svētdiena, 2011. gada 22. maijs

Pasaules gals -- nenotika

Labrīt, lasītāji!

Vai labi izgulējāties? Nekas naktī nekratījās, nešūpojās? Māja nesabruka? Zemestrīci nejutāt? Dīvaini gan. Es arī ne, lai gan Amerikā kāds 89 gadus vecs kādreizējs inženieris, kurš vēlāk dzīvē pārprofilējās un kļuva par kristīgās ticības "speciālistu," ar pilnu pārliecību pirms brīža paziņoja, ka plkst. 3.00 no rīta pēc mūsu laika visu pasauli piemeklēs milzīga zemestrīce, paši labākie ticīgie momentā tiks parauti uz debesīm, un pārējie -- neticīgie, ķeceri u.tml. -- paliks tepat uz vietas uz cietīs briesmīgas nelaimes līdz oktobrim, kad Dievs pateiks viss, un mūsu pasaules vairs nebūs. Cilvēka pārliecības pamatā bija datums, kurā Jēzus it kā sists krustā reizināts ar kaut kādiem cipariem un tad dalīts vēl ar citiem -- paši varat sameklēt internetā, ja formula tiešām šķiet interesanta, cilvēks saucas Harold Camping. Gūglis palīdzēs.

Var jau pasmaidīt par muļķi. Cilvēki mūsu pasaulē ir apgalvojuši visvisvisvisvisvisvisvisādas lietas. Reizēm pagalam bīstamas, piemēram, kādreizējā ASV prezidenta Džordža Buša jaunākā un dumjākā "pārliecība," ka Irākā ir masu iznīcināšanas ieroči, un tāpēc ir nepieciešams uzsākt karu, kura rezultātā bojā ir gājuši neskaitāmi cilvēki, tajā skaitā arī zaldāti no Latvijas. Taču tā bija apzināta nezināšana, lai neteiktu -- klaja melošana. Iespējams, ka Harolds Kampings svēti ticēja saviem aprēķiniem. Nelaime tāda, ka cilvēks ir stāvus bagāts, tas ļāva viņam savu "pārliecību" izplatīt vareni plaši, tajā skaitā Amerikas pilsētās izvietojot lielu skaitu transparentu par gaidāmo "augšāmcelšanos." Un tad sākās. Cilvēki pameta darbu un pārdeva visu, kas tiem pieder, jo pēc "augšāmcelšanās," protams, nekas vairs nebūs vajadzīgs. Vakar Losandželosā policija bija spiest glābt kāda cilvēka mājdzīvniekus, jo viņš gatavojās tos nogalināt tā, lai pēc viņa "augšamcelšanas" tie neciestu sāpes un badu. Pieļauju, šorīt kaķis un suns jūt atvieglojumu, bet pats cilvēks droši vien sajūtas visai muļķīgs esam. Ļoti ceru, ka šodien liels bars žurnālistu meklē Haroldu Kampingu, lai stāsta cilvēks, kas šoreiz sagāja greizi (par to, ka Jēzus tuvākajā laikā atgriezīsies uz zemes un sāksies Bībeles pēdējā grāmatā aprakstītās atklāsmes, viņš paziņoja arī pagājušā gadsimta 90. gados, toreiz viņš teica, ka tas notiks "laikā no 15. līdz 17. septembrim; šoreiz viņš bija daudz specifiskāks -- 2011. gada 21. maijā, plkst. 18.00 pēc Ņujorkas laika, tātad pie mums plkst 3.00 šorīt no rīta). Tāpat ceru, ka visi tie, kuri bija pietiekami naivi vai dumji, lai sekotu cilvēkam tik tālu, ka pārdeva visu ko, gatavo lāpas un mēslu dakšas, jo Viduslaiku "pārliecība," kas salīdzināma ar "pārliecību," ka no visa kā pēc kārtas var radīt zeltu, ir pelnījusi Viduslaiku pūļa reakciju.

Protams, nav H. Kampings pirmais vai vienīgais, kas ir "pārliecināts," ka Dievs sarunājas tikai ar viņu un tikai viņam sniedz informāciju par to, kas notiks nākotnē. Arī pie mums Latvijā kādreiz ir bijusi pastarās dienas sludināšana. Pagājušā gadsimta 20. gados viens bariņš latviešu pārcēlās uz Brazīliju (!), jo tapa sludināts, ka tieši no turienes ļaudīm būs iespējama kāpšana debesīs. 1925. gada 6. februārī grupiņa to, kuri tomēr nebija aizbraukuši uz pasaules otru malu, sapulcējās pie tilta Liepājā, lai gaidītu, tā ziņoja toreizējā prese, "balti tērptus" debessbraucējus. Lieki teikt, nācās palikt ar garu degunu. Doma, ka kādreiz pasaule beigsies ļoti specifiskā brīdī, kļuvusi tik izplatīta, ka par to pat bijusi parodija fenomenāli populārajā raidījumā par Simpsoniem.

