otrdiena, 2009. gada 27. oktobris

Par "meteorītu"

Labrīt, lasītāji!

Kārtējo reizi Latvijas vārds ir apšalcis visu pasauli, un kārtējo reizi tas ir noticis ne jau pašā pozitīvākajā kontekstā. Runa, protams, ir par "meteroītu," kurš it kā viņdien nokrita Mazsalacas apkaimē. Meteroītu nokrišana uz zemes ir pietiekami rets gadījums, lai tas piesaistītu interesi. 2002. gadā meteroīts sprāga virs mazapdzīvotas teritorijas Sibīrijā, tikai nākamajā gadā pētniekiem izdevās nokļūt līdz attiecīgajai vietai, un tur viņi atrada plaši izpostītu mežu un daudzus krītošo elementu radītus caurumus zemē. Vēl šā gada maijā zinātniekiem izdevās izsekot asteroīdam, kurš no kosmosa ienāca mūsu atmosfērā, sprāga un sadalījās, un mazus gabaliņus nometa Sudānā.

Šoreiz viss bija citādi. Portālā YouTube parādījās video, kurā redzama degoša bedre un dzirdams puisis un meitene, kuri apspriež redzēto, pilnā komplektā ar rupjībām angļu valodā. Abi stāsta varoņi spriež, ka kādam vajadzētu piezvanīt, bet sazini nu -- kam. Manuprāt, ja es ieraudzītu degošu bedri, visnotaļ automātiski es zvanītu uz 02. Piedevām, video klipā meitene ir arī dzirdama sakot frāzi "Vai tas ir tas meteroīts?" Vienu vārdu sakot, inscenējums.

Protams, pirmais informācijas vilnis bija par pašu "meteroītu," bet ātri vien sākās otrs, jau ņirdzīgāks. Portāls Wired.com raksta, ka tas esot bijis "ļoti kretinisks joks" (a very nerdy hoax). Astronoms Fils Pleits (Phil Plaitt) blogā atzīst lūk, ko: "Esmu saņēmis e-pastus no cilvēkiem, kuri stāsta par iespējamu meteroīta nokrišanu Latvijas ziemeļos. Jau biju sagatavojis bloga ierakstu, lai pateiktu, ka, manuprāt, visa situācija ir ārkārtīgi apšaubāma, bet pirms es paguvu to izvietot internetā, tika apstiprināts, ka stāsts nav patiess."

Tagad mēs zinām, ka "meteroīts" ir bijis telekompānijas Tele2 izplānots reklāmas triks, tā autors, iespējams, ir leģendām apvītais reklāmists Ēriks Stendzenieks, lai gan citi apgalvo, ka to esot izplānojusi reklāmas aģentūra Maskavā. Vienādi vai otrādi, varētu pasmaidīt un teikt "malacis" -- ja vien reklāmas autori nebūtu klusējuši, kamēr uz Mazsalacu steidzās bruņoto spēku, policijas un ugunsdrošības speciālisti. Nav nekādu šaubu par to, ka viņiem visiem noteikti bija labākas lietas darāmas. Vai pateicoties reklāmistiem, kādam nodega māja tāpēc, ka ugunsdzēsēji aplūkoja "meteroītu"? Tādu ziņu man nav, bet iespējams tas būtu bijis. Tāpēc pareizi, ka iekšlietu ministre Linda Mūrniece runā par kriminālprocesu. Te pilnīgi noteikti ir vajadzīga izmeklēšana, jo tāpat vien rotaļāties ar drošības dienestiem tomēr nav prāta darbs.

Jauku visiem dienu!

18 comments:

Andris teica...

