otrdiena, 2011. gada 20. septembris

Par šo un to Latvijas politikā

Labdien, lasītāji!

Acīmredzot par gaidāmo valdības koalīciju vēl nekas konkrēti nav nolemts vai zināms, un to var saprast. Sabiedrībā tomēr ir viena visnotaļ liela daļa iedzīvotāju, kuri Saskaņas centru un tā ciešās attiecības ar Krievijas diktatora partiju koalīcijā nevēlas redzēt, un jādomā, ka Zatlera Reformu partijā ir tie, kuri par minēto domu ir nervozi, jo tā nu būtu pirmā reize, kad valdībā tiek ievests mūsu politiskās sistēmas kreisais spārns. Tiesa, SC ļaudis pēdējās dienās ir ļoti aktīvi atteikušies no ļoti daudz no tā, ko viņi solīja priekšvēlēšanu laikā, atzīstot, ka pensiju indeksācijas solīšana bija priekšlaicīga un gaidāmās budžeta konsolidācijas kontekstā nākamgad stipri mazticama, ka eiro tomēr ir nepieciešams u.tml. Pucējas jau dikti šie ļaudis, redzēsim, vai viņi kļūs pietiekami smuki, lai ZRP (un arī Vienotība) tos pieņemtu kā brūtgānus, bet vienādi vai otrādi, SC iekļaušana koalīcijā nozīmētu, ka Latvijas Republikas valdībā ir apvienība, kuras viens spārns nu nekādi nevēlas atzīt faktu, ka Latvija 50 gadu garumā bija okupēta, kā arī to, ka Latvijas Republikā ir tikai viena vienīga valsts valoda. Tiesa, no otras puses, SC atstāšana opozīcijā kopā ar "zaļajiem zemniekiem" nozīmētu ārkārtīgi populistisku opozīciju, kura justos pavisam brīva, lai valsts iedzīvotājiem solītu pilnīgi visu pēc kārtas un bez jebkādas domāšanas par valsts budžeta situāciju. Tas jau ļaudīm patīk. Rīgā pietiekami daudz ļaužu jūsmo par Nilu Ušakovu un to, ka viņš pensionāriem ļauj sabiedriskajā transportā braukt par velti, taču arī tur ir jautājums par attiecīgās sistēmas ilgtspēju, un kādreiz pienāks tas brīdis, kad kādam par to visu būs jāmaksā. Diez kas nav.

Ja par "zaļajiem zemniekiem" -- vakar "Skatā no malas" man par viņiem izspruka skarbāks vārds un, ja kāds par to jūtas ļoti apvainojies, tad atvainojos, lai gan esmu pārliecināts, ka laba daļa skatītāju tam piekrita pietiekami konkrēti. Taču tiem juristiem, kas tagad vēlas ap šo lietu snaikstīties, gribētu jau sākumā norādīt, ka komentējošajā žurnālistikā pārnestas nozīmes vārdu izmantošanu Latvijas (un ne tikai) tiesas atkārtoti ir apstiprinājušas, un neba jau arī šajā reizē attiecīgais vārds bija domāts burtiskā nozīmē. Piedevām par "zaļo zemnieku" slimīgo pieķeršanos savam elkam nav nekādu šaubu, un, kā teicu vakar, nu varētu būt tas brīdis, kad ZZS deputāti Saeimā varētu pārgriezt šo vadu, jo, ja nu reiz ar visu Puzes hercoga (un viņa fanu masu mediju pasaulē) atbalstu viņiem rezultāts bija pat ļoti slikts, tad varbūt ir skaidrs, ka vēlētājiem viņu "oligarhs" ir apnicis tikpat konkrēti, kā acīmredzot bija apnikuši abi pārējie.

