svētdiena, 2011. gada 15. maijs

Varēja būt (pavisam mazliet) sliktāk

Labrīt, lasītāji!

Tik pilnīga un visaptveroša katastrofa kā pērn Aišai un aizpērn Intaram Busulim šī gada Latvijas pārstāvjiem Eirovīzijas dziesmu konkurss nebija. Tā ir pozitīvā ziņa. Taču tikai drusciņ. Ir zināmi visi procesa rezultāti un, ja pērn Aišai bija pats sliktākais rezultāts no visiem dalībniekiem un aizpērn Busulim otrs sliktākais rezultāts no visiem dalībniekiem, tad šoreiz par Musiqq puišiem mazāk punktu ieguva ... četri priekšnesumi. Tātad -- 42. vieta no 46 dalībniekiem. Tas tomēr ir aptuveni turpat, kur tiek, teiksim, Jamaikas iedzīvotāji tad, kad viņi piedalās kalnu slēpošanas sacensībās.

Manuprāt, ir divas lietas, kas šeit ir sakāmas. Pirmkārt, vakar Eirovīzijā uzvarēja Azerbaidžānas pārstāvji Ell/Nikki ar dziesmu "Running Scared," un šīs dziesmas autori saucas Stefans Orns, Sandra Bjurmana un Iains Farkarsons. Tie nav azerbaidžāņu uzvārdi. Tie drīzāk ir līdzīgi to autoru uzvārdiem, kuru dziesma pēdējo reizi Latvijas pārstāvjiem ļāva izkļūt no pusfināla. Tie bija mūsu pirātiņi, un viņu dziesmu sacerēja ļaudis ar uzvārdu Libergs, Andreasons un Vaseniuss. Tie būtum skandināviski uzvārdi, un nav nekāda jautājuma, ka Skandināvijā darbojas ļaudis, kuri Eirovīzijas formulu, cik nu tāda vispār ir atrodama, ir atkoduši pietiekami veiksmīgi. Dziesmas var rakstīt arī pašmājās, vakar otro vietu ieguva itālis (pēc ilgas Itālijas prombūtnes no Eirovīzijas), un savu dziesmu viņš sacerēja pats. Ja kas, tad vienīgajā reizē, kad Latvija Eirovīzijā plūca laurus -- arī toreiz dziesmu sarakstīja pati Marija Naumova kopā ar Maratu Samauski. Bet tādā gadījumā tomēr ir jānodrošina, ka dziesma galu galā ir bez kļūdām un ar pietiekami augstu saturisku kvalitāti. Kā rakstīju viņdien, valodas kļūda bija Aišas dziesmā par "misteru dievu" un valodas kļūda bija Musiqq dziesmā par eņģeli. Varbūt nevajag tik daudz lidināties pa debesīm ar dievu un eņģeļiem, bet katrā gadījumā ir jāatsakās no urrāpatriotiskās domas, ka Eirovīzijai dziesmas var sacerēt tikai pašmāju ļaudis.

Otra lieta ir tikpat nopietna. Uz Eirovīziju var skatīties dažādi. Ja tas ir pasākums, uz kuru katru gadu kāds dodas, un nevienam institucionāli gar šo kādu nav nekādas daļas, tad viss kārtībā un rezultāts ir svarīgs tikai tam kādam un tā faniem. Ja, savukārt, pasākumu uzskata par tādu, kurā valsts mazliet reklamē arī sevi, tad tomēr būtu jāpadomā arī par priekšnesumu un to, kā tas izskatās. Uz kopējā fona Musiqq priekšnesums tomēr bija blāvs un visai tumšs. Latvijas televīzijas cilvēki ir teikuši, ka Musiqq paši uzstāja, ka priekšnesumam Diseldorfā jābūt tādam pašam kā Ventspilī. Jādomā, ka pat salīdzinoši mazpieredzējuši puiši saprot atšķirību starp skatuvi Ventspilī (maziņa, maziņa) un skatuvi Diseldorfā (lielumliela), un no tā it kā automātiski vajadzētu izrietēt izpratnei, ka Vācijā varbūt būs jādara kaut kas maķenīt citādi. Pērn vismaz no absurdajām vešerienes bļodām Aiša atteicās. Laikrakstā Diena kritiķis Normunds Naumanis viņdien rakstīja, ka "man šķiet, ka visa tā LTV Eirovīzijas organizatoru blice jāpatriec pie velna, ja jau otro gadu mums katastrofāli neveicas, un ne jau mūziķu dēļ." Normunds piemirsa, ka patiesībā katastrofāli neveicas jau trešo gadu pēc kārtas, bet ne tur tas suns aprakts. LTV "Eirovīzijas organizatoru blice" tomēr procesā būtu jāiesaista krietni intensīvāk, ja vien "blicei" nav pārliecība, ka reiz Ventspilī balsis saskaitītas, tad tai ar tālāko vairs nav nekāda sakara. Vispār šogad "blice" bija pavisam cita nekā visus gadus pirms tam, varbūt šogad daļēji tur tā nelaime, bet varu teikt ar pilnu pārliecību, ka daudzviet Eiropā, reiz ir atrasts konkursa dalībnieks, ar viņu strādā ļoti, ļoti intensīvi, lai pārliecinātos, ka lielajā vakarā viss būs kārtībā. Būtībā arī Latvijā nav aizbildinājuma tam, ka cilvēki uz Eirovīziju dodas ar kļūdainām dziesmām. Ir mūsu valstī ļaudis, kuri angļu valodu kādreiz ir mācījušies skolā un to pieprot labi. Piemēram, Saeimas deputāts Ojārs Kalniņš jau ļoti sen ir sadarbojies ar grupu Autobuss debesīs. Ar to es nesaku, ka deputātam vajadzētu rakstīt dziesmu (lai gan -- kāpēc ne?), bet nākamgad varbūt tie, kuri raksta dziesmas, tās varētu parādīt viņam vai kādam citam, kurš varētu pateikt, piemēram, ka dievu tomēr nesauc "mister God." Un noteikti Latvijā ir arī cilvēki, kuri var izstrādāt interesantāku šovu par to, kas ceturtdien bija uz skatuves zem nosaukuma "Latvija." Domājams, tam nav par visu varu jāmaksā lielumliela nauda.