No reliģiskā viedokļa te jāsaka, ka Jēzus ļoti konkrēti pateica, ka neviens nezina un nevar zināt dienu, kad pienāks pasaules gals. No laicīgā -- jāatceras viedā Alberta Einšteina reiz teiktais, ka pasaulē ir tikai divas neizmērāmas lietas, proti, Visums un cilvēka muļķība. Tiesa, A. Einšteins piebilda, par Visuma neizmērāmību viņš vēl nebija pārliecināts. Pasaule šorīt ir tāda pati, kāda tā bija vakar. Vietām ir laime, vietām nelaime. Vietām plosās karš, citur atkal -- plūdi. Cilvēki dzīvo, elpo, smejas, mīl, ēd, dejo, strādā, guļ. Reizēm pasaule saraujas krampjos, rodas zemestrīce. Reizēm tā kļūst pagalam barga, veidojas viesuļvētras un orkāni un plūdi. Tie visi ir procesi, kuru pamatā ir zinātne, pirmajā gadījumā ģeoloģija, otrā -- hidrometeoroloģija. Tie, kuri vakar akli sekoja večukam ar lielu bagātību komplektā ar plaši dzirdamu radio staciju (šorīt gan tās mājaslapā nekāda skaidrojuma par to, kāpēc tad īsti vakar nenotika ar tik lielu pārliecību apgalvotais, nav, ar ļoti lielu interesi varam gaidīt, kas tad īsti cilvēkam būs sakāms, ja vispār kas) -- tie cilvēki zinātnei nesekoja. Viņi sekoja "ticībai," bet ne tādai, kuras saknes būtu atrodamas Bībelē vai kristietībā kā tādā. Neizmērāmā cilvēka muļķība.

Jauku visiem dienu!

9 komentāri:

Vilnis teica...

Tomēr jāatmin, ka dzīvojam zibenīgu pārmaiņu pasaulē, gan tīri cilvēcisku notikumu, gan arī globālu notikumu ziņā.
http://www.spoki.lv/video/Saule-ietriecas-kometa/351446
Tikko Saule ietriecās milzīga komēta, un nav nekādas garantijas, ka vienā brīdī kas tāds notiks arī ar Zemi. Pie tam, kas tāds jau ir noticis un ne reizi vien. Tāpēc baudīsim katru rītu un vakaru, miegu, mīlu un maltīti gluži kā dzīvotu pēdējo mirkli un nenožēlosim to, ka neglābjami mirstam. Tāds ir dzīves pamats, - mirt. Un tas ir jāuztver ar smaidu.

Unknown teica...

Ne vienmēr pēdējā gada laikā esmu piekritis tavam viedoklim, bet šis ir labi uzrakstīts.

Par zinātni un patiesi labām lietām ticošiem cilvēkiem!

Jaunzems teica...

Perfekti pateikts!

Andris teica...

Es to pasaules galu atstāju bez komentāriem. Ja tomēr gribas pateikt "es jau zināju", vajag rakstīt un publicēt 10 min pirms TĀS STUNDAS :)

Vispār jau šis pasaules gals nav sliktāks par 2000, cūku-putnu gripu, justin timberlake vai citiem galiem. Kā jau rakstīju iepriekš, vispār nepieminētu, bet Kārlim nevaru atteikt :)

Paldies Vilnim par komētu.

Vilnis teica...

Nu ļooooooti vērtīga ziņa!!!:) Šādi aprēķini un manipulācijas par pasaules galu vēsturē ir bijuši neskaitāmas reizes.Pasaules gala gaidīšana ir daudzu reliģisku sektu vadmotīvs.Tādas noskaņas bija jau pirmkristiešu laikā.It īpaši gadsimtu mijās tika gaidīts pasaules gals.Arī2000.gadā un daudzas citas reizes.Un daudzi ticēja.Piemērs tuvāk mūsdienām - adventisti,virziens radās tieši saistībā ar kārtējiem "precīzajiem" aprēķiniem par Kristus otro atnākšanu-adventi(no šejienes arī konfesijas nosaukums)un lai arī aprēķini nepiepildījās,konfesija turpina pastāvēt.Nav nekas neparasts,ka naivos amerikāņus(ne tikai,protams)var tik lēti paķert.Tas viņiem par mācību.Šobrīd ar lielākām bažām daudzi gaida 2012.gadu,kad beidzas acteku kalendāra plānojums.Kālendāra,kurš ir precīzāks par mūsdienās lietoto,un kura precīzos aprēķinus mūsdienu zinātne nespēj izskaidrot.Daudzi tādēļ arī šai sakarā gaida pasaules galu.Optimisti cer,ka tas būs tikai viena liela astronomiska cikla un civilizācijas laikmeta noslēgums.