Kas vēl? Šodien Latvijas Avīzē aptaujāti vairāki ļautiņi par 11. Saeimas vēlēšanu rezultātiem, un manu uzmanību piesaistīja lūk, kāds atzinums no kāda Ilmāra Tolstova: "Vēlēšanas parādīja tautas gribu, un rezultātus uztveru kā šīs tautas gribas izpausmi. Redzams, ka cilvēki kļūst arvien gudrāki un vairāk nobriedušu prātu lemj, par ko balsot." Tik tālu varu piekrist pilnībā, nudien tas tā bija. Taču I. Tolstovs ir Romas Katoļu baznīcas priesteris, un nebūt ne tikpat apsveicams ir tas, kas viņam ir sakāms tālāk: "Baznīca atbalstīs ierosinājumu par vēlēšanu sistēmas maiņu Latvijā, lai deputāti tiktu ievēlēti pēc mažoritārās vai daļēji mažoritārās sistēmas, kas nodrošinātu katra deputāta atbildību savu vēlētāju priekšā. Vajadzētu būt tā, ka var balotēties cilvēki ārpus partiju sarakstiem. Pie mums partijas tiek dibinātas kā firmas -- ja viena izgāžas, tad dibina nākamo."

Ak, tā gan! Par partiju līdzību ar firmām viendienītēm priesterim būtībā ir taisnība, bet kā saprast viņa teikto, ka "baznīca" atbalsta sistēmas maiņu? Pirmkārt, vai cilvēks ir aptaujājis visus amata brāļus, kā arī svēto tēvu Romā? Jo Romas Katoļu baznīca tomēr ir visnotaļ hierarhiska iestāde, un "baznīcas" vārdā tomēr mēdz runāt melnsvārcis Vatikānā un nevis Latvijā. Otrkārt, vai cilvēks kādreiz ir lasījis Satversmi, kurā melns uz balta ir rakstīts, ka valsts (un tātad arī tās politiskā sistēma) no baznīcas ir šķirta? Kaut kur varbūt vēl var saprast atsevišķu katoļu melnsvārču slimīgo interesi par viendzimuma seksu, jo baznīca, kura laika gaitā ir bijusi atbildīga par krusta kariem, indulģenču tirgošanu, nacistu atbalstīšanu un, jā, arī pedofiliju, pašapmāna ceļā sevi joprojām uzskata par dikti morālu esam. Taču vēlēšanu sistēma nav morāles jautājums, tas ir pietiekami konkrēts politisks spriedums, kura kontekstā priesterim derētu arī atcerēties Bībelē teikto par ķeizaru un Dievu un atšķirību starp tiem abiem.

Un, pēdīgi, par plusiņiem un svītrojumiem. Kārtējo reizi visnotaļ skaidri redzams ir tas, ka ļaudis Latvijā balso uz etnisku principu pamata. Nacionālistu Apvienība Rīgā ieguva četrus mandātus, uz plusiņu un mīnusu pamata mandātu ieguva saraksta pirmais numurs Einārs Cilinskis un otrs numurs Dzintars Rasnačs, taču persona, kura sarakstā bija trešajā vietā noslīdēja visu ceļu līdz 21. vietai. Kāpēc? Jo viņas vārds un uzvārds attiecīgi ir Ludmila un Sočņeva. Krieviete. Angļu valodas skolotāja un ļoti aktīva Latvijas patriote, bet tomēr krieviete. Un tāpēc aktīvi svītrota. Arī Saskaņas centra sarakstā "latviskie" uzvārdi (izņemot to "latvisko" uzvārdu, kurš attiecīgajiem vēlētājiem atgādina par kādreizējo Latvijas kompartijas bosu) slīdēja zemu, zemu. Šī ir lieta, par kuru vakar radio raidījumā runāju ar sociālpsihologu Ivaru Austeru un kolēģi Allu Petropavlovsku -- šī vēlme otrā cilvēkā vispirms saskatīt tautību, un tikai pēc tam domāt, vai cilvēks ir derīgs profesionālā nozīmē. Ludmila Sočņeva būtu lieliska deputāte tieši izglītības jomā, bet nē, "vislatviešu" vēlētājam viņa neder, jo uzvārds ir "nepareizs." Skumji.

Jauku visiem dienu!

8 komentāri:

Andris teica...

Par baznīctēvu ļoti satraucies? Kārli, kāpēc tu viņu neuztver kā ... mednieku kolektīva vadītāju? Lai man piedod mednieki, ne pret viņiem šis salīdzinājums. Lai gan baznīca ir atdalīta no valsts, tai kopumā un katram atsevišķi ir garantēta vārda brīvība.

