trešdiena, 2011. gada 8. jūnijs

Kas vēl nebūs???!

Labdien, lasītāji!

Saeimas "gudro galvu" bezkaunībai absolūti nav ne gala, ne malas. Ziņots, ka "zaļo zemnieku" pārstāvis Jānis Klaužs ir ierosinājis domu, ka žurnālistus vajag izraidīt no Saeimas sēžu zāles, jo viņi "apgrūtinot" deputātu darbu. Konkrēti: "Viņi vienkārši ir jāmet ārā no turienes. Viņi kāpj uz galvas un pārsniedz elementāras pieklājības robežas." Un vēl: "Nekur nav tā, ka parlamentā aiz muguras stāv bars ar kamerām."

Muļķības. Pirmkārt, parlamenta sēdes televīzijā raida i Amerikā i Lielbritānijā, Londonā tas sākās jau pirms 20 gadiem. Tiesa, tās nav žurnālistu kameras, tā ir video sistēma, kuru ieviesis pats parlaments, bet tas lietas būtību nemaina. Piedevām, žurnālistiem abās valstīs ir visas tiesības atrasties sēžu zālē -- Amerikā tas ir balkonā, un žurnālistiem ar kongresa deputātiem un senatoriem ir jākontaktējas citur, nevis pašā zālē, bet tur viņi ir. Klaužs ir sašutis, ka kameras ir uzfilmējušas deputātu darba laikā sūtām īsziņu. Acīmredzot viņš nezina, piemēram, ka kameras Lielbritānijā reiz uztvēra bijušo premjerministru Gordonu Braunu urbinām degunu.

Ja Jānis Klaužs un viņa atbalstītāji vēlas parunāt par video kameru izslēgšanu no plenārsēžu zāles, par to var runāt, bet tikai tādā gadījumā, ja Saeima ievieš pati savu video sistēmu, no kuras televīzijas var ņemt attēlus. Deputātiem pašiem ir jārūpējas par to, ka sēdes laikā viņi neknosās, neguļ, neurbina degunu, nekasa pēcpusi, u.tml. Ja nebūs kameru, varam ticēt, ka to vienalga aprakstīs rakstošie žurnālisti. Jo viņus izslēgt no Saeimas zāles būtu absolūti kliedzošs tiesību pārkāpums, tajā skaitā preses brīvība netieši ir atrunāta Satversmes 100. un 101. pantā. Protams, deputātiem būtu daudz ērtāk, ja viņi varētu darboties pavisam slepeni, bet tas nav demokrātiskas republikas princips, un tas, ka šodien Saeimas Mandātu komisijā vairākums balsoja par to, ka žurnālisti no Saeimas zāles būtu izraidāmi, rāda cik ļoti daudz kretīnu tur darbojas. Vienkārši nožēlojami un, ja deputāti šajā jautājumā gūs virsroku, tad Satversmes tiesa var ļoti drīz gaidīt sūdzību, kuru tā pilnīgi noteikti apstiprinās. Labāk deputātiem būtu no šīs idiotiskās domas atteikties jau pašā iedīglī.

***

Un vēl. Šajās dienās Valsts prezidents Valdis Zatlers ir Vīnē, kur viņš piedalās Pasaules ekonomiskā foruma pasākumos. Cita starpā viņš citiem valsts vadītājiem ir teicis, ka Latvija rādot piemēru par to, kā cīnīties pret korupciju un oligarhu ietekmi. Jādomā, ka prezidentam padomā bija tas, ka Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs pagājušajā mēnesī veica ievērojamu kratīšanu un izmeklēšanu, bet teikt, ka Latvija šajā ziņā ir priekšzīmīga? Nu, nē. Jo tādā gadījumā valsts reitings, piemēram, starptautiskās pretkorupcijas organizācijas Transparency International pētījumos būtu daudz, daudz augstāks, un kamēr Saeimā vairākums "gudro galvu" tieši turpina cīnīties pret pretkorupcijas centieniem (piemēram, stiepjot gumiju jautājumā par kriminālatbildības noteikšanu partiju un kampaņu finansēšanas pārkāpumiem, kā arī par to, ka sabiedrībai tomēr ir tiesības zināt, kas ir ofšora kompāniju patiesie labuma guvēji), runāt par to, ka šajā ziņā Latvija kaut kā rāda piemēru? Absurdi!

Jauku visiem dienu!

4 komentāri:

Vilors teica...

Pēdējās dienās no Aivara Lemberga un viņa līdzgaitnieku puses ne tādas vien pērles nāk ārā. Latvijas presē pēdējās dienās Ventspils pilsētas domes priekšsēdētājs Aivars Lembergs ir izteicis aizdomas par Valsts prezidenta Valda Zatlera 2009. g. 25. septembra tikšanos ar Džordžu Sorosu brokastu sanāksmē viņa Ņujorkas dzīvoklī.
Lemberga kungs presē izteicies, ka LR VP Valdis Zatlers būtu šajā tikšanās reizē saņēmis "...instrukcijas un veltes..." (http://www.delfi.lv/news/comment/comment/aivars-lembergs-jus-nevarat-mani-salauzt-zatlera-kungs.d?id=38783731) no Sorosa kunga vai pat "saņēma ļoti lielu naudas summu, ar ko apsolīja darīt visu, kas nepieciešams Džordžam Sorosam un viņa interesēm Latvijā un pasaulē" (http://www.apollo.lv/portal/news/articles/240074)
Būtu naivi domāt, ka pats A.Lembergs savus murgus par Sorosu uztver nopietni.
Nevajag aizmirst, ka līdz kaulam viņš ir komunists. Tā ir viņa laime un nelaime; demagogija. Sev par nelaimi - citu neko viņš nemāk un neko citu nav mācījies nekad - kā tikai Komunistiskās partijas skolās.
Galvenais - viņaprāt; atrast ienaidnieku un jo iespaidīgāks viņš ir - jo labāk. Ja tāda nav - jāizdomā.
Īsta komunista domāšana. Arī attiecībā pret žurnālistiem nāk ārā tas pats, kas bija Padomju Savienības laikos. Tāpēc ir ļoti svarīgi, lai cilvēki pateiktu, ka vārda brīvība, caurspīdīgums nepieder mafijai, kas sabīdījuši savus cilvēkus Saeimā.

Līva Jonikāne teica...

hmm, vai tad viņiem pašiem Saeimā jau nav tā autonomā filmēšana? Vismaz, kad internetā var skatīties Saeimas ceturtdienas sēdes, tad izskatās, ka tas tiek filmēts ar sienās piestiprinātām kamerām ;)

Anonīms teica...

Kaunu ar biezputru apēduši!
Kāds komentētājs teica, vajagot webkameru :)

Ivars Indāns teica...
Šo komentāru ir noņēmis autors.
 

free counter