ceturtdiena, 2011. gada 22. septembris

Skats no malas RIP (un prieks par AT)

Labdien vēlreiz, lasītāji.

Būsit varbūt dzirdējuši, ka pēc 16,5 gadiem Latvijas televīzijā raidījumā "Skats no malas" vairs nebūs. Iemesls: Pirmdien, runājot par "zaļo zemnieku" slimīgo atkarību no kriminālapsūdzēta mazpilsētas mēra -- atkarību, kura turklāt šogad nekādus labus rezultātus vēlēšanās nenesa -- izmantoju vārdu "mauka." Tā nu televīzija ir lēmusi, ko tur daudz iesākt? Taču pāris lietas man to tomēr ir sakāmas.

Pirmkārt, šovasar Valsts Valodas komisija, Latvijas Juristu biedrības taujāta, atzina, ka vārds "mauka" nav uzskatāms par rupjību vai vulgaritāti (http://www.delfi.lv/news/national/politics/valodnieki-bg-un-pa-neatzist-par-lamuvardiem-juristi-rosina-izmainas-likuma.d?id=38667269, ar jautru piebildi, ka Delfi ir bijuši ļoti "smalkjūtīgi" un vārdu paši nav lietojuši). Tas tā. Otrkārt, raidījumā "Skats no malas" gadu gaitā divas reizes ir atskanējis vārds "sūdīgi," kas tomēr ļoti noteikti ir rupjš vārds, ja rupjš vārds ir "mauka." Toreiz neatceros, ka LTV vadība būtu visu valsti cēlusi kājām gaisā. Treškārt, konteksts kādā es teicu to, ko teicu, tomēr bija tāds, ka, manuprāt, no "zaļajiem zemniekiem" šogad ievēlēti ir visnotaļ sakarīgi cilvēki, ja nemaldos, vārdā minēju Raimondu Vējoni, un tāpēc tagad viņi varētu padomāt par šīs slimīgās atkarības beigšanu. To uzskatīju tad un uzskatu joprojām, jo partija, kuras lielākie "sasniegumi" iepriekšējos Saeimas sasaukumos ir bijuši likumprojekts par naudas atmazgāšanas noteikumu mīkstināšanu (piedevām ar atpakaļejošu spēku un hmm, interesanti kuram gan konkrētam cilvēkam mūsu republikā tas būtu vajadzīgs?), balsojumi pret visiem tiesiskuma elementiem pēc kārtas, u.tml., tomēr var arī attīrīties, jo nekas taču nav vainas domai, ka kādam politikā būtu jāpārstāv zemnieku un zaļo intereses, lai gan nebūt ne vienā partijā.

Taču te ir arī ceturtā un piektā lieta. Cik man zināms, lielāko traci par šo lietu ir cēlis Radio un televīzijas padomes (nekad nevaru atcerēties, kā tā saucas "modernajā" variantā) šefs Kleckins. Viņam uz mani zobs ir bijis jau ļoti sen, un nu viņam ir izdevies no manis atbrīvoties. Apsveicu. Bet, ņemot vērā to, ka Kleckinu un visus pārējos padomes locekļus ieceļ Saeimā pārstāvētās politiskās partijas, nav tālu jāstiepjas līdz secinājumam, ka šodienas notikumi nav bijuši bez politiskas iejaukšanās Valsts televīzijas darbā. Kleckins par savu karjeru padomē ir atkarīgs no Saskaņas centra, par kuru arī ārpus vārda "mauka" lietošanas pirmdien nevienam nekas īpaši pozitīvs sakāms nebija. Būtu bijis cits sastāvs, tas, ļoti iespējams, būtu bijis citādi, bet pieļauju, ka arī SC ar Kleckina informatīvo atbalstu nav skumjš par to, ka padome ir iejaukusies LTV darbā un raidījuma vairs nebūs. Par to, ka tas ir atļauts, protams, ir jāatbild televīzijas šefam Kotam, bet tas, savukārt, noved pie piektās lietas. Proti -- pakāpeniski tuvojas tā diena, kad LTV 1. programmā vairs vispār nebūs raidījumu, kuri uz politiku raugās ar kritisku aci. Viens pēc otra no turienes ir aizgājuši vai ir padzīti profesionāli žurnālisti -- Arta Ģiga, Odita Krenberga, pēdējā laikā arī Jānis Domburs, Ilze Nagla, un nu jau arī es. Man personīgi televīzijas darbos ir vairāku gadu desmitu pieredze un, ja arī ļaudīm var patikt vai nepatikt tas, ko es tur daru, es tomēr esmu ar pietiekami lielu profesionālu pieredzi. Par to, kas Latvijas televīzijā notiek, kad ēterā tiek iemesti nepieredzējuši gurķi, skatītāji ir varējuši pārliecināties pietiekami bieži. Taču, ja pašreizējā LTV vadība vēlas izveidot kanālu, kurā galvenokārt ir lēti ārzemju seriāli, tad tā ir televīzijas un ne mana problēma. Mainīsies tur vadība, varbūt mainīsies attieksme arī pret "Skatu no malas." Dzīvosim, redzēsim.