Par "nepareizo" uzvārdu svītrošanu piekrītu - primitīvi un bēdīgi. Es iemetu tīru sarakstu :) Bet šo problēmu atrisinātu 50:50 vēlēšanu sistēma - izvēlies vienu uzvārdu un vienu sarakstu! Lai arī baznīctēvs, bet padomiņš taču normāls :)

Kristīne Garina teica...

Tas vārds, kas Kārlim vakar 'paspruka' LTV ēterā par ZZS runājot, jau sen ir vispārpieņemts šīs partijas apzīmējums lielajās tautas masās. Vismaz tajās, kur es apgrozos. Tas skanēja gana dabiski un saplūda ar kontekstu tik līgani, ka to varētu pat iekļaut partijas nosaukumā.

NBC_LV teica...

Es runāju ar Ludmilu S. vēlēšanu vakarā - inteliģenta, simpātiska sieviete, draudzīgi tika uzņemta uz kuģa 11.Novembra krastmalā, kur notika Nacionālās apvienības tusiņš. Diemžēl latviskajā sabiedrības daļā pārāk maz atpazīstama un kā kandidāte parādījās pārāk vēlu. Ja šobrīd neapvainosies un nepaies malā, bet aktīvi strādās ar publiku līdz nākamajām vēlēšanām (esmu gatavs viņu uzņemt savā Rīgas Centra grupā, pats arī esmu ilggadīgs pedagogs), tad nākamajās vēlēšanās (varbūt jau pašvaldību) rezultāti neizpaliks. Uzskatu, ka mazākumtautību cilvēkiem ir aktīvi jāiesaistās "normālu" Latvijas partiju darbā atkarībā no politiskās un ekonomiskās pārliecības (labējas, centriskas, kreisas), nevis jāveido pseido etniska "krievvalodīgo" partija (SC). Arī manā NA grupā ir dažādas izcelsmes un tautību cilvēki (tai skaitā Kaukāza mazo tautu pārstāvis K.Dž.) un viņi nav mazāki Latvijas patrioti kā pārējie! Uzskatu ka "robežškitrtne" nav etniskajā izcelsmē, bet gan domāšanā un uzskatos, attieksmē pret valsti un kultūru, kurā dzīvo. Izveidot lielu centralizētu "krievvalodīgo" partiju bija milzīga kļūda, atstājot SC opozīcijā, atbalsts tai mzinātos un tiktu dots signāls daudzajām mazākumtautībām stāties dažādās partijās, nevis vienā pseido etniskā, tādejādi pārcertot uzkurināto loku. Varbūt izklausās utopiski, bet neliekot SC un arī citām partijām mainīties, etniskā spriedze saglabāsies vēl paaudzēs un krīzes situācijās var izlauzties uz āru viskroplīgākajās formās. Saprotu, ka lielai daļai "krievvalodīgo" (man ļoti nepatīk šis nonivelējošais jēdziens, kurš daudzās mazākumtautības samet vienā maisā, tāpēc lieku pēdiņās) ir neuzticība pret "latviskajām" partijām, bet to var palīdzēt pārvarēt mazākumtautību inteliģences pārstāvji iesaistoties aktīvā politiskajā darbībā un dialogā, lai gaisinātu mītus un kliedētu no malas sponsorēto miglu.

WV teica...

Cilinskis, cik man zināms, arī nav latviskas cilmes uzvārds. Man personīgi tās krievu kundzītes raksti Dienā ne visai gāja pie sirds, varbūt citiem arī? To lamuvārdu, Kārli, pateicāt vietā. Naglai uz galvas.

Yalta1945 teica...

Ja Vienotība un ZRP pieļauj koalīciju gan ar Saskaņas centru, gan ar Nacionālo apvienību, bet kategoriski izslēdz ZZS, tad jau atlaistās 10. Saeimas “sliktie” pārstāvi ir bijuši tikai 8 deputāti no apvienības „Par Labu Latviju” un 22 deputāti no ZZS (13 no viņiem atkal ievēlēja) – kopā sanāk 30 “sliktie” deputāti. Vai 30 deputātiem 10. Saeimā piemita pārdabiska spēja paralizēt pārējo 70 parlamentāriešu darbību? Ja ne, kāpēc bija jāatlaiž parlaments? Ja Vienotība spēj sadarboties ar Saskaņas centru un veidot ar viņiem vairākuma valdību tagad, kāpēc viņi to nevarēja izdarīt pirms dažiem mēnešiem, kad šīm divām partijām bija 33+29=62(!) balsis?

