otrdiena, 2010. gada 1. jūnijs

Kad citi brēc

Labdien, lasītāji!

Ja būsit sekojuši notikumiem, tad būsit pamanījuši, ka ap manu personu atsevišķi censoņi pēdējās dienās ir sacēluši lielumlielu traci. Pausta neapmierinātība gan par "Skatu no malas," gan arī par Eirovīziju.

Par pirmo it kā viss būtu skaidrs. Lielākie iebildumi, cik man zināms, ir nākuši no "Tautas" partijas jaunatnes organizācijas. Viņiem varu teikt tikai vienu. Varbūt viņi būs pamanījuši, ka no padsmit cilvēkiem, kuri piedalās "Skatā," par "Tautas" partiju nekas īpaši labs nav sakāms nevienam. Manuprāt, racionāls cilvēks, it īpaši tāds, kurš savulaik par Sorosa fonda naudu ir mācījies Amerikā, izsecinātu, ka problēma varētu būt ar partiju, nevis ar žurnālistiem, kuri to vērtē, bet priekšvēlēšanu laikā tas varbūt ir mazliet par daudz prasīts. Bija arī skatītāji, kuriem bija iebildumi pret to, ka pirms pāris nedēļām man nācās uzbrēkt kolēģim Dimantam, kurš turpināja runāt arī tad, kad vairākas reizes bija lūgts ļaut parunāt kādam citam. Kolēģis Dimants par to nebija apvainojies nemaz. Tiem, kuri par to bija sašutuši, varu tikai teikt, lai pamēģina vadīt dzīvu diskusiju un tad parunāsim.

Saprotu, kas te notiek. Tuvojas 2. oktobris. Vairākām politiskajām partijām, tajā skaitā "Tautas" partijai, ir nopietns iemesls bažīties par jēdzienu "pieci procenti," un tāpēc tās tagad centīsies sev piesaistīt uzmanību visdažādākajos veidos. Ārpus tā jāsaka, ka "Skatam" patlaban vidējais skatītāju skaits katru nedēļu ir ap 100 tūkstošiem, es ļoti labi zinu, kādi ir ierobežojumi tam, ko drīkstam un nedrīkstam runāt oficiālajā kampaņas laikā, bet citādi būtu jāsaprot, ka "Skats" ir komentējošs raidījums ar visu no tā izrietošo. Nacionālās Radio un televīzijas padomes šefs Kleckins šodien avīzē ir citēts sakām, ka "Streips ir it kā apstājies attīstībā. Laiks mainās, ir jāmainās arī žurnālistiem." Cienījamais profesors nav atradis par vajadzīgu precizēt, kā īsti žurnālistiem būtu jāmainās, bet laiks gan nav mainījies. Kā politika Latvijā bija, tā politika joprojām ir ar milzīgi lielām un kritizējamām problēmām. Piedevām, droši vien Kleckinam nav paslīdējis garām fakts, ka pirms tikai dažām nedēļām "Skatu" un manu darbu vērtēja NRTP padome, un toreiz nekādi lielie pārmetumi arī neizskanēja.

Kas attiecas uz Eirovīziju, te ļembastu ir sacēlusi persona, kura sevi identificē ar jēdzienu "Arnis Andersons, mediju students." Nezinu, kur Arnis Andersons studē medijus, bet viņam netīkot mans "vispārējais kultūras līmenis." Es neprotot atšķirt grieķu un norvēģu valodu. To nu gan neatceros, ka ar to man būtu bijušas problēmas. Cilvēki, kas šādi bļaustās, nemēdz nākt ar konkrētiem paskaidrojumiem un piemēriem. Tas pats sakāms par lūk, šādu apgalvojumu no A. Andersona: "Vēl jo vairāk smieklīgi ir, ka šis LTV komentētājs kritizē citu cilvēku izrunu, pats latviešu valodā nespējot pateikt gandrīz vai ne vienu teikumu bez rupjām gramatikas un izrunas kļūdām." Tas nu gan būs mazliet par šerpu teikts, vēl jo vairāk no cilvēka, kura bļaustīgajā rakstā arī šur tur ir pamanāma pa drukas, valodas, vai gramatikas kļūdiņai. Par izrunu nemaz nerunāsim. Es tomēr 20 gadus esmu darbojies Latvijas televīzijā un radio un, ja man būtu kādas ļoti lielas problēmas ar izrunu, tad kāds, piemēram -- LR leģendārā runas mākslas skolotāja Antonija Apele, pilnīgi noteikti man to būtu pateicis. Vēl vairāk, tomēr uzskatu, ka tajos gadījumos, kad Eirovīzijā kāds dzied angļu valodā, ir pilnīgi pamatots jautājums par to, vai cilvēks dzied vai nedzied tā, ka var saprast. Šoreiz bija vairāki (Moldova, Baltkrievija), kuri tā nedarīja vis. Un, pēdīgi, ceru, ka Arnis Andersons kādreiz ir pavadījis trīs stundas dzīvajā ēterā un tāpēc zina, ko gvelž. Baidos, ka droši vien viņš tā nav darījis. Ja kas, es šorīt dzīvajā ēterā ar NATO Parlamentāro asambleju pavadīju vairāk nekā četras stundas. Pilnīgi labi apzinos, ka pa tiešo tulkojot to, ko citā valodā kāds runā, valodas kvalitāte nebūs pati gludākā. Ceru, ka Arnis Andersons kādreiz ir nodarbojies ar sinhrono tulkošanu (arī tā ir Eirovīzijas sastāvdaļa). Baidos, ka droši vien viņš tā nav darījis.

