svētdiena, 2010. gada 19. decembris

Labs gājiens ASV Kongresā

Labdien, lasītāji.

Vakar manas dzimtenes ASV Senāts izdarīja kaut ko ļoti labu -- ar ievērojamu balsu vairākumu senatori apstiprināja likumu, ar kuru tiks atcelts "nejautā, nestāsti" (Don't Ask, Don't Tell) princips valsts bruņotajos spēkos. Runa ir par principu, kurš homoseksuāliem cilvēkiem, kuri dienē bruņotajos spēkos, lika slēpt savu identitāti. Teorētiski tas arī paredzēja, ka neviens šādam cilvēkam par to nedrīkst jautāt, bet tas neliedza bruņotajiem spēkiem arī DADT pastāvēšanas laikā izraidīt ievērojamu skaitu personu. Minēto likumu jau pirms tam apstiprināja Tautas vietnieku palāta, ASV prezidents Baraks Obama ir solījis to apstiprināt, un tas stāsies spēkā pēc tam, kad bruņotie spēki rūpīgi izpētīs to, kā tam jānotiek. Cita starpā, DADT atcelšanu konkrēti atbalstīja arī lielais vairums ASV bruņoto spēku visaugstākā līmeņa komandieru un pavēlnieku.

Šajā nozīmē ASV ir spērusi vēl vienu soli civilizācijas virzienā. Par sevi atklāti LGBT cilvēki jau labu laiciņu dienē tādu valstu bruņotajos spēkos, kā Lielbritānija, Nīderlande, Kanāda, Norvēģija, Zviedrija, Izraēla u.c. Nekas traģisks minētajās valstīs nav noticis. Likuma oponenti cita starpā apgalvoja, ka geja klātbūtne kaujas situācijā varētu radīt apstākļus, kuros zaldāts vairāk domā par geju sev blakus nekā par cīņu kā tādu. Pagalam muļķīgs arguments. Kaujas apstākļos visi zaldāti domā par kauju un tās sekām. Tādi paši "argumenti" Amerikā tika lietoti tad, kad jautājums bija par tumšādainu cilvēku un sieviešu iekļaušanu bruņotajos spēkos. Taču vēl vairāk lēmums apliecina, ka arī LGBT cilvēki vēlas kalpot savai valstij. Geji un lezbietes Amerikas (un visu pārējo pasaules valstu) bruņotajos spēkos ir dienējuši vienmēr. Senajā Grieķija homoseksuālisms tika uzskatīts par kaut ko pagalam normālu un nebūt ne apkarojamu. Tas ir bijis baznīcas ietekmē, ka tas ir sludināts par kaut ko briesmīgu, savukārt mūsdienās arvien biežāk vismaz Rietumu pasaules valstis atzīst, ka tās ir muļķības. Nezinu, vai Latvijai šajā ziņā ir oficiāla politika, bet pazīstu gejus, kuri Latvijas bruņotajos spēkos ir kalpojuši pagātnē un arī tādus, kas to dara patlaban. Nav dzirdēts, ka tāpēc bruņotie spēki būtu piedzīvojuši kādas specifiskas problēmas.

Senātā par likumprojektu balsoja visi Demokrātu partiju, kā arī astoņi Republikāņu partiju pārstāvošie senatori. It īpaši republikāņu gadījumā tas ir apsveicami. Laikā kopš amatā stājās B. Obama, republikāņi lielākoties bijuši pazīstami ar to, ka viņi saka "nē" visam pēc kārtas, ja to iesaka prezidents. Tas sevišķi bijis tā kopš novembra vēlēšanām, kurās Republikāņu partija guva zināmus panākumus Senātā un ievērojamus panākumus Tautas vietnieku palātā. Republikāņi Senātā paziņoja, ka viņi neatbalstīs absolūti neko iekams nebūs apstiprināts nodokļu atlaižu pagarinājums valsts visbagātākajiem cilvēkiem, tātad -- tiem, kuriem tas vismazāk ir vajadzīgs. Cita starpā tas ir nozīmējis gumijas stiepšanu jautājumā par ārstniecības finansēšanu tiem ļoti daudzajiem cilvēkiem, kuri laikā pēc 11. septembra notikumiem dienām, nedēļām un mēnešiem ilgi darbojās ārkārtīgi toksiskā vidē, vispirms, lai meklētu notikuma upurus, un pēc tam, lai satīrītu vidi. Viņdien ASV raidījumā "The Daily Report" uzstājās četri šādi cilvēki. Visi cieš no vēža, viņiem ir arī citas veselības problēmas, bet naudas nav, lai ārstētos. Šī neapdomība no republikāņu puses nav citādi nosaucama, kā par grēku, par briesmīgu grēku. Nodokļu atlaižu pagarinājums tika apstiprināts. Nu ir apstiprināta arī DADT atcelšana. Labi, ka tā.

Jauku visiem atlikušo dienu!

12 comments:

Valdis teica...

Laikam jau ASV tas ir diezgan plaši apspriests temats jo, starp citu, atsauce uz "Don't Ask, Don't Tell" ir arī filmā Expendables.

Māris Sants teica...

