ceturtdiena, 2010. gada 2. septembris

Bērnudārzs, ne priekšvēlēšanu kampaņa (un par tukliem ogļračiem)

Labrīt, lasītāji!

Vienotība sev noīrēja biroju. Kustība "Par labu Latviju mums un mūsu sponsoriem" nolēma tam priekšā nolikt mikroautobusu, uz kura rēgojas Latvijas galvenais buldozers ar pat ļoti izteiksmīgo lozungu "CIETI!" Vienotības jaunieši uz to reaģēja, mikroautobusu apkarinot ar Vienotības baloniem. Kustība "Par labu Latviju mums un mūsu sponsoriem" uz to reaģēja, izsūtot preses relīzi, lai paustu prieku par to, ka Vienotība atbalsta kustību "Par labu Latviju mums un mūsu sponsoriem."

Smilšu kaste mīļie, kur spainīti un lāpstiņu nevar pārdalīt. "Diskusija," kuras pamatā ir jēdziens "ja tu man šitā, tad es tev tā." Vispār šogad priekšvēlēšanu kampaņā tas ir vadmotīvs. Politiķi un politikāņi visnotaļ paniski neko nevēlas teikt par valstij un sabiedrībai šogad vissvarīgāko jautājumu, proti -- par valsts budžetu un tā "optimizāciju," un tāpēc nopietnas diskusijas vietā mēs redzam šo bērnudārzu. Vienotība baida ar bubuli, kas saucas Urbanovičs. Saskaņas centrs baida ar bubuli, kas saucas "Biškeka." Kustība "Par labu Latviju mums un mūsu sponsoriem" baida ar bubuli, kas saucas geji. Tēvzemieši, kas tagad ir apvienojušies ar lāpu gājienu organizēšanas speciālistiem, kārtējo reizi baida ar bubuli, kas saucas Krievija. Re, re, satiksmes ministrs demonstratīvi ir pametis televīzijas raidījumu kanālā TV5, kur viņš aicināts uz jautājumiem atbildēt krievu valodā. Vai satiksmes ministrs nekad, nekad, nekad, nekad, nekad Latvijā nav ar žurnālistiem runājis krievu valodā? Diez vai. Taču tāda mums šoruden ir mode. Pat Ušakovs preses konferencē ar Maskavas fīreru uz krievu valodā uzdotu jautājumu atbildēja valsts valodā.

Tik, cik kāds ir runājis par valsts tautsaimniecību nākamajā gadā, tas lielākoties ir bijis deklaratīvu frāžu ("Valsts bez parādiem, atbrīvojoties no faktiskās fiskālās okupācijas") un tukšu solījumu cerībā, ka vēlētājs būs liels muļķis un uzķersies, līmenī ("Darbs katram," "Bezmaksas veselības aprūpe bērniem un pensionāriem"). Nezinu, kam ir jānotiek, lai atlikušajā mēnesī pirms vēlēšanām notiktu nudien nopietna saruna par to, kas valsti gaida 3. oktobrī un pēc tam. Politikāņi jau mums lielākoties ir glancēti, žurnālists var uzdot vienalga kuru jautājumu un politikānis mals savu maļamo. Atsevišķi eksemplāri uz to ir ļoti trenēti, jo negribētos jau pēc 10 gadiem un vairāk joprojām atkārtot tīņa līmeņa pārdomas par iekšām un visu pārējo. Protams, vienā ziņā politikāņus var saprast, jo patlaban varbūt pāris lietas ir konkrēti skaidras, bet vietu sadalījums 10. Saeimā ir pat ļoti miglā tīts. Un tāpēc drošāk ir neteikt neko. Vien vēlētājiem derētu atcerēties vēl vienu lietu, kas ir konkrēti skaidra: Viss, ko politikāņi pauž un sola patlaban, ir ar lietošanas termiņu līdz 2010. gada 2. oktobrim, plkst. 20.00, kad beigsies balsošana. Pēc tam, varat zināt ļoti droši, absolūti nekas no solītā vairs netiks ņemts vērā. Un dzīvosim tālāk nākamos četrus gadus vai vismaz līdz brīdim, kad pašreizējam vai kādam citam Valsts prezidentam šis cirks apniks. Banānu republikas cienīgs process.