Un lasot šo, man skaidrs, kādēļ Latvijai piestāv Krištopana apzīmējums par zemi, kurā prātā vāji ļautiņi dzīvo. Gudru cilvēku būtiska pazīme ir arī kaut niecīga humora izjūta.
Protams, žēl policistus, kuri skatījās uz bedri nevis dzenāja slimniekus vai pensionārus, žēl policistus. Un žēl arī ministri, kura šajā laikā partijas tradīcijās būtu varējusi kādu vēstniecības jumtu apsekot vai ar helikopteru palidināties. Žēl komentētājus, kuri to vien dara, kā melnos punktus uz baltā (???) Latvijas tēla meklē.
Malači tie bedres racēji, bez tādiem nebūtu Štromberga zelta un lidojošo latviešu olimpiādes atklāšanā! Vivat!

Reinis I. teica...

Pleita vārdu raksta ar vienu "T", "nerdy" nav tik negatīvs vārds kā "kretīnisks", un man ir stipras aizdomas, ka lielākoties cilvēkiem kremt, ka viņus aptina ap pirkstu, nevis dienestu nevajadzīga tramdīšana.

WhiteRabbit teica...

Par ne to labāko nozīmi gan es nepiekrītu - cik nācies lasīt ārzemju portālus (gan krieviski, gan angliski runājošajā sabiedrībā), gan reklāmisti, gan arī citu nozaru ļaudis par akciju ir stāvā sajūsmā. Tikai vietējie letiņi, kā parasti, nespēj izrādīt kaut niecīgāko pašironiju...
http://whiterabbit.lv/2009/10/26/tele2-un-meteorits/

Anonīms teica...

relax, take it easy! vai tiešām kāds no reklāmistiem vai tele2 speciāli dzina tos zemeņsargus un poličus bedri apsargāt? šaubos... dienesti paši pārspīlēti reaģēja, un visam kroni uzlika Mūrniece, n-to reizi parādot savu vērtību sistēmu - visu ko nesaprotam - aizliegt un iebāzt aiz restēm!
un Kārlim pārmest, ka nez kur māja nodegusi, jo pažarnieki brauca bedri dzēst... nu tikpat labi var mest pa žurnālistiem - tā vietā lai aprakstītu muļķības, vajag informēt tikai un vienīgi par viss-svarīgāko!!!

Unknown teica...

"Gudru cilvēku būtiska pazīme ir arī kaut niecīga humora izjūta.."

Andri, ja tu tur saskati kaut kādas smieklīga joka iezīmes, tad tava humora izjūta ir rudimentāra, atvaino. Protams, ir jau viena cilvēku daļa, kas par humora virsotnēm uzskata tortes iegāšanu ģīmī debilās amerikāņu komēdijās. Ja tava izpratne par humoru ir palikusi šai bērnudārza līmenī, tad, jā, piekrītu, man šādas humora izjūtas nav, jo es jau sen esmu citā attīstības pakāpē. Nepaliec arī tu uz vietas! :)

Stendzenieks kā parasti demagoģiski un ciniski nozīmējās ar savu "atklāto vēstuli". Fui, pē, pretīgi lasīt šo koalīcijas pakalpiņu.

Unknown teica...

Skepse, vispirms pabeidz sākumskolu (tad tu zināsi, kā pareizi raksta vārdu "vissvarīgākais")un tad nāc uz gudriem portāliem diskutēt. Nevis otrādi.

Inese Ejugbo teica...

Kārli, man šķiet, ka šis notikums skaidri parāda cik neīsta ir tā informācijas vide, kurā dzīvojam. Protams, protams, dzīvojam tak 21.gadu simtā, kad ziņas izplatās pa minūtēm, ne stundām, un pat ne dienām. Kad vēl mēs varam piedzīvot tik plašu notikumu amplitūdu - no satraucošām diktoru seju izteiksmēm, dramatiskiem zvaniem drošībniekiem, zinātnieku apgalvojumiem, ka tas ir 99% meteorīts, līdz pat smaidiem, ka tas noteikti ir kādu vietējo puiku joks, kas vēlāk izvēršās neviltotā sašutumā, ka tā ir reklāmas kampaņa?
Ja viss būtu kā 'senos laikos', kad jaunākās ziņas izlasām nākamā rītā avīzē, tad visa šī emociju gūzma būtu izpalikusi. Pirms raksts būtu publicāts, sen visi fakti būtu pārbaudīti un noskaidroti.
Mēs vienkārši dzīvojam tādā uzpūstā un diezgan neīstā informācijas vidē, pārtiekam no puspatiesībām un fikcijām.
Domāju, ka šis meteorīta stāsts ne ar ko daudz neatšķiras no hēlija balona lidojošā puikas stāsta vai RTL joka par Maikla Džeksona augšāmcelšanos.
Domāju, ka mums visiem ir jāgūst kāda mācība no šī notikuma un tas arī viss. :)