Ivars Indāns teica...

Ja Alla Petropavlovska autoram ir eksperts, tad bēdīgi :( Tas rada aizdomas par pārējo faktu interpretāciju.
Allai Latvijas Radio bija interesants viedoklis pēcvēlēšanu rītā: jaunieši, Latvijas pilsoņi, atteicās runāt Latviski LTV intervijās. Un Alla nevis atvainojās Latvijas iedzīvotājiem, bet gan publiski apvainoja Latviešus, kuri "esot pret Krievu valodu".
IMHO vistiešākā nacionālā naida kurināšana.

Lai gan: jāuzklausa arī pretinieka viedoklis, varbūt Kārļa "ekspertu" izvēle nemaz nav tik slikta.

Vilnis teica...

Attiecībā uz I.Tolstova kritizēšanu piekrītu Andrim.izskatās pēc tukšas piesiešanās vārdiem.Vārds"baznīca"šajā gadījumā var tikt domāts šaurākā nozīmē kā Latvijas klerikāļi,kuriem tāpat kā citiem pilsoņiem ir balss tiesības.Sāk rasties iespaids,ka autoram pašam ir kādas psihoseksuālas bērnības traumas saistībā ar katoļiem,jo laiku pa laikam papagailiskām frāzēm tiek kaunināta Katoļu baznīca.Tādā prastā padomju vēstures grāmatu stilā(ir nācies no tādām mācīties:) Bet nu ļoti jācer,ka tā nav.
Attiecībā uz skarbākiem vārdiem TV ēterā.Nu ir tādi vārdi,kurus nesakām publiski, bet pa reizei lietojam savējo lokā.Bet nu kā kurš:) Ja tā ņem,vārds "mauka" ir normāls latviešu vārds, kas nozīmē apmeram to pašu,ko svešvārds"prostitūta".Nerakstīta tradīcija to piepulcinājusi nepieklājīgajiem vārdiem.Bet ne jau vārds ir nepieklājīgs,bet tikai tas,ko vārds apzīmē.Vārds"prostitūta" ēterā noteikti neizraisītu tādu šašutumu.Tas tāpat kā vārdi"gejs"un"pederasts"- nozīme viena bet skan pilnīgi atšķirīgi.Pēc loģikas pirmajam kā žargonismam vajadzētu būt lamuvārdam,bet daži nezkāpēc otru sengrieķu cilmes starptautisko apzīmējumu uztver saasināti:) Bet vārdu"mauka"jau pat nevar saukt par žargonismu.Svešvārdi vienmēr skan kaut kā smalkāk:)(kaut gan var jau teikt garāk,bet itkā smalkāk"pērkamas sievietes"kā to nesen darīja Kristovskis TV debatējot ar Jurkānu:) Mazliet tāda liekuļošana jau ar sanāk,jo kopš pastāv "brīvā,neatkarīgā"TV tādus brīnumus laiž,ka ausis vīst,kā saka krievi,bet neviens par to publiski it nemaz nesatraucas.LTV,kā valsts kanāls šai ziņā laikam gan grēko mazāk par citiem. Konkrētajā gadījumā tomēr jautājums paliek par žurnālista profesionālo ētiku, personīgo inteliģenci un mēra sajūtu...

de profundis teica...

"Kaut kur varbūt vēl var saprast atsevišķu katoļu melnsvārču slimīgo interesi par viendzimuma seksu, jo baznīca, kura laika gaitā ir bijusi atbildīga par krusta kariem, indulģenču tirgošanu, nacistu atbalstīšanu un, jā, arī pedofiliju, pašapmāna ceļā sevi joprojām uzskata par dikti morālu esam." -
šis gan bija bezgaumīgi.
Par ZZS aktuālo momentu raidījumā - piekrītu es un daudzi citi. Žēl par Kota lēmumu, bija tiešām labs raidījums.

 

free counter