Protams, par to visu var arī nospļauties, Eirovīzijā reti kad atskan kāda dziesma, kura pēc tam patiešām kļūst par lielu hītu. Taču konkursu tomēr skatās ļoti, ļoti, ļoti daudz cilvēku (un, ja runāt par komentēšanu skarbāku vai maigāku, ja kas, tad Lielbritānijā viņi visi dzirdēja komentētāju par Musiqq dziedātāju sakām "Šis puisis laikam tikko izvēlās no solārija"), un tāpēc droši vien tomēr ir vērts pacensties. Ne tikai mūziķiem, kuri laimē ceļazīmi. Arī tiem, kuri sevi uzskata par Eirovīzijas "blici."

Jauku visiem dienu!

PS -- Žēl par rumāni. Tikai 17. vieta. Bet dziesma nudien smuka. Gadās arī tā.

13 comments:

Redaktors teica...

Interesanta analīze. Daudz lietu teikts pareizi. Mums ir jāsaprot, ka laba rezultāta panākšana milzīgas auditorijas priekšā prasa daudz darba. Mēs esam pieraduši, ka ja uz lauku klubu atnāk 200-300 cilvēki, tad tu jau esi zvaigzne.

Unknown teica...

Ja pavisam atklāti, tad tas Mr God pagājšgad man šķita kā vienīgais gaismas stariņš tajā dziesmā -- protams, ja bija domāts apzināti un ar ironiju (par ko gan ir zināmas šaubas).

Andris teica...

Tā nu tas ir. Arī Sakss par tēmu "papriecājies":
http://www.satori.lv/blogs/12/Nils_Sakss#7015

Unknown teica...

Tomēr jāteic - lai kurš to Azerbaidžānas dziesmu sacerēja - tā bija ļoti vāja, bet izpildījums (no vokālā viedokļa) drausmīgs, krimināls, nesalīdzināmi vājāks par daudziem dalībniekiem. No tā var izdarīt secinājumu, ka Eirovīzijā galvenā veiksmes formula ir nekāda, citiem vārdiem runājot, tās nav - visu izšķir neizskaidrojamu apstākļu sakritība.

Kārlis Streips teica...

Ilmār, piekrītu -- nekas spožs tas nudien nebija. Vienkārša dziesmiņa, bet aizgāja. Neesmu vēl redzējis izdruku no tā, kas balsoja par ko, bet domājams, te savu lomu ar visu žūrijas līdzdalību nospēlēja arī ģeogrāfija. Tas pats sakāms arī par ukrainieti, kura bija ceturtajā vietā, arī ar dziesmu ne īpaši tādu. Un Rusantro -- tieši tā. Lielākā publika Latvijā uz ārzemju koncertiem arī ir pāris desmit tūkstoši, ja kādam no vietējiem laimējas būt par warmup grupu, tas jau ir daudz.

ham teica...

Taisnība, Kārli! Jāuzsver, ka dziesmas tekstam galvenais labi jāskan (mūzikas pavadījumā) - jāvirknē viegli izrunājami skanīgi vārdi. Ir labi, bet ne principiāli svarīgi, ja dziesma arī kaut ko pavēsta. Latviešiem bija kārtējais šķļupstamgabals. Šī aksioma ir beidzot jāapzinās - tekstu var sacerēt tikai un vienīgi ar perfektu valodas izjūtu. Tās valodas izjūtu, kurā ir dziesmas teksts.

Vilnis teica...