***

Un vēl. Padomā tu, cilvēks. Tu esi ogļracis Čīlē. Notikusi avārija, tu kopā ar vēl 32 ogļračiem esi iesprostots mazā telpā (50 kvadrātmetri) tālu zem zemes. Tev tiek piegādāts ūdens un ēdiens, tu vari sazināties ar mīļotajām personām ar interneta video starpniecību, bet vispār tev ir pateikts, ka pakaļ tev kāds atnāks tikai tā ap Ziemassvētkiem, jo ātrāk to nav iespējams izdarīt. Tev top paskaidrots, ka tiek būvēts īpašs lifts un rakta šahta, un ar šo liftu tu un visi tavi likteņa biedri tiksit izcelti saulīte. Bet viens gan. Ja tu esi tāds raženāks augumā padevies, tad derētu notievēt, jo lifts īpaši liels nebūs. Pavingro. Nudien liktenis ir skarbs. Ne vien esi mēnešiem ilgi iesprostots pazemē pie temperatūras +33 grādu, bet nu tev likts vingrot! Bļāviens!

Jauku visiem dienu.

3 komentāri:

Anonīms teica...

Vienkārši oftopiks.
Cik esmu redzējusi šo "solījumu" CIETI! uz buldozera plakātiem, tik es to vienmēr redzu kā CIET!!

Grinč teica...

Šis bērnudārzs apliecina vēlreiz - vēlēšanas situācijas labošanā vairs nepalīdz un līdz ar to piedalīšanās šajā pasākumā ir bezjēdzīga.

Inese Ejugbo teica...

Protams, ka bērnudārzs! Jau iepriekš pirmsvēlēšanu laiks bijis visādām dīvainībām pildīts, bet nu šī gada farss ir pieņēmis tādus apjomus, ka vai traks var palikt. :)
Lai gan daudzos jautājumos esmu Tev piekritusi, šoreiz gan gribētu iebilst jautājumā par Gerhardu. Vakar manas domas par šo jautājumu garāk izteicu savā blogā, bet nu - īsumā - nedomāju, ka kas tāds vispār jebkur citur būtu iespējams, kā vienīgi bijušās PSRS teritorijā. Lai vai cik labi Gerhards zinātu vai nezinātu krievu valodu, tomēr - Latvijā valsts valoda ir latviešu valoda. Un beigu galā - ja Gerhards jau iepriekš ir informējis TV5, ka runās latviski, tad TV5 bija vai nu jānodrošina tulkojums, vai arī jāatsaka intervija. TV5 pēcākie paziņojumi, ka nezināja, ka Gerhards runās latviski ir blefs! Noskatījos to raidījumu online - tur tak skaidri redzams, ka TV5 bija apzināti gatavojušies provokācijai un konfrontācijai - speciāli meklējuši un montējuši iepriekšējās intervijas, kur viņš ir runājis krieviski.
Atvaino, Kārli, bet patiesi - es nekur citur pasaulē nespēju iedomāties, ka kāda TV izraidītu ministru no tiešā ētera par atteikšanos runāt kādā no mazākumtautību valodām un runāšanu valsts valodā.
Šajā gadījumā domāju, ka TV5 žurnālistu rīcība ir vairāk nosodāma, nekā Gerharda ietiepība runāt latviski (jo tas jau bija skaidrs - tā ir TB/LNNK atbilde Lužkova paziņojumiem).
Lai nu kā - līdz vēlēšanām vēl mēnesis - un gan jau, ka visādi cirki mums vēl tiks sarīkoti!

 

free counter