Paldies par rakstu. Kaa vienmeer ar lielu interesi sekoju katram Tavam rakstam, Kaarli.
Maza pebilde: vaards homoseksuaalisms, kuru Tu lieto runaajot par Griekjiju, ir padomju laika krievu termins, kas ir, diemzjeel, ieviesies latvieshu valodaa. Ar izskanju -isms parasi apziimee citas lietas, kas buutu liekamas citaas kastiitees, piemeeram, uzskatu sisteemu - kopmunisms, eksistenciaalisms, utt., slimiibu- daltonisms, albiinisms, avai ko citu - mazohisms, pesimisms, anahronisms. Arii krievu valodaa 'gomoseksualizm' ir slikts stils, cileeka identitaati cienoshie autori (Kons uc. ) lieto 'gomoseksualjnostj'. Angliski Tu par mani daudz labaak zini, bet shkjiet, ka taads vaards 'homosexualism' neeksistee. Latviski taatad lietojams vaards buutu homoseksualitaate.

Piedod, bet man shie siikumi shkjiet svariigi.

Vienalga, man ljoti patiik viss, ko Tu raksti. Protams, tas nenoziimee, ka visam es piekriitu. Bet Tu domaa, un tas ir retums.

Kārlis Streips teica...

Droši vien, ka tā, Māri. Reizēm gadās gramatiski kļūdīties. Paldies par norādi.

Anonīms teica...

Un kas gan ASV senāta paveiktajā tik labs? Vai valdības pieņemts populistisks lēmums mazina sabiedrības liekulīgumu? Militāristu profesija tomēr atšķiras no vairuma civilo profesiju.Kaujas laukā kareivju seksuālajām īpatnībām laikam jau nav nozīmes.Tas tik tā anekdotē- izlūks: komandier, ienaidnieka kājnieki uzbrūk! Komandieris: vai smukulīši ir? Izlūks: nē,nemana. Komandieris: tad šaujam nost riebīgos! Cita lieta- ikdiena kazarmās. Kaut vai dušās – heteroseksuālam zaldātiņam lieks stress,jāuzmanās, ka ziepju gabals nenokrīt „zila”cīņu biedra klātbūtnē. Citās situācijās ar paveras jiespējas ārpusreglamenta attiecībām... Kas attiecas uz senajiem grieķiem- ka viņi uztvēra homoseksualitāti kā normālu, tā protams dažiem labpatīk domāt. Ir zināms, ka šis liberālisms Grieķijā, senajā Romā un citur bij vērojams šo kultūru norieta un izviršanas posmā.

Anonīms teica...
Šo komentāru ir noņēmis autors.
Kārlis Streips teica...

Vilni, Jūsu rakstītais ir pamatots pagalam muļķīgajā apgalvojumā, ka ikkatrs vīrietis gejs to vien gaida, kā ieraudzīt ikkatru citu vīrieti kazarmā, dušās vai citur. Ja no tā izriet, ka Jūs, kas laikam sevi uzskatāt par heteroseksuālu cilvēku, nekad nevarat sevi kontrolēt sievietes klātbūtnē. Ja ne, tad nepiedēvējiet šādu jēdzienu gejiem, jo tā tas vienkārši nav. Kā rakstīju pašā blogā, geji jau izsenis bez problēmām dienē daudzu pasaules valstu bruņotajos spēkos, un nav dzirdēts, ka tas būtu radījis nepārvaramas problēmas. Un, kas attiecas uz grieķiem, māksla, kurā ir attēlotas attiecības starp vīriešiem, tika radīta visas impērijas laikā, un arī doma, ka geji ir bijuši vainīgi pie impērijas iziršanas, ir infantila un muļķīga, jo tās pamatā ir doma, ka kur vien atrodas geji, tur viss jūk un brūk. Nu nav tas tā. Jauku Jums dienu.

Roberts teica...

Protams to pasu nevar teikt par kristigo baznicu. Diskutejami tachu tomer ir diezgan liels baznicas pirksts pielikts gan pie imperijas izjuskahanas, gan pie tumshajiem viduslaikiem.

Anonīms teica...
Šo komentāru ir noņēmis autors.
Vilnis teica...
Šo komentāru ir noņēmis autors.
Vilnis teica...

Vispārinat izteikto domu Jūs pats, Streipa kungs. Doma vairāk bij par psiholoģiska rakstura konfliktiem.Vīrieši un sievietes formālā vidē parasti mazgājas atsevišķi.Vai ASV armijā ieviesīs atsevišķas dušas gejiem? Neesmu informēts,varbūt ASV armijā sievietes mazgājas un guļ vienā telpā ar vīriešiem? Manuprāt,sievietes armijā ir aplamība, bet manis pēc, lai jau dien līdz ar gejiem uz veselību:) Par to antīko kultūru var diezgan plaši polemizēt un arī spekulēt izmantojot atsevišķus faktus ārpus konteksta. Bez tam, kurš ir teicis, ka senie grieķi jāņem kā nemaldīgs paraugs visās jomās?Homoseksuālisms bija par iemeslu impēriju norietam? Droši, ka nē.Muļķīgi būtu tā vienkāršot.Tā ir kompleksa tēma.Garīgā deģenerācija iet rokrokā ar fizisko veidojot atgriezenisko saiti.Par destruktīvu vadoņa kompleksu, kas izriet no latentās homoseksualitātes,starp citu,ir sarakstīti nopietni zinātniskie pētījumi.Vēsturē diemžēl ir ne mazums šādu piemēru, kad viena destruktīva persona ietekmē tautu likteņus.

Anonīms teica...

Neliela piebilde iepriekšrakstītajam - senajiem grieķiem nebij impērijas.Bija atsevišķas pilsētvalstis.Jūs,Streipa kungs acīmredzot jaucat ar Romas impēriju. Tādēļ ir iemesls apšaubīt Jūsu zināšanas un spriedumus vēstures kontekstā.(vismaz attiecībā uz minēto tēmu.)
Jauku dienu!

Anonīms teica...
Šo komentāru ir noņēmis autors.
 

free counter