Lai izgājiens būtu labs visam jābūt līmenī,gan mūzikai gan tekstam,gan šovam.Jāpiekrīt,ka mūsējiem šova nebij nekāda.Balcerītim laikam arī lampu drudzis bij pamatīgs,jo nodziedāja stipri draņķīgāk nekā atlasē.Protams,ka ja grib rezultātu,profesionālu pedagogu,režisoru un horeogrāfu palīdziba nekaitētu.Bet par šoviem runājot-brīžiem skatoties nevar saprast,vai tā Eirovīzija ir dziesmu konkurss vai lēkāšanas.Ja dziesmu,tad primārajam tā kā būtu jābūt mūzikai.Bet ar to mūzikas līmeni kopumā bāli un šķidri.Jāpiekrīt,ka uz kopējā vārgulīgā fona tīri jauks un dzīvespriecīgs bija rumāņu gabals,kurš guva nepelnīti zemu vietu.Toties nepelnīti augstās vietās tika tādi nejēdzigi priekšnesumi kā dāņu un gruzīņu.Skaidrs ir viens,ka īpašas loģika un profesionāla
objektivitāte vērtēšanā Šai pasākumā nav iespējama.Bet visumā tas pasākums škita amatierisks un vēl neorģinālāks kā pērn.Tāpat kā iepriekš-kāds paipuisītis ģitāras strinkšķinātājs,Kāds liriskais solo ar ne visai izteiksmīgu melodiju,kāds pseido/hawy/rock ansamblītis,kāda agresīva dāmu grupa un kāds nejēdzīga paskata un nenosakāma dzimuma lēkājošu ampelmaņu izgājiens:)Bet nevienas izcilas,lipīgas prātā paliekošas melodijas:(

cbmornings teica...

tieši šodien iedomājos, ka Latvijai atkal vajag atvērt durvis ārvalstu komponistiem. vēl - varbūt ir vērts apsvērt domu par viena pārstāvja deleģēšanu bez atlases un tos naudas līdzekļus, kas būtu paredzēti atlases rīkošanai, novirzīt dalībnieka sagatavošanai. vēl citur lasīju, ka Latvijai laiks vilkt ārā Prāta Vētru... Smagi un grūti, jā. Par Musiqq - nu neticu, ka Diseldorfas vadītāji/veidotāji apspieda šova veidošanu, drīzāk tā bija nesagatavotība tam. un varēja taču atrast sponsorus kaut vai tai pašai pirotehnikai. nobumbulēja, ali gan laiks bija dikti daudz lai visu sakārtotu - vairāk kā 2 mēneši. protams, sekojot līdzi Musiqq, nenoliegšu, ka pirms pusfin viņi bija preses ielenkti, mēģinājumi bija vokāli spilgti. tikai pusfin uztraukums deva savu, un pazuda dzirksts, tāpēc arī bija tik patumši. cerams, ka 4ā reize mūsējiem nāks no sirds un būs viss kārtībā. :)

Unknown teica...

mazliet uzvilkos par par pieminēto britu repliku. Tas nu gan nav vērā ņemams komentārs (par solāriju).
1. Britu komentēšanas stils ir tāds, lai padarītu šovu baudāmāku, visi tā dalībnieki tiek sarkastiski apspriesti. Kas nemaz nav slikti, jo publikai patīk par citiem pasmieties.
2. Blue puiši jau nu gan solāriju nav redzējuši...cik ilgi?...dažas stundas pirms šova? :)

Anonīms teica...

Tak aizveraties par to kaimiņu būšanu. Draugu un kaimiņa būšanas nosaka kaut ko tikai tad, kad nav neviena laba priekšnesuma un cilvēki nevar izšķirties. Tiklīdz ir atbilstoša dziesma un priekšnesums tā visi sabalso kā viens un nekādas kaimiņu būšanas vairs nav. Salīdziniet šo jampampiņu uzstāšanos ar kaut vai Naumovas, kas atnesa uzvaru, aklam jābūt lai nesaprastu kur ir atšķirība. Būtu labāk dziedājuši latviski tāpat neko saprast nevarēja, tad vismaz kāds prieciņš. Pat dziedāšanas valodai nav nozīme, ja ir meldiņš, kas paķer, piemēram, viengad uzvarēja dziesma Molitva, kas nu nemaz nav angliski.

Kārlis Streips teica...

Neaizvēršos gan. Paskatieties Eirovīzijas rezultātu tabulas, un Jūs kaimiņu būšanu redzēsit pavisam konkrēti.

Kārlis Streips teica...

Savukārt šogad Azerbaidžāna lielos punktus saņēma no Krievijas, Moldovas, Horvātijas, Turcijas, Rumānijas un Ukrainas. Tā pati kaimiņu būšana sanāca arī šogad, un dziesma nudien nekas īpašs nebija.

Anonīms teica...

Nu un cik bieži ir bijuši tādi gadījumi, kad kaimiņu būšana "izvelk" uzvaru? Lai gan tagad jaunā formāta fināli un pusfināli tiešām to nedaudz maina.

 

free counter