Katrā ziņā Skats televīzijā ir bijis sešpadsmit ar pusi gadu, pirms tam raidījums zem cita nosaukuma bija arī RBS TV un NTV-5. Kopā vairāk nekā 20 gadu. Liels paldies visiem, kuri šajos gados to ir skatījušies, jo bez skatītājiem, protams, raidījums nebūtu iespējams, un aiziešanas brīdī joprojām varu būt lepns, ka reitings raidījumam turējies respektablā līmenī.

***

Bet blakus šīm skumjām arī viena prieka vēsts. Temīda beidzot ir nepārsūdzami pateikusi, ka "Tautas" partija 2006. gada priekšvēlēšanu laikā rupji krāpās un likusi tai maksāt sodu: LVL 1,03 milj. "Tautas" partijas dibinātājs Mākoņpapus acīmredzot šo apstākli paredzēja un pamanījās partiju likvidēt, bet likvidācijas process turpinās, un valstij vajag steigšus stāties kreditoru rindās, lai vismaz daļēji iegūtu naudu, kas tomēr apliecina, ka mūžīgi krāpties mūsu politikāņiem nav un vēlreiz nav atļauts.

Jauku visiem atlikušo dienu!

7 komentāri:

Andris teica...

Iekriti kā ... Iesalnieks ;) Dzīve jau neapstājas!

Aigars Mahinovs teica...

Kārli, vai nav laiks laist Skats no malas kā video podcast? Nesasniegs varbūt tik plašu auditoriju, bet toties sasniegs tos, kas patiešām ir ieinteresēti un arī būs lielāka brīvība. Nopelnīt gan ar viņiem ir grūti - jāpārdod pašam reklāmas. Es pieņemu, ka atradīsies pietiekoši daudz radošo cilvēku, lai palīdzētu atrisināt tehnosko raidījuma tapšanas un izplatīšanas daļu.

VējaSkrējējs teica...

Atceros, ka skolas gados man latviešu valodas skolotāja ir teikusi: "Mākslinieki un rakstnieki mēdz izmantot rupjus vārdus savus darbos, lai raksturotu cilvēkus, kas tos izmanto ikdienā un kas mēdz iederēties to definīcijā."

Atsauksme: Māra Zālīte http://www.youtube.com/watch?v=24PHQ3FPl8Y

EdmundsN teica...

LTV ir sabiedriskais TV un teorētiski tam jāstrādā iedzīvotāju interesēs. Šajā gadījumā LTV bija jānojauš (jā, pierādīt nevar, bet tiešām jānojauš!), ka vairums iedzīvotāju neatbalstīs šādu lēmumu "noņemt no trases" raidījumu un tā vadītāju. Tātad sanāk, ka LTV tomēr neievēro iedzīvotāju intereses, slēpjoties aiz formāla iemesla (kurš pie tam vēl ir apšaubāms).

Kārlis Streips teica...

Aigar, ļoti iespējams, bet tā nu ir lieta, par kuru es nezinu absolūti neko. Tiesa, raidījuma komandā ir arī Juris Kaža, kurš par tām zina visu ko pēc kārtas. Redzēsim. Un Edmund, te jau ir process. Atbrīvojās no De Facto, atbrīvojās no Dombura, atbrīvojās no Ģigas, Jaunalksnes, Krenbergas, Naglas. Tas jau ir visnotaļ sērijveidīgi, un Latvijas televīzijas skatītāji var gaidīt to dienu, kad tur būs tikai un vienīgi ārzemju seriāli ar ziņu iestarpinājumiem. Mana raidījuma vietā šopirmdien LTV rādīs izvilkumus no Olimpiskajām spēlēm ... 2002. gada Olimpiskajām spēlēm. Lūk, tas būs kaut kas jauns un skatītājiem interesants un vajadzīgs.

Anonīms teica...

VējaSkrējēj,
ņemsim kaut vai Jaroslava Hašeka "Krietnā kareivja Šveika dēkas pasaules karā" ;)
Par to nez kāpēc neviens nešūmējas, un šis darbs ierindots pasaules literatūras zelta fondā...

juris bogdanovs teica...

Viss notiek likumsakariigi, lai gan jaatziist, ka LTV tiehsaam likvidee visus sakariigos raidiijumus. Valsts jau ir nozagta, tagad arii meedijus nozags... Skats no malas bija labs raidiijums, un esoshaa epizode nemaz tik rupja neizskatiijaas. Tonis un nodoms reizeem pasaka vairaak nekaa pats vaards. Ja Streips bija jaatlaizh, tad par to, kaa vinjsh ir iztureejies pret vienkaarshajiem cilveekiem radio eeteraa, esot nespeejiigam pienjemt tos ar visaam vinju muljkjiibaam un vaajiibaam un aprobezhotiibaam. Bet par raidiijumu zheel. Izskataas, ka Kots ir ilgi gaidiijis sho izdeviibu, kuru Streips pats vinjam sagaadaaja... Tagad televiizijaa tikai leetos seriaalus varees skatiities.

 

free counter