Kārlis Streips teica...

Mazs precizējums: Tas ir maijiešu indiāņu, nevis acteku kalendārs, kurš it kā beidzas 2012. gadā. (Nezinu, vai tā pareizi raksta Mayan Indians latviešu valodā, bet lietas būtību tas nemaina.)

Vilnis teica...

Paldies par labojumu.Šai sakarā tiešām šūmēšanās ir ap maiju(tā parasti latviešu literatūrā raksta)kalendāru.Lai gan arī actekiem bija visnotaļ komplicēts kalendārs, ar ierēķinātiem dienu uzkrājuma labojumiem.(par šo tēmu neesmu specs,tādēļ lai atkal nekļūtītos,plašāk neizplūdīšu:))
bet par pasaule galu - neviens nevar prognozēt precīzu dienu un stundu, neviens arī nevar ar garantiju pateikt,ka pasaules gals nebūs jau rīt...

Toms teica...

Par pasaules galu. Saules sistēmas un zemeslodes gals uz mums īsti neattiecas, jo tas pienāks vēl pēc ļooti, ļooti ilga laika. Bet reiz pienāks gan, citu zvaigžņu sistēmu novērojumi Visumā par to skaidri liecina.
Negaidīts cilvēces "pasaules gals" gan var pienākt: saduršanās ar kādu debess ķermeni, vulkānisko procesu aktivizēšanās, straujas klimata pārmaiņas, galu galā gaisa un dzeramā ūdens piesārņojums, pārapdzīvotība un izšķērdīgs enerģijas patēriņš. Arī nekas ārkārtējs, jo sugu eksistences laiks uz mūsu planētas ir ierobežots. Par komētām un meteorītiem runājot - tāda komētas uztriekšanās Zemei, kāda redzama videomateriālā, ir daudz mazāk iespējama, jo ar krietni lielāku varbūtību šādu debess ķermeni paspēs notvert Saule. Mūsu planētu sistēmā gan pati Saule, gan tādas lielās planētas kā Jupiters un Saturns ir kā labie policisti, kas noķer dažu labu likumpārkāpēju, pirms tas paguvis apdraudēt mazās planētas.
Ar negrozāmu nolemtību mūs katru gan piemeklēs individuālais pasaules gals, retajam izdosies aizvadīt šeit 100 gadus un vairāk, saglabājot veselu prātu un interesi par dzīvi. Par to ir vērts padomāt.
Maiju kalendārs bija ļoti precīzs, bet nekā zinātniski ārkārtēja šajā apstāklī nav, tikai rūpīgi jāpavēro Saules gaita ilgākā laika posmā. Eiropieši līdz augstai precizitātei nonāca 16. gadsimtā, maiji kādus 1000 vai varbūt pat tikai 500 gadus agrāk. Izmantotās metodes bija līdzīgas, iztika bez teleskopiem un spektrometriem, tikai ar vizuāliem novērojumiem un matemātiskiem aprēķiniem. Maiju laika skaitīšanas sistēma arī skaidri uzrāda līdzīgu attīstību kā eiropiešiem, sākotnēji kalendārs bijis neprecīzāks, pēc tam tas uzlabots ar vairākām korekcijām, tāpat kā mums ir t.s. Jūlija korekcija reizi četros gados un Gregora korekcija reizi četros gadsimtos. Jaukākais ir tas, ka maiju pēctečiem, kas vēl tagad dzīvo Gvatemalā, leģendās nav saglabājušās nekādas norādes par gaidāmu pasaules galu, toties ir norādes uz to, ka pēc viena kalendārā cikla beigām sākas nākamais cikls, līdzīgi mūsu milleniumiem. :)

WV teica...

Jāsmejas par sektantiem un pasaules galu. Varbūt neticēsiet, bet es 14.maijā ap pl.10 redzēju jocīgu parādību - spožu taisnstūri, kas kustējās, bet ļoti lēni (dzīvoju augšstāvā, debesis tagad ir skaistas un bieži tās vēroju). Pēc vairākām minūtēm taisnstūris sāka slīdēt uz leju, atstājot aiz sevis tādu kā dūmu grīsi. Domāju, ka lidmašīna, bet sprādzienu nedzirdēju, arī nākamajās dienās neko neviens neziņoja. Parādīju arī citam cilvēkam, viņš arī brīnījās. Sajūta bija pavisam ērmota. Man gan aizdomas uz spiegošanu...

 

free counter