otrdiena, 2008. gada 28. oktobris

Par savdabīgiem advokātiem, LTV finansēšanu un izvēdinātām galvām -- pārdomas otrdienā

Labrīt, lasītāji!

Cieņa pret Valsts prezidentu šodien ir par pāris pakāpieniem pieaugusi, viņš ne uz mirkli nav piekritis domai, ka noziedzniekus vajadzētu pasludināt par nevainīgiem jēriņiem tikai tāpēc, ka tuvojas valsts dzimšanas diena. Jāsaka, ka Puzes ķeizara Lemberga aizstāvjiem izdomas netrūkst. Ja nav iespējams gluži katru dienu kabatas avīzē Atkarīgā publicēt ķengājošus rakstus par Ģenerālprokuratūru vai pretīgi lišķīgas rozendreiblatiskas "intervijas" ar pašu stāsta varoni, tad ķeizara pakalpiņus Saeimā var sūtīt ar likumprojektiem par naudas atmazgāšanas legalizēšanu, bet vienu no viņa juristiem var sūtīt pie prezidenta ar domu, ka ķeizaru vajadzētu attaisnot jau iepriekš. Vēl tikai pietrūka doma, ka kādu patlaban ar valsts svētku un svināmajām dienām neaizņemtu kalendāra datumu varētu nosaukt par Lemberga dienu. Piemēram, 29. janvārī ir vārda diena visiem Aivariem. Tā būtu pat ļoti piemērota diena, jo iepriekšējais, 28. janvāris ir Draudzīgā aicinājuma diena. Tā nu 29. janvāris varētu būt Pusdraudzīgais aicinājums mīlēt Puzes ķeizaru tāpēc, ka Ventspilī ir smuki izbruģētas ielas, un kāpēc uztraukties par kaut kādu tur naudas atmazgāšanu, kukuļdošanu, necaurskatāmu ofšorķēžu veidošanu u.tml.?

Ļoti ceru, ka Zvērināto advokātu padomes Saulvedis Vārpiņš nerunāja tukšu, teikdams, ka padomei nāksies spriest par tās vadītāja Jāņa Grīnberga rīcību šajā lietā. Protams, jurists savu klientu (un jādomā, ka šajā gadījumā ir runa par labi maksājošu klientu) aizstāv, kā prasdams, taču šajā gadījumā Grīnbergs ir uzspļāvis milzīgi smirdīgu traipu uz visas profesijas mundiera. To vislabāk redzam apstāklī, ka ZAP tā arī nespēj pateikt, kas īsti piedalījās jaunā "likumprojekta" izstrādāšanā. "Iestaistīti esam vairāki," tā klārējusi Grīnberga vietniece Guna Kaminska. Nu, paldies par to pašu. Tik īsu brīdi pēc Tihonova epopejas, varētu padomāt, ka juristu organizācijas vadība par profesijas reputāciju padomātu mazliet nopietnāk, bet acīmredzot ne.

***

Un vēl. Kinorežisorei Lailai Pakalniņai šodien Dienā ir komentārs, kurā viņa ir satraukusies par Latvijas televīzijas ģenerāldirektora Edgaru Kotu un viņa pausto domu, ka arī filma "Betmens" ir kultūra. Autore ir nākusi ar šādu domu: "Ir faktiski neiespējami atbildēt uz jautājumu, kāpēc tagad, kad ir nostiprinājušās LNT un TV3, kad daudziem cilvēkiem ir pieejama kabeļtelevīzija un satelīttelevīzija, kad visu ko var skatīties gan tiešraidēs, gan ierakstos internetā utt., kāpēc vienu auditorijai iztopošu kanālu vajadzētu uzturēt par valsts naudu." Jo, tā L. Pakalniņa, "ja 1. kanāls pēc LTV vadības gribas tiks padarīts, kā sludināts, par kanālu, kas vērsts uz plašu auditorijas daļu (tātad ar saturu, kas orientēts pelnīt jeb par komerckanālu), būtu tikai loģiski, ka tiktu likvidēts tā sabiedriskais statuss un budžeta finansējums."

Diemžēl kolēģe nav aplūkojusi šīs medaļas otru pusi. Ja Latvijas televīzijas budžeta finansējums būtu pilnīgi adekvāts, lai nosegtu visu to, ko LTV dara (un jādomā taču, ka L. Pakalniņa būs pamanījusi, ka šajā sarakstā ir ne tikai betmeni, bet arī "Neprāta cena", "Likteņa līdumnieki", "Dzīvīte", "Kas notiek Latvijā?" u.tml.), tad viss būtu kārtībā. Tāpt jādomā, ka L. Pakalniņa kādreiz ir bijusi celtnē, kura atrodas Zaķu salā 3 un zina, kādi tur ir apstākļi. Mani nekad nebeidz pārsteigt kvalitāte, kādu LTV profesionālie ļaudis prot nodrošināt par spīti, nevis pateicoties finansēm. Pati LTV nopelna tikai apmēram 50 procentus savu ieņēmumu. Cita starpā tā katru gadu maksā miljoniem latu torņa uzturēšanai, nodokļos un (diemžēl jāsaka) pagalam nejēdzīgās celtnes uzturēšanai. Ja Latvijas politiskā un sabiedriskā vidē nav iespējama nopietna saruna par ilgtspējīgu sabiedriskās televīzijas finansēšanas modeli, tad finansējums LTV ir jāmeklē pašam, un tas tomēr nozīmē veidot raidījumus, kurus skatās "plaša auditorija." Ja kas, tad katra raidījuma veidotāji cer, ka tos skatīsies "plaša auditorija." Jo gadījumā, ja L. Pakalniņa vēlas televīzijas kanālu, kurā saturs NAV tendēts uz plašu auditoriju, tad viņai ir arī jāpasaka, kā par to samaksāt.

***

Un pēdīgi. Esmu vienkārši sajūsmā par to, ka Finanšu ministrs pēc divu nedēļu atvaļinājuma tieši tajā laikā, kad tiek apspriests 2009. gada valsts budžets, ir atgriezies Latvijā ar "izvēdinātu galvu." Nu gan mēs visi naktī varēsim gulēt mierīgi.

Jauku visiem dienu!

2 komentāri:

wanderer teica...

Paldies, Kārli, par noskaņojuma uzlabošanu. Pēdējā piezīme mani vienkārši iedzina histērijā, ilgi tā nebiju smējies :)

Miks teica...

Jēdziens ”plaša auditorija” man drusciņ atgādina ”vidējo temperatūru palātā”. Kam ir plašāka auditorija – Jaunajam vilnim vai Berlīnes filharmoniķiem? Privātajai Dzīvei vai Rīgas Laikam? Jaunalksnes ”atklāsmēm” vai Streipa pārdomām? Jārunā, visticamāk, par šīs auditorijas struktūru. Sabiedrība lumpenizējas, un šeit pie vainas nav ne Kots, ne Pakalniņa. Tas ir objektīvs process, un tālāk būs vēl trakāk.

 

free counter