piektdiena, 2010. gada 6. augusts

Bet varbūt tomēr? Prieks par Pēdējo partiju

Labrīt, lasītāji!

Nekad neesmu balsojis un nekad nevienam citam neesmu ieteicis balsot par kādu no tām daudzajām partijām mūsu valstī, kurām izredžu uz ievēlēšanu nav nekādu. It īpaši šogad likmes par valsts nākotni ir pietiekami nopietnas, lai vēlēšanu dienā neniekotos. Taču prieks tomēr šodien rodas par vienu no sīkpartijām, kura valstī ir uzradusies pēdējo pāris nedēļu laikā. Tā ir Pēdējā partija, kura sevi ir pieteikusi itin humoristiskā veidā. Protams, sāji var "pasmaidīt" arī par lielajām partijām un visu, ko tās ir sasolījušas -- "Darbu visiem," tā bez jelkāda seguma sola Vienotība. Bezmaksas veselības aprūpi visiem bērniem un pensionāriem pēc kārtas -- tādu ēsmu uz āķa, cerot, ka pensionāri ir ļoti naivi, ir uzlicis šleseršķēliskulmaņēķiskstendzenieciskais biznesa projekts PLL. Tuvākajā laikā Latvijas puišus izvākt no Afganistānas -- tā sola Ventspils kabatas partija, tiesa, pēc tam tās frakcijas vadītāja personā taisnojoties, ka nē, nē, solījums tas jau gluži nav, jo tāda lieta būtu vispirms jāizdiskutē ar stratēģiskajiem partneriem. Nu, vienu vārdu sakot, kārtējo reizi politikāņi mums sola visu pēc kārtas labi zinot, ka tā ir tukša salmu kulšana. Vakar man radio raidījumā arodbiedrību šefs Krīgers stāstīja, ka pēdējos četros gados no arodbiedrību viedokļa politikāņi ir izpildījuši apmēram 25 procentus no visa tā, kas 2006. gadā tika solīts. Nu, laikam jau paldies par to pašu. Šķiet, tāpat varētu teikt arī jebkura cita grupa sabiedrībā, ja vien neskaitām valdošās "elites" draugus, draudziņus, sponsorus u.c. "pietuvinātas personas."

Pēdējā partija savukārt savā programmā ir rakstījusi lūk, ko: "Mēs apsolām miljardiem latu budžetā, miljoniem darba vietu, plaukstošu kultūru un zinātni, lielas pensijas, bērnu pabalstus līdz 18 gadiem, mazu pensijas vecumu, mazus nodokļus un mazu birokrātiju. Turklāt tagad mēs beidzot būsim godīgi, atklāti, saprotoši un daudz, daudz komunicēsim ar sabiedrību." Un tad: "Noticējāt? Un tagad skaudrā patiesība."

Humors politikā nudien nenāk par sliktu, it īpaši, ja pie teikšanas ir "elite," kurai humora izjūtas vispār nav. Nudien man patīk Pēdējās partijas atzinums: "Ja saskaitītu pie varas bijušo partiju solījumus, ar labiem nodomiem simtreiz varētu apjozt zemeslodi." Nudien patīk: "Radošs ieteikums: lasīt nevis jaunās partiju programmas, bet pirms četriem gadiem rakstītās. Tā būs vieglāk ieraudzīt kopainu un pamanīt solījumu bezjēdzību."

Un nudien, nudien patīk: "Cilvēka brīvības mums vienmēr būs pirmajā vietā. Nepieļausim diskrimināciju. Mūsu draugi ir tikpat dažādi kā Latvijas iedzīvotāji -- latvieši un krievi, pensionāri un bērni, sievietes un vīrieši, cilvēki ar īpašām vajadzībām, ticīgie un ateisti, heteroseksuāļi un geji, rīdzinieki un laucinieki." Šis ir princips, kuru nudien derētu atcerēties arī lielo partiju pārstāvjiem.

Pēdējās partijas ļaudis, baidos, ka 2. oktobrī par jums nebalsošu. Man tomēr svarīgāk ir nodrošināt, ka valsti nākamos četrus gadus nevadīs cilvēki, kuri to vēlas pārdot Krievijas biznesam un pašmājās turpināt "mēs drīkstam darīt da jebko, jo mūs nesodīs un, ja sodīs, tad tas būs tikai pēc daudziem, daudziem gadiem" attieksmi pret politiku, sabiedrību un dzīvi. Bet paldies par humora dzirksti. Paldies par sakarīgumu. Un 2. oktobrī, ja pamodīšos jancīgs ... varbūt tomēr.

Jauku visiem dienu!

2 komentāri:

Andris teica...

Es gan laikam tomēr par pēdējo partiju nobalsošu. Jo tās nosaukums ir simbolisks - varbūt pēdējā partija Latvijas neatkarībā, varbūt pēdējā man šajā valstī.
Bet varbūt pēdējā tajā pseido-demokrātijā, kurā kaunīgie latvieši citus kaunina, bet pa kluso paši pie siles barojas un ar elkoņiem grūstās, paši ievēl un paši pēc tam ņaud.

haralds teica...

rekur rekas:
http://www.fotoblog.lv/rep/21003/?cid=7486
lai arī jauka diena!

 

free counter