pirmdiena, 2009. gada 12. oktobris

Šķēle 4?

Labdien, lasītāji!

Holivudā ir svēts princips -- ja filma aizgāja, jātaisa tā dēvētais sīkvels. Tā mēs nonākam pie tādiem "šedevriem," kā Zāģis 6, Transformatori 4, Rokijs 8, Murgs 13. ielā 10 u.tml. Latvijā patlaban šķiet, ka tiek gatavots sīkvels pagājušā gadsimta hitam "Andris Šķēle pie stūres."

Masu informācijas līdzekļos ziņots, ka "Tautas" partijas valde A. Šķēlem piedāvās atkal stāties pie partijas stūres un atgriezties aktīvajā politikā. Pats stāsta varonis par to nav teicis ne jā, ne nē, vismaz ne publiski. Portāls CitaDiena ziņo, ka paziņojums varētu nākt šovakar.

"Tautas" partijas valdi šajā gadījumā var saprast. Postšķēliskajā laikmetā tai ir gājis visnotaļ klupšus, krišus. "Stabilitātes garants" vēl vienu valdību varēja veidot tāpēc, ka gadi bija trekni un valdība bija gatava ignorēt visas ekonomiskās likumsakarības pēc kārtas, lai tik kamptu visu iespējamo. Taču drīz vien kļuva skaidrs, ka karalis ir kails ("stabilitātes garanta" gadījumā, diemžēl, tas ir diezgan atbaidošs attēls -- atvainojos), un partijas reitings nokrita tālu, tālu zem pieciem procentiem un kopš tā laika nav uzlabojies. Šķēles prezentēšana nācijas glābēja lomā varētu būt pēdējais salmiņš, pie kura ķerties, jo, piemēram, nākamgad visticamāk neizdosies sarīkot tik negodīgu reklāmas kampaņu, kā pagājušajā reizē.

Taču grūti iedomāties divas lietas. Pirmkārt, ka Šķēle prastu sabiedrībai iestāstīt, ka nu "Tautas" partija atkal labosies un būs pūkaina un mīļa, jo blakus viņam sarakstā taču visticamāk būs pilnīgi vieni un tie paši vēži. It kā deputāts Leiškalns ir paziņojis, ka viņa sarakstā vairs nebūs, bet Leiškalns nav bijis TP lielākā problēma. Un otrkārt, ka Šķēlem tas ir vajadzīgs. Privātpersonas statusā viņš ir varējis visus pasūtīt trīs mājas tālāk, kuriem interesē viņa dzīve uzņēmējdarbības pasaulē, piemēram, kad viņš Dienas reportierei uz jautājumu par to, vai viņu joprojām pārstāv konkrēts advokāts, atbildēja, ka tas esot "dzeltens" jautājums. Atjaunojot savu statusu politikā, Šķēlem būs atkal jāatklāj visas finanses. Protams, nesaku, ka tajās ir kaut kas netīrs -- to mēs neviens nevaram zināt. Bet, atceroties jezgu, kāda grozījās ap Šķēles slaveno vekseli, varam paredzēt, ka šāda saruna notiks atkal.

Kā esmu rakstījis citreiz, manuprāt, Šķēle bija ļoti labs premjerministrs. Viņš bija pareizais cilvēks pareizajā vietā tad, kad Latvijas iedzīvotājiem bija jāpasaka, ka laiks sakost iztīrītos zobus, uzvilkt gludinātās bikses un ķerties pie darba. Bet kāds viņš būtu politiķis tagad? Vai viņš ir gatavs atzīt, ka "Tautas" partija pēdējo pāris gadu laikā ir kļūdījusies atkal un atkal, un šo kļūdu pamatā bijis nekas cits, kā prātām neaptverama uzpūtība un pašslavināšana? Vai viņš ir gatavs atklātai sarunai par to, kā pirms četriem gadiem notika Jūrmalas mēra vēlēšanas, un kādu lomu viņš tajā spēlēja? Un, par visu vairāk, ja TP nākamgad oktobrī neiegūs pietiekami daudz balsu, lai veidotu valdību (un ar vai bez Šķēles, tas ir stipri ticams), vai viņš atkal noliks mandātu, jo pats sevi var saredzēt tikai vadošajā lomā? Reiz viņš tā jau ir darījis. Otrreiz -- tas jau būtu nesmuki.

Jauku visiem dienu!

6 komentāri:

Unknown teica...

tas sauksies "Esmu atgriezies, lai strādātu II"

Onjons teica...

Cietais rieksts IV :)

Anonīms teica...

..Jeb 90 gadu nabadziba 2?!