Anonīms teica...

mario, ko nu ar savu pārākās pakāpes humora izjūtu pagodini manu pirms-sākumskolas līmeņa komentāru šai 'gudrajā portālā'? gan jau Kārlis izcenzēs, ja viņa blogam mans koments šķitīs lieks, nesatraucies un neķer kreņķi par sīkumiem laikā, kad top nākamā gada liesais budžets un teātra direktoriem aizliedz tuvoties Dailei... :)

Unknown teica...

.... kā saka - ir jā un ir nē ; ja mēs dzīvotu valstī (pašlaik dzīvojam nezkāpārvaldītā teritorijā) ar vienkārši elementāri sakārtotiem dienestiem, tad ... ļoti iespējams kāds ļoti ātri atbilstoši saņemtu rēķinu par šādiem jociņiem; bet pašlaik pastāvošajā murgā ir kā ir .....

Unknown teica...

Sīkums, jā, bet mani kaitina tik stulbas pareizrakstības kļūdas.

Vēl jo vairāk, skepse, tāpēc, ka, spriežot pēc tekstiem, esi taču pietiekoši gudrs un inteliģents, lai prastu rakstīt pilnīgi pareizi. Nu nav latviešu valodas pareizrakstībā tik bezgalīgi daudz likumu, lai vienreiz mūžā nevarētu visus iemācīties un atcerēties. Un viena stulba kļūda var izbojāt visu citādi labo iespaidu.

Atvainojos, ka komentārs nav par tēmu.

Anonīms teica...

Jaa, man ir kauns par to ka daudzos pasaules medijos - Latvija atkal buus atpazistama - ne ar to labako, un protams tos f-kus - tie kas filmeja vareja paturet pie sevis, bet varbut taads bija scenarijs, bet vai tiesam katram otrajam vardam jabut - pi pi un to visiem pasaulee jaredz - Latviesu kulturas zemais limenis?

Tas ir viens, bet otrs, ee es tomer neatceros ka par Kargina un Krasoviska 350 vai cik tur tk menesi visas dzeltenas un nedzeltenaas preses slejas gan netaa gan uz papira veltitu vienlaicigi vairakus rakstus un negacijas..

Nu nav Tele2 ar izrakto bedri nodarijusi lielako launumu kaa dazs labs cits ar lielu lielu bedri valsts budzetaa, kas Mums visiem draudz ar 10 gadu stagnaciju(peec dazu USA ekonomistu viedoklja)

Neatbalstu Tele2 reklamu, bet neatbalstu tos lamatajus, kuri lamaa vairak Tele2 par tiem, kaa Juus sakat politikaniem, kas domaa par velesanam, nevis strategijaam ka izvest Valsti, un Pardot par visam reizem Parex banku

Unknown teica...

Cien.autor!

No jums gan cerēju sagaidīt vieglāku uztveri, jo neesat audzis šajā pelēko cietēju-vaimanātāju valstī. Kad atlaida policistus, ugunsdzēsējus, ārstus, kad slēdza slimnīcas, tad vajadzēja satraukties par sekām. Vai tiešām uz notikuma vietu, zinot, ka nav ne ugunsgrēka, ne potenciālas bīstamības bija jāsūta visi valsts ugunsdzēsēji? Un jādežūrē tur visu dienu? Vai arī mums ir tikai viena ekipāža (tāpat kā helikopteris)? Mūrnieces kundzes žultainā histērija izskaidrojama ar pašas nespēju atzīt savas kļūdas. Princips - ķeriet zagļus!