Esmu tāds, kāds esmu. Jā, man reizēm pasprūk pa šerpākam vārdam, it īpaši par mūsu "gudrajām galvām" un politisko "eliti". Jā, es uzskatu, ka tas ir "garām," ka Latvija (un ne tikai) katru reizi Krievijas priekšnesumam dod 12 punktus pilnīgi neatkarīgi no priekšnesuma kvalitātes vai tās trūkuma. Jā, es neuzskatu, ka "Skats no malas" būtu īpaši sakarīgs raidījums, ja mēs visi smaidītu kā maija mēnestiņš un teiktu, ka politikā viss ir lieliski un politiķi visi ir perfektākie radījumi, kādus vien Dievs jebkad uz pasaules ir radījis.

Un vēl pēdējā doma. LTV ģenerāldirektora un NRTP priekšnieka domas es šorīt izlasīju avīzē. Ar mani ne viens ne otrs nav runājis.

Jauku visiem dienu!

16 comments:

Girts Niedra teica...

Par "turi muti" - gadījums neprofesionāls, bet cilvēciski saprotams. Taču par pārējām lietām, tā tiešām izskatās pēc priekšvēļēšanu / cita veida aģitācijas bez reāla seguma.
Pēdējā laikā studenti ir diezgan aktīvi ar šāda veida PR akcijām, te Leimanis te Andersons, gan jau būs vēl :)
Patiesībā tiem kuri ir aizsēdējušies, kaut arī laiki ir mainījušies, ir Kleckins un pārējā banda.

es teica...

Atbalstu Kārli Streipu, kurš ir lieliks, profesionāls žurnālists un pasniedzējs SZF. Žēl, ka Latvijā priekšvēlēšanu gads bieži izvēršas ļoti traumējošs medijiem.

Unknown teica...

Aij, Kārli, nav jēgas viņos klausīties. Tāpat karavāna ies tālāk, karavāna labā nozīmē. Piekrītu Ģirta pēdējam teikumam. Viss ir kārtībā Kārli, tev ne par ko nav jātaisnojas.

ozo teica...

Bastioni - pēdējie, priekšpēdējie un visi tie, pret kuriem atduras onkuļi ar/bez bārdām - ir likvidējami. Nolīdzināmi gluži kā priedes kāpās pie jūras. Ar attiecīgu saskaņojumu, pieskaņojot ierēdniecisku smilkstu šefa pavēles izteiksmei. Attīrīt gaisu! Ander un pārējie -soni, - ir tikai gaisa pūslīši, aromatizēti kvadrātā.

Aigars Mahinovs teica...

Manuprāt bija lielisks tulkojums un arī labi komentāri vietā. Citēšu savu twitter:
Wow @streips2010 šodien tiešām ir starā #Eirovizija 'Arī šis Izraelas pārstāvis uzsāka dzīvi kā vīrietis … un joprojām tāds ir'

Anonīms teica...

viss šis un Zandera baumas par TV3 "Nekā Personīga" lietu sakārtošanu un Dombura paustais par naudas trūkumu priekšvēlēšanu diskusiju veidošanai liecina, ka ne jau daži žurnālisti rada problēmas sabiedrībai, bet politiķi cenšas filtrēt to vidi, kurā viņi var kautkā radīt par sevi pozitīvāku tēlu. nožēlojami. sevišķi pēc vakardienas LNT murga kas saucas Tautas deklarācija vai kā tmldz... tagad jau Stendenieks pa SWH kautkādus murgus deklarēja - cīņa par pilsoņu smadzeņu čakarēšanu ir sākusies.

par Skats no malas = gadījums ar pļāpīgā Dimanta apklusināšanu bij reti smieklīgs un personīgi man ļoti patika. vismaz Kārlis nodemonstrēja, kurš ir raidījuma vadītājs!
par Eurovision - šis pasākums pat bez tulkojuma ir krimināls, visi komnetāri tikai piešķir tam vismaz kādu sakarīgu formu.
par Kārli - pārsteidza Aktuālā intervija ar Vinetu Muižnieci, nevarēja atpazīt Streipa kunga šeit paustos uzskatus un intervijas lietišķo stilu, kur viņš galīgi nebruka virsū TP fūrijai. tā ka Kārlis spēj būt objektīvs ja raidījuma formāts ir tāds. bet komentējot notikumus, izvēlas asus un spilgtus epitetus.
malacis un tā tik turpināt!
p.s. nez kad Kleckins ir mainījies laikam līdzi? droši vien tad kad uzvārdu pamainīja, jo attieksme pret medijiem viņam kā 70tajos,,.

Gnudiff teica...

Visādā ziņā atbalstu Streipa kunga kā raidījuma vadītāju. Eirovīziju gan neskatos, bet "Skatu no malas" varu vērtēt tikai pozitīvi.

Ja līdz vēlēšanām būs kāds spiediens uz LTV, ka raidījumam jāmaina vadītājs, domāju, šinī gadījumā pat tiem, kuriem prātu aizmiglo neizprotama interese par Streipa kunga privāto dzīvi, vajadzētu saprast, ka to nevajag pieļaut.

Anna teica...

Kārli, neņemiet galvā tādu cilvēku neadekvātos izlēcienus! Jūsu valoda ir viena no labākajām starp latviešu žurnālistiem, turklāt diez vai kādam no aso mēļu (pirkstu) īpašniekiem tiešām ir nojausma par to ko nozīmē sinhronā tulkošana! Runājot par Kleckina kungu, šķie,t viņš pats nav īsti pamanījis, kurš ir iestrēdzis laikā un jūtas mūžīgi jauns, un ar lielu darba sparu+potenciālu sevī.

Valdis teica...

Par "Skats no malas". Vairs neskatos, jo neesmu spējis pāriet uz digitālo TV un iztieku ar internetu (prāta tīrībai totāli palīdz -- nesaprotu, par ko ir "Daugavas racēji" un "labie cilvēki").

Par pārmaiņām. Mēs jau vārākus 100 gadu vasarājus sējam pavasarī, bet ziemājus rudenī, un diez vai būtu prātīgi "mainīties" un sākt to darīt vasarā un ziemā vai vēl kā savādāk. Tāpēc ka partiju bosi paliek arvien nekaunīgāki nenozīmē, ka žurnālistiem jāpaliek arvien pazemīgākiem. Žurnālistam ir jāpasniedz fakti, bet lai viņš nebūtu tikai kopēšanas mašīna, viņam ir jāparāda sava attieksme pret tiem.

Par valodu. Kārlim šad tad vēl arvien iesprūk ārzemju latviešu teicieni, un emuāros var pamanīt kļūdas, bet valoda
noteikti ir tīrāka kā daudziem Latvijā.

Ikars Kublins teica...

@Skepse - kur/kad Zanders runāja par "Nekā Personīga" lietu sakārtošanu?

Elita teica...

Cien. Kaarli!
Uz katru,kam Juus nepatiikat ir 10,kam Juus patiikat,piemeeram es!!! :)

Anonīms teica...

@Ikars - pagājušo nedēļu BēBēBrokastu laikā - saistībā ar TV3 problēmām ar digitalizāciju un citiem sīkumiem par ko piekasās NRTP [laikam tā zāļu reklamēšana seriāla laikā].

Aigars Mahinovs teica...

Ja labi pameklē, tad Internetā var atrast BBC Eirovīzijas raidījuma ierakstu un paklausīties cik nekaunīgs ir britu raidījuma vadītājs - tā kā tas ir pilnīgi normāli, atbilstoši un (ņemot vērā cik garlaicīgs ir tas pasākums bez laba komentētāja) arī absolūti nepieciešami!

Brits nolika vismaz pusi dziesmu ar nievajošiem (un jautriem) komentāriem un arī pamatīgi aprunāja gan raidījuma vadītājus, gan arī valsu rezultātu paziņotājus. ir.lv komentāros viena no skatītajām detalizētāk aprakstīja kas tieši tika pateikts.

Tehniski BBC komentēja sliktāk par Streipu - daudz informācijas tika izlaists vai pārrunāts pāri ar jokiem.

Anonīms teica...

Man patik, kad Juus sakaat to ko domajat, un Jums ir ljoti laba un atbilstosa balss, tadiem pasakumiem, kaa Eirovizija, un ne tikai balss, bet arii Juusu smiekligaas un interesantaas pazimes arii ir laba lieta sim izklaidejosajam pasakumam,

Lasot rakstus par to ka kadam Juus tur nepatikat un apskatot komentarus (protams ne visi, bet lielakajai daljai) Juus patikat un daudzi piekrit, ka Eirovizija ir izklaidejoss pasakums,nevis runatajam ir jabut korektam un garlaicigam.

Gribeju Jums pajautat vai Ja ar Jums nepagarinaas ligumu, kaa Juus domajat vai Juus varetu pariet piemeram uz TV3, jo domaju, ka tas ir labs un neatkarigs kanals?!

Bet taa savadak velu Jums veiksmi, un protams gadaas pa nelabvelim bet kopumaa Tautai Juus patikat!

Kārlis Streips teica...

Paldies, paldies visiem. Līdz vēlēšanām nu ir palikuši tikai četri mēneši un viena diena, un attiecīgajā politikas galā panika ir īsta un taustāma. Bet paies arī šis laiks.

Santa Ezergaile teica...

I suppose A. Apele is a female, thus, the correct conjugation of the verbal form would be 'pateikusi' (and not pateicis).

Best regards,

 

free counter