu sagatavošana notiks, no pirmās klases visiem mācoties vienotās valsts skolās latviešu valodā bez tautību izšķirības. Arī latviešiem ir beidzot jānorij krupis un jāsaprot - nekāda nodalīšanās cerībā, ka "viņi reiz aizvāksies", šeit nav vajadzīga. Tie, kuri saskaņā ar esošajiem likumiem ieguvuši Latvijas pilsonību, to ieguvuši pilnīgi un pavisam, un neviens vairs nav tiesīgs pārmest viņiem veidu, kā viņu vectētiņi un vecmāmiņas šeit nonākuši. Nepilsoņiem jānosaka beigu termiņš, līdz kuram viņi var domāt, - nav pieļaujams, ka 20 gadus pēc valsts neatkarības atjaunošanas tik daudzi cilvēki nav izvēlējušies, kurai valstij piederēt. Ja izvēlas Latviju - lūdzu, vēl tiek dots brīdis naturalizēties. Ja ne - jāņem kādas citas valsts, piemēram, Krievijas, pilsonība. Pret Krievijas pilsoņiem Latvijā attieksmei jābūt vienkāršai - ja dzīvo, strādā, neiesaistās kriminālās darbībās vai Latvijai nevēlamās politiskās aktivitātēs, ievēro likumus arī attiecībā uz valsts valodu, nav nekādu iebildumu. Ja pārkāpj likumus vai atklāti izrāda nelojalitāti - bez žēlastības izraidīt. Piemēram, ja pie pieminekļa Pārdaugavā saukt "Rossija, Rossija!" 9. maijā dodas Latvijas pilsoņi, tās ir viņu Satversmē garantētās tiesības. Ja to dara Krievijas pilsoņi - ārā! Saprotu, ka daudz kas ir nokavēts, vēl šis tas izklausās utopiski un, iespējams, viena daļa latviešu alkst kļūt par Krievijas kungu apkalpojošo personālu cerībā, ka tas uzlabos mūsu ekonomisko situāciju. Savukārt viena daļa vietējo krievu cer, ka Krievijas kungi viņiem kā saviem tautiešiem atmetīs kādu gabaliņu no sava biznesa pīrāga un iecels saulītē, ļaujot ērti dzīvot un nopelnīt bez sadarbības ar latviešiem. Cerībās uz Krieviju pievilsies visi, garantēju, kaut gan lietas šobrīd attīstās tieši šajā virzienā.

 

free counter