Unknown teica...

šis ir un paliek labs un kvalitatīvs joks, ko novērtē arī citur, turklāt Tele2 nekādus ugunsdzēsējus vai policistus nav saucis. bet vienalga - izrāda labo gribu un uzņemas segt šo iestāžu izdevumus. ministre Mūrniece varētu nomierināties, paskatīties uz šo projektu ar svaigu skatu un tad varbūt ieraudzīt arī pozitīvo tajā. bet, paga, nē, viņa laikam nevar. mums taču krīze un viss ir slikti. sliktais Tele2! nu, nu, nu! hehe

Kārlis Gedrovics teica...

Ja pavēro starptausiko mediju vidi, nospiedošais vairākums šo visu pietiekami veselīgi uztver. Kampaņa pat paspēta nodēvēt kā viena no jaudīgākajām kampaņām šogad pasaulē.
Ja nu ir kāda Latvijas diskreditēšanas tēla iespēja, tas tas ir pašu latviešu humora izjūtas trūkums un spēja tajā visā saskatīt kaut ko traģisku.

Par VUGD tomēr vēlos saprast vienu - kāpēc bija nepieciešamas mašīnas 9 stundas tur uz vietas? Ar vienu jau bija par daudz.
Toties VUGD ieradās ļoti ātri, par ko visu cieņu.

Kā idejas auklētāji un realizētāji (Inspired), droši varam teikt, ka esam visai lepni ar rezultātu.

Miks teica...

Bija tāda forša krievu filma par baronu Minhauzenu. Tur bija apmēram tādi vārdi: „Smaidiet, kungi, smaidiet. Nopietna sejas izteiksme vēl nav prāta pazīme. Visas muļķības uz zemes tiek taisītas tieši ar šo sejas izteiksmi”. Mēs pārāk maz smaidam, pārāk nopietni visu uztveram, pārāk daudz klaigājam pa pasauli par mūsu bēdām, traģēdijām. Nabaga Mūrniece! Izskatījās pēc daudz maz sakarīga cilvēka! Kas viņai traucēja ar apburošu smaidu piedraudēt akcijas rīkotājiem, ka būs mēsli? Iedarbotos daudz efektīvāk! Vistrakākais, manuprāt, ir kad cilvēks dzīvo ar misijas apziņu! Mēs visi esam mirstīgi, mūs visus gaida viens gals, un to ceļu līdz tam galam būtu forši iziet viegli un ar smaidu! Ko visiem arī novēlu - gan piekritējiem, gan oponentiem (pēdējiem – sevišķi).

Kārlis Streips teica...

Paldies visiem par komentāriem!

Armands teica...

Pilnīgi pievienojos visiem, kas šajā pārspīlētajā reakcijā saskatījuši latviešu humora trūkumu. Redziet - tikai pie latviešiem ir pierasts par visiem vulkānu izvirdumiem Kamčatkā vainot krievus, par tankkuģu avārijām Biskajas līcī vainot spāņus utt. Nekur un neviens par šo mazo atrakciju nevaino latviešus. Normāliem cilvēkiem joks paliek joks. Ja nu galu galā kāda māja kaimiņos būtu nodegusi, es noteikti vainotu tos cilvēkus, kas nespēj nomenedžēt glābēju izvietojumu rajonā. Nav nez cik brigādēm jāskrien skatīties desmitmetrīga bedre pļavā un jānosūta uz turieni pieci kaujas garnizoni un pēc tam jābrēc par milzīgiem izdevumiem.

Kārli - nerdy jau nu gan būtu jātulko kaut kur pa vidu starp sausu (pārnestā nozīmē) un zinātnisku, kretīnisks jau ir klīniskā diagnoze, kas, iespējams, daudziem šajā valstī tik tiešām nav laikus uzstādīta...

Vilors teica...

Jaunākā anekdote pēc "meteorīta" akcijas.

"Labdien, te zvana no TELE 2, vēlamies piedāvāt savus pakalpojumus!"

"Paldies, man jau ir dīķis."

 

free counter