piektdiena, 2010. gada 26. februāris

Kārtējā muļķības paraugstunda Jēkaba ielā

"Nevajag mani taisīt par galveno vainīgo" -- tādu frāzi vakar izspļāvusi viena no Saeimas "gudrajām galvām" pēc tam, kad izrādījās, ka viņas ieteiktais un citu "gudro galvu" atbalstītais priekšlikums par 1. septembri un alkohola tirdzniecību ir krietni plašāk vērsts, nekā pati stāsta "varone" acīmredzot bija iedomājusies.

Diemžēl, "Jauno laiku" pārstāvošā Sarmīte Ķikuste ir galvenā vainīgā, jo tieši viņa bija tā, kura nāca ar domu, ka "Zinību dienā" alkohola tirdzniecību vajag aizliegt. Nu izrādās, ka Saeimas vakar jau otru reizi apstiprinātie noteikumi nozīmē ne vien to, ka Rimi un Maxima veikaliem būs jāpārkārto tirdzniecības procesi, bet arī to, ka 1. septembrī alkoholiskos dzērienus nedrīkstēs pārdot arī restorānos un kafejnīcās. Šorīt vienā no laikrakstiem restorāna Bergs pārstāve mulsi bilst lūk, ko: "Restorāna piedāvājumā ir gardēža vakariņas, pie kurām piedāvā dzērienus. Kāpēc lai starp šiem dzērieniem nebūtu glāze vīna, kas ir iekļauta kopējā cenā?"

Bet būsim taču godīgi. Restorāns Bergs nesen kādā visnotaļ nopietnā aptaujā atzīts par vienu nu Eiropas 50 labākajiem restorāniem. Ļoti, ļoti maz ticams, ka Bergs kopā ar pirmo dod glāzi vīna, pēc tam ar zupu -- krūzi kefīra, tad ar otro -- kausiņu kakao, bet kopā ar desertu -- minerālūdeni. Nē. Minētās gardēža vakariņas ir viens lielisks ēdiens ar vīnu, otrs lielisks ēdiens ar citu vīnu, trešais lielisks ēdiens ar citu vīnu u.tml. Tas pats ir sakāms arī par Mārtiņa Rītiņa Vincentu. Un ne tikai. Nemaz nerunājot par to, ka viesnīcās alkohols ir arī minibāros -- vai viesnīcām vispār visi numuriņi būs jāslēdz ciet? Vai iepriekšējā vakarā pie visām numuru durvīm būs jāpieklauvē un jālūdz iztukšot bāru jau tūlīt pat?


Pati Ķikuste apgalvo, ka vainīga pie brāķīgā likumprojekta esot Saeimas Tautsaimniecības komisija. Precizitātes labad piefiksēsim, ka tās priekšsēdētājs ir Vents Armands Krauklis (TP), kopā ar viņu tur "strādā" kādreizējais zemkopības ministrs Mārtiņš Roze (ZZS), Jānis Tutins (SC), LPP/LC pārstāvis Vitālijs Aizbalts, TP pārstāvis Māris Ārbergs, Madars Lasmanis un Dzintars Zaķis no JL, Artūrs Rubiks no SC, Anna Seile no PS, Ingmārs Līdaka no ZZS, un Juris Sokolovskis no PCTVL. Ja neviens no šiem 11 ļaudīm nevienā brīdī nepamanīja, ko īsti mūsu valstī nozīmē jēdziens "mazumtirdzniecība," tad ir vēl jo trakāk. Krauklis tagad taisnojas, ka balsojums par vīna aizliegšanu restorānos neatbilstot "veselam saprātam," bet kur tad viņš bija, kad jautājums vispār tika cilāts?!

Prātā nāk kāda konference Bulgārijā, kurā piedalījos pirms pāris gadiem. Konferences noslēgumā bija, piedodiet latviešu valodas aizstāvji, tusiņš. Liela telpa, bārs. Bārmenim palūdzu alu. Nē, alus nav. Bet lūk, vesels ledusskapis pilns ar alu. Nē, alu nevar, jo rīt Bulgārijā būs prezidenta vēlēšanas. Kāds tam sakars ar pasākumu iepriekšējā vakarā? Bārmenis parausta plecus. Palūkojos sev apkārt. Ļaudis kaut ko malko. A, varbūt džinu ar toniku? Bārmenis atplaukst smaidā. Jā, to var. Acīmredzot arī Bulgārijas parlamentā, tāpat kā mūsējā, ir gadījuma rakstura ļaudis, kuri balsošanas podziņas spiež pusaizmiguši un lietas būtību nesaprotoši. Ceru, ka nākamajās parlamenta vēlēšanās vēlētāji viņiem parādīja sētas durvis.

Savukārt tepat mājās tas pats ir sakāms par mūsu "gudrajām galvām." Ja man 2. oktobrī gadīsies paņemt Vienotības sarakstu un tajā būs atrodams Sarmītes Ķikustes uzvārds, tad viens svītrojums būs garantēts. Tas pats sakāms par Zaķi, Lasmani un Seili. Kaut kādā brīdī tomēr Saeimas deputātiem ir jāsaprot, ka tā nav rotaļa, ar kuru viņi Jēkaba ielā nodarbojas. Nepārdomāti balsojumi pēdējo gadu laikā ir nozīmējuši dārgus referendumus un visvisādus lietussargus.

Un tāpēc bloga noslēgumā doma no klasiķa: Nekad pārāk zemu nevajag novērtēt spēku, kas ir lielai grupai dumju cilvēku.

Jauku visiem dienu!

6 komentāri:

Cristaps teica...

pilnīgs fail ir šis jaunais likums. tiem, kam patīk iedzert un gāzt podus, tiem nebūs traucēklis iegādāties dzērienus dienu iepriekš

Andris teica...

Kādēļ neaizliedza pārdot cigaretes? Arī tās līdz 18 gadiem ir aizliegtas, bet šajā 1.septembrī palika bez dubultā aizlieguma. Kā ar marihuānu, heroīnu utt?

Šim gan īsti nepiekrītu: "Ja man 2. oktobrī gadīsies paņemt Vienotības sarakstu un tajā būs atrodams Sarmītes Ķikustes uzvārds, tad viens svītrojums būs garantēts."
Kārli, ja ņemsi šos sarakstus, tu kāpsi uz tā paša grābekļa. Nez vai tā būs baigā gudrība pirms kāpšanas izlauzd vienu vai vairākus grābekļa zarus :)

Anonīms teica...

mjā - kārtējo reizi nākas pārliecināties: lai vai cik lielas finanšu, morālās vai demokrātijas križē atrodas Latvija - Jēkaba ielā dzīve rit savā - paralēlajā pasaulītē... tā nu Ķikuste laikam 1. septembrī uzdūrsies kādam tīnim, kas sadzēries vēmis Bastejkalnā... ar šāām parādībām jācīnas, un deputāte sniedz savu artavu - iet veikalā un sadauza visas pudeles - lai citi tīņi neizpērk!
bet ja nopietni - naiva cerība, ka Zatlers šo likumu atsviedīs atpakaļ. bet ne tik naiva - tirgotāji un krodzinieki ar šo likuma parodiju dosies uz Satversmes tiesu.
ir MK noteikumi par alkohola tirdzniecīnu nepilngadīgajiem - lai atbildīgie dienesti veic savas funkcijas. pāris paraugprāvas pārdevējām, kam nav laika pārbaudīt sīkaļu dokumentus vai vecākiem, kas neseko savu audzināmo gaitām - situācija krietni uzlabotos.
tagad varam sagaidīt alkohola plauktu izpirkšanu 31. augustā...

Andrejs teica...

Atļaušos atkārtoties- šo pašu tekstu vakar ierakstīju Dienas komentāros pie S.Ķikustes attaisnošanās raksta:
Pilnīgi iespējams, ka Kraukļa vadītā komisija apzināti padarīja S.Ķikustes panta papildinājumu par absurda paraugu, bet tas nemazina pašas papildinājuma autores nopelnus.
Ja cilvēks darbojas likumdošanas jomā (un to dara katrs no 100 ievēlētajiem deputātiem), tad viņam ļoti rūpīgi ir jāapdomā katrs likumā iestrādājamais vārds.
Šajā gadījumā ierobežojumu autorei (un arī pārējiem Saeimā sēdošajiem pogu spaidītājiem) būtu bijis jāapzinās, ka ierobežojums attieksies ne tikai uz jauniešiem, kuri pirmajā skolas dienā pārdzer jēgu, bet arī uz pārējiem līdzpilsoņiem, kuriem 1. septembris ne ar ko neatšķiras no 31. augusta vai 2. septembra.
Pieņemsim- kāds likumā iestrādās normu, ka 6. martā mazumtirdzniecībā nedrīkst tirgot kafiju. Es, teiksim, kafiju nelietoju- man tā negaršo, un- kā zināms- tas nav veselībai labvēlīgs padzēriens, tātad arī varētu vienu dienu gadā pasludināt par kafijas nepārdošanas dienu. Vai cien. Ķikustes kundzei neliksies dīvaini, ka pēkšņi vienu dienu (jo aizmirsusi paskatīties kalendārā) viņa ne veikalā, ne kafejnīcās nevar dabūt kafiju? Ja pieņemam, ka tāda diena noteikta 9. decembrī (vārda diena- Sarmītes), tad tas droši vien skartu jau pašu Sarmīti Ķikusti.
Un vēl var iztēloties, kā justos S.Ķikuste ja 9. decembrī tāds ierobežojums izrādītos kaut kādā valstī, uz kuru viņa devusies tūrisma braucienā, lai nosvinētu savu vārda dienu.
P.S.- ja S.Ķikustei kafija ir tikpat vienaldzīga kā man, tad šī dzēriena vietā var iztēloties jebko citu- kas viņai nav vienaldzīgs.

emsii teica...

..un,ja ar dienu ātrāk iegādātajiem nepietiks-atliek ``točkas``..

dzimmijs13 teica...

Jā, viens muļķis negribēdams sataisa vairāk sū... tas ir, mēslus kā desmit gudrie gribēdami!

 

free counter