(kas principaa jau sen ir un lielaakos apmeros jau notiek - tikai bez nabadzibas, bagazaa nak jaunvards(jaunai Valstij tas ir jaunvards) - kreditsaistibas
Un atskiribaa no Valsts, kura ielien pensionaru kabataas, atlaiz tukstosiem cilveku -

Ja nespej pildit savas kreditsaistibas pret banku, ooo cik skaisti Zanders ir teicis - tad ir Kirdik! :)

Runajajot par Skeli...
OOO, kaa daudzi vinju slavee -
Lielisks Biznesmenis, Labs premjers ir bijis(savulaik), Briniskigs TEEVS savai mazajai nepaklausigajai partijai...

Bet vai tad nav taa kaa citi runaa un runaa (pasi partijas parstavji "100 pantaa") - ka Skelem ir liela ietekme partijaa un vai tad stabilitates garants - vien uz savu snukuru palavaas un paklaavaas?
Nedomaju viss!

Arii skele sauraa lokaa bidija visu un izbidija tik talu cik Mes esam - sudos liidz ausim, laimigi ka veel dzivi, varbut arii nee...jo daudziem nav pat ko est, un japarvar pazemojums - ejot pec bezmaksas zupas


Man besii (atvainojos) sie MELI - ka bija Treknie gadi, kapec tad daudzi nema kreditus sakot ar dzivokli, beidzot ar nezinu - gaazes pliiti - bija tacu "trekni lielas algas"...un kapec tajos laikos kaa tagad bija daudz bezpajumtnieku???un vecu cilveku, kas ubagoja???

Mani baida skeles atnaksana tajaa dombrovska kreslaa, jo vins daudz runaa par lata devalvaciju, ko tas nozime?

Tukstosiem gimenu ir krediti eiro, cik saprotu pie devalvacijas, vinji nebus uzvaretaji, un saubas arii, ka banka liks smaidit un priecaties tiem, kam ir krediti latos - jo bankas ir gudras, un visu paredz jau ligumos, vai arii var likt pa jaunam slegt ligumu,

Ne taa kaa Godmanis, kurs surojaas, ka ja butu Banku Likums par Bankas parnemsanu, viss butu Something special and GOOD! :)

Ludzu neatbildiet un ignorejiet Karli Kasparu! Kaa parasti!

Labs Andris Skele kaa premjerministrs nav un nebus!
Un Mums daudziem buus kirdik ja vins nak, repse - lineari visiem griez(nezeligi un mans vins sen vairs nepatik saa iemesla delj), bet skele pieliks punktu, ja pildis savu devalveto sapni, vai tiesam pirms velesanam vins domaa taa iekarot Latviesu sirsninas vai arii vinam ir vienalga un vins saprot ka reitings ~2% ietvaros nepalielinasies nekad?!

dzimmijs13 teica...

Bet par viņu - nevis tautas partiju kā tādu, bet tieši par konkrēto personu - cilvēki var arī nobalsot. Aiz vilšanās demokrātijā, aiz vēlēšanās pēc Ulmanim līdzīgās "stingrās rokas" (gan uzreiz jāatzīmē, ka abstrahējoties no diktatora darbības izvērtējuma, Kārlim nebija privātas intereses, nebija savas uzņēmējdarbības ar visām no tā izrietošajām sekām). Taču vēlētāji šādās niansēs parasti neiedziļinās un ekspremjers var tikt iebalsots kā "stingrais tēvs".

Anonīms teica...

jāpiekrīt šīvakara SkatsNoMalas paustajam - pirmkārt - kas tā par atgriešanos, ja te pat politikas gaiteņos Šķēle visus šos gadus ir sirojis...
otrkārt - ir labāk, kad Šķēle ir oficiālā amatā, nekā uz jautājumiem atbild kā privātpersona: "Man nevienam nav jāatskaitās"...
plus - vai tagad Tautas partijas visas oficiālās sviras neatrodas vienas kārtīgas latvju famīlijas rokās? :) ak jā - līdz pašu deklarētajai normālajai ģimenei gan vēl pārītis sīču jāuztaisa! :) nav gan vairs tie pabalsti...

Vilors teica...

Tautas partijas biedrs, Saeimas deputāts Krauklis teica: "Ja cilvēks nav gatavs strādāt ar Andri Šķēli, nevienu ar varu partijā netur,"
Manuprāt, tas nav pareizi teikts.
Jābūt pareizi sekojoši:
"Ja Andris Šķēle nav gatavs strādāt ar cilvēkiem, viņu ar varu partijā netur,"
Bet tā nebija pateikts, un nu skaidri redzams, ka TP ir A.Š. kabatas partija